Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Właśnie chciałam dodać, że ogniki najlepiej gdyby rosły przy ścianie domu, w zaciszu , od południowej strony :D , co właśnie napisała wyżej Dorotka :D
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Paul"s Scarlet kupiłam krzaczasty dość tanio i wyprowadziłam koronę. Trochę to czasochłonne. Ogniki można wepchnąć między inne krzewy w osłoniętym miejscu. Owoce będą widoczne, a jeśli zdarzy im się zmarznąć to będą robić za zeribę. Owocki czernieją pod wpływem mrozu
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za rady odnośnie do ognika... będę mu szukać w takim razie zacisznego miejsca..w sumie tam, gdzie go planuję, w cieniu śliwy powinien mieć dobrze...rzeczywiście na początek kupię jednego, a od Ciebie, ciociu Doroto, nasionka chętnie przyjmę :wink:

u mnie z miejscem pod ścianami domu jest kiepsko, bo mam tę ścianę południową przeznaczoną pod różę, ściany wschodnia i zachodnia, to wyjścia z domu i żwirek od odwadniania, no i jest jeszcze ściana północna...ta będzie do obsadzenia dopiero jak najcięższe remonty skończymy, bo leży przy trakcie komunikacyjnym dla wywrotek i betoniarek... aaaa...i jest jeszcze stodoła, z pięknymi ścianami do zagospodarowania, ale też muszą poczekać na zabezpieczenie dachu.

Marysiu zostaw żarnowco-szczodrzeniec - ładny jest mimo miotłowatości :wink:

Jurku, no właśnie tak sobie pomyślałam, że skoro im tam w wysokich górach te krzewy rosną, to muszą mieć twarde sztuki, które i na pogórzu przeżyją...wstępnie planuję sobie urządzenie rodzinie wycieczki w góry: posadzę ich w kawiarni z widokiem na Śnieżkę, a sama myk myk do szkółki :)

Dorotko, daj znać jak sobie nazwę tej szkółki przypomnisz! Jest też kilka obiecujących po drugiej stronie autostrady na skraju lubuskiego, to są strony rodzinne eMa, więc też mam nadzieję, że może pod pozorem odwiedzania krewnych uda się wyskoczyć... no i parę dni temu uświadomiłam sobie, że mam rzut kamieniem do naszego forumowego speca od bylin Szczytnicy...ale mam wewnętrzny zakaz odwiedzania szkółek bylinowych w tym roku :)

Aniu, widziałam tę brzozę, też mi w oko wpadła...i już sama nie wiem którą...jeszcze omszona cudna jest i taką chińską znalazłam co ma korę najpierw białą a potem czerwoną...było nie skąpić i dokupić te 4 ha ziemi, co nam chcieli dodatkowo Stasiowie sprzedać, byłoby gdzie las zakładać :wink:

A heliotrop wziął i się wykluł z nasion...przestraszył się chyba groźbą, że po paru latach nieudanych wysiewów w tym roku zapas nasion wyrzucam na kompost :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Brawo dla heliotropu ;:138

Pati, pomyślałam jeszcze , przeglądając swoje zdjęcia , o krzewach aronii, rosną wielkie i szybko, pięknie się przebarwiają , nie chorują i nie marzną , no i owoce w gratisie :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Pat, gratulacje ;:215 Heliotrop u mnie jak dotąd najbardziej kapryśny..coś tam wypuścił i stanął w miejscu ;:219
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Pati dopingujesz mnie do zajrzenia do szafy z nasionkami ;:14 , a parapety nienaszykowane ;:145 . We Wrocku ogniki rosły przy stacji benzynowej. Nacięłam gałązek, ale nie ukorzeniły się ;:185 , chętnie znasion bym spróbowała, ale u mnie zmarzną niechybnie ;:222 .
W mojej okolicy żarnowce pomarzły i dlatego przed nimi ostrzegałam. Lista chciejstw super, muśzę ją jeszcze raz przejrzeć i będę małpować, ale już nie w tym roku ;:145
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Pati trzeba było nie skąpić a potem odbyć żmudne przekształcenie na działkę budowlaną i sprzedać z zyskiem :lol:

