Moja młoda działeczka - aanula cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapomniałam pokazać swoje nowe nabytki :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1/ Trzy różne Budleje...fioletowa, biała i żółta
2/ Naradka rojnikowa
3/ Dzwonek skupiony fioletowy
4/ Liliowiec ...ma być różowy z jasnym paskiem :D
5/ kartka z nazwą została na działce :wink:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu pięknie uchwyciłaś tą tęczę :shock:
Działeczkę masz jak z pod igiełki :shock: :lol:
kolor sasanki tej różowej jest mniam mniam- piękny. U mnie z białą jest kłopot bo nie rośnie tak jak inne.
Aniu koło przylaszczki to chyba nie jest biała przylaszczka tylko zawilec :shock: :P , tak mi się wydaję bo ma nawet inne listki :oops: . On się bardzo mocno rozsiewa i ja go tępię bo mam go już na całej działce :lol:
Jaskry masz przecudne i tylko teraz trzeba aby nie było przymrozków i wsadzać do ziemi, a my będziemy podziwiać, podziwiać :shock: .
Bardzo mi się u ciebie podoba , oj bardzo :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, z białymi sasankami to chyba już tak jest :roll: są jakieś kapryśne :wink: U mnie też nie są takie dorodne jak różowe ... takie małe kapryśki :lol:

Na tę białą "przylaszczkę" też bardzo się przyglądałam, bo wydawała mi się jakaś nie "przylaszczkowa" :roll: Zawilców nigdy nie miałam na działce :shock: i nie mam pojęcia skąd mi się tam ten wziął ... :shock: ale skoro jest to niech rośnie :D każdy kwiatuszek jest u mnie mile widziany ... :D :D
Jaskry mam po raz pierwszy na działce i nie bardzo wiem co i jak ... chciałam je posadzić od razu do gruntu, ale na szczęście coś mi podpowiedziało ;:24 że lepiej przeczekać mrozy i dopiero posadzić :roll:
A gdybym posadziła i potem, jakby pojawiły się mrozy, przykryła je dużymi donicami ...?? ;:24 ...można tak...??
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Aniu, dziękuję za miłe i serdeczne słowa. Jest mi przyjemnie, że podoba się Tobie moja działka. Odwiedziłam Twój ogród no i oniemiałam z wrażenia, niezwykle piękna działka, masz tyle ślicznych i kolorowych kwiatów i ta różnorodność gatunków. Zauważyłam, że wiele z nich to rośliny jednoroczne, wymagające dodatkowo wiele pracy. Cały ogród wspaniale się prezentuje. Pozdrawiam serdecznie Irena.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Cię gościć Irenko :D
Masz rację, że rośliny jednoroczne wymagają wiele pracy, dlatego w tym roku postanowiłam dosadzić kwitnące byliny :D
Muszę podpatrzyć trochę u Ciebie :D i dokupić na swoją działkę. Nie znam wszystkich nazw, więc mam do Ciebie prośbę :wink: poleć mi jakieś roślinki, które ładnie i długo kwitną :D
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Aniu posadż je spokojnie i w razie jakby miały być mroży to zrobisz tak jak piszesz :P .
Ja już swoje posadziłam :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jolu :D
Jutro po pracy pojadę i posadzę :D Niech cieszy oczy kolorami, bo u mnie jeszcze ich malutko :wink:
Mam nadzieję, że jutro nie będzie padało, bo od kilku dni u nas tylko pada...pada...pada... :? Słoneczko się na nas chyba obraziło ... :wink:
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ponownie wróciłam :D Ślicznie u Ciebie Aniu :D

Dostałaś piękny prezent! Te jaskry są śliczne, nigdy ich nie miałam, napisz coś o nich trochę, jak rosną, gdzie lubią rosnąć.

Zakupy też świetne, nigdy nie widziałam żółtej budleji, muszę zobaczyc jak zakwitnie, to pewnie tez się skuszę :)

Niedługo wrócę ;:65
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu :D Jaskry mam pierwszy raz więc sama nie wiem co i jak z nimi :wink: Ale na pewno dziewczyny podpowiedzą coś o nich :D

Budleję kupiłam na Allegro, więc nie ma pewności na 100% że to będzie żółta :roll: :roll: ale ryzyko, mam nadzieję się opłaci ... jak zakwitnie :lol: a jak nie ... ;:223
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Też obejrzałam Twoje nowe nabytki :D jaskry śliczne a żółtej budlei jeszcze nie widziałam :oops: mam nadzieję ,że ją pokażesz jak zakwitnie :wink: :D
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno pokażę :D ale najpierw muszę jeszcze ją posadzić :roll: to znaczy, znaleźć na nią miejsce ... :wink: :D
Ma to być Budleja Weyeriana Sungold :D ... ale to się jeszcze okaże co to jest ... :wink:
Ma wyglądać tak... / zdjęcie z netu/
Obrazek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Aniu ta roślinka to lobelia szkarłatna, jest to bylina, jednak gdy jest większy mróz to wymarza. Występuje w kilku odcieniach od różowej do czerwonej (3 zdjęcie w poście z 9.02.2008). Rozmnaża się chyba z nasion, ja kupuję gotowe sadzonki w doniczkach. Pytasz o inne rośliny, jakie można sadzić. U mnie prawie wszystkie to byliny. Ładną rośliną jest rutbekia żółta (na tym samym zdjęciu), na 10 zdjęciu jest pełnik (żółte kuleczki), ten jest wcześniejszy, odmiana póżniejsza ma kolor pomarańczowy. Mam też kilka liliowców o różnych barwach, rosną też floksy w różnych kolorach, które kwitną aż do mrozów. Mam je przede wszystkim dla pięknego zapachu, rozchodzącego się na całej działce. Jest jeszcze jedna roślina mniej spotykana jednoroczna, jest to fuksja krzaczasta, jest obsypana kwiatami (długie czerwone trąbki), rośnie do wysokości około 80 cm i kwitnie również do pierwszych mrozów (zdjęcie nr 2 z dn. 09.02.2008 w tle). Kupuję gotowe sadzonki. Mam różne niskie byliny takie jak kokorycz żółta i fioletowa, goździki pachnące, tojeść rozesłana i wiele innych, niestety nazw nie pamiętam. W największym skrócie opisałam to co mam u siebie na działce i co mogę polecić Tobie, może coś sobie wybierzesz. Pozdrawiam Irena.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko :D bardzo dziękuję ;:168
Właśnie o to mi chodziło :D Teraz już wiem czego mam szukać :D
Wszystko zapiszę i powolutku zacznę dokupywać roślinki.
Awatar użytkownika
ceslavyte
50p
50p
Od: 15 kwie 2008, o 12:01

Post »

Szanowna Pani,
wasz ogrod jest piekny, czy mozno go odwiedzic. Ja mieszkam na Litwie, alie w koncu czerwca pojadam do Bialystoku.
Bardzo bendam czekala na odpowied, a moze Pani moze napisac swoj email?

Czeslawa
Wszystkie kwiaty sa piekne.
(NL4)
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Aniu jak wymuskałaś ogródek. ;:111 Z lupą by szukać chwaścika.
Ile nowych roślinek, budleja cudeńko. :shock: Szkoda, że nie mam większego ogródka. :(
Ale za to będę częściej zaglądać do Ciebie. :wink:
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”