Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

4rafko4 pisze:Już moge cosik napisać :)

.....
Czy ja dobrze widzę czy black parrot ma niebieski środek ?
........
FLAMING CLUB Jakiś taki mizerny może za rok będzie lepiej wyglądał
......

FLAMING PARROTpodobnego ma moja sąsiadka z działki może i to taki sam,fajny :)

HORIZON a jaki miał być ? + to to że ma taki delikatny kolor.

Maja dla mnie super miałem go lecz padł ofiarą nornic wąchałeś go ?? ( ja tak,nie zbyt przyjemny zapach)

MAUREEN DOUBLE ja mam samo Maureen i kwiaty z nim są o wiele większe dlaczego rozczarowany ?

ORANGE FAVOURITE dlaczego nie kupisz,temu że tak mu łodyszki poszły do góry ?

.......

Zreszta wszystkie tulipany tulipany mi się podobają co ja będe więcej pisał wytarczy żę napisze SUPER :)
Rafko - zaskoczyłeś mnie tak obszernym komentarzem. Kilka odpowiedzi dla Ciebie.

Dobrze widzisz - Black Parrot sam środeczek (nasada płatków) ma ciemnoniebieski.

Flaming Club - mizerny to fakt, ale chyba ta odmiana właśnie ucierpiała, gdy były jeszcze małe moja Shojo wpadła w tulipany za myszą i kilka tulipanów uległo zniszczeniu a kilka uszkodzeniu. Co prawda dorosły do kwitnienia ale właśnie takie mizerne są. Zobaczymy jak będzie za rok.

Horizon - dla porównania zdjęcie z etykiety i realne:

Obrazek Obrazek

MAJA - niestety nie wąchałem - rósł za bardzo pod krzakiem - a teraz już nie ma co wąchać :-)

MAUREEN DOUBLE - spodziewałem się pełniejszych kwiatów, jak na double :-) przystało :-)

ORANGE FAVOURITE - taki jakiś "niepełny" się wydaje. Choć żona twierdzi, że ładnie pachnie ja nic nie czuję :-)
sylwekw

różanecznik Midnight Mistique.

Post »

Zanim jeszcze dokończę prezentację tulipanów a potem będę kontynuował wątek zmian w naszym ogrodzie muszę podzielić się dzisiejszymi wrażeniami.

Wybraliśmy się do niedawno odkrytego dużego centrum ogrodniczego w Genk, w Belgii. Główny ale nie jedyny powód to sprawdzenie czy mają borówki brusznice. Bo w ogrodniczych w okolicach naszego polskiego domu próżno ich było szukać. No i oczywiście nie zawiedliśmy się - mieli i to aż trzy odmiany. Borówki oczywiście kupiliśmy.
Ale nie to jest najfajniejszym zdarzeniem. Otóż na naszej liście chciejstw mamy wielkimi literami napisane: NIE KUPOWAć WIĘCEJ RÓŻANECZNIKÓW I IGLAKÓW. Na chwilę obecną mamy ich już nawet w nadmiarze - to jest nasza opinia.
No ale cóż tam zapisy - oczywiście kupiliśmy jednego różanecznika (zakupów było kilka :wink: ale różanecznik tylko jeden :-). No ale powiedzcie sami czy można się było oprzeć Midnight Mistique - pierwszy raz spotkaliśmy w sklepie tak wyglądającego różanecznika. Obym tylko potrafił go utrzymać w dobrej formie.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiesz co to jest to żółte obok?U mnie przed sklepem rośnie,ma tak jakby maleńkie rółzyczki.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Różanecznik przecudowny ;:180 a kalina wprost boska (dobrze zrozumiałam? nie jest ona jeszcze Twoja ).A z autopsji wiem ,że lista to jedno a zakupy to drugie :twisted:
I wetknę się z odpowiedzią to żółte to złotlin japoński ;:7
sylwekw

kalina Koralowa Roseum

Post »

Inna przygoda.
Od chwili gdy zobaczyłem ją na zdjęciach z "Ranczo Nokły" Tadeusza, zachorowałem na Kalinę Koralową Roseum. Jak już wcześniej pisałem kupiliśmy ją właśnie ostatnio. Oczywiście malutką. Ale teraz ciągle się za nimi rozglądam aby podglądać jak w naturze wyglądają dorosłe okazy. Widujemy ich sporo, bywają mniej i bardziej imponujące ale dzisiaj w drodze do tego centrum ogrodniczego zauważyliśmy jedną u kogoś przed domem, która nawet u mojej żonki wzbudziła zachwyt. Jak to fajnie mieć w samochodzie światła awaryjne :heja ..... krótki postój i zdjęcie cyknięte. Spójrzcie chyba było warto.

Obrazek
sylwekw

Post »

marzanka pisze:Różanecznik przecudowny ;:180 a kalina wprost boska (dobrze zrozumiałam? nie jest ona jeszcze Twoja ).A z autopsji wiem ,że lista to jedno a zakupy to drugie :twisted:
I wetknę się z odpowiedzią to żółte to złotlin japoński ;:7
Potwierdzam to żółte obok kaliny to Złotlin Japoński.

