Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Izka, pamiętam ten oszalały wiatr u Ciebie :(
Zakupy faktycznie niezbyt drogie, sama kupiłabym takie ozdobne kule ;:108
Póki co kompletuję roślinki, na ozdobne elementy myślę przyjdzie jeszcze czas ;:224 Poidełka ogladałam antykowane, nie kamienne. Też są ładne, czy nie :roll:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Izuniu witaj.
Pięknie prezentują się trawy w Twoim ogrodzie, każda roślina jest ładnie wkomponowana w otoczenie.
Hortensja ślicznie się przebarwiła.
Nawet listki na trawniku wyglądają uroczo.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry wszystkim !

PRZEMEK ? dotąd lekceważyłam trawy, podobały mi się u innych ich duże kępy, ale jakoś mnie nie ?brały?, zwykle przez przekorę odrzucam to , co jest lansowane. Może widoki z Pęchcina, może rozmowy na forum sprawiły ,że zaczęłam jednak myśleć o ich większym wykorzystaniu w ogrodzie.
Sporo traw posadziłeś w ciągu roku ! Moje miskanty nie są zbyt dorodne, chyba im czegoś brakuje. Może im za ciasno w tych wyciętych dziurach we włókninie, sprawdzę wiosną. Przeklinam tę włókninę...
Ketmia ma półpełne kwiaty, to odm.Notwodtwo z serii Chiffon. Jest wrażliwa, wymaga osłoniętych , ciepłych stanowisk. Szczególnie młodą trzeba okrywać na zimę, i zawsze robić kopczyk. Moja rośnie drugi rok, tej zimy była owinięta włókniną, rośnie w najcieplejszym zacisznym miejscu w ogrodzie. I zmarzła ! Cała górna połowa korony. Przycięłam ją i ładnie odbiła, może dlatego tak późno kwitnie.
Ale jest prawie ?na wylocie? ? nie chcę rośliny, która tak późno okrywa się liśćmi i tak późno kwitnie. Ale dam jej szansę jeszcze na przyszły sezon !

DODAD ? bardzo lubię kamienie obrośnięte mchem ! Wiesz , Dorota, ja też długo nie kupowałam ozdób do ogrodu ? mając dylemat ozdoby czy rośliny, zawsze wybierałam rośliny. To one są przecież najważniejsze w ogrodzie. Ale jak one się już rozrosną, zachciewa się takiej ogrodowej biżuterii. Cieszę się,że Ci się podobają moje nabytki.
Wiesz, ja długo się zastanawiałam , czego tak naprawdę chcę w ogrodzie... Oglądałam dziesiątki zdjęć, zadając sobie pytanie : DLACZEGO ten ogród mi się podoba ..? Jak już odnalazłam w sobie to, co dla mnie najważniejsze ? trzymam się tego. Co nie znaczy, że nie wprowadzam modyfikacji, ale głównych założeń się trzymam.

Bardzo jestem ciekawa, jak wyglądałaby ankieta przeprowadzona wśród forumowiczów pt. co jest dla Ciebie najważniejsze w ogrodzie ? jaki ma być Twój wymarzony ogród ?

GORYCZKA ? moje trawy też nie wyglądają najpiękniej w tym roku, Krysiu. Ale jak patrzę na Twoje zdjęcia ? wszystko wygląda tak pięknie...
DLACZEGO ten mój hibiskus tak późno kwitnie ???

MONIA ? Moniu, muszę się więc zainteresować goryczkami ! Ich niebieskie kwiaty są niesamowite. A jakie Ty masz odmiany ?
No i popatrz, Twoja ketmia też wcześnie kwitnie...! Czy to możliwe, że u mnie tak późno bo to dlatego ,że to młody krzew ..?

IGA ? Igo, jak się cieszę z Twoich odwiedzin ! Mam jakiś luźny plan zrobienia rabaty na środku trawnika, w słońcu. Może tam trawy by dobrze wyglądały...

