Moje skarby
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Cambria duuuuża i w dobrym stanie z tego co widać na fotkach
Na pewno przesadzenie jej nie zaszkodzi, przy okazji zobaczysz czy z korzonkami wszystko w porządku
Na pewno przesadzenie jej nie zaszkodzi, przy okazji zobaczysz czy z korzonkami wszystko w porządku
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Dusiu, zwyczajnie nic nie robiłam. To znaczy zarówno oba Dendrobia, jak i oba Oncidium oraz Cambria i Encyclia stały sobie na balkonie loggii w cieniu drzewka figowego. Gdy zrobilo się chłodno, przeniosłam je do swojej sypialni, bo tam mam zakręcone ogrzewanie i w ogóle zimny wychów. W nocy mam na dodatek uchylone lub choćby rozszczelnione okno. One lubią poczuć różnicę temperatury między dniem, a nocą i lekkie przesuszenie. Skutkiem balkonowania jest już drugi pęd na Dendrobium niespodziance kupionym po kwitnieniu oraz w 3 miejscach coś - mam nadzieję, że też pędy kwiatowe - na Dendrobium Annabell. Encyclia też puszcz pędy z dwóch młodych psb i się rozrasta. Oncidium się na razie tylko rozrasta.
- Storczykowa

moje latem było w szklarni, w sierpniu go przyniosłam z powrotem. teraz stoi na stole pod wsch. oknem w moim pokoju. przy tym oknie jest zimniej, bo nie ma pod nim kaloryfera, a pod oknem płd. jest. Dendrobium jest ładne, okazałe, ma sztywne liście i dorastającą pseubodulwę. kwitło mi niecały rok temu, zdj. na 1. stronie mojego wątku. ulistniona jest tylko najnowsza pseudobulwa i ta, która kwitła ostatnio, te stare już liście zgubiły. mam jeszcze drugie D. phalaenopsis, kupione niecałe 3 lata temu, ale to nigdy nie powtórzyło mi kwitnienia. ma ładne pseudobulwy i liście, chciałabym, by zakwitło, ale wątpię w to. widocznie moje sposoby uprawy i warunki w pokoju im nie odpowiadają.
Wanda pisze:Dusiu, zwyczajnie nic nie robiłam. To znaczy zarówno oba Dendrobia, jak i oba Oncidium oraz Cambria i Encyclia stały sobie na balkonie loggii w cieniu drzewka figowego. Gdy zrobilo się chłodno, przeniosłam je do swojej sypialni, bo tam mam zakręcone ogrzewanie i w ogóle zimny wychów. W nocy mam na dodatek uchylone lub choćby rozszczelnione okno. One lubią poczuć różnicę temperatury między dniem, a nocą i lekkie przesuszenie. Skutkiem balkonowania jest już drugi pęd na Dendrobium niespodziance kupionym po kwitnieniu oraz w 3 miejscach coś - mam nadzieję, że też pędy kwiatowe - na Dendrobium Annabell. Encyclia też puszcz pędy z dwóch młodych psb i się rozrasta. Oncidium się na razie tylko rozrasta.
Pozdrawiam, Baśka
- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Dzięki serdeczne Art 
W takim razie Cambria jeszcze sobie postoi w tej doniczce, dokąd nie kupie ździebko większej. Wczoraj zrobiłam jej moczonko, bo już miała sucho. Dokładnie obejrzałam. Kwitła tylko na jednej psb, więc jest nadzieja, że jeszcze zakwitnie. Bardzo bym chciała, bo obie moje Cambrie są kupione po kwitnieniu, więc nawet nie wiem jak kwitną.
W takim razie Cambria jeszcze sobie postoi w tej doniczce, dokąd nie kupie ździebko większej. Wczoraj zrobiłam jej moczonko, bo już miała sucho. Dokładnie obejrzałam. Kwitła tylko na jednej psb, więc jest nadzieja, że jeszcze zakwitnie. Bardzo bym chciała, bo obie moje Cambrie są kupione po kwitnieniu, więc nawet nie wiem jak kwitną.