Marzanka ta kalina nie może być moja - bo jest czyjaś :-) Ale teraz wiem do czego mam dążyć w prowadzeniu swojej :-)

To może jeszcze dodam kilka ogólnych zdjęć z tego centrum ogrodniczego (już zaczynamy składać pieniądze aby w przyszłym roku obkupić się u nich w róże ;:224 :heja )

Widok częściowy na dział z bylinami
Obrazek

Kilka widoczków na dział z różami:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kawałek z żurawkami (niestety wiele odmian wykupionych - ale my tutaj mamy teraz długi weekend i tłumy dzikie w centrum więc nic dziwnego, że wiele rzeczy jest wykupionych)
Obrazek

No i jeszcze fragment części różanecznikowej.
Obrazek

Obrazek

Następny etap wizyt chyba nadejdzie, gdy w pełni zaczną kwitnąć hortensje.

W drodze do domu odwiedziliśmy jeszcze na chwilę szkółke host.
Obrazek

Obrazek

Tak więc dzień możemy uznać za udany, a podczas tych spacerów po ogrodniczych żonka się trochę przypiekła, bo u nas od dwóch dni niemalże lato - czego i Wam jak najszybciej życzę.

A teraz pora będzie wracać do relacji z naszego polskiego ogrodu.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Sylwek to ty nie wiesz ,że Polak potrafi :wink: Szpadelek ,latarka ,obstawa i jest twoja ;:224
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja to bym chciała pojechać .. na wakacje do takich szkółek . Nie nudziłabym się wcale :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
x_P-42

Re: różanecznik Midnight Mistique.

Post »

sylwekw pisze:...Midnight Mistique - pierwszy raz spotkaliśmy w sklepie tak wyglądającego różanecznika.

Obrazek
Sylwku , wspaniały , nawet cena nie tak bardzo odstraszająca ! Od jutra rozpuszczam wici i zaczynam go szukać .Powątpiewam, aby udało mi się go dostać, ale pomarzyć warto ...
Na temat host się nawet nie wypowiadam , już Ty dobrze wiesz, co ja mogę myśleć i jak bardzo chciałabym być na Waszym miejscu. Pozdrawiam Was zazdrośnie ;:7
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

Rafko - zaskoczyłeś mnie tak obszernym komentarzem. Kilka odpowiedzi dla Ciebie.
Chyba najdłuższy jaki napisałem na tym forum. :wink: ale to o tulipanach więc warto było.
W moim Black Parot nie zwrócilem nawet uwagi na ten środeczek . :roll:
Tulipan Horizon jagby nie ta odmiana co miała być może jakaś pomyłka.

Co do zapachu tulipanów mi osobiście każdy pachnie inaczej ostatnio spodobał mi się zapach mego Tulipana Hapy Generation pachnie jak róża może lepiej jak różane perfumy. :)

Musze przyznać że ten różanecznik jest super,udany zakup.
sylwekw

Post »

Nadeszła pora berberysa :-). Niby taki zwyczajny ale zrobił na mnie wrażenie w tym roku. Chciałem pokazać jak wyglądał dawniej ale wyszłaby z tego chyba długo foto-historia więc jednak ograniczę się do nowych, obecnych fotek (obecnych to znaczy z początku maja). Piszę, że ograniczę się ale trudno mi jest zdecydować, które fotki pokazać, bo narobiłem ich dużo ale mimo wszystko nie robią takiego wrażenia jak robił na mnie na żywo. Teraz jestem zły :-), że nasz dom ma żółte ściany, gdyby nie to to jego żółte kwiaty jeszcze lepiej by się rzucały w oczy. Ale dobra, koniec gadki - pora na zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mógłbym tak bez końca ale chyba już dość. Lepiej niech zostanie trochę niedosytu niż miałby się znudzić :-)

Ciekawe jaki procent tych kwiatów zmieni się w owoce.
sylwekw

Post »

Sylwekw pisze:
...Oh jeszcze jedno bo nie mogę się nacieszyć tym widokiem .... czyż ten Pieris nie ma pięknych przyrostów ??
Obrazek
KaRo pisze:Pieris jest boski Sylwku!!!!!
Też przywieziony? Jak się nazywa? Koniecznie muszę go poszukać!
.......
Ten pieris to odmiana KATSURA.
martka84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2010, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipany piekne :D Uwielbiam te kwiaty i na jesien mam zamiar posadzic swoje pierwsze cebule :)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ,Sylwku przeszłam przez cały Twój wątek,podziwiam metamorfozę polskiego ogrodu i rozmaitości ze szkółek zagranicznych .Zazdroszczę Ci ,że masz taką możliwość wyboru (za to mój portfel może chwilowo odetchnąć :wink: )
Cóż mogę napisać ,jestem pod ogromnym wrażeniem tulipanów-mnogości odmian i ich oryginalności.
I TY piszesz (w moim wątku) że jesteś całkiem początkujący w temacie tulipanów?Gratuluję takiego początku ,nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało jak się rozkręcisz!
Już wiem na pewno,że dokupię angeliqe widziałam ją na jesieni w ofercie all ale jakoś mi umknęła-w tym roku jej nie przeoczę.
Pieris cudowny, zwłaszcza jego młode przyrosty-miałam tę odmianę ,ale za pomocą moich kundelków zimy nie przetrwał :(
Miło było poświęcić tyle czasu ,by obejrzeć Wasz ogród!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

BAAAAJECZNE tulipany ,a berberys obsypany kwieciem ,wygląda niesamowicie. :shock: ;:138 ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”