ALINAK ? Alinko, dereń rozłogowy posadziłam w zeszłym roku, przed domem, żeby zastąpił tam trawnik. Jest to południowo- zachodnia wystawa , dużo słońca i zacisznie. Raczej sucho. U mnie się rozrasta, chociaż nie pokrył jeszcze całej przestrzeni. Ślimaki go nie jedzą, chyba skupiają swoją uwagę na roślinach w bardziej wilgotnych i cienistych częściach ogrodu, bo wszędzie jest ich masa, a tu ślimakowych strat nie widzę.
Zarówno w zeszłym roku , jak i w tym miał natomiast na liściach brązowe plamki, liście usychały, chyba to jakaś choroba grzybowa. Wtedy brzydnie. Z moich zapisków wynika,że może rosnąć w półcieniu, ale lubi wilgotną i lekko kwaśną glebę. Nie do końca jestem zadowolona z jego wyglądu ? myślałam,że przyczyną jest za sucha ziemia i ten grzyb, że przez niego liście nie są tak ładne aż do zimy.
Jeśli chodzi o nawożenie, tylko na wiosnę dostał kompost.
W tym roku raz go prysnęłam czosnkiem i więcej podlewałam ? wyglądał lepiej.

JACEKP ? strasznie lubię ten stary ogród Chronosa w Komorowie, Jacku . Tyle w nim przytulnych, fajnie zaaranżowanych zakątków. Ja byłam w piątek już o ósmej rano, praktycznie o 9-ej wszystko ciekawe było wyprzedane.
Bardzo jestem ciekawa Twoich nowych założeń !

PAMELKA ? Jolu, pewnie, że najpierw rośliny ! Ale sadząc je, warto mieć koncepcję, że np. za rok tu stanie ławeczka, a tu na ścianie tryśnie zdrój wodny.
Poidełek antykowanych nie widziałam, więc trudno mi się wypowiadać co do ich urody. Ale nie chce mi się wierzyć ,żeby nowe antykowane były tańsze niż te.

TAJKA ? dziękuję, Tajko ! Uwielbiam kolorowe liście na trawniku, uwielbiam , kiedy fruną z wiatrem... Mam kilka wielkich brzóz, więc nie narzekam na brak tych atrakcji !
Więc taki widoczek...

Obrazek

Złote berberysy przebarwiają się jesiennie...

Obrazek

Obrazek

Na szczęście można jeszcze wypoczywać na tarasie !
Wiem - meble nie odmalowane, a miałam to zrobić...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Izuniu jakie tam nie odmalowane.
Śliczne mebelki ogrodowe. :roll:
U mnie lecą liście z jesionu, ale one nie są piękne, tak, jak brzozowe, gdyż jesion się nie przebarwia. :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

O jak przyjemnie. ;:138
Wproszę się na herbatkę jeśli można :)
Ja dzis zebrałam w ogrodzie dwa wory liści z orzecha. Lubię to drzewo, bo daje dużo cienia i smaczne orzechy, ale jesienne sprzatanie jest okropne. Dobrze przynajmniej, że liście duże. Brzozę też mam, co prawda w samym rogu działki i do tego w zeszłym roku radykalnie przycięta (niestety przez teścia)ale liści i tak sporo. Muszę szybko zamówić siatkę nad jeziorko, bo nie odsprzątam się liści we wodzie.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Hmm, co jest dla mnie najważniejsze w ogrodzie... Ooo, to zależy, to zależy...
Tamaryszku Dyskusyjny, gdybym miała powiedzieć to pierwsze, co mi przyszło do głowy, to powiedziałabym coś całkiem niepoważnego i nieogrodniczego :D Bo najważniejsze dla mnie jest to, że mogę tam pójść o każdej porze dnia i nocy i popatrzeć, powąchać, posmakować to COŚ, co daje poczucie związku z przyrodą. Lubię chodzić po ogrodzie w nocy :D
A mówiąc bardziej ogrodniczo, to najważniejsze są krajobrazy. Czyli związek materii nieożywionej i ożywionej w całość miłą dla oka. Gatunek i odmiana roślin są kwestią drugorzędną. Pewnie, że lepiej kiedy 'coś wysokie i rozczochrane' to jałowiec, a nie pokrzywa - ale tak naprawdę, to świetną kompozycję można wykonać i z pokrzywy :D

