Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

Jeśli masz tak mokrą ziemię, to wg mnie wystarczy ten obornik wymieszać z tą ziemią.
Ile będziesz dawał tego obornika, zawsze chyba będzie przewaga tej mokrej ziemi.

Dwie szkoły odnośnie podlewania? Możliwe, jednak ja osobiście kieruję się również biologią.
Najlepiej jest potrzymać taką sadzonkę 15 minut w wodzie i sadzić, wtedy ziemia oblepi korzonki i jest okey.
A tak po prawdzie o tej porze roku rzadko kiedy ziemia jest sucha, aczkolwiek nigdy nie wiadomo.

Jeśli podlejemy sadzonkę w dołku, a np przyjdzie niespodziewany duży mróz,
to może najzwyczajniej w świecie wypchnąć ją do góry nie ukorzenioną jeszcze roślinę.
Rzadko się tak zdarza, ale się czasem zdarza.
Dlatego podstawą ogrodnika jest obserwacja pogody i prognoz meteo :) wiedza i ciut intuicji.

edit
Kalo nie masz racji, czytaj wyżej co napisałam. Tzn nie do końca masz rację.
Bo chyba masz na myśli rośliny już ukorzenione, ale głównie zimozielone.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jokaer pisze:Jeśli masz tak mokrą ziemię,
Tak, na dzień dzisiejszy jest tak mokra, że nie przyjmuje już wody z opadów.
jokaer pisze:Jeśli podlejemy sadzonkę w dołku, a np przyjdzie niespodziewany duży mróz,
Ja tego najwięcej się obawiam, tym bardziej, że mam działkę w tzw.zastoisku mrozowym, (gdzie drzewa owocowe mi wymarzają)a przymrozić to u mnie w tym padole nieźle potrafi. Obrazek Linia horyzontu jest na wysokości moich oczu, (z miejsca z którego robię fotkę) na tej fotce widać różnicę poziomów, moja działka jest w najniższym położeniu. :(
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No fakt, masz spore różnice wysokości. Najnowsza prognoza zakłada ciepły listopad.

Najlepiej byłoby sadzić już, wtedy byś się nie stresował.
Wg mnie jakieś mrozy to nadejdą tradycyjnie po Trzech Królach.

Na razie nic na to nie wskazuje, żeby miało być b. zimno.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

jokaer pisze:No fakt, masz spore różnice wysokości. Najnowsza prognoza zakłada ciepły listopad
No fajnie by było. ;:173
jokaer pisze:Najlepiej byłoby sadzić już, wtedy byś się nie stresował.
Jak na razie to muszę wpierw przekopać w miejscu posadzenia ale jest za mokro. Następnie zmajstrować jakieś porządne rusztowanie, które być może w tym tygodniu zacznę. No i sadzonki nasz forumowy Kolega zacznie rozprowadzać dopiero ok.10-13 listopada, więc trza się ostro brać za robotę żeby zdążyć przed nadejściem sadzonek. :)
Pozdrawiam Józef
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joze1802 pisze:...Ja tego najwięcej się obawiam, tym bardziej, że mam działkę w tzw.zastoisku mrozowym, (gdzie drzewa owocowe mi wymarzają)a przymrozić to u mnie w tym padole nieźle potrafi. ...
A nie obawiasz się sadzić winorośli w zastoisku mrozowym, gdzie wymarzają drzewa owocowe?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

