Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

No to przynajmniej zaoszczędzisz na kadzidle :;230
A tak serio - to mówię szczerą prawdę ;:108
News dot. andreany to mega news ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu - Milena mówi prawdę, też jestem tego zdania ;:108. Robisz piękne zdjęcia, które chętnie oglądam, więc nie bądź taka oszczędna, proszę ;:180 .
Miłego dnia ;:196 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Madziu - a ja też szczerze chwalę Twoje zdjęcia i to we wszystkich trzech Twoich wątkach!
Rewelacja! Ujęcia są piękne i wyjątkowe!

Ewuś - ...."grono oplątwiarzy" .... fajnie powiedziane ;:136 Tillandsie górą!
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Magda, szczerze podziwiam Twoją kolekcję i dar jaki masz do tych nietypowych a jakże wspaniałych roślin ;:180
Co Ty robisz że tak wspaniale się u Ciebie czują :?: Ja mam swoje około 50 cm od północnego ale dość widnego okna i zraszam co 2-3 dni, ale niestety straty mam ;:145
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Teresko - nie wiem co im nie podpasowało u Ciebie. Tak się zastanawiam nad północnym oknem. Może poszukaj na zimę bardziej słonecznego? wschodnie zachodnie... myślę, że o tej porze roku to i południowe by nie było zbyt słoneczne (ponoć trzeba uważać tylko aby słońce nie przypaliło ich przez szyby). Zraszasz co 2 - 3 dni, to przecież jest ok. Chyba, że zraszane są zbyt mocno i nie zdążą wyschnąć. Jaką temperaturę mają? Może jest im za mokro i za ciemno do takiej temperatury? nie mam pojęcia. Oplątwy lubią wiatr, rosną przecież w koronach drzew, może brakuje im wentylacji i ruchu powietrza? - tak się zastanawiam..., U mnie są teraz na wschodnim oknie, 15-40 cm od szyby, zraszam rano codziennie, czasem co dwa dni, ale nie za mocno, tzn nie zalewam ich tak aby były całkiem mokrutkie. To takie zraszanie tylko. Te gatunki bardziej zielone i bez kutnera zraszam dużo więcej. A temperaturę w pokoju mam ok. 21 stopni, choć przy samym oknie na pewno jest chłodniej, muszę aż ją zmierzyć to dopiszę.
A stratami nie ma co się przejmować za bardzo. Co prawda żal i przykro, bo się człek stara i chce a tu ... Ale cieszę się ogromnie że masz już nowe ;:138 Oby dotrwać do lata, wtedy może łatwiej się aklimatyzują? :)
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to dzisiejsza niedzielna oplątwowa sesja. Zmian mało, jesienny postój.ale zawsze coś tam nowego można wypatrzyć :)

To andreana. Przyjechała z pąkiem ale nie raczyła puścić kwiatu. Coś jej nie podpasiło. Ale za to teraz, dosłownie kilka dni temu zobaczyłam że idzie małe, i to chyba dwie sztuki :) Zobaczymy jak jej pójdzie, może pomimo wcześniejszego focha uda jej się "wychować" dzieci :)

Obrazek

U palacei w ciągu 10 dni pąk wystrzelił w górę ponad dwa razy :)

Obrazek

Caput-medusae wydłużyła pąki kwiatowe, takie dłuższe i smuklejsze się zrobiły:

Obrazek

Obrazek

A pąk circinata jakby w miejscu stał, albo mi się tylko wydaje...
Obrazek

Rozkrzewiona stricta rośnie pomału, i równie pomału rosną młode aeranthos. Ale jednak milimetr po milimetrze i do przodu ...

Obrazek

Obrazek

Za to maluchy argentea, harrisi i teunifolia coraz większe :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec atroviridipetala. Mam ją dwa miesiące. Taki jeżyk oplątwowy to jest, mała, sztywna kulka. Tak trochę pogięta przyjechała, a teraz fajny okrągły kształt ma :) Podoba mi się :) Dla porównania daję dwa zdjęcia, pierwsze po przyjeździe (tj dwa miesiące temu) i z dzisiaj. Teraz dopiero też widzę, że chyba żyłkę którą ją przywiązałam do korzenia może by poluźnić trzeba... ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:167 Rosną jak szalone i pięknieją w oczach Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Hmmmmm - co by tu powiedzieć po obejrzeniu tych zdjęć i tych oplątw....
Mowę odbiera, a ;:167 się raduje!
Brak słów z zachwytu! ;:215
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to mimo, że jesień, to u Ciebie się pięknie dzieje ;:138
Ja sekunduję i czekam na kwiatuszek caput medusae ;:167 no i na maluszki mojej ukochanej filifolii ;:167
Jestem pewna, że andreanie " ... pomimo wcześniejszego focha uda jej się "wychować" dzieci ..." ;:215
Też cudo ;:167
I atroviridipetala faktycznie zmieniła pokrój - śliczna kulka ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Magda, może faktycznie moje światła ciut mało mają, więc przestawiłam je na parapet północnego okna. Niestety innej opcji nie ma bo na zachodnich parapetach hoje stoją. Jeśli to nadal będzie za mało, to chyba będę musiała zacząć je jakoś doświetlać ;:131
U Ciebie jak widać na fotkach wspaniale rosną i mnożą się w dodatku ;:oj ;:138
Powiedz czy wszystkie mocujesz żyłką czy na inne sposoby też :?:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A ta ostatnia jak pająk wyglada ;:138
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tesiu - Mocowałam żyłką, część wciskałam między dziury w korzeniu, część takim florystycznym zielonym drucikiem przyczepiałam. Na początku przyklejałam też tym klejem na ciepło ale średnio mi się to sprawdziło. Może za długo czekałam z przyklejeniem aby ich nie poparzyć i dlatego dość szybko odpadały niektóre?, i bałam się że na balkonie wiatr mi je sprzątnie bo odkejały się. Te co miały suche korzenie to na klej szły bardzo fajnie. Z czasem wypuszczają swoje korzonki i nie trzeba ich już przymocowywać na siłę. z żyłką to też chyba trzeba uważać, by jak rosną nie wrzynała się w roślinkę...
A z tym doświetlaniem to fajny pomysł, też o tym myślałam ... tylko nie mam pojęcia jakie świetlówki się uzywa do takiego celu? czy jakieś lampy ledowe by mogły być? znasz się na tym??
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Magda - miałam kiedyś sporo storczyków, które doświetlałam, a właściwie oświetlałam przez całą zimę. Jakieś 6 lat temu kupowałam takie świetlówki:
TL D 36W Aquarelle - Philipsa tzw. ciepłe światło: (słoneczne)
LF36W/54-765 2450 lm (lumen) z Piły, czyli polskie tzw. zimne światło
Stosowałam 1:1.
Najlepiej jednak zapytać lub poczytać w wątku storczykowym. Są jeszcze specjalne żarówki do doświetlania i myślę, że do paru tillandsii by wystarczyły. Proponuję dopytać w sklepie elektrycznym. Ja taką żarówkę montowałam w oprawkę i zawieszałam na haku nad oknem, jakieś 30cm od roślin. Tyle wiem.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu za informację, muszę to przemyśleć. Takie oświetlenie przyda też się do siewek na wiosnę... bo zawsze mi trochę dziczeją.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Niesamowite te Oplątwy ;:oj ale zajrzyj do Ogrodu mamy--podziwiamy Twoje artystyczne zdjęcia , może masz więcej ? :wit karolina
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”