Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

I ja jestem ciekawa, bo róża ma i piękne kwiaty i to zebrane w bukiety, a do tego cudny kolor. Brudny róż??? ;:oj
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu anym :D oj tak ! Choć, jak Kasia wyżej stwierdziła, w różach taki nieład jakiś i brak zadbania. Nawet dla mnie, która równiutkich rabatek bez cienia chwastów nie osiągnie nigdy.
Marysiu Tak, widok tylu barw kwiatów jest imponujący. No, oczywiście Wojsławice to to nie są :) Wieczorem wrzucę inne zdjęcia z wycieczki- zainteresowały mnie niektóre drzewa i krzewy, był też ogród dedykowany roślinom leczniczym i przyprawowym ale taki zmarnowany jakiś...W sklepie ogrodniczym ceny jak z kosmosu ...
Ewo, Aniu sweety na zdjęciu całego krzaka, który też jest w tym samym poście nieco wyżej, jest etykieta, co prawda nieczytelna przy tej kompresji ale w domu na oryginale odcyfruję :) Wygląda na duży zdrowy krzew bez uszkodzeń mrozowych. Spodobał mi się szalenie :)
I oto mój 500-ny post na FO ;:138
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Coraz to szlachetniejsze kruszce osiągasz - gratulacje !
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Piękne zdjęcia Zuzanno. ;:180
Mam takie pytanie o Powsin , bo wiele lat już tam nie byłam, a kiedyś były tam takie przykładowe działki z altankami, kwiatami i owocami i wcale nie broniona zbierać owoców do zjedzenia . Czy to jeszcze jest? Takiej kolekcji róż nie było.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aza pisze:Piękne zdjęcia Zuzanno. ;:180
Mam takie pytanie o Powsin , bo wiele lat już tam nie byłam, a kiedyś były tam takie przykładowe działki z altankami, kwiatami i owocami i wcale nie broniona zbierać owoców do zjedzenia . Czy to jeszcze jest? Takiej kolekcji róż nie było.
Tak, też pamiętam, że takie coś było. Z tego co widziałam wczoraj, zachował się taki "typowy domek działkowy" z ogródkiem, ale malutkim, wokoło. Sad z nowymi i tradycyjnymi odmianami jest w innej części ogrodu i jest jakby odrębną ekspozycją. To samo warzywnik. Zupełnie nie wiem, jak będzie, gdy owoce dojrzeją :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Zuziu, gratuluję srebrnej karty. ;:196
fajnie, że pokazałaś te zdjęcia z Powsina, Ale ja nie o tym. Zaciekawiły mnie te wiklinowe płotki w twoim ogrodzie. Kupiłaś je , czy sama pleciesz???. Jeżeli kupiłaś to napisz gdzie i za ile, jeżeli sama układasz, to podaj krótką instrukcję.

.........................
U Grażyny w ogrodzie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Gratuluję Zuzanno srebrnej karty ;:196 Swoją drogą mogliby więcej pracy włożyć w utrzymanie tego ogrodu .Róże nie wyglądają na zachwycone ,chociaż pojedyncze okazy w miarę wyglądają jak na warunki pogodowe jakie ostatnio mamy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Ja przyszłam pooglądac nocne foteczki a impreza sreberkowa się szykuje ;:77 ;:303
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu per aspera ad astra , jak to mówią ;:306
Grażynko dziękuję :) Płotki nauczył mnie pleść W. Otóż zakupił on wiklinę w takim gospodarstwie, gdzie tym handlują, chyba w Lesznie, mieliśmy też grubsze kołki dereniowe, które razem z grubszymi leszczynowymi posłużyły za elementy pionowe wbite w ziemię. Wiklinę przed pleceniem trzeba namoczyć w wodzie, żeby uelastycznić ją, żeby witki nie łamały się przy wyginaniu. No i bierze się witkę, zakłada za skrajny kołek z pewnym zapasem, żeby nie wyłaziła z plecionki i przeplata w lewo-w prawo między pionowymi kołkami. I tak jedna nad drugą, aż do pożądanej wysokości. Jeśli chce się wysokość nieregularną, można naddać kilkanaście(dziesiąt) witek w dowolnym miejscu i uformować fale. My dołożyliśmy kilka "warstw" z pędów derenia oraz z pędów winobluszczu, co dało ciekawy efekt kolorystyczny, który po 3 latach już jest niewidoczny, wszystko poszarzało jednolicie. Widziałam kiedyś taką książkę o wiklinie w ogrodzie, były tam pomysły na świetne ozdoby i elementy użytkowe z wikliny właśnie do ogrodu. Przy płotkach kolana trochę bolą, ale warto :)
Jadziu byliśmy zdumieni, że na takim ogromnym obszarze żadnego wolontariusza, żadnej obsługi porządkowej- kompletnie nic. Może Amerykanie nie są dobrym wzorcem do wszystkiego ale od razu sobie wyobraziłam, jak oni by to zorganizowali: różne prezentacje, pokazy, warsztaty, konkursy botaniczne dla dzieci, punkt informacyjny, popularyzowanie wiedzy na różne sposoby. Jeszcze teraz, kiedy są wakacje. A tu- zero wysiłku. Jest to jest. Zarasta to zarasta. Tylko wszędzie znaki - nie wchodzić, nie dotykać etc. Wysiłku ktoś włożył masę, żeby to utworzyć a potem państwo naukowcy zajęli się nauką... Te róże do zdjęć wybierałam najładniejsze, choć niektóre krzaki rzeczywiście w kondycji nadspodziewanie dobrej jak na tę zmienną pogodę.
Kasiu foteczki też będą :) Zaszczytny srebrny medal błyszczy na moim avatarze :D

