Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Post »

Marysiu, a ja patrzę na te Twoje trawska i płaczę. ;:145
Choć 2 kępki ostnicy żyją i mają nawet po 3 kwiatostany. ;:oj Jak myślisz rozbuja się w przyszłości???

Żyje też jedna (z czterech) sadzonka giganteusa ..... dorósł do jakiegoś 1,5 m i ma może z 5-6 pędów. Schował się diabelec za moim kosmicznym kosmosem i dopiero teraz go odkryłam. Na 100% umarła mi na śmierć rozplenica. ;:223 A na rabatach przed domem mam jeszcze 2 trawki od Ciebie ale nie mam pojęcia co to za jedne. Rozpoznasz???? ;:180
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu JAk wiesz Twój ogród od początku bardzo mi się podobał a teraz się przekonałem co jest jednym z głównych powodów tego podobania - otóż masz niezwykle duże kępy roślin, u mnie to tak jest napstrzone wszystkiego ;:306 Trawy wspaniałe a jak zobaczyłem te bułeczki to od razu miałem ochotę wsiadać w auto i gnać na Wilkowyję :D
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z Twojego wątku bardzo się dużo uczę. Właśnie poznałam nazwy Twoich traw.
Mufka pisze: Moje kłosowce, to agastache foeniculum /anise hyssop/
Ten wpis, a szczególnie słowo hyssop sprowokował mnie do poszukiwań w internecie. Czy mój hyzop to też kłosowiec. Mam nadzieję, że już się mi wyjaśniło, jeśli nie to sprostuj. Wyczytałam, że hyzop lekarski i hyzop anyżowy czyli tak naprawdę kłosowiec anyżowy (fenkułowy) należą wprawdzie do jednej rodziny jasnowatych, ale to nie to samo ;:185 .
Po wizycie u Izaziem i u mnie zagoszczą 2 kłosowce- jeden z żółtymi liśćmi drugi z zielonymi, ale jeszcze nie wiem jakie. Czytałam też o kłosowcach meksykańskich (mięcie meksykańskiej) i pomarańczowych. Ciekawa roślina.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mufko, szalenie urokliwe te tańczące łany traw. Ubolewam, że nie udało mi się ich zobaczyć osobiście, ale nic straconego, prawda? :D
A jagodzianki ... Darmokocie, wsiadaj w to auto i gnaj, bo naprawdę warto! :D Pyszne wypieki, śliczne ogrody i absolutnie wspaniali Gospodarze ;:168
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Dorotko, kocham trawy miłością wielką i one odwzajemniają się szczodrze :wink:

Agnieszko miła, ostnice są krótkowieczne, ale zimują dobrze i rozsiewają się chętnie, więc problemu nie ma.
Obiedka toleruje suszę, ale woli gleby wilgotne, rośnie wtedy wyższa. U mnie osiąga ok. 1m. wysokości. W czasie dużych mrozów wymarza. Ja straciłam prawie wszystkie kępy - na szczęście odbiła jedna mała sierotka i już ładnie podrosła.
Kochana moja, jeżówki już w drugim sezonie po posadzeniu, powinny rozrosnąć się w okazałe, wysokie kępy. W pierwszym są zwykle niższe i dopiero w kolejnych pokazują swoje piękno.
A trawy kupuję różnie. Sporo w szkółce u p. Surowińskich i p. Tadeusza Smala, ale też w centrach ogrodniczych :wink:

Iwonko, Twoje też niedługo będą piękne i rozrośnięte. W tej chwili już cieszą oczy, ale zapraszam serdecznie, może jakieś inne spodobają Ci się u mnie i też posadzisz :D

Aniu, u mnie wieją nieustannie wiatry, więc efekt jest niezwykły. Mam nawet problem ze zrobieniem zdjęć w pionie ;:131

Marzko już dość długo, właśnie ze zdziwieniem policzyłam, że ok. siedmiu lat :shock:

Aprilku jak marzysz tak o trawach, to przybywaj z męską silną dłonią do pomocy, to coś Ci może ta dłoń, wykopie na miejscu. Tyle, że chyba najlepiej dopiero wiosną. A teraz sobie pooglądasz i zadecydujesz co Ci się najbardziej podoba ;:224

Grzegorz, odbierz PW :wink:

Agatko, ja nie mam problemów. :wink: Jest może krótkowieczna, ale na moich suchych piaskach rośnie dobrze i rozsiewa się wystarczająco. Nie marznie.

Aniu i ciągle przybywa, bo lubimy się z wzajemnością :wink:

Grażynko, wyślę Ci siewki. Eragrostis trichodes to jedna z moich ulubienic ;:167 Jest wspaniała !
Grażynko wysiej nasionka obiedki, to będziesz miała bez problemu dużo na zapas ;:173

Justynko, bardzo żałuję, bo odwiedziłaś moje stepy w najmniej korzystnym momencie, ale przecież nic straconego, może jeszcze kiedyś wpadniesz ? Wiosną królują szałwie i kocimiętki, teraz trawy. Zresztą tak jak zauważyłaś, przed domem znów kolorowo :wink:
Mam szczery zamiar zrobić na białej przemeblowanie, ale czy dam radę i kiedy ? Czas pokaże...