O, coś mi się przypomniało. Trawy. Myślę, że uwodzą nas nie dlatego, że są modne, ale dlatego, że do tej pory nie było rośliny o takich walorach - wysoka, lekka i powłóczysta... Hihihi, kupiłam kilka :D
Pozdrawiam poważnie - Ula

Aha, a co widać, gdy się siądzie na ławeczce? Pytam, bo 'ławka domaga się widoku' ;:224
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne zdjęcia powolnie nadchodzącej jesieni. Ot taki wolniutko kroczy, szeleszcząc pierwszym złotem brzóz. Słońce plącze się z cieniem. Przysiadłam na tarasie i z przyjemnością oglądam już zaaranżowane zakupy. Uśmiecham się do brudnego różu z błękitem na poduszkach :D Wzdycham do kwitnącej hortensji, której barwy odbija figlarny kwiat miskanta ( Flamingo?). Izo, bardzo surowo oceniasz swoje dokonania... To piękny ogród. Tchnie spokojem :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Piękne są te kamienne ozdoby. Pasują do Twojego ogrodu :wink:
Tamaryszku, dobrze trafiłam, akurat na rozmowę o dereniu kanadyjskim
Myślałam wysadzić pod orzechem..... Nawet mam - od niedawna - jedną roślinę, na próbę.
Ciekawe, jak sobie będzie u mnie radził, w cieniu ........
Wreszcie doczekałam widoku obszytych poduch, ładnie ten wzór komponuje się z meblami.
Wszystko tu do siebie pasuje :P Uważam, że umiesz wykorzystać zdobytą wiedzę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Skoro Ula już coś napisała, to ja też. Dla mnie najważniejsze w ogrodzie jest to, żeby żył. Żeby były motyle, pszczółki, jaszczurki, żaby, ptaki i dżdżownice. Wtedy mam pewność, że i dla człowieka będzie to zdrowe miejsce. A jak na dodatek jest ładnie, spokojnie, szumiąco, kwitnąco i pachnąco to super. Co oczywiście nie przeszkadza mi zupełnie w rozpasanym zbieractwie :wink: . Czy to przypadkiem nie podpada pod jakieś grzechy główne? "Nieumiarkowanie w ..." ;:224
Niemniej raczej wybieram rośliny miododajne i/lub rodzące owoce na pożywienie dla naszych mniejszych braci.
Agata
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:wit Izuniu, przebiegłam po Twoim ogrodzie, jest pięknie... jak Ty to robisz, ze ślimaczki nie zjadają Ci funkii. Bardzo mi sie podobają Twoje funkie, a u mnie zawsze są pogryzione, choć sypię te śmierdzące granulki... ;:14
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Jak zwykle super! Ciekawa relacja z wystawy. Zachwycam się wciąż Twoim białym ogrodem, detale są idealne. A jakie masz imponujące wrzosowisko. Jesień nostalgiczna, ale faktycznie kolory liści o tej porze są wyjątkowe. Ale żeby tak uwielbiać jak latają po całym ogrodzie? Zaskoczyłaś mnie.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Agata tam był o Nieumiarkowaniu w jedzeniu i piciu o roślinach i zakupach nikt nie wspominał :;230
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tamaryszku, MUSIAŁAM Ci to pokazać :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, podobają mi się niektóre stwierdzenia i podpisuję się pod nimi. Również w doborze roślin idę "pod prąd". Stąd moja wstrzemięźliwość do róż, host czy żurawek. Ale przybywa tych roślin, bo nie zaprzeczę, że piękne są. Za to trawom nie potrafię się oprzeć, co wizyta w Pęchcinie jeszcze wyostrzyła. Apetyt :)
Chcę jak w Chronosie zrobić wydzielony i zamknięty z trzech stron roślinami kącik z kamienną ławką, może jeszcze jakimś elementem... Już zacząłem przesadzać rośliny stamtąd i to trochę potrwa ;:224
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam niedzielnie !

