Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

No właśnie problem w tym, że nie mieszczę. Kwiatki z parapetu okupują wannę, a ja uprawiam ekwilibrystykę i próbuję się kąpać w umywalce. Jednak obawiam się, że na dłuższą metę tak się nie da :wink: .
A, no widzisz, nie załapałam z tymi krokusami. Myślałam, że piszesz, żeby je wsadzić bezpośrednio do piasku :roll: . Klatka schodowa raczej nie bardzo się sprawdzi, bo przede wszystkim jest na niej dość ciepło, po drugie biega za dużo zwierząt, a po trzecie pani bardzo zamaszyście sprząta, więc to by mogło się skończyć katastrofą ;:108 .
Bluszcze są wsadzone w koszyczek, do którego dopasowany jest wskaźnik (widoczny na obu zdjęciach, z czerwonym "łepkiem"), a początkowo (w sklepie) siedziały normalnie w ziemi. Właściwie, to kupiłam je na prezent i skubnęłam sobie po jednym z każdej doniczki :oops: . Potem dość dokładnie umyłam im korzenie i o ile dobrze pamiętam, to tylko jeden się nie przystosował.
Jagoda - jak mi się te wszystkie skrętniki ukorzenią, to przede wszystkim ja się skręcę, bo nie będę miała ich gdzie postawić :;230 (ale najpierw muszą się wykazać dobrą wolą). Póki co, stoją w szklarence, na terra- vivarium i grzeją się od dołu. Niestety istnieje poważna szansa, że kiedyś zapomnę je podlać :oops: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiktorio, nie zauważyłam tego wskaźnika. Korci mnie, żeby założyć jakąś hydroponiczną uprawę, ale nie mam tych specjalistycznych sprzętów. Obawiam się, że w marketach tego nie mają, a sprowadzać z netu z opłatą za przesyłkę to pewnie średni interes. Jednak będę pytać, może gdzieś spotkam.
Jestem ciekawa, jak ci się uda z tymi krokusami i gdzie ostatecznie je ulokujesz. W sumie są tak małe, ze można i w lodówce. :wink: Kąpiel w umywalce :roll: przekracza granice mojej wyobraźni :;230
Mój m dziś rzucił mi zdawkowo, że chyba woli, żebym w przyszłości kupiła gotowe sadzonki na balkon niż ma widzieć wszędzie wkoło jakieś kuwety, miniszklarenki czy doniczki z sadzonkami. Nawet o ceny sadzonek pytał. :shock:
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałam w niedzielę długaśnego posta, tak z pięć razy go poprawiłam i już nie udało mi się go wysłać :? .
Te wszystkie sprzęty kupiłam lata świetlne :wink: temu właśnie w jakimś markecie typu OBI. Wtedy tam było wszystko: i koszyczki, i wskaźniki, i nawóz do hydro. Najwyraźniej słabo im to schodziło, bo też już dawno w żadnym normalnym sklepie tych rzeczy nie widziałam :( .
A co do kupowania sadzonek lub nasion: też ostatnio doszłam do wniosku, że chyba lepiej by było nabyć "gotowce", bo nie dość, że wyrośnięte na różnych nawozach, to jeszcze chyba aż tak dużo drożej nie wychodzą. Jak tak policzyć koszt nasion, pojemników, ziemi (najlepiej specjalnej do wysiewu), a do tego jeszcze szklarenki, to... aż się boję liczyć :wink: .
Jednak obserwacje, jak to wszystko się kluje i gramoli z ziemi - bezcenne ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Wiktorio ;:196 !
W końcu do ciebie zawitałam, przejrzałam szybciutko ten wątek, jutro spokojnie przy kawusi przeczytam pierwszy ;:108
Zapowiada się bardzo zielono i bardzo miło ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj Wiktorio, pięknie wyglądają Twoje sadzonki skrętników i pnączy . Wyjdzie z tego niemała plantacja :D
Powodzenia..... ;:138
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

przyleciałam i ja po tych wszelakich awariach itp i co?? WYTRZESZCZ ;:154 Wiktoria masz tam busz ogromny ;:108 pojęcia nie mam jak to tam mieścisz, doniczkowce nie obrażą się na miejscówkę parterową?? ;:224 światła jakby mniej itp.. :roll:

liściom skrętników kibicuję ;:138 bo tak ich nie cięłam jeszcze, a na skrętniki nie obraziłam się to można spróbować :uszy

rapunzel pisze:Kąpiel w umywalce przekracza granice mojej wyobraźni

mojej też :shock: wczoraj weszłam wieczorem do wanny i... wody kilka kropel i kuniec :twisted:
rapunzel pisze:Mój m dziś rzucił mi zdawkowo, że chyba woli, żebym w przyszłości kupiła gotowe sadzonki na balkon niż ma widzieć wszędzie wkoło jakieś kuwety

a mój ;:14 z kolei woli siać i patrzeć jak rośnie (czytaj: nie rośnie :twisted: ) a ja za to bym kupiła gotowce i byłoby z głowy ;:224 i to temu mam balkon nie zagospodarowany :;230 bo gotowego nie można a siane nie rośnie :;230
Wiktoria_W pisze:Napisałam w niedzielę długaśnego posta, tak z pięć razy go poprawiłam i już nie udało mi się go wysłać

ja napisałam, ukazał się i od razu informacja, że FO będzie zamknięte póki wszyscy nie zapoznają się z regulaminem forum... od razu odebrałam to do siebie ;:223 a przecież czytałam, myślę, toż nie klnę i zdaje się kwiatki pokazałam ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, ja w tym roku robię taki poligon doświadczalny z nasionami, ale bardzo możliwe, że on się już nie powtórzy. Szczerze mówiąc przy próbie pikowania lobelii omal nie dostałam szału i mało brakowało, a całość wylądowałaby w kuble. Ja specjalnej ziemi do wysiewu nie kupiłam, choć miałam taki zamiar, bo użyłam podłoża kokosowego kokosowego z casto. Cena zbliżona, a luksus przyniesienia do domu małego lekkiego pakietu zamiast wielkiego i ciężkiego worka bezcenny. Użycie takiego podłoża doradziła mi Iwona i jestem zadowolona, a podłoże po przepikowaniu można spokojnie domieszać do ziemi, żeby poprawić przepuszczalność. Ja w tym roku wszystko przesadzałam do mieszanki ziemi z perlitem i włóknem kokosowym, taki mój wynalazek. :;230
mniodkowa, twój m zaskoczył mnie swoim zamiłowaniem do wysiewu, A do pikowania tez ma zamiłowanie
? ;:224 Bo mam kuwetę lobelii do przepikowania... :roll:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

no właśnie o podłożu kokosowym to ja już chyba gdzieś tu... ;:132
rapunzel pisze:twój m zaskoczył mnie swoim zamiłowaniem do wysiewu, A do pikowania też ma zamiłowanie

a pamiętasz może jak hodował bazylię na balkonie...? :;230 siedział i pikował, a jak! ale po jaaaakim czasie ;:223 u niego tak ze wszystkim :twisted:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Wiktorio, ja mam ten sam problem, właśnie wysiewam różne różności i nie mam gdzie już podziać kwiatów z parapetów, wymyśliłam, że niektóre włożę między okna (stare), niektóre tak jak Twoje wylądowały na podłodze, ogólnie masakra jakaś, chciałam, aby M zrobił mi półkę w oknie, ale jakoś mu się nie chce...

