Gdzieś tam na końcu świata...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzieś tam na końcu świata...

Post »

Prasowaniu firan mówię stanowcze:"Nie" i tego się trzymam. W ogóle zlikwidowałam firany, co już powoli zaczyna mnie drażnić i pewnie się złamię. Ale prasować nie będę 8-) Zwykle wieszałam wilgotne i prasowanie nie było konieczne, ale wiem, że nie zawsze to się udaje.
Wstaje ładny dzień :D Mam zamiar zrobić jak najwięcej, bo zapowiadają u nas deszcze w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniu, uśmiałam się z tym majstrem :D Podobnie miałam gdy szyłam sobie u krawcowej x lat temu bluzkę na sylwestra. Chciałam duży dekolt, ale pani stwierdziła że za duży i mi nie uszyje. Podobnie ze spódniczką-wyszła babciowa. Na sylwestra ubrałam się całkiem inaczej, a zestaw od krawcowej może gdzieś jeszcze wisi u rodziców. Teraz znalazłam sobie cudowną krawcową w Ząbkach. Nie żebym często coś szyła, ale mam problem z dobraniem sukienek na większe imprezy:) I co-Twoi rodzice odpuścili majstrowi wzorek?
Moniś-dygresji pisz jak najwięcej. Ja je bardzo lubię :) Co do wanny-to masz rację. To idealne skojarzenie-skos mam nad wanną :;230 Ale wiesz-halogen dodatkowo oświetlił srebrny wzór w górnej części, pod maleńkim gzymsikiem i skojarzenie było jednoznaczne. A że nam wykończeniówkę robiła Piotrka kuzynka z mężem to specjalnie to tak podświetlili :D
A co do naszych kobiecych sił to stwierdzam to z całą stanowczością, że podczas budowy i tworzenia ogrodu stajemy się jakimiś cyborgami :D Ja sama nie mogę uwierzyć teraz ile zdołałam zrobić siłowych prac ;:oj i to z Kubą przy nogach. Teraz sobie czasem marudzę, że ciągle kopię i kopię, ale co to jest w porównaniu z zeszłym rokiem :) A pomarudzić czasem trzeba sobie i pozrzędzić-tak się wtedy lżej na duszy robi ;:131 Tylko to na mojego eMa już nie działa ;:306

Firanki w salonie mam piękne (bo sama je sobie wymyśliłam ;:306 ) ale są z takiego materiału, który trzeba prasować. Próbowałam je wieszać na mokro (bo też tak robię z innymi), nawet bez odwirowania tylko po ścieknięciu do wanny, ale nic z tego. Gniotą się strasznie w praniu i muszę je prasować. Dobrze, że teraz poszłam po rozum do głowy i nie rozciągałam taśmy marszczącej tak jak zrobiłam ostatnio. :D

EWuś-No właśnie moje firanki są z tych, które trzeba prasować, nawet jeśli je wypiorę ręcznie w wannie i powieszę na mokro. Masakra. Za każdym razem muszę samemu salonowi poświęcić 1 dzień i wściekać się przy prasowaniu. Dlatego piorę je tylko 2 razy w roku-i nie zamierzam częściej ;:306 Kiedyś je sobie zmienię, ale na razie nie bo bardzo je lubię :) Sama nie wyobrażam sobie okien bez firan. Moje co prawda odkrywają większość okna i to w każdym pomieszczeniu (więc nie schowam się za nimi żeby podglądać sąsiadów-nieważne że ich nie mam ;:306 ), ale lubię takie ubranie okna. Coś musi wisieć :)
Ewuś-miłego dzionka zapracowana kobieto. ;:196 Dobrze, że chociaż weekend zapowiada się ładnie to rzeczywiście możesz podziałać. Ja zaraz jadę do szkółki. Jestem tak podekscytowana, że nawet nie mam ochoty na śniadanie ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dziwię się, też by mnie nosiło szczęście, że mogę zupełnie legalnie wydać parę złotych na rośliny :D Zazdroszczę wycieczki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie królują krótkie firany oraz najczęściej brak zasłon i tak właśnie lubię, bo dzięki temu jest dodatkowa przestrzeń :D Co do prasowania... Nie lubię, ale do salonu mam jedną zmianę, która wymaga prasowania :evil: Nadal kombinuje, jakie by tu kupić, by było ładnie, ale niekłopotliwie.
Wanna-trumna Drakuli :;230 Jakoś nie mam takich przygód. Poza wieczornym zapalaniem zniczy na pustym cmentarzu. Moja córka do dziś patrzy na mnie z wyrzutem, bo wybrałam się tam z latarką, a dla odwagi wzięłam ją ;:306
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny Kochane-jestem u Was codziennie, ale nie mam sił ostatnio się wpisywać. Bardzo dużo drzewek i krzewów wkopałam wczoraj i dziś, nowe rabatki, do tego dom i Kuba-i po prostu wieczorami padam. Ale to takie dobre zmęczenie :) Po cichu liczę na to, że gdy wkopię 21 tuj na żywopłot, ogarnę trawę za domem to będzie koniec dużych prac na ten rok i będzie lżej. Zostanie tylko pielenie, koszenie i w maju wkopanie roślin, które pędzę w domu :) Najgorsze już prawie za mną :)