TAJKA ? cieszę się,że Ci się podobają ! Wiesz, Tajko, to były najtańsze meble ogrodowe , jakie znalazłam w markecie ! Ważne było tylko , żeby nie były plastikowe...
Pomalowałam je wtedy i miały być tymczasowo, póki nie kupię czegoś lepszego...No i zostały 10 lat ! Okazały się być bardzo trwałe. W międzyczasie dokupiłam drugi taki sam komplet. A ciągle były ważniejsze wydatki. Ostatnio przymierzałam się do nowych, ale znowu ?zjechały? na dalszy plan... Więc zrobiłam tylko nowe poduchy.

DODAD ? zapraszam, Dorota, na herbatę, jeśli tylko będziesz w pobliżu !
Sprzątanie jeziorka musi być rzeczywiście trudne... Czy opadłe liście grabisz tylko z trawnika czy także usuwasz z rabat ?
U mnie sprzątanie jesienne nie jest uciążliwe. Mam wielkie brzozy, ale ich liście łatwo usunąć, gdy jest już ich za dużo. Liście dębów, których mam sporo w większości trzymają się całą zimę, spadają dopiero wiosną . No i wtedy mam robotę.
Jesienią sprzątam tylko z trawnika, na rabatach wszystko zostaje jako kołderka na zimę. A zgrabienie liści brzozowych z trawnika to przyjemność !

URSULKA ? i dla mnie , Ula , kontakt z przyrodą jest niezastąpiony. Ale nocą po ogrodzie nie chodzę... Tylko wokół domu teren jest oświetlony, ogród od strony lasu jest całkiem ciemny. Pewnie masz oświetlenie w ogrodzie ?
Hmm...świetna kompozycja z pokrzywą... Ula, jestem przekonana, że w Twoim wykonaniu i to jest możliwe !
Dla mnie w ogrodzie także zdecydowanie ważniejsza kompozycja - przed gatunkiem czy odmianą roślin.
Wiesz , ja też ostatnio dużo myślę o trawach i wnikliwie oglądam zdjęcia z nimi. Chyba powstanie jakaś większa kompozycja z trawami...Ale też staną się ?lekkim? uzupełnieniem rabat.
Jakie trawy kupiłaś ?
Widok z ławeczki... Pokazane ostatnio ławeczki stoją na tarasie. Taras jest szeroko otwarty na główną część ogrodu. Można ogarnąć wzrokiem znaczną jego część . W głębi widać ścianę lasu.
Ostatnio pojawił się nowy element przyciągający wzrok ? poidełko na rabacie naprzeciw tarasu.
Obecnie pracuję nad zamknięciem ?ważnej osi widokowej? - na szopę i niedawno wybudowany przez sąsiada wyjątkowej urody blaszak...
Jak to możliwe, że zajęłam się tym dopiero teraz ??!!
Szopa zasłonięta została trejażem, powstaje tam nowa rabata.
Żeby zatrzymać wzrok PRZED ogrodzeniem i blaszakiem posadziłam orzech , a bliżej musi być jakiś wyjątkowo atrakcyjny krzew ( JAKI ?? ), może w towarzystwie jakiejś ozdoby (JAKIEJ ??). To trudne miejsce, pośród sosen i brzóz, cień i sucho i piach.

ALEB-AZI ? Iza, dziękuję za poetycki opis mojego ogrodu ! Tchnie spokojem... Izuniu, to świetnie - o to mi chodziło !