ostatnia szansa pisze:A nie obawiasz się sadzić winorośli w zastoisku mrozowym, gdzie wymarzają drzewa owocowe?
Szczerze mówiąc, to zbytnio nie obawiam się, gdyż swoje winorośle chcę prowadzić w formie sznura skośnego i okrywać ziemią na zimę. Obserwując u sąsiadów którzy mają winorośle przeważnie są to odmiany YYYY różne odmiany, jasne, ciemne, w ogóle nie okrywane na zimę i nie wymarzają jedynie sporadycznie są uszkadzane przez przymrozki wiosenne. Tak więc mam nadzieję, że moje okrywane na zimę mają większe szanse na przeżycie. ;:131 A drzew no niestety nie da się przygiąć w celu przykrycia na zimę. :)
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Właśnie co myślicie o okrywaniu winorośli na zimę włókniną zimową? Znam jednego winiarza który ma kilkadziesiąt odmian ( głównie deserówek ), prowadzi w formie sznura skośnego i na zimę kładzie krzew na ziemi, przypina igłami i na wierzch kładzie podwójną warstwę włókniny zimowej. Mówi że nie ma żadnych strat.
Pozdrawiam Paweł
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Posadziłem na wiosnę dwie odmiany :
Swenson Red i Bianca z winnicy Golesz , winogrona ładnie się przyjęły, docelowo mają służyć jako osłona przed sąsiadem, nie zależy mi na rasowej profesjonalnej uprawie i prowadzeniu. Ziemię mam lekką ( V klasa ) nawet obornika nie dawałem do dołka, bo nie wiedziałem. Póki co nie narzekam , bo przyrost ma spory.

Obrazek

Dostałem też od szwagra kilka ukorzenionych sztobrów Ilczewskij Rannyj, po posadzeniu dość szybko liście zniknęły, po czym wypuściło nowe ale te też spadły. Zrobiłem kopczyki na wszystkich winogronach .

Tutaj po posadzeniu, niestety zdjęcie może przekłamywać, bo posadzone koło porzeczki i się zlewa. Liście na pewno były.

Obrazek

Tutaj pokazane jak nic nie ma , zaznaczone tylko patykiem, dalej kubek po śmietanie założony na patyku i pod porzeczką też patyk.

Obrazek

Przykryłem wszystko ziemią , zobaczę co odbije na wiosnę.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Sporo jest tu napisane co do przyspieszenia drewnienia łóz i oprysku siarczanem potasu, ale jak to się ma do owoców które jeszcze są na winorośli ( karencja),ktoś napisał że opryski robić nawet co 2 tyg .Wiem że to już spóźniony temat ale jakoś nie dawało mi to spokoju.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Dziękuje

Siarczan potasu jest dodawany do preparatów przeznaczonych dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

od razu ciśnienie mi spadło .:)
  • Pozdrawiam Jurek
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

kapitan pisze:Pisząc " jakiekolwiek działania zmierzające do uwadniania sadzonek" miałem na myśli moczenie sadzonek, bo i o to ludziska pytają tzn czy jesienią moczyć przed sadzeniem. Trochę wody w dołku to nic takiego, ale 24 godziny w letniej wodzie to już co innego.
Kapitanie w zeszłym roku przed zadołowaniem jesienią wrzuciłem kilka Twoich sadzonek do wiadra z wodą na 24. Nic się nie stało, wszystkie do tej pory dają radę. Wiem, że to nie jest miarodajny test, ale sadzonki są w stanie to przetrzymać i szkód nie odniosły bo są porównywalne do innych zeszłoroczniaków.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

idepozapalki pisze:
Kapitanie w zeszłym roku przed zadołowaniem jesienią wrzuciłem kilka Twoich sadzonek do wiadra z wodą na 24. Nic się nie stało, wszystkie do tej pory dają radę. Wiem, że to nie jest miarodajny test, ale sadzonki są w stanie to przetrzymać i szkód nie odniosły bo są porównywalne do innych zeszłoroczniaków.
Myślę, że inaczej mogłaby wyglądać ich sytuacja gdybyś po takim moczeniu posadził, nie okrył, a w nocy przyszło np -3 st C.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Czy popiół drzewny jest szkodliwy dla winorośli? Chce go dać do kopców, bo potrzebuje rozluźnić glebę, a kompostu z chwastów i odpadów nie robię, wszystko pale.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Popiół drzewny nie jest szkodliwy i można nim nawozić winorośl.Trzeba przy tym pamiętać że ma dużą zawartość wapnia.W przypadku gdy nasza gleba jest zbyt kwaśna dla winorośli to będzie miał działanie jak najbardziej pozytywne.W przeciwnym wypadku nawożenie wapniem może okazać się szkodliwe.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”