Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Wiolu, faktycznie cały czas coś nowego się u Ciebie dzieje ;:138 ;:138 ;:138
Ja kupuję podłoże Substrala, owszem, ale tylko do Masdevalli i Cymbidium.One lubią mieć wilgotno i nie potrzebują zbyt grubego podłoża.
Dendrobia, Phalki, Cambrie, Oncidia trzymam w podłożu firmy Krajewscy, jest rewelacyjne, dość grube i przewiewne.
Skład: kora sosnowa, torf wysoki, włókno kokosowe, perlit.
Ostatnio przesadzałam moje pupilki i zużyłam całe podłoże ale pokażę u siebie w wątku jak wygląda to w doniczce ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Wiolu, piękne kwitnienia masz, miniaturka śliczna. Trzymam kciki za maleństwo Oncidium.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Iwonko, Asiu, Grażyno ;:196
Ja wcześniej miałam podłoże firmy Krajewscy, o którym pisze Asia- tamto jest super. Muszę się wybrać do kwiaciarni, bo tylko tam je widziałam. To kupiłam w ogrodniczym, bo nie chciało mi się spacerować po całym mieście :roll: Nie dość, że gorsze, to jeszcze drogie- za 3l worek zapłaciłam 8zł z groszami, dokładnie nie pamiętam, a tamto 5l 9.80zł.

Iwonko, Twoje miało zapach grzybów, a moje normalnie cuchnie gnojówką :;230 Koniecznie muszę kupić to drugie i mieszać, bo przecież tego nie wyrzucę...

Asiu, jak już pisałam znam podłoże firmy Krajewscy i też jestem z niego bardzo zadowolona ;:108

Grażyno, dziękuję za miłe słowa ;:226
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Wiolu- a ja Ci powiem, że dosyć lubię to podłoże Substrala. Fakt, zapach jakiś taki zagrzybiony ma ;) ale sprawdza się idealnie przemieszane pół na pół z grubą korą- idealnie uzupełnia większe przestrzenie, sprawia, że rośliny nie przesychają tak szybko...
Kupiłam niedawno podłoże firmy Zielona Planeta- ktoś gdzieś kiedyś chwalił, namacałam przez worek, że super grube do tego niedrogie i wzięłam, a w środku tylko keramzyt i włókno (wielkie kawały takiego mokrego drewienka), ani grama kory- dramat, odradzam!! Praktycznie wybieram z tego tylko keramzyt na drenaż, reszta się w ogóle nie nadaje...

Piękny ten obficie kwitnący różowy phalaenopsis! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ładne kwitnienia. Też mam podłoże z substrala (w takiej fioletowej paczce), ale wg mnie jest za drobne, czasem niewiele go dodaję do normalnego podłoża (mieszam 3 rodzaje podłoży, które mam).
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja właśnie też myślę mieszać substrala z grubym.
Agnieszko Dziękuję ;:196 w imieniu Phal. To styczniowy prezent od M ;:167

Dusiu moje też jest właśnie w fioletowej paczce, tam jest prawie sam torf :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz go uzywać jako domieszki do grubszego podłoża, ale gdyby storczyka posadzić w samo to podłoże, to by szybko zgnił. Może dla storczyków typu Dendrobium czy Paphiopedilum byłoby dobre, ale Phal. woli grubsze podłoże. Ja używam tylko jako domieszki.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno widziałam w jakiejś gazecie, chyba Dobre Rady dwustronną reklamę tego właśnie podłoża i nawozu do storczyków Substrala. Na jednej str. artykuł o pielęgnacji Phalaenopsisów, a na drugiej właśnie te akcesoria- pokazane jako najlepsze dla storczyków. Już w sklepie wyczułam, że jakieś drobne to podłoże, ale Pani przekonywała mnie, że najlepsze itp,itd, że innego nie bierze nawet do sklepu, żeby nie eksperymentować. A że nie chciało mi się iść szukać innego, to wzięłam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprzedawcy rzadko się znają na storczykach (co zresztą widać, jak się pojedzie do sklepu, storczyki zalane albo przesuszone), a w kwiaciarniach często udzielają nieprawdziwych rad (np. każą podlewać 2 razy w tygodniu). Ale jak już kupiłaś to podłoże, możesz po prostu mieszać z innym. Bardzo dobre jest to podłoże, które można kupić w LM w przezroczystych workach (taka kora z białymi kamykami). Możesz np. dać trochę tego substrala i 2 razy więcej tego grubego.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja Wam powiem, że część moich storczyków rośnie w podłożu przeze mnie zrobionym i ma się świetnie, bo jest przewiewne i w miarę szybko przesycha.

Skład:
-kora
-keramzyt
-łupiny orzeszków ziemnych(fistaszków)
-łupiny orzechów laskowych(mogą być tez pistacji)
-styropian

Keramzyt wyparzam we wrzątku i jeszcze tak z 5min gotuję, a łupiny orzechów wyprażam w piekarniku, czase i nie jak mi się nie chce.
Mam tak posadzone Cambrie i małe dendrobium nobile i rosną świetnie, podłoze w ogóle nie pleśnieje i jest bardzo przewiewne :uszy

U mnie w kwiaciarniach tez nie bardzo znają się na storczykach, moja znajoma kwiaciarka nawet mnie się radzi.
Oni tam kupują kwiaty hurtowo na sprzedaż, więc dla nich nie wiedza o roślinach się liczy tylko kaska.
Ale nie powiem, są i tacy, z powołania ale jest ich mało :?
Zawsze mi się marzyło, żeby otworzyć własną kwiaciarnię ale M. nie chce o tym słyszeć, bo niedość, ze musiałabym byc dyspozycyjna cały czas, to i pieniążki wcale nie są takie fajne.

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiulka, zakładaj, będziemy do Ciebie wpadać na zakupy, Ty nam coś opuścisz, my nie będziemy umieli sobie odmówić i biznes się kręci... ;)

Pocieszasz mnie z tymi łupinami bo specjalnie dla łupin kupowałam przez zimę orzechy laskowe, a ostatnio wyczytałam na forum, że wszelkie łupinki z orzechów pleśnieją prędzej czy później... A ja się tak cieszyłam że uzbierałam i chciałam teraz wiosną przesadzić kilka storczyków w podłoże z ich domieszką... ;)

Co do Substrala jeszcze- trzeba macać każdą paczkę, kiedyś jak sprawdzałam w dwóch leżacych obok siebie paczkach grubość podłoża różniła się mniej więcej o 100%, pewnie zależy jak im się sypnie...

Wioletko, Twój M. ma gust! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, polecam łupinki z orzechów, jeśli masz obawy, wypróbuj na razie na jednym storczyku, zobaczysz, jak u Ciebie będzie.
Zawsze możesz przesadzić z powrotem w kupne podłoże ;)

A na kwiaciarnię mój M. się nie zgadza, bo stwierdził, że chce mieć żonę w domu a nie non stop w pracy ;)

Dobranoc ;:19

Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, jak wreszcie wybiorę się do Rzeszowa to na pewno kupię w LM to podłoże z OG.
Asiu, a gdzie kupujesz korę? bo z resztą nie byłoby problemu.
Agnieszko, dziękuję w imieniu męża ;:196

To mój Phal. bez stożka wzrostu- jak widać, ten brak wcale mu nie przeszkadza :wink:przedłuża pęd i wypuszcza coś na łodydze, ale raczej jest to pęd, a nie keiki. Chyba że na tym etapie wychodzenia wyglądają podobnie?
Obrazek Obrazek

A to półminiaturka /ta pierwsza/- wypuszcza liścia :heja
Obrazek

MM ma takie zgrubienie w tym miejscu...może wypuści korzonka, albo...pędzika :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety zgrubienia u MM nie widać, ale życzę Ci pędzika :)

A co do odbicia na łodydze- owszem, na tym etapie to nic jeszcze nie wiadomo, kto wie... ;) Chwal się na bieżaco!
Kurczę, widziałam ostatnio przecenionego storczyka za grosze z pędem ze stozka- jakoś nie wpadłam żeby go kupić, a była taka szansa na keiki... :(
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Ilona1509
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2010, o 21:24

Post »

Przepraszam was najmocniej za moje ostatnie zdjęcia nie wiedzialam ze wyjda takie duze... :oops: :( ;:151

Pokarze wam moje nowe nabytki jednego dostałam na dzien kobiet od mezunia http://img85.imageshack.us/i/obraz001tn.jpg/ http://img169.imageshack.us/i/obraz004y.jpg/ http://img534.imageshack.us/i/obraz005p.jpg/ i niespodzianka cos wypuszcza
a drugiego kpiłam dziś (nawet nie znam nazwy ;:153 , ale strasznie mi sie podobał) http://img40.imageshack.us/img40/5457/obraz014c.jpg http://img683.imageshack.us/img683/6563/obraz013md.jpg

A co do tego o którego pytałam wcześniej z grzybiem- czy mam przesadzac teraz czy jak przekwitnie, jaka najlepsza ziemia? i najwazniejsze jak to zrobic dobrze bo nigdy jeszcze nie przesadzałam...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”