Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Henryku, czekałam na twój głos, bo czy chcesz, czy nie, to jesteś ojcem chrzestnym wszystkich moich gymnoli, za co ci bardzo dziękuję.
Kierunek zmian od zeszłego roku jest wg mnie właściwy i ten podział miejsca na 3 parapety:
1. gymnolowy
2. mammillarie i notocactusy
3. rebucjowate
I tak w większości już jest (z małymi wyjątkami, do których mam za dużo miejsca pod serduchem - moje wielkie Echinopsisy (przechodzi mi po głowie - może zostawić tylko jednego?), duże już - Ferocactus glaucescens i Lemaireocereus pruinsous. ;:167 - do nich mam wyjątkowe uczucia.
hen_s pisze:.......... masz odnoszę wrażenie kilka roślin których mogłabyś się pozbyć bez dużego bólu...
Trochę bolało pożegnanie z opuncjami, ale dziś nie pozostało do nich nawet cienia tego bólu. I tak pewnie będzie z kolumnowcami - poszukuję dla nich kogoś, komu można by je podarować, by i im było lepiej w jakimś ogrodzie na lato. Dwa spore Ferocactusy wywędrowały właśnie, bo Notocactusy podrosły i wymagały przestrzeni życiowej. A trzeba brać pod uwagę, że rebucje są jeszcze małe, a rosną i rosną, niektóre gymnole też nie poprzestaną na obecnych rozmiarach. Już teraz pierwszym warunkiem zainteresowania jakimś gymnolem jest oczywiście kwiat, ale równie ważne, jakie monstra z nich wyrosną. ;:oj - niektóre z już posiadanych mają taki zamiar :roll:
Kiedyś kiepsko mi kwitły Mammillarie i miałam zamiar z nich całkiem zrezygnować, ale właśnie chyba usłyszały moje myśli i wszystkie zaczęły kwitnąć.
Tak więc i bez zakupów nowych sytuacja rozrostu obecnych zmusi mnie do eksmisji niektórych z nich, bo wiem jedno - trzymanie kaktusa w mieszkaniu, a nie na zewnątrz, to jak posiadanie charta w kawalerce na XI piętrze centrum metropolii.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Echinopsisy to proponuje rozbudować w końcu to chyba duma tej kolekcji. Każda taka kolekcja powinna składać się z klasyki w postaci E. multiplex, E eyriesii, E. subdenundata, E haku-jo. Do tego fakultatywnie do wyboru mnóstwo gatunków i odmian....

Te co już są chyba przekonują że ten rodzaj zasługuje na poczesne miejsce w kolekcji-Lobivia to w końcu takie mniejsze echino.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu się zgadzam,każdy kaktusiarz przeważnie zakładał kolekcję od Echinopisa,Ja też i moich pierwszych kaktusików,
nigdy się nie pozbędę to są pierwowzory ;:180
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Macie rację - E.eyriesii, E.subdenundata - mam po dwa i za dużo mam dla nich sentymentu, by powiedzieć sobie - "miło było, ale zmieniam was na młodsze, zgrabniejsze" - E.eyriesii (a właściwie to kundelki) obydwa są u mnie od 16 lat (mają pewnie po 20 lat) i związek z nimi to jak z partnerem po przejściach - trudne warunki początków, potem choroby, z których wychodziły jeszcze piękniejsze. Nie mam żadnego multiplexa, przydałby się do kolekcji :;230 Ich dalsze losy miały się rozstrzygnąć po przesadzaniu, ale w tym roku do końca lutego miałam prawą rękę w gipsie, więc będzie to za rok. Obawiam się, że nie uda mi się tego największego przesadzić zachowując cały pokrój (poodpadają), a wielu mniejszych to nie mam zamiaru hodować oddzielnie, bo zajęłyby niemal wszystkie parapety. Zdam się więc w przyszłym roku na los.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak dziś rano powitała mnie Sulcorebutia verticilacantha:
Obrazek Obrazek

Tak ładnie prezentuje się obok Rebutii flavistyla:
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Wszystkie ładne, ale mój "wybraniec" na ostatniej fotce po lewej stronie "pomarańczowy".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Pięknie zakwitła sulka ;:138
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

No ładnie.....jak można nie mieć multiplexa? Nie pisze to dlatego że sam mam ich dużo ale przez wzgląd na potęgę ich kwiatów. Nie wiem czy E eyriesii, E. subdenundata. osiągają rozmiary takie jak E. multiplex. Może początkowo trudniej zmusić je do kwitnienia ale jak już zacznie to idą na całego. Może pora pogrzebać wśród ludzi z miasta kto by użyczył zbędny odrost? W razie czego to ja posiadam swoje zarówno odrosty, roczne ładnie wyrośnięte siewki jak i dużo nasion. Haju-jo też by się znalazło....
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

Jeśli chodzi o kwiaty to E. eyriesii spokojnie dorównuje multiplexowi, jeśli go nie przewyższa (oczywiście kwestia pewnie kondycji rośliny, wieku i tym podobnych warunków). Za to z rozmiarami pędu to już nie wiem. W każdym razie polecam te roślinki. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Bardzo ładna sulka. Fajny kwiatek ;:333
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Widać,że w Warszawie wszystko jakoś szybciej kwitnie.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Świetny widok z rana :)
Ależ chętnie kwitną u Ciebie te kaktusy... tylko zazdrościć ! :)
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

ładne kwiatki ;:138
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś w imieniu kaktusowej społeczności Parapetowego Królestwa zapadł wyrok w sprawie banicji osobnika
Notocactus submammulosus urodzonego przed 2010r.

Obrazek Obrazek
Osobnikowi temu zarzuca się notoryczne lenistwo i ociąganie się w wyprodukowaniu choć jednego pąka kwiatowego. Osobnik zostaje wyeksmitowany na balkon piętro wyżej, z prawem powrotu po zakwitnięciu.
Wyrok miał klauzulę natychmiastowej wykonalności (co też zostało wykonane).

Teraz dopiero po zrobieniu zdjęcia z doniczką widzę, że chyba ogrodnik zawinił, a kaktusa skazano ;:306 - jak on ma bidak kwitnąć, jak on pewnie w tej doniczce ma samiuteńkie korzonki i po prostu z niej wyłazi. Chyba pomimo niedobrego już czasu na przesadzanie dam mu jutro większe naczynie na te nogi, jak z całą bryłą wyjmę i tylko obsypię dookoła mieszanką to mu raczej krzywdy tym przesadzaniem nie zrobię.

Słońce już pełną gębą drugi dzień, a kwiat Chamaecereusa coś się nie rozwija tylko pąk rośnie i rośnie, może więc będzie duży (po 2 latach nie pamiętam jaki był):
Obrazek

Mammillarie, które już miałam na krótkiej liście do podobnej eksmisji coś chyba zwąchały, bo wszystkie bez wyjątku zaczęły wydawać pierwsze w swym życiu pączki:
Obrazek
- przeciskają się pierwsze, ale widać cały wianuszek.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Aż miło patrzeć na widoki roślin które nam prezentujesz. Bardzo mi się podobają. :)

A eksmisja - jak najbardziej słuszna. Gdyby w razie wnosił o odwołanie to będę przeciw... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”