-- 15 lip 2013, o 17:37 --

Ewomaj66, Aniu sweety róża nazwę ma taką o!

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu oto moje pierwsze kroki w ciemnościach i w deszczu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

zuzanna2418 pisze: I oto mój 500-ny post na FO ;:138
Gratuluję wysrebrzenia się ! ;:196 ..i czekamy za momencik na złotko ;:215

Ale zapachniało różami...mniaaam, aż sobie wyszłam swoje poniuchać.
Nie czepiajcie się wyglądu róż ani ogrodu :wink: , ten rok pogodowo jest wyjątkowo paskudny, żeby nie powiedzieć dziwny, wiosna opóźniona..ja wcale się nie dziwię, że oni nie mogą ogarnąć tak wielkiego terenu ogrodowego z odchwaszczaniem. Uważam, ze te róże i liliowce całkiem nieźle wyglądają. Mój Hendel-ledwo z pąka wychodzi a już zbrązowiały i klapnięty ;:222 a Sympatia to chyba się zwyczajnie ugotowała przy południowej ścianie i bardzo szybko rzuciła płatkami.

P.S. Widzę, że przepytałaś aparat z funkcji nocnego focenia ;:215
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

zuzanna2418 pisze:
Obrazek
Witaj Zuzanno :wit
Masz wspaniały ogród,świetne połączenie starych drzew z nowymi krzewami i bylinami,zdolna kobitka z Ciebie ;:180
Mur porośnięty pnączami daje wspaniałe tło roślinkom,a te płotki wiklinowe...bajka ;:215
Tym widoczkiem powyżej jestem po prostu zauroczona....
Wątek dodaję do ulubionych i będę wpadac na wirtualne spacerki...jeśli pozwolisz :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

No widzisz ...wystarczy chwilę aparat pomęczyć i są fajne fotki...rosliny zupełnie inaczej wyglądają, można zobaczyc wiele szczegułów które przy normalnym świetle gdzieś umykają ;:215
Ostatnia foteczka bardzo mi się podoba ;:180
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Judytko ja rozumiem, ale tablica pt. Kolekcja Narodowa jakoś zobowiązuje do szczególnej dbałości. Noblesse oblige, jak mawiają starożytni górale :) Studenci biologii, ogrodnictwa, architektury krajobrazu, botaniki i czego tam jeszcze, powinni zasuwać tam od rana do nocy.
Aparat dał się przesłuchać i odpowiedział wprost: "Ty ciemna maso, podnieś ręcznie lampę błyskową, to czarne na górze po lewej stronie...": ;:306 :;230 ;:14
FRAGOLA miłe słowa, bardzo miłe :) Dziękuję :) Zapraszam Cię serdecznie :)
Kasiu jeszcze muszę dużo popracować, ale już wiem, o co chodzi :) Baterie do aparata muszę nabyć drogą kupna :)

Teraz trzecia odsłona ogrodu botanicznego w Powsinie: byliny, rośliny skalne (dość umowne, bo wiele widać nie było), arboretum i coś tam jeszcze. Ten osobnik w zielonym na dalekim planie dwóch zdjęć to W. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W arboretum kilka ciekawostek:

Stewartia pseudocamellia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świerk pospolity forma wężowa

Obrazek

Obrazek

I niby bez czyli lilak a liście...

Obrazek

Obrazek

Kielichowiec wonny
Obrazek

Świerk pospolity inversa
Obrazek

Kłokoczka pospolita -owoc
Obrazek

Kilka makro fotek i egzotyka ze szklarni z kolekcją roślin tropikalnych :) Grapefruity łatwo zidentyfikować, ale ta duża żółta grucha to nie mam pojęcia ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Ta część ogrodu podoba mi się najbardziej ;:215
A ten W w tle to twój musz ;:224 bo nie zatrybiam.

A do aparatu wracając...lampa ;:306 ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”