Działka na Kaszubach 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach 2011

Post »

Marysiu, podziwiam poczynania działkowo-nieogrodowe, czyli szlifowanki-malowanki ;:63.
Moje jeżówki wysiane (rozkruszyłam suchą główkę i lekko przysypałam ziemią) w z nasionek matecznej roślinki zakwitły (nie wszystkie) w tym roku.

Do Franka pojechałam wczoraj (niedziela), po drodze wstąpiłam do Wentów na obowiązkowy spacer i zakupy ;:14 (hortensja i trawka).

Frank zrobił na mnie dobre wrażenie. Ciekawe miejsce na rodzinne niedzielne popołudnie.
Co prawda takie geometryczne ogrody, to nie mój styl. Ale rozumiem, ze wzorowane na historycznych.
Bardzo podobał mi się zakątek naturalistyczny i palmiarnia. Fajny ogród japoński.
Ceny roślin bardzo przystępne i szeroki wybór (byliny to mój konik, ale M znalazł też inne) i świetna obsługa.
Szczególne uznanie dla właścicieli za samoobsługowe kąciki kawiarniane w altankach ( termosy z kawą)-super sprawa ;:63

Myślę, ze ogrody zyskają w miarę upływu czasu. Rośliny okalające podrosną i zasłonią niepożądane widoki.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawid - tym bardziej się cieszę, że mi się udało zobaczyć ten kwiat...
Krysiu - faktycznie - tygrysówka to "królowa jednego dnia.." :lol: ale za to jaka urodziwa..
W kwestii szlifowania - to masz w 100% rację. Najbardziej dało mi się we znaki okno na strychu. Myślałam, że się tam ugotuję na twardo :evil: Całe szczęście, że sąsiad pożyczył mi takie narzędzie - do którego przyczepia się papier ścierny o powierzchni ok. 20 cm2. Gdybym tego nie miała, to bym chyba szlifowała do dzisiaj....
Justyno - cieszę się że Ci się podobało we Franku.
Mnie się oczywiście najbardziej podobały liliowce - które akurat podczas mojego pobytu kwitły jak oszalałe :;230
Dzięki za instrukcję rozmnażania jeżówki - zrobię tak samo!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak! Tygrysówki są bajeczne! Zastanawiam się teraz dlaczego przestałam je sadzić... :oops:
Tylko podziwiać Twój talent do "robótek ręcznych"!
Też nie widziałam odcinka o Franku :( Jakoś ostatnio rzadko oglądam "Maję w ogrodzie".
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, teraz po liliowcach zostały już tylko kępy liści.
Ja miałam okazję podziwiać:rozchodniki, jeżówki, rudbekie, dzielżany, trawy.
Każda część lata ma swoje niepowtarzalne uroki. Ja trafiłam na schyłek lata, ale pogodny i słoneczny.
Może koś ma inny patent na jeżówki. Jest tu sporo ich znawców i miłośników. Liczyłam, mam 9 małych siewek. Zakwitła jedna, jedną połamało 'coś' a jedna jeszcze się szykuje. Jak na pierwszy sezon, uważam, ze niezły efekt.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Stół niezwykły :-) i piękny przy tym...
W życiu bym nie pomyślała, żeby wyjmować okna do malowania :shock:

Może, podobnie jak ja, wsadziłaś mieczyki w czerwcu do ziemi to i dopiero teraz kwitną :;230
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Marysiu, podziwam zapał do szlifowania i malowania. Wiem że trzeba to robić regularnie, ale jak mogę tego
uniknąć to jeszcze lepiej :heja niestety mój M jest tego samego zdania :;230 grzebanie w ziemi zdecydowanie
przyjemniejsze ;:138
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tujko - ja ostatnio na nic nie mam czasu. A telewizja w tym rankingu plasuje się zdecydowanie na ostatnim miejscu, dlatego przegapiłam i trochę żałuję...
Justynko - będę próbowała rozmnożyć białe jeżówki Twoją metodą - no i zobaczymy.....co z tego wyrośnie :;230
Siberio - stół ma prawie tyle lat co działka i mam do niego wielki sentyment z uzasadnionych powodów :lol: - dlatego dostąpił zaszczytu baaaaaardzo dokładnego pomalowania w tym roku
Mieczyki faktycznie sadziłam dosyć późno, no może nie był to już czerwiec, ale na pewno koniec maja...no i takie skutki...
Pszczółko-Wiesiu - To nie był aż taki zapał, tylko smutna konieczność, a ja nawet....yyyyy... lubię malować. No ale organizacja pracy w tym roku - poniżej krytyki... :;230
Grzebanie w ziemi - oczywiście, że 100 razy fajniejsze - więc przerobiłam w ubiegłą niedzielę rabatkę narożną - na rabatkę liliowcową ;:138
Oczywiście mam świadomość, że posadziłam liliowce za gęsto, ale to nic. Będę przesadzała jak się za bardzo rozrosną. Moim marzeniem jest - mieć taki liliowcowy gąszcz, chociaż na małej rabatce :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Marysiu siedzę tutaj sobie i oglądam piękną działkę na mistrzowskich fotkach ..
Rabatka liliowcowa zapowiada się świetnie ..
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

