Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Obejrzałam róże, codzienny obchód. I zaglądnęłam pod liście zaalarmowana pasożytami u Robaczka..Popatrzcie co znalazłam..ktoś wie co to za cholerstwo?? i jak się tego pozbyć?? Póki co jest tylko na jednym krzaczku..

Obrazek

dziewczyny, ubaw jest wtedy jak dzieci rzucają się na dekoracje i walczą o to, kto ma zjeść głowę taty/wujka ;:306
Ann_30, Tulipanoza zaawansowana..i z racji tego, że leki w tych czasach takie drogie, to chyba nie będę jej leczyła ;:306
Annes77, mój też się przejął tym tulipanem, miałam wrażenie, że nawet mi współczuje straty ;:306
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Oczywiście Mąż rozumie,że w związku z poniesionymi stratami musisz dokupić jesienią dużo więcej tulipanów ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Niestety Twój krzaczek zaatakowała bruzdownica. Musisz jak najszybciej usunąć zaatakowane pędy,spalić lub wyrzucić...
Opryskałabym jakimś środkiem np Confidorem ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Sabinko! ;:215 U Ciebie zdecydowanie cieplej: kwitnące wiśnie? orliki! tyle tulipanów! U mnie ledwo czereśnie rozkwitają!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nifredilku, nie rozpoznaję tej larwy ale skoro Aniu tak zidentyfikowała, to na pewno nic dobrego.
Dorodna bruzdownica ma postać muchy, tylko nieco dłuższe skrzydła. Wolno lata, mozna ją dosyć łatwo schwytać i rozprawić się z zarazą ;:163
Ba same muchy nie na skutecznego oprysku, ale każdy systemiczny środek (confidor, mospilan) powinien zniszczyć larwy, żerujące w pędach.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli The President trafi obok Alexander MacKenzie powstanie zestawienie, za którym nie przepadam-fiolet i czerwień. Niezbyt ciemny fiolet, a czerwień malinowa, ale jednak :roll: Z żółtą różą mogłoby powstać kontrastowe zestawienie, z jasnoróżową też przyjemne dla mojego oka :wink: A posadzisz tam, gdzie masz miejsce i Tobie się spodoba :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