Ewuś
-tak zaszalałam w szkółce, że sobie nadwyrężyłam stopę przy wkopywaniu tego wszystkiego. A i tak dzisiaj dalej wkopywałam pomimo niedzieli :oops: Maść chłodząca i do boju :heja Zostały tylko tuje Kórnik na ścianę żywopłotu odgradzającą mnie od głównej drogi :)

Aniu
-To żywych trzeba się bać, nie zmarłych :;230 Ja zawsze lubiłam wracać przez cmentarz do domu z zajęć na studiach. No ale nie po nocy ;:131 Nie, żeby mnie jakiś gotyk czy to co jest teraz modne kręciło, ale ten spokój i cisza, szum drzew i wiekowe pomniki sprawiają, że można się wyciszyć, pomyśleć :)
A Ty po co po nocy na cmentarz chodzisz ? :;230
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Wiosna :)

Prymulki i jedna jedyna cebulica :)
Obrazek
żagwin
nr1.
Obrazek
nr2.
Obrazek

Tulipan botaniczny
Obrazek

piwonie:
Obrazek

Jeden z nowych nabytków-wierzba palmowa ;:138
Obrazek

Rabatki jeszcze bez kory, ale większość roślin już jest :) W tle piaskownica-Piotrek ją kończy. Zabronił mi wstawiać zdjęcie zanim nie skończy :D

Obrazek

Nowe jałowce i tuja kulka (mała globosa?) Trochę jestem na bakier z nazwami, ale w szkółce łapie mnie taki amok, że później nie pamiętam nazw :D

Obrazek

Obrazek

Inne nowości :)

Obrazek

Obrazek

jodła koreańska

Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

No i sadek. Brakuje jeszcze ściany tuj od drogi i trawy. Ale do trawy to muszę jeszcze wyciągnąć pozostałe po glebogryzarce chwaściory, wygrabić, wywałować, zasiać... Miałam pokazać po, ale mnie pośpieszacie :)

Obrazek

Obrazek

I ostatnia częć działeczki,przekopana ręcznie, odchwaszczona, już przygotowana pod trawę, muszę tylko wywałować. Posadziłam tutaj krzewy owocowe :)

Obrazek

I tuje Kórnik czekające na wkopanie. Zobaczyłam je u Moniki-Sz i się zakochałam. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że istnieją :) Cieszę się ogromnie i już nie mogę doczekać się zielono-żółtej ściany :) Dzięki Moniu za pokazanie ich historii u siebie ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

I nowa kalina ;:138 Tylko jaka ? Najbardziej cieszę się właśnie z tego zakupu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Tym razem domowo, ale docelowo-ogrodowo :)

ostróżki, szałwia omszona i sadziec purpurowy

Obrazek

dalie od teściowej-jakie? Nie mam pojęcia :)

Obrazek

pelargonie
Obrazek

zatrwian, poziomki i ostrogowiec

Obrazek

canny i kolejne pelargonie :)

Obrazek

Rącznik i łubin :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aniu- imponujący ogród na parapecie! Mi niestety padły wszystkie wysiane kwiaty ;:145 Z jednej strony zaszkodziło im chyba zimno- ruszyły bardzo ładnie, ale później przez 3 tyg zatrzymały się w fazie wiotkiej łodyżki z 2 listeczkami.. po czym zaczęliśmy jeździć na budowę i powoli kolejne siewki padały z wysuszenia.
Strasznie mi przykro, bo wzeszło wszystko obficie, powegetowało ponad miesiąc, nie rozwijając się- ale to chyba moja wina, bo postanowiłam hodować je na parapecie w sypialni- a zimno w niej mamy, do tego kamienny zimny parapet :? . A tak się cieszyłam, jak wszystko powschodziło- po czym sezon grzewczy skończyliśmy i klops.. Jak zobaczyłam Twoje plony to z jednej strony jestem pełna podziwu....a z drugiej mi wstyd przed samą sobą..
Ile się u Ciebie działo na rabatach!! Wypad do szkółki, jak widzę, niezwykle owocny- jak to cieszy- trochę zieleniny i mielonej kory, a od razu ile radości ;:oj
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aniu to poszalałaś z zakupami ,ale się nie dziwie też dostaję szału w szkółkach :;230
Według mnie to jakaś sztywnolistna kalina ,ale nie wiem dokładnie ...jak się rozwinie zidentyfikujemy ;:333
Twój ogród rozkwita ;:138
Buziaki!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mogę się doczekać, kiedy wszystko zakwitnie :D Nie licz na szaleńcze owocowanie, ale jakieś kwiaty na owocowych pewnie się pojawią :D
Moje tuje były dużo mniejsze (Szmaragd, bo to chwast :wink:), ale posadziliśmy prawie 200 ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Ale u Ciebie porządek! :shock:
Bea
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Nowe drzewka, wszystko pięknie wypielone, a na parapetach wiele skarbów ;:215
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu coraz piękniej u Ciebie ;:63 Tuje szczelnie ogrodzą Twój ogród:)
Zasiewy masz imponujące ,ostróżki jaki będą mieć kolorek?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”