Ewciu trawki powinny się powoli ładnie rozrosnąć, to jedne z tych roślin, które potrzebują czasu, by ładnie się zaprezentować. Więc kochana, cierpliwości życzę ;:196
Rozpoznam, tylko wstaw zdjęcia, albo przyślij na PW

Michał, zawsze należy słuchać dobrych rad, więc jak radzi Pacynka, w samochód i w drogę. Wilkowyja z jagodziankami czeka na miłych gości...

Alu droga, masz zupełną rację ;:108
mnie tez zafascynowała mnogość odmian, ale u mnie najlepiej sprawdziła się ta, którą pokazuję na zdjęciach. Odpowiada mi jej kolor, pokrój i wysokość. :wink:

Pacynko ;:167 dla Ciebie, ale też i dla wszystkich miłych Gości, dalszy ciąg moich tańczących na wietrze traw.
Tym razem jeszcze na zdjęciach, ale bądźmy dobrej myśli, że i w rzeczywistości będziesz mogła je kiedyś oglądać :D
Bardzo serdecznie Wam kochani dziękuję, że jednak, pomimo zmęczenia i późnej pory, zechcieliście nas odwiedzić i spędzić razem choć krótki czas, przed czekającą Was długą podróżą ;:196
Czy ma jednak znaczenie, że krótki ? Czas miło spędzony, zawszy wydaje się przecież zbyt krótki, więc naprawdę najważniejszy jest fakt naszego spotkania ;:196
A teraz specjalnie dla Was,zdjęcia Twoich/moich lilii, które zakwitły wspaniale w nowym jaśniejszym kolorze. No sama zobacz, czyż nie cudne ? ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I szumiące na wietrze trawy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eragrostis trichodes

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Same cuda pokazujesz ;:oj Czy Twoje drzewa już zaczęły żółknąć? Tak na zdjęciach wyglądają, a może to oświetlenie powoduje taki kolor?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:111 ale cudo.......tylko czy będzie chciała u mnie rosnąć ? :roll:
Marysiu jutro paczka leci do Ciebie, luknij na pw. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Widoki z kwitnącymi trawami cudne.
Świetnie, że na tak wielkiej przestrzeni oparłaś się na masie i powtarzalności. Daje to spektakularne widoki.
Kompozycje z bylinami dla mnie bajeczne.
Szczególnie zaciekawiła mnie obiedka. Taki delikatny drobiażdżek Poczytam o niej ;:108
Miłego ;:196
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, generalnie jeszcze nie. Brzozy są ładnie zielone, a platan ma jasno zielony, seledynowy odcień liści, ale lipy rzeczywiście nieco przez suszę i upały zmieniły kolor. Także tulipanowiec na jednym ze zdjęć jest żółtawy i sumak Tiger eyes.

Grażynko kochana, dziękuję ;:196 A miłka będzie rosła, ona się ładnie rozsiewa i szybko tworzy duże, puszyste kępy. Aż w nadmiarze :D Warta jest posadzenia - ma wspaniałe, imponujące wielkością kwiatostany !

-- Pn 26 sie 2013 23:23 --

Justynko, obiedka szerokolistna jest śliczna ! Tworzy ładne ,zwarte kępy. Niestety moje wymarzły i dopiero odbudowuję nasadzenie. Spróbuję wysiać w tym roku. Może i Tobie podeślę jesienią nasionka, to gdzieś w kątku spróbujesz ?
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, nie fatyguj się. Spróbuję, u siebie gdzieś kupić ;:108
Jeśli się nie uda, wówczas ;:173 .
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, to nie problem :D Zobaczę wokół, może się coś samo wysiało, ale tak tam gęsto, że pewnie nie. Ta kępa, to właśnie siewka, którą znalazłam, gdy kępy mateczne wymarzły.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Marysiu podziwiam niejednokrotnie twój dar i zmysł oraz pomysł na zaaranżowanie takich ogromnych przestrzeni....brawo ;:138 Kwitnące trawy zachwycają ;:167
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Mufeczko :wit i co ja mam napisać jak wszystkie zachwyty zostały już napisane :roll:
Dla mnie bajeczny świat ;:108
Nie będę już nic pisać, idę na spacer po Twoim ogrodzie i będę upajać się pięknymi widokami ;:65 :heja
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, stworzyłaś przepiękne rabaty preriowe - trawy czują się u Ciebie doskonale, a umiejętnie dobrane byliny i majestatyczne brzozy dopełniają towarzystwa, wspaniale!
Zoorganizować taką przestrzeń to niemały wyczyn, jestem podwielkim wrażeniem ;:180
Pomysł z arabelkami w takiej dużej masie świetny! Chciałabym to wykorzystać.. ;:224
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”