Ogród Joli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Joli

Post »

AGNESS dzięki za gratulacje, masz rację o roślinkach można bez końca ja jeszcze mogę tak o psach.
Andzia1 dzięki i zapraszam a jeżeli mogę być w czymś pomocna to bardzo mnie to cieszy.
gosia07 dzięki bardzo ;:196
lena666 jeżeli chodzi Ci o ten kwitnący na czerwono krzak to jest to żarnowiec miotlasty "Burkwoodii" niestety już go nie mam bo wymarzł podobnie jak pozostałe ale mam ochotę mimo wszystko kupić jeszcze raz.
gutek87 bardzo się cieszę że akurat u mnie zaczęłaś przygodę z forum. Na pewno spotkasz tu masę życzliwych ludzi chętnych do pomocy. Jeżeli będziesz coś potrzebowała to pisz.
snowflake zapraszam do ogródka jak najczęściej.Nasz ogród założyliśmy w 1996r ale tylko część wokół domy a resztę chyba w roku 2001 ale nie jestem pewna. Część roślinek kupiliśmy gdy zaczynała się budowa domu w 1993r i rosły w tzw.przedszkolu.
Teraz o daturach. W każdy dołek wykopany pod daturę wsypywałam garść Hydrokompleksu , to taki wolno działający nawóz w granulkach, a potem przez cały sezon zasilałam nawozem płynnym do datur i azofoską , którą też rozpuszczałam w wodzie.Ja w korzenie każdej datury zakopałam szyjką do dołu butelkę plastikową z odciętym dnem i w taki lejek wlewałam nawóz i podlewałam rośliny.Datury gdy wykopywałam starałam się wybrać starą bryłę korzeniową i ładowałam to do donicy wolne przestrzenie uzupełniłam ziemią. Z tego co widzę to moje datury mają się dobrze i chyba zacznę je niebawem nawozić.Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to chętnie odpowiem.
MalinaG dziękuję ;:196
merle dziękuję, staram się jak mogę bo zimno jest okrutne.
dosia dziękuję ;:196
zyta.malek dziękuję ;:196 Tobie też dużo zdrowia.
jola z izer witaj imienniczko cieszę się że wstąpiłaś do tego zakonu i że się ujawniłaś. Nasza posiadłość to 1ha 20 arów z czego 50 arów to ogród i dom a reszta to budynki gospodarcze i teraz też dzikie pola . W ubiegłym roku usunęliśmy sad i teraz zastanawiamy się co posadzić.Jeszcze ten rok możemy sobie odpuścić , zasiejemy gorczycę jako poplon ale już trzeba intensywnie myśleć co z tym fantem zrobić.
Jolanta graj już jestem, dziękuję bardzo. Mój komputer był oblegany i nie miałam dostępu.
Fragola bardzo dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, dotarłam do końca, ale było miło ;:3
Jolu, ciekawa jestem jak poradziłaś sobie z wykopaniem tak ogromnych datur? Nieziemskie mają rozmiary :shock: No i te piękne ich kwitnienia.. ale jak czytałam- porządnie dostały papu :wink:

Oczywiście nie zapomnę pogratulować ;:77 ;:114
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto dziękuję bardzo. Dobrze dokarmione datury to 100% sukcesu w kwitnieniu tak myślałam do ubiegłego roku jak trzymałam je w donicach. Z przesadzeniem na trawnik nosiłam się od kilku sezonów ale zawsze coś było nie tak, a to miejsca nie było odpowiedniego , a to bałam się że nie wykopię na czas i przemarzną i ciągle miałam jakieś wymówki. W jednym roku wymyśliłam sobie żeby M zrobił mi takie kosze z siatki metalowej podtynkowej wtedy było by mi łatwiej je wykopać ale M nie mógł się zebrać i znowu nie wyszło. W ubiegłym roku przemarzły mi ogniki i w miejsca po ognikach trafiły datury i to był strzał w 10. Datury odpłaciły się bardzo, bardzo obfitym kwitnieniem. Bylo warto pomęczyć się z wykopywaniem jesienią.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Wiele razy czytam, że lepiej kwitną posadzone do gruntu. Ja mam z tym problem, bo teren ciągle bardzo nawietrzny. Ostatnio zadołowałam z donicą, ale co się nabiegać z wodą trzeba.. wiadomo; a w upały to i 3 razy dziennie. Moja dwuletnie też już dość duża, zastanowię się nad posadzeniem bezpośrednio w gruncie.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

I ja gratuluję "złotka" ;:138 ;:138 ;:138 Lepiej późno niż wcale. :wink:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamyk bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolka, gratuluję,,złotka''...jak się mają dalie, dużo urosły :?:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję. Dalie mają się dobrze ale ponieważ stoją przy samej szybie to nie szaleją ze wzrostem.Zeszła też lobelia, begonie heliotrop, heliotropu "aż" siedem sztuk.Posiałam też mieszankę goryczek ale jeszcze żadna się nie pokazała.
Aniu czy u Ciebie też napadało? Czy Twoja córcia imprezuje na osiemnastkach. Ja wczoraj byłam za kierowcę , rozwoziłam swoich chłopaków na imprezy. Starszy był na studniówce z dziewczyną z liceum naszych dzieci, studniówka była w hali wystