Papryka do gruntu. Część 1
-
- 50p
- Od: 4 gru 2009, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu.
Adrian papryczki piękne mam nadzieję ze u mnie już niedlugo też takie będą 

pozdrawiam Marcin
Witam , tak sie zastanawiam czy jak wysiałam papryczke 8 marca to czy nie jest na to za późno? bo jeszcze nie wschodzi 

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też dopiero co posiałam! Tylko 2 dni wcześniej moczyłam na ligninie. Zauważyłam, że 2 kiełkują. Ja będę sadzić w gruncie więc myślę, że spokojnie zdążą urosnąć.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 50p
- Od: 4 gru 2009, o 17:34
Spokojnie, papryczki bardzo długo wschodzą, zdarza się nawet że do 3-ch tygodni. Zależy to od warunków, temperatury, itp.
pozdrawiam Marcin
Moja papryczka już kiełkuje i wychodzi
pozdrawiam

pozdrawiam
A moja Waga posiana 12 lutego nie wzeszła , posiałam ponownie , myślałam że jej za zimno może było, ale chyba odzewu nie będzie , chyba wina nasion.... nic nie wzeszło
Za to California Wonder pikna jak mówił pyzdra, przepikowałam i rośnie , ma ktoś doświadczenia z tą odmianą?

Za to California Wonder pikna jak mówił pyzdra, przepikowałam i rośnie , ma ktoś doświadczenia z tą odmianą?
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Ratunku, Kochani! Wiem, że trzeba najpierw przeczytać odpowiednie wątki na Forum, a później dopiero można zadawać pytania. Więc czytam pokornie - od ponad roku - "Uprawy warzywnicze" i z dnia na dzień moja pokora wobec tut. Forumowiczów wzrasta. Tak wiele tu ważnych i mądrych porad, że nie nadążam w robieniu notatek (nie żartuję - od pewnego czasu, co ważnego tu przeczytam, to zapisuję, bo zapamiętać tego wszystkiego, jako zupełnie początkująca, nie jestem w stanie). Ale i tak pogubiłam się. Do rzeczy: dziś odebrałam przesyłkę m.in. z nasionkami papryki (gruntowa, Alexander, z PlantiCo). Tak, trochę późno na wysiew papryki, szczególnie, że nie mam szklarni, a marzenie o tunelu foliowym, przynajmniej w tym roku, pozostanie raczej marzeniem
. Pomyślałam - a co tam, spróbuję w gruncie. Czytałam, że długo wschodzi, ale można przyspieszyć kiełkowanie wysiewając nasionka na ligninie. Przygotowałam miseczki, wyłożyłam mięciutkim papierkiem (o którym nie wspomina się publicznie - ale bałam się, że w waciki ew. kiełki zaplączą się, a ligniny akurat nie miałam), polałam letnią wodą (przefiltrowaną), poukładałam nasionka, miseczki opisałam, zawinęłam w foliowe woreczki i odstawiłam na niezbyt grzejący kaloryfer do kiełkowania. Po dwóch godzinach spanikowałam. Te miseczki są całkiem ciepłe! Czy dobrze robię? Czy nasionka na kaloryferze też pakuje się w worki? (woreczki zaparowały od środka). Czy może powinnam zrobić dziury w workach? Czy te biedactwa nie zaparzą się w miseczkach szczelnie zamkniętych w workach? W panice przestawiłam miseczki na parapet. Ale na parapecie zimno, okno w sumie szczelne, jednak północne. Tak źle, inaczej też niedobrze - gdzie w końcu mam odstawić papryczkę do kiełkowania? Nieśmiało nadmienię, że mam takie same dwie miseczki z pomidorkami koktajlowymi (Vilma i Maskotka). A gdy MagdaMisia pisała o podkiełkowywaniu nasion wydawało mi się to takie proste...

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- takasobie
Damroka! Nie jestem ekspertem, ale powiem Ci co ja zrobiłam. W ligninie nasionka leżały parę dni, też panikowałam, czy aby sie nie ugotują na kaloryferze więc postawiłam blisko, ale obok i przykryłam folią, potem folię odkryłam i systematycznie dolewałam wody, żeby nie obeschły. W końcu nie doczekawszy się kiełków włożyłam wszystko do ziemi do wysiewu w doniczkę i postawiłam blisko kaloryfera pod folię. Wykiełkowały! I jeszcze zrobiłam eksperyment, dołożyłam do doniczki niemoczone ziarenka - te nawet nie ruszyły.
Miłka
chciałam spytac czy mzona kupic w sklepie ogrodniczym gotowe sadzonki papryki?,czy lepiej wysiac samemu,i czy gdybym wysiała w poniedzialek nie bedzie z apozno,papryka ma isc na grunt i do namiotu z ogórkami i pomidorami
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ruda, jeśli do gruntu, to możesz wysiewać. Pod foliak troszkę za późno, ale sadzonki kupisz na bazarku. W sklepach ogrodniczych sadzonek papryk ani pomidorów nigdy nie widziałam, chyba się w to nie bawią.
Pozdrawiam! Gienia.
Idzie znaleźć w ogrodniczym
zależy od właściciela 

- takasobie
Sadzonki papryki, pomidorków i innych warzyw oraz kwiatów można kupić na targowiskach, ryneczkach, bazarkach lub przed ogródkami dziakowymi. Sprzedają je działkowcy, emeryci, rolnicy. Rozejrzyj się, popytajruda147 pisze:chciałam spytac czy mzona kupic w sklepie ogrodniczym gotowe sadzonki papryki?,czy lepiej wysiac samemu,i czy gdybym wysiała w poniedzialek nie bedzie z apozno,papryka ma isc na grunt i do namiotu z ogórkami i pomidorami

Miłka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arabello świetne te Twoje papryczki. Ja całkiem zapomniałam ale już dziś wysiałam. Jak wykiełkują i coś z nich będzie to w maju pójdą do gruntu.ARABELLA pisze:Moje papryczki mają około pięć tygodni
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Z papryk na parapetach od ubiegłego weekendu pierwsze pokazały swoje liścienie, ale na razieGunnarSK pisze:
Właśnie w tym weekendzie sialiśmy z żoną papryki, bakłażany i parę nasion (TPS) ziemniaków. Oczywiście jest teraz czas na pomidory, ale te mogą jeszcze poczekać. Na razie wszystko stoi u mojej teściowej, która ma cieplej w mieszkaniu i więcej miejsca na parapetach.
nie wiem, czy to odmiany zagraniczne albo polskie, bo teraz zajmujemy sie przede wszystkim pomidorami bo taka pora.
pozdrawiam, Gunnar