Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Post »

100krotko, zazdroszczę wspaniałych wakacji, bo ja moje chwilowo spędzam w domku z remontem, kontuzjowanym pieskiem i swoją chorobą :evil:
Mazury są piękne, zwłaszcza -nadal dzika i naturalna - przyroda, a uroki Wilna niedawno miał okazję podziiwać mój M. i ma podobne wrażenia do Twoich :P
Ogród na fotkach wygląda rewelacyjnie, zwłaszcza róże, którym chyba Twoja obecność do niczego nie była potrzebna ;:224 No, może nie miał kto podziwiać tych ogrodowych gwiazd :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warmia to dość osobliwa kraina, bo prawie wszyscy tu są skądś, Warmiacy przyjeżdżają z Niemiec w odwiedziny. Natomiast odpoczynek gwarantowany :D Tereska tegoroczna i późno zaczęła kwitnąć, ale zrobiła się gęsta i dobrze, że posadziłam ją przy siatce. Louise Odier będę wiosną przesadzać. Elmshorn kwitnie nieprzerwanie od czerwca, ale to drobne kwiaty, nie każdy takie lubi. Podobnie New Dawn, śmieciucha, ale pokazuje wciąż nowe kwiaty. I kwitnie ciągle nn-różowa, pachnąca, wciąż nowe pędy i kwiaty-uwielbiam ją. W dodatku to duży krzak, czego chcieć więcej?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajny mieliście urlop ;:108
I zazdraszczam dobrego stanu ogrodu, po powrocie... u mnie deszcze zmasakrowały róże... cieszą sie tylko wodopijce...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Witam - drugi tydzień mojego urlopu dobiega końca. Tak go sobie w doku spędzam - mieliśmy zorganizować sobie spływ Wieprzem, niestety pogoda nie dopisała, a nie chcemy zniechęcać dzieci na pierwszy raz - może w któryś sierpniowy weekend aura będzie łaskawsza?

A ten urlop to ja spędzam, jak przystało na Matkę - Polkę - soczek z malin, pranie, obiadki wypieszczone...a dzisiaj byłyśmy z Anusia u kosmetyczki przekłuć uszki, bo jej się kolczyki zamarzyły :-) Wszystko trwało sekundę, a mała była strasznie dzielna!

Ave - co do wodopijców, to tak się miewa Pink Diamond od Ciebie:

Obrazek

Jest śnieżnobiała, ciekawa jestem, jak to będzie, jak poróżowieje (już sie to pomału dzieje). Ślicznotka!

Ewo, ja lubię takie róże, jak Elmshorn, Mozart, czy też SUper Dorothy - kwitnące w bukietach malutkich kwiatków. Moja Louise Odier zabiera sie do ponownego kwitnięcia. Ja już róz nie przesadzam ;-) - zanim sie porządnie zakorzenią, to dwa lata "słabują". Miałam zamiar przesadzić Tuscany Superb, ale jak sie zabrała do życia, to juz nie mam sumienia jej ruszać. Cóż, mam nadzieję, że sie odwdzieczy ;-)

Elsi, ta pysznogłówka rosnąca w tle, to taka fioletowa. Ona ma dopiero rok, tym bardziej szacuneczek ;-)

Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CD.

Gorzatko, czy myśmy już czegoś takiego nie planowały? Taka mapa z chorągiewkami...ech, chyba abytnio sie zainspirowałąm wycieczkado Gierłoży ;-)
Pysznogłówki rosną w słoneczku, służy im :-)

Dalu - Twoja to zasługa, i jedna i druga ;:180 :

Obrazek Obrazek

Oliwko, dzięki - Mam nadzieję, że nie będę musiała jej zabezpieczać przed zimą, bo chyba coraz mniej zapału mam do tego :;230

Aniu, no cóż, jesień blisko... można już co nieco planować...ja po tym zakupie już chyba dam sobie spokój :-)

A doniczkowców jeszcze nie było ;-)

Ta fuksja ma drobne kwiaty, ale siła ich. Może to od tego nawozu, co go kupiłąm w Lidlu?

Obrazek

Czerwony Baron w uprawie doniczkowej - nie muszę się martwić zimą. i czas na kosmosy...

Obrazek Obrazek

A to moje odkrycie tegoroczne - malope. Jeszcze mało ma kwiatów i nie wiem, czego siepo niej spodziewać, ale kwiaty całkiem, całkiem...no i siejemy do ziemi, bez żadnego pikowania (na to też mam coraz mniej zapału...)

Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, ja kończę pierwszy tydzień urlopu domowego a raczej ogrodowego :wink:
Niestety pogoda podła była. czas na wyjazd i szykanie słoneczniejszych okolic.
Wpadłam w zachwyt nad pysznogłówką :shock: Kolor i ilość zniewalająca. Nie mam pojęcia czy się kiedyś doczekam takich kęp, tym bardziej, że słonecznych miejsc u mnie w nadmiarze nie ma. Dostałam białą od forumki posadziłam i będę czekać, może sie doczekam :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Malope jest mi znana, owszem...z torebek z nasionami w sklepach :;230 U mnie wysiewanie jednorocznych wprost do gruntu nie ma szans na powodzenia, zresztą miejsca nie ma...Ale podziwiam Twoją niesłabnącą ochotę do siania jednorocznych...Lwie paszcze już słynne, teraz dołączyła malope...Co dalej?
Ja też ewoluuję w kwestiach różanych...odchodzę od wielkokwiatowych na rzecz wielokwiatowych...Różnica jednej litery czyni wielką różnicę! :;230
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U mnie tez wielkokwiatowe chyba wyprowadzę do przedogródka, zrobią miejsce następnym :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

No bo wielkokwiatowe są takie....sztywniackie :lol:
Nie wiem, czemu ludzie się upierają, że to najpiękniejsze róże?
Wcale nie są ;:108
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ja muszę przyznać, że jako początkująca w różach kupowałam właśnie wielkokwiatowe, gdyż w centrach ogrodniczych wyglądały najdorodniej. Dopiero na forum przeczytałam, że są jeszcze inne, o wiele wdzięczniejsze i zdrowsze gatunki, które kwitną dłuzej i obficiej. No ale co mam teraz zrobić, wyrzucić te wielkokwiatowe? Szkoda jednak.
x-d-a

Post »

100krotko, pięknie Ci wyrosły mina i rycynus ;:63 Ja w tym sezonie w ramach eksperymentów zrezygnowałam z miny na rzecz nasturcji kanaryjskiej i ...jedna, wielka porażka :evil: Nikomu nie polecam i sama nigdy więcej nie wysieję; liście może i ładne, ale baaardzo smakują mszycom, a kwiatki...szkoda słów.
Rycynus oczywiście rośnie obowiązkowo, bo to przecież ulubieniec mojego M. :roll:
Malope - pierwszy raz widzę i słyszę, ale wygląda fajnie :D Może w przyszłym roku jak polecisz wysieję - zamiast tegorocznej godecji, która kwitła ładnie, ale krótko.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kolor pysznogłówki niesamowity :D Ja mam różową i liliową, bardzo ładna roślina. Mnie ciągle jeszcze się chce wysiewać jednoroczne, lubię też eksperymenty, choć bez szaleństwa. Nasturcję kanaryjską posiałam raz i więcej nie, nie podobała mi się, choć na zdjęciach może i ładna. Za to mina raz mi dała nasiona, a następnego roku już nie, bo we wrześniu przymroziło. Posiałabym w tym roku, ale nie było w moich sklepach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wiemy już, że od nasturcji kanadyjskiej trzymamy sie z daleka :-) Zresztą, bez żalu - u mnie nasturcje nie są zbyt piękne, na naszej dosć zasobnej glebie idą w liście i słabo kwitną...

Dorotko, Marto, Oliwko - ja też sie zastanawiam, skąd ten fenomen róż wielkokwiatowych i to, że bardzo wielu amatorów włąśnie od nich zaczyna, po czym...rezygnują w przeświadczeniu, że róze to niesforne kapryśnice ;-) Moze chodzi o to, że wielkokwiatowe są najlepsze na kwiat cięty, a kwiatem ciętym wyraża się uczucia etc ;-)

Wandziu, no jakże to tak, pozbywać się róż :-) Jeśli pięknie kwitną i są mniej więcej zdrowe, to czegóż chcieć więcej. Wielkokwiatowych - prawda - nie mam zbyt wiele, te najpopularniejsze: Chopin, Berolina, Gloria Dei, Pink Peace...ale jesienią zamierzam sobie kupić Elinę, bo mają ją w jednym zaprzyjaźnionym centrum. Wiele dobrego o niej słyszałam :-)

Dorotko, na pewno znajdziesz miejsce dla pysznogłówek! Moze lekki półcień będzie lepszy, bo mnie np. aż takie wielkie kępy niezupełnie odpowiadają.

Agapancik - elegancik się pozbierał i próbuje zakwitnąć...podobnie jak pięciornik

Obrazek Obrazek

Dalu, Ewo, ja też z jednorocznych nie rezygnuję, teraz jest ich czas (chociaż słońce nie dopisuje). Ot, takie np. kleomy bardzo lubię - a że, jak pokazało życie, dają imponującą liczbę samosiejek, to pewnie siez nimi zaprzyjaźniłam na wieki wieków ;-)

Obrazek

Podobnie, jak z jednoroczną rudbekią :-)

Obrazek

Rudbekie mam jeszcze bylinowe, o takie:

Obrazek

Na moich włościach dziś deszczowo - mżawkowo, kwiaty zwieszają się pod ciężarem kropel...

Obrazek

Obrazek
...ale doniczkowce mają lepiej :-)

Obrazek Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
jaclaw
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 22:32

Post »

piękne roślinki :)
szkoda, że muszą męczyć się z powodu pogody...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ale masz elegancki ten taras ;:63
Wracając do wielkokwiatowych, to może też jest tak, że producenci wciskają je ludziom jako najpiękniejsze, bo one najkrócej żyją. Jak wypadnie taka jedna z drugą, to klient kupi kolejną, no i interes się kręci.
A takie historyczne potrafią żyć dziesiątki lat. Znane są nawet kilkusetletnie okazy.
I co to za zysk dla sprzedającego? :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”