Leśny ogród Moni68 cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.6

Post »

Monisiu cieszę się że jesteś :wit i czekam na więcej zdjęć z podróży ;:108
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za wszystkie miłe wpisy i życzenia ;:167 Będę na nie sukcesywnie odpowiadać w Waszych wątkach, bo inaczej chyba nigdy nie nadrobię zaległości :lol: Wakacje się skończyły i trzeba było szybko wejść w rytm codzienności- zapełnić lodówkę, poprać... Najbardziej śmiać mi się chciało wieszając letnie ubrania- za oknem ciągle zima w pełni. Liczę jednak, że pod wpływem zapowiadanego na najbliższe dni ocieplenia i u mnie w końcu zniknie śnieg. W poniedziałek po południu odebrałam lilie od p. Pajdy- na poczcie leżały od 11 marca. Na szczęście są w stanie idealnym, chociaż zaczynają już rosnąć. Czekają w zimnym pomieszczeniu na wiosnę, bo nie będę bawiła się w wysadzanie do doniczek. Muszę jednak stwierdzić, że cebule ma bardzo dobre- w ubiegłym roku czekały u mnie miesiąc i nic im nie było.
Wracając do Portoryko... Jak już pisałam wybrzeża tropikalnych krajów są do siebie bardzo podobne- cieplutkie morza i oceany, złoto- biały piasek, palmy, a nawet architektura, co szczególnie jest widoczne w miejscach o portugalsko- hiszpańskiej spuściźnie. I tak naprawdę z tego pobytu chyba najbardziej zapamiętam kraty :lol: Na Portoryko okratowane jest dosłownie wszystko- sklepy, domy prywatne, a nawet małe budki. Pomalowane są na zdecydowane kolory, przez co widoczne z daleka i sprawiające koszmarne wrażenie. Nie jest tam bardziej niebezpiecznie niż w innych rejonach świata, nie wiem więc, skąd takie zamiłowanie do nich u miejscowych. Czyżby jakaś plaga wyjątkowego złodziejstwa?? W Afryce radzono sobie z kratami za pomocą wymyślnych narzędzi :lol: Dalej tego tematu nie drążyłam upajając się ciepłem i bujną roślinnością, a zwłaszcza gigantycznymi hibiskusami.
Pokazany w wątku Krysi kaktusowy skalniak to "El Bosque Seco", czyli suchy las położony w południowo- zachodniej części wyspy nad Morzem Karaibskim. Już na początku ubiegłego wieku utworzono na tym terenie rezerwat biosfery- rośnie na nim kilkaset gatunków roślin, kilkanaście tylko właśnie w tym miejscu. Robi niesamowite wrażenie, bo generalnie wyspa ma bujną tropikalną roślinność. W butach na solidnej podeszwie można pospacerować :lol: , chociaż dla dzieci było to bardzo męczące z uwagi na upał.

Obrazek
Na powyższym zdjęciu jedna z jaskiń położonych w centrum wyspy, zaledwie kilka kilometrów od obserwatorium w Arecibo. Rzeka Camuy płynąc z gór do Atlantyku w wapiennych wzgórzach wyrzeźbiła takie gigantyczne jaskinie. Podobno zamieszkują je setki tysięcy nietoperzy, na szczęście nie widziałam żadnego :lol: , ale bałam się wejść głębiej :lol: Ten trzeci co wielkości na świecie zespół jaskiń stanowi niewątpliwą atrakcję wyspy.

I trochę ciepełka :)
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

I trochę ciepełka :)
Obrazek[/quote]

Moniczko nie jestem wielkim amatorem morza, wolę jeziora ale zawsze marzyłam być na takiej cudnej czystej plaży a woda oszałamiająco przezroczysta, dzięki za Twoje piękne opisy i fotki.
pozdrawiam i życzę miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Aniu ;:167 Ja z kolei uwielbiam morze i nawet lodowaty Bałtyk mi nie przeszkadza :lol: Jednak znane mi ciepłe wody są krystalicznie czyste, dno widać jeszcze daleko od brzegu.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj MONIKO- cudowne zdjęcia , piękne opisy. :roll:
JA ciągle będę czekała na zdjęcia Twojego czardziejskiego , cudownego ogrodu w lesie , tym
bardziej , że zamówiłaś taką ogromną ilość nowych roślinek. :) Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ale czyściutka woda ,szkoda że nasz Bałtyk jest potwornie brudny że strach do niego wchodzić , tez wolę jeziora może z tego że wyglądają ładniej bo widać zielone brzegi ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Piękny błękit, po takich widokach można spokojnie czekać na wiosnę. ;:63
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Tajko ;:167
Mam nadzieję, że nie rozczarujemy się moim ogrodem :lol: Dalej nie jestem w stanie ocenić strat, ciągle jest za dużo śniegu. Pocieszam się, że będzie miejsce na nowe rośliny :lol: Szkoda byłoby mi tylko rh- mróz i mocne słońce to dla nich najgorsze warunki... Podobno dzisiejsza noc to ostatnia mroźna, zobaczymy...

Janeczko, nie przepadam za kąpielą w jeziorach, bo nie lubię porośniętego dna... Nad morzem nie umiem się powstrzymać od wejścia do wody :lol: Od lat bywam nad Bałtykiem tylko w okolicach Łeby i do tej pory woda była raczej czysta.

Iguś, odliczam godziny do wiosny :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Moniu coś pięknego ten błękit i lazur urzeka :)
wyobrażam sobie piękno roślinności :)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko, u mnie już straty widać.Zmarzły żarnowce,część Rh, azalie japońskie,Nawet 10 letnie cyprysy są z jednej strony czarne. :(
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, dziękuję ;:167

Iguś, u mnie zmarzły do granicy śniegu pstre odmiany ostrokrzewów, sądzę, że i wiciokrzewy japońskie. Na szczęście bez problemu odbijają od korzeni. Rh wyglądają nieźle, martwię się tylko o te kilkunastoletnie, zobaczymy... Azalii japońskich nie wyrzucaj, odbiją ze śpiących pąków i będą jeszcze ładniejsze, chociaż w tym roku już nie zakwitną. Mam tylko jednego malutkiego żarnowca, był całkowicie przykryty śniegiem, liczę więc, że przetrwał. Poprzednie wymarzały w łagodniejsze zimy... O byliny się nie martwię, nie wiem tylko, co ze skalniakiem, bo cały czas jest przykryty śniegiem...
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

E, do wyrzucania to ja nie skora.Poczekam co odbije, Rh będą przycięte i też myślę,że odbiją. ;:224
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś, i całe szczęście :lol: :lol: Ta zima to test wytrzymałości, ale myślę, że najgorzej nie będzie...
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Z przyjemnością poczytałam o Twoich wojażach, nie mówiąc już o tęsknym spojrzeniu na plażę i morze... U mnie cały ogród nadal w śniegu !
Zmieniając temat - czy uważasz wiciokrzew japoński za dobrą roślinę okrywową ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Moni ciesze się, że jesteś zadowolona i wróciłaś wypoczęta :D
U mnie też jeszcze jest sporo sniegu :(