Zabiłyście mnie tymi ognikami ... bardzo, bardzo chciałam ostrokrzewy ale ,że można się nieraz naciąć i kupić 2 takie same płciowo to przerzuciłam się na ogniki a tu masz ci babo placek :shock:
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ja miałam takiego żarnowca na pniu z podobną gałązkom do tego co pokazałaś.. :wink:
a on ci kwitł?
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario on jest u mnie drugi rok a wyszedł z nasionka i w tym roku tak zaszalał , pierwszej zimy omarzł troszeczkę, i jak dotąd nie kwitł. Jednak liczę na niego/. W tym roku w 3/4 jest opatulony włokniną.

Pat
Kasia ma rację koniecznie zasadź aronie jak nie Ty to ptaki zjedzą z chęcią!
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

A jakie dobre soczki są z aronii - to dla dzieci, a jaka nalewka - to dla reszty domowników ;:209
Awatar użytkownika
zamia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2009, o 22:07

Post »

Pati doczytałam się,że chcesz się wybrać do szkółki w Karpaczu.Z tego co wiem to jest tam jedna taka większa i pewnie myślimy o tej samej.Robiłam u nich zakupy przez sklep internetowy a także będąc tam na miejscu(chciałam na żywo zobaczyć jak to wygląda)Jest tam dużo roślinek skupionych na małym terenie i raczej nie ma możliwości swobodnego spacerowania pomiędzy nimi,więc lepiej mieć dobrze przygotowaną ściągawkę roślin które się pragnie mieć i pracownicy przynoszą je nam pod nos.A co do krzewuszki nana variegata to jeśli tylko odpowiada Ci jej mały rozmiar(sadzona w tamtym roku) to chętnie się podzielę :lol:
Każdy dzień może być lepszy od dnia poprzedniego...
Ewa
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Pati wpadłam do Ciebie przywitać się
Muszę się cofnąć, żeby poczytać historię Twojego domku z ogrodem. Zdążyłam zauważyć ,że plany już poczynione i lista chciejstw zapełniona.
pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ewo, ta szkółka, którą masz na myśli ma swój sklep pod adresem funkiekropkapl - ale skoro piszesz, że nie bardzo dają chodzić i macać roślinki, to może jednak zamówię internetowo, zwłaszcza, że mają darmowy transport od dość niskiej kwoty :wink:

Aronia zapisana do chciejstw w takim razie... tylko pójdzie na płot od rzeki, bo na tym od drogi wszystkie owocowe są łupione przez okoliczną ludność...nie żałuję im, ale płot słabiutki i w końcu mi go połamią :roll:

A rozsada na parapetach ma się dobrze...zarówno heliotrop:

Obrazek

jak i lobelia (teraz już dwa razy większa, bo zdjęcie sprzed paru dni):

Obrazek

Jak widzicie mój dekoracyjny abażur świąteczny, robi obecnie za klosz ochronny przed kotami :)

i ostatni zimowy hiacynt...w przyszłym roku kupię ich więcej, bo jestem pod wrażeniem domowego kwitnięcia:

Obrazek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Pati cieszę się że dopisałaś aronię. Będziecie z niej zadowoleni. A w przyszłości nawet jeśli wszystkiego nie przetworzysz to śniadanka będą miały ptaszki. Ja zawsze zostawiam kilka gałązek z owockami :D
A z kwiatami cebulowymi też mam zamiar postąpić tak jak Ty :wink: Nie ma to jak kolor o nietypowej porze roku
O czytam o pracy nad szkółką w bliskości. Może byś coś wskórała swoim urokiem osobistym i byś mogła sobie pomacać ;:224
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Pat o ogniki nie martw się, moje stoją na odsłoniętym miejscu , wieje mroźno i często. Co roku robię im taki chochoł ze słomy i bez problemu zimują, czasem tylko umarzną wierzchołki. Jak tylko spadnie śnieg to też obsypuję. To w środku to 2 ogniki
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”