Od bulwy do końca pędu jest dobre 1.5 metra..

Od bulwy do końca pędu jest dobre 1.5 metra..

ja to bym chętnie oglądnęła bulwę tej bowiei
 ja to bym chętnie oglądnęła bulwę tej bowiei   
  Ciekawi mnie wielkość , rozmiar kilkunastoletniej już jakby nie patrzeć roślinki..
 Ciekawi mnie wielkość , rozmiar kilkunastoletniej już jakby nie patrzeć roślinki..

Dziękuję Henryku.Dobrze ,że zapytałam muszę posadzić ją w podłożu bardziej mineralnymhen_s pisze:Na początek zaposiłkuję się książką St. Hinz M. Abramowicz "Uprawa kaktusów" gdzie autorzy na ten temat piszą tak:
"na ogół dostateczna ilość wapnia jest do substratu wpowadzona wraz z wodą i mieszankami nawozowymi. Przy sporządzaniu jego brak uzupełniamy dodając kopiatą łyżkę stołową gipsu na wiadro substratu. Dla roślin, które mają większe zapotrzebowanie na wapń dawkę tą podwajamy."
Ja przez lata hodując M. schiedeana nie dodawałem jej wapnia - rosła i kwitła świetnie w normalnym "meksykańskim" podłożu (bardzo mineralne). Kiedyś jak hodowałem rośliny wapniolubne radziłem sobie w ten sposób, że dodawałem drobne kamyki wapienne u nas akurat wszędzie dostępne.

Fajny kwiat G. damsii, taki lampionik.
 Fajny kwiat G. damsii, taki lampionik. 

Dołączając się do drugiej części zdania: "może jakieś fotki haworsji"chromat pisze:Henryku dawno nie pokazywałeś Gymnocalyc'ów lub może jakieś fotki haworsji

na kwiat cięty mogło by być
 na kwiat cięty mogło by być  

Urocze