ELSI ? Elu, dziękuję za potwierdzenie mojego wyboru !
Czy dereń nie będzie miał pod orzechem za sucho i cieniście ? Małe są moje z nim doświadczenia... Trzymam kciuki za jego dobra kondycję !
Co do poduch, trochę się bałam tego wzoru, że za agresywny . Ale chyba wyszło nieźle. Fajnie, że Ci się podoba.
Dzięki za szybkie połączenie do tego wspaniałego ogrodu warzywnego ! Miło mi, że pamiętasz, co mnie teraz absorbuje ! Będę go jeszcze studiować, ale pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Mój będzie malutki, ale może choć trochę tak ładny i obfity.

RIANE ? żyjący ogród... to jest mi bliskie ! Staram się myśleć o roślinach jako o żywych organizmach, które czują i mają swoje potrzeby. Fauna jest naturalnym elementem tego świata , chyba zbyt często robimy wszystko, żeby na placu boju został tylko pan stworzenia ? człowiek. ( zapominając, że długo tak sam nie pożyje...)
Zapraszam więc do swojego ogrodu różne stworzonka... Ale pająka, z taką życzliwością jak Ty to zrobiłaś, do ręki nie wezmę... Ale do myszek , kretów czy ślimaków odnoszę się życzliwie.
Co do hierarchii spraw, które uznałaś za najważniejsze, z lekkim zawstydzeniem przyznam , że jednak uroda miejsca dla mnie jest na pierwszym miejscu...Ale zaraz potem ?żyjący ogród? !
Z całą powagą stwierdzam ,że skoro priorytetem w ogrodzie jest dla Ciebie fauna, kupuj i sadź , ile masz ochotę ? to zbożny cel , a nie grzech !

KATARYNKA ? dziękuję , Katarynko ! Ślimaczków mam w ogrodzie mnóstwo...ogromnych ślimoli również ! Nawet ich nie wynoszę z ogrodu, tylko zdejmuję z roślin na rabatach i rzucam gdzieś w pokrzywy albo krzaki. Funkie są , oczywiście , pogryzione . Ale najgorzej wyglądają języczki, to ich przysmak. Nie sypię żadnych trucizn. Ślimaki nie ogałacają całkiem rabat może dlatego, że ogród jest duży i tych roślin, również funkii, jest dużo... Nie wiem dlaczego, ale na razie zniszczenia ślimakowe nie są tak straszne.

ZIELONA ANIA ? jest mi miło ,Aniu, że Ci się u mnie podoba !
Ja lubię jesień, jej barwy to moje ulubione kolory.
Dlaczego Cię zaskoczyłam, pisząc,że lubię , kiedy liście latają po ogrodzie ? Czy dlatego, że Ci to do mnie nie pasuje, czy dlatego, że sama tego nie lubisz ?
Dla mnie to piękny widok, taki złoty deszcz...I podobają mi się żółte liście leżące na zielonej trawie , albo na tarasie... Klimat ogrodu i nastrój wtedy jest

SOCZEWKA ? no, właśnie , Moniko, nie musimy sobie żałować tych przyjemności ! Wszak kupowanie roślin, to co innego niż kupowanie batoników czy telewizorów...
(choć tak na marginesie, chyba chodzi o brak umiarkowania w ogóle, o dogadzanie sobie...)

JACEKP ? wiesz, Jacku, każdy z nas ma swoje upodobania i warto im być wiernym, nie ulegać modom. Nudno byłoby , gdyby każdy miał takie same rośliny w ogrodzie. Co nie przeszkadza być otwartym .
Niektórych roślin, podziwianych przez innych, nie lubię ( np. jukki ), inne mi się podobają, ale podziwiam je tylko u innych (róże ), a niektórymi się zaraziłam ( bukszpany ).
Bardzo jestem ciekawa tego tworzonego kącika ...! Ja też zakładam kolejny !
Podoba mi się ten prosty stół kamienny ( toskański ), widziałeś go ?

Nad strumykiem...
Odcinek o wartkim nurcie...

Obrazek

Tu woda płynie spokojnie...

Obrazek

w środku lata kamienny mostek jest prawie zarośnięty...

Obrazek

fragment rabaty od strony sąsiadów...

Obrazek

Przedogródek

Obrazek

widok z Białego Ogrodu...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”