To jest nas dwie - z tymi za gęsto posadzonymi liliowcami :)
U mnie cel ten sam: gąszcz choćby na małej rabatce.
I zawsze kiedy robię coś takiego, myślę sobie "a co tam, przesadzę/przytnę" :;230
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-udało Ci się wszystko pomalować?Rabatki liliowcowe najładniejsze są te niewielkie i "za gęste"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko - dzięki za miłe słowa! Cieszę się, że zajrzałaś. Muszę się wybrać do Ciebie z rewizytą :lol:

Marto - Cieszę się że jest jeszcze ktoś, kto myśli tak jak ja :;230
Tak bardzo mi się podobają lilowcowe łany w ogrodach forumków, może uda mi się mieć takie miejsce - chociaż w miniaturze...

Ewo - zostało jeszcze takie malutkie okno w łazience. Ale ono jest wysoko i chyba będę musiała poprosić kogoś wyższego o pomoc, bo moja drabina jest w stanie zagrażającym zdrowiu i życiu :shock: użytkownika. Zostały jeszcze do pomalowania balustrady przy ganku i tarasie. To jest zaplanowane na przyszły weekend. A jak się nie uda - to będą malowane w przyszłym roku. One nie wymagają tak bardzo malowania - jak okna, które nie były malowane z pięć lat.
Mam nadzieję - że rabatka z liliowcami spełni moje oczekiwania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Marysiu, mnie również podobają się liliowce gęsto posadzone. I ja też założyłam sobie taką niewielką liliowcową rabatkę. Zrobiłam ją z odrostów moich liliowców. Na razie skromnie wyglądają ale w przyszłym roku może się zagęszczą.
A mieczyki masz piękne, takie pastelowe. W tym roku takie nieostre kolory bardzo mi się podobają.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Mieczyki piękne. Najładniejszy dla mnie, to ten żółty :D .
Marysiu, wyobraź sobie, że dziś na działce zobaczyłam pączek...Maigold. Cieszę się, jak dziecko z zabawki :D . Może u Ciebie też zakwitnie jeszcze w tym roku? Byłoby miło, prawda?
Czekam na zdjęcia, co tam teraz jeszcze zdobi Twoją śliczną działkę?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-a mnie się bardzo podoba ten ostatni,rzadko chyba spotykany?Nie wchodź na niepewną drabinę!!!Okno zaczeka,wytrzyma,zimę przetrwa z pewnością.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu - są też mieczyki w bardziej zdecydowanych kolorach, ale dopiero zaczynają kwitnąć. U mnie bardzo późno w tym roku to wszystko się odbywa
A Twoje liliowce na pewno pięknie się zagęszczą w przyszłym roku :lol:
Kaniu - gratuluję i bardzo się cieszę. Bardzo dzielna różyczka Maigold ;:138 Mam nadzieję, że pokażesz zdjęcia. Za chwilkę do Ciebie zajrzę!
Mieczyki nadal pokazują coraz to nowe kolory :tan To po wiośnie najbardziej emocjonujące momenty na mojej działce :wink:
Ewuniu - ostatnie okno pomalowane. Pożyczyłam drabinę od baaardzo życzliwego sąsiada
Mnie się najbardziej ( na razie )podoba ten biało-fioletowy. To tegoroczny nabytek od NIEOCENIONEJ Anityyy
A zeszłoroczne cebule też pięknie się przechowały i kwitną. Mam nawet przedszkole. Wysadziłam, a raczej wysiałam nawet najmniejsze cebulki przybyszowe z tych mieczyków od Anitki :lol:

Z ostatniej niedzieli... Największą niespodzianką jest pączek iksji chińskiej. Ale chyba nie uda się zobaczyć kwiatka... myślę że nie poczeka do następnego weekendu...

Obrazek

a poza tym coś tam sobie kwitnie....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”