A tak w ogóle, to cudnie u Ciebie, piękne wschody i kwitnienia . ;:138
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niuniu - dziękuję bardzo ;:196 i życzę Ci miłej lektury, choć wiadomo, że nie zawsze wszystko się udaje i nie wszystkie rośliny rosną tak, jak byśmy chcieli :oops: .
Mmarylo - cieszę się bardzo, że Ci się podobają ;:196 i fajnie, że w końcu możesz widzieć zdjęcia ;:108 .
Mniodkowa - dziękuję ;:196 . No, z tymi doniczkowcami to jest lekkie kłopot, bo dwa kwitnące wylądowały w najciemniejszym miejscu w domu i dopiero dziś "załatwiłam" im miejsce w pokoju, gdzieś z metr od okna.
Już odzyskałam wannę, chociaż po kwiatkach poszły się kąpać wielodoniczki :lol: . Takie to wielkie, że ani w wiadrze się nie zmieściło, ani w misce, ani nawet w zlewie. Mogłam utopić jedynie w wannie :) .
O, to jakaś nowość z tym widokiem regulaminu. Ja albo to przeoczyłam, bo byłam wściekła, że zżarło mi posta, albo coś mnie ominęło :roll: , ale faktycznie niezłe :) .
Kurczę, przypomniałaś mi o bazylii - mam siedem paczek i nasiona, które zebrałam w zeszłym roku na balkonie. Chyba jednak z tym poczekam, aż mi trochę podrosną te siewki z parapetu.
Rapunzel - ja się tak załatwiłam w zeszłym roku z lobeliami. Wysiałam cztery opakowania nasion (niby w różnych kolorach) i już przy pierwszym bardzo tego żałowałam. Dlatego w tym roku wysiałam tylko dwie paczki, z czego jedna to mix kolorów - mam nadzieję, że w miksie będą nie tylko niebieskie. Co do ziemi, to napisałam, że najlepiej kupić taką do wysiewów, ale ja siałam w uniwersalnej, chociaż naprawdę chciałam taką specjalną. Niestety, w najbliższym ogrodniczym nie było, a w Casto wszystkie podłoża mieli w części zewnętrznej, wtedy jeszcze zamkniętej :roll: . Pozostała mi więc zwykła ziemia.
Już się jednak skończyła; chciałam kupić kolejny worek i mocno się zdziwiłam. Pojechałam do C. i zapomniałam dużej torby, a nie bardzo chciałam ją tulić do siebie i zupełnie się ubrudzić, więc wróciłam do domu bez ziemi, za to z kwiatkiem :wink: . Sobota po południu, ogrodniczy zamknięty, a mnie się chce ziemi, więc postanowiłam pójść do kwiaciarni. Efekt był taki, że zamiast wydać 7 zł na 20 l w ogrodniczym, wydałam 8 zł na 10 l w kwiaciarni (też uniwersalna, nic niezwykłego) :evil: .
Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 . Fajnie, że masz ten komfort, że możesz włożyć kwiatki między okna; u mnie plastiki, więc ten patent nie przejdzie. Ja się znów zastanawiam nad przyniesieniem z garażu starego regalika plastikowego, takiego łazienkowego, ale tam zbyt wiele się nie zmieści :roll: .

Trochę się pogubiłam w tym, co pokazywałam, a co nie, tym bardziej, że zaległości z fotkami miałam już przed awarią. Na pewno nie pokazałam dwóch zaległych paczek zaraz po przyjeździe - nawet nie wiecie, jak się z nich cieszę ;:108 .
Najpierw od Ewy - skrzydłokwiat "Gemini"?, kalatea, skrętnik, kalanchoe, NN i nagarbia (połowa to gratisy):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I od Izy - kalatea "Network" i gratisowe: listek oraz nasionka:
Obrazek Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ooooooooooooooooooo jakie paczki :shock:
;:333
zazdroszczę skrzydłokwiata "gemini" bo juz dziś go ze 3 raz widzę i ;:152 choć kwitnącego nie widziałam, to same liście są cudne ;:167
jestem też ciekawa jak się zaopiekujesz nagarbią, bo moja stojąc a w salonie mnie doprowadza do większej wściekłości niż liście fiołków :twisted: normalnie mi usycha i nie wiem o co jej chodzi, zrobiłam szczepki na długo przed zimą, stoją w północnym pokoju na parapecie, ale też szału ze wzrostem nie ma ;:223

fajnie, że u was już na tyle ciepło, że możecie sobie wysyłać paczki :roll: bo u mnie w -7 to jeszcze nie wskazane ;:223
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nagarbia jeszcze stoi w wodzie, ale dotarła do mnie już z korzonkami :) . Nigdy nie miałam takiej roślinki, więc sama jestem niezmiernie ciekawa, jak nam się ułoży współpraca :wink: .
W dzień faktycznie jest ciepło i momentami już nawet w nocy było na plusie, a potem wróciło -5*C :evil: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Śliczne wszystkie bez wyjątku ale ja teraz jestem uwiedziona przez kalatee "Network".. marzenie ;:108
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Urocze te wszystkie sadzonki, życzę aby się pięknie przyjęły.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, ja wysiałam jedną paczkę miksu i czuję, ze jak lubię grzebać przy kwiatkach, to może zdarzy się, że zapomnę podlać czy coś w tym stylu. ;:224 Póki co przestawiłam z okna na regał, więc tym bardziej mogę zapomnieć, co za pech ;:170
Nowości zapowiadają się fajnie, przypomniało mi się, że miałam chęć na tę nagarbię, może trafię gdzieś na forum przy okazji szukania różowej zroślichy. :)

mniodkowa, tu na forum nie ma za wiele o podłożu kokosowym, ja wiem o nim tylko tyle, co napisała Iwona.
Co do bazylii, to coś tam kojarzę, ale średnio, jednak wierzę ci na słowo. ;:108 Skrzydłokwiatu gemini chyba nigdy nie widziałam, więc jesteś o te 3 razy do przodu, co więcej nie miałam pojęcia, ze coś takiego istnieje. :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”