:wit Tulipanoza?- to taka jednostaka chorobowa też istnieje :;230
Cieszę się, że już podpórki dla powojników masz zaklepane. Masz rację, za cenę jednej Andromedy warto ZYSKAĆ gotową konstrukcję ;:224
Tort z najwyższej półki, choć cyferką mnie zgasiłaś ;:131 , kiedy to było :;230
Małgoś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśliby ktoś nie widział za oknem, to powiem otwarcie, że pogoda zachowuje się jak rozkapryszona nastolata w samym środku burzy z wahań nastrojów :;230 Miałam już śnieg, deszcz, ulewę, błękitne niebo i słońce, potem znowu nie było widać świata, tak padało. I tak w kółko ;:202 Można się więc skupić na domowych, przedświątecznych porządkach ;:108 A w przerwie odwiedzić forum i przemyśleć taktykę mazurkowo-placuchową ;:306
Aniu/Ann_30, maż już się woli nie wypowiadać. Stwierdził, ze w jeden sezon zagospodarowałam cała ogromną (jego zdaniem) rabatę..Od czasu do czasu sugeruje, że za domem jest ogromna łąka sanepidu i mogę się do nich zgłosić jako ochotnik do zagospodarowania :lol:
Aniu/Annes77, jak tylko zobaczyłam paskudztwo to oberwałam cały młody pęd :shock: przeglądnęłam też inne krzaczki i wyglądają dobrze, gdzieniegdzie jakaś mszyca się pojawia, ale szczerze powiedziawszy przy tej pogodzie to nawet opryskać nie ma jak, bo pada :evil:
Renato , prawda jest taka, że na tą wyniesioną rabatę słońce przygrzewa od rana do wieczora. A dodatkowo pod wierzchnią warstwą ziemi jest rozplantowane to co było kiedyś kompostownikiem, więc podgrzewa się naturalnie ;:224 Tak więc jest całkiem spora różnica w szybkości wzrostu w stosunku do innych nasadzeń. Dla porównania moje tulipki przed domem, od wschodniej części dopiero wybarwiają się w pąkach.
Kasiu, przyznam szczerze - spanikowałam. Pierwszy raz mam jakąś większą (wartość umowna ;:306 ) ilość róż i szkoda byłoby je zmarnować, do mszyc się przyzwyczaiłam, ale takie larwy widziałam po raz pierwszy ;:131 Jak dobrze pójdzie to jutro skoczę do ogrodniczego po syfa na robale :lol:
Ewa, mówisz, że nie będzie to zbyt udane zestawienie :roll: Faktycznie wyszłoby dosyć takie gotyckie :;230 mam do wyboru jeszcze kratkę przy First Lady i między Cristatą a Jubilee Celebration.. co myślisz?
Małgoś, tulipanoza-(od łacińskiego tulipo, i greckiego osis -oznaczającego szaleństwo) nazwa została zapożyczona od grupy popularnych cebul kwiatowych. Jednostka chorobowa uznana za epidemię ogarniająca głównie żeńskich przedstawicieli rodzaju homo sapiens. Epicentra odnotowuje się w centrach ogrodniczych, ale także w mniejszych marketach. Choroba atakuje wiosną i dojrzewa przez całe lato, aby ujawnić się wczesną jesienią. Dotychczas nie odnotowano skutecznego lekarstwa, gdyż nawet próby zamrożenia gotówki lub innych środków płatniczych, kończyły się nawrotem choroby w kolejnym roku wegetacyjnym..To tak w skrócie :;230 a co do cyferki to tak, przyznaję się, my takie gówniarze jesteśmy ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napatrzę się na te cuda i znów zacznę polowanie na cebulki - jestem zgubiona, bo obiecywałam sobie mocną poprawę zakupową! ;:306
Myślę jednak, że cebulowe są konieczne w ogrodzie! ;:170 :heja Teraz mało która bylinka może się z nimi równać, no jedyna sasanka przebija wszystko. ;:215
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

Dzięki za dokładne wyjaśnienie ;:196 , jak na "gówniarę" to nieźle jesteś oblatana w ogrodowych chorobach ;:224
Małgoś
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tort rozbawił mnie do łez, jestem ciekawa reakcji eMa ;:224
Portrety śliczne ;:138 podziwiam tulipany bo u mnie jak wiesz nie ma ani jednego.
Wszystko w tym roku wcześniej, nawet szkodniki...ja zdiagnozowałam już pierwszą rdzę na wierzby, trzeba zakasać rękawy i zwalczać.
Ściskam i przesyłam promienie ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, z tego co kojarzę to sasanek u ciebie dostatek ;:oj A w mocną poprawę zakupową to ja już nie wierzę, jakiś mit chyba ;:224
Małgoś, trzeba się orientować co cię wyniszcza, a raczej co wyniszcza twoje kieszenie ;:306
Agnieszko, Mąż w naturalnym środowisku pracy ;:306 śmiechu i komentarzy było sporo tym bardziej, że rodzinka zna jego zwyczaje i przepisowe "obuwie robocze" :;230 ..jedynie kubka kawusi nie uwzględniłam..takie niedopatrzenie :lol: Aguś, a nie myślałaś żeby kilka tulipanów posadzić np w donicy?? Zawsze to coś zakwitnie wiosną, a nie popsuje już istniejącej aranżacji. W lecie do donicy mogłabyś wsadzić lobelię- pasowałaby kolorystycznie do twoich dzwonków
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Sabinko jakie piękne portrety tulipanków i nie tylko .
A tort bombastyczny ;:433 ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie chcę Ci narzucać swoich preferencji, ale fioletowy powojnik przy różowych różach bardziej mi się podoba :wink: Alexander MacKenzie wyglądałaby lepiej z czymś całkiem bladym. Cristata kwitnie tylko raz, więc szczególnie przy niej przydałoby się wspomaganie kolorem :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to sobie obiecałam, że tym razem najpierw miejsce - później roślinka..., ale w zeszłym roku chyba też tak planowałam... ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”