Ogród Kryski - 2 cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, ja z moją brzoskwinia a raczej z jej kędzierzawką walczyłam od lat. Jedne liście opadły, wyrosły drugie i za niedługo czas czerwieniały i skręcały się. I tak w kółko. Jesienią ubiegłego roku była cała czerwona i poskręcana. W tym roku myślałam, że jak w pore ją opryskam silitem to będzie dobrze. Niestety nie było.
Grażynko a M pił sam sok z żyworódki czy jakoś rozcieńczany i czy codziennie robił/aś świeży?
Stevię to pewnie używasz tę kupioną bo nie przypuszczam by Ci już tyle narosło w ogrodzie.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja makleja Krysiu wygląda inaczej niż moja :shock: Inaczej też kwitnie! ;:154
A lawenda którą pokazałas na zdjęciach to ta, która przycinasz co roku, czy tez młode rosliny?
Gratuluję sukcesów w stosowaniu "ekologicznych"oprysków! Tez się noszę z zamiarem stworzenia własnego systemu ochrony roslin :D
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo Lawenda już ma kilka lat, to ta przycinana każdego roku. A makleya może troszeczkę inna. U Ciebie kwiatki prawie białe. Moje zdjęcie trochę zmienia kolor. W rzeczywistości kwiaty nie mają aż tak intensywnego koloru. Po prostu słaby fotograf i podły aparat. Może za dwa tygodnie już wróci poprzedni aparat, który tak nie przekłamuje.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, ta makleja jest zupełnie inna! Widocznie sa różne odmiany. Nie wiem dlaczego, jak poznaję nową roślinę, to zakładam, ze jest tylko jedna odmiana :;230
Lawenda bardzo ładna :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Krysiu jak wiesz dopiero teraz niedawno udało mi się zdobyć żyworódkę. Kupiłam więc na alegro gotowy sok z żyworódki konserwowany alkoholem, ale jest to roztwór 16 %. To była pół litrowa butelka. Mój M pije go już jakieś trzy tygodnie i teraz prawie nie kaszle a miał duże problemy z gardłem / palił przez 30 lat papierosy w zawrotnej ilości /. Teraz może nawet zjeść loda co przedtem było niemożliwe.
Stewię kupiłam w proszku na Czechach i dodaję do wielu potraw zamiast cukru. Mnie ona smakuje, ale już z mojej / twojej / też zjadłam kilka listków i w sumie mam już pięć stewii. ;:49
A zamierzam mieć jeszcze więcej, abym w przyszłym roku mogła sobie zrobić z niej syrop na bazie cytryny i kwasku cytrynowego, który dobrze konserwuje i nie trzeba będzie tego syropu przegotowywać. To następny mój eksperyment. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Krysiu udane miałaś zakupy, lewisja piękna , wygląda
jakby rosła tam cały czas i dobrze jej tam było :shock:
reszta też piękna :!:

1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Zaglądam i zaglądam i nic nowego nie mogę się dowiedzieć
Nie ma Krystyny ;:110 może pojechała na urlop, albo po aparat.
Krystyno zdjęcia nie są najważniejsze, chciałem Cię dopytać o tę mieszankę piorunującą
na brzoskwinie. Moja też ciągle zwija liście, proszę o odpowiedź

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krzysiu jestem, jestem . Nigdzie nie wyjechałam i na razie nie zamierzam. Po prostu nawał prac domowych, szczególnie pichcenie różności. W czwartek i sobotę miałam gości z okazji ... We wtorek przyjeżdża córka z Londynu i też trzeba się jakoś przygotować. Jutro chyba będę lepić pierogi :wink: . Krzysztofie, z tego wszystkiego zapomniała, że i Ty miałeś taka sama okazję jak ja. W związku z tym życzę Ci samych słonecznych dni w życiu, by ogród piękniał, zwierzaczki zdrowo się chowały i dokazywały a rodzinka była dla Ciebie dobra i mocno Cię kochała. Przepraszam, że to wszystko pisze u siebie ale bardzo się śpieszę bo idę na imieniny do koleżanki.
A teraz najważniejsze, mieszanka piorunująca, jej skład nie zawsze jest taki sam, zależy co tam mam pod ręką. Zawsze jest na 2 l roztwory:
1. coca cola / ja jestem bardzo oszczędna i używam napoju coca podobnego, najtańszego/
w ilości 1/2 l
2. amoniak w proszku taki do pieczenia ciastek albo soda oczyszczana - 2 łyżeczki
3. trochę rozpuszczonego szarego mydła
może być
4. gnojówka z pokrzywy
5. woda z namoczonego popiołu drzewnego
6. biohumus
To wszystko w ilościach??? tak na oko :shock:
Mogę tylko powiedzieć, że brzoskwinia ma się dobrze, owoce dojrzewają i co jakiś czas, jak opryskuje pomidory wodą z mlekiem to i brzoskwinkę prysnę.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu !!!
Dawno mnie tutaj nie było - musze szybko nadrobić zaległości :wink:
Powaliła mnie Twoja lawenda :roll: (ale musi pachnąć :D ) ja dmucham, chucham i chyba nigdy się takiej nie doczekam :?
Pozwolisz, że podprowadze Ci przepis na Twoją miksture, bo w tym roku wszystkie liście brzoskwiń poskręcane jak baranie rogi :wink:
PS Arcydzięgiel kiełkuje jak szalony :!: :D
Pozdrawiam serdecznie - Emil
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Krystyno, rozumiem nie musisz się tłumaczyć, dziękuję za życzenia. ;:79

Jeszcze pytanko, biohumus to ten gotowy nawóz który można kupić?
Kiedy pryskać tym roztworem, bo chyba teraz nie ma sensu, tylko wiosną?

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Emilu cieszę się, że arcydzięgiel dobrze kiełkuje. Na lawendę nie trzeba chuchać, najlepiej wcale się nią nie przejmować tylko po przekwitnięciu ja przycinać., no i żeby nie miała za mokro.
Miksturę możesz podprowadzić ale jak coś się stanie to nie obwiniaj mnie za to. :wink:
Krzysztofie jeżeli Twoje brzoskwinie już dojrzewają to poczekaj z opryskiem aż zerwiesz owoce, ale jak masz późna odmianę to można jeszcze opryskać. Przed opryskiem zerwałam wszystkie porażone liście i drzewko wyglądało koszmarnie ale przynajmniej choroba się nie rozprzestrzeniała a nowe liście szybko urosły. Myślę, że nie warto czekać z opryskiem do wiosny tylko zacząć walkę najprędzej jak to możliwe. Biohumus możesz kupić gotowy, ja mam swój bo mam dżdżownice kalifornijskie. Dlatego zastosowałam biohumus bo niedawno usłyszałam w TV, że zwalcza choroby grzybowe. Do roślin ozdobnych, np. róż używam florowitu płynnego. No i opryski powtarzam co kilka tygodni. Jak dobrze pójdzie, tzn. jak w dalszym ciągu liście będą zielone i niepokręcone to spróbuję opatentować te mikstury :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja znów wróciłam do pięknego widoku kwitnących pustynników. Czy mogłabyś ten zakątek pokazać teraz, kiedy już ich nie ma ?Ciekawa jestem jak wygląda.
Oczywiście jak będziesz mieć aparat. :wink: :lol:
Jeśli mikstury okażą się skuteczne to koniecznie je opatentuj. :P
Grażyna.
kogro-linki
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55

Post »

Krysiu, brzoskwiniom już nic nie zaszkodzi - teraz może być tylko lepiej :wink:
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41

Post »

Krysieńko!!! Proszę o zdjęcia trawek!!!! Moje (Twoje) to młodzież !!!! Tak chciałabym zobaczyć co będzie za lat kilka..... I o kalinkę foto proszę !!! Nie wiem czy coś nie zchrzaniłam...zatrzymała się w rozwoju.Może to normalne i dopiero za rok podrośnie ? Jest zielona :lol:
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko na Twoje życzenie poniżej zdjęcia gdzie rosły pustynniki
Obrazek Obrazek Obrazek
Pustynniki rosły za różami a róże wtedy były jeszcze małe i nie kwitły.

Ula to moje trawy bez Miskanta Olbrzymiego bo zdjęcie nie wyszło, może jutro będzie lepsze.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zobaczcie co zakwitło
Obrazek

jest co pojeść
Obrazek

paulownia rok po wysianiu z nasion ma ponad 1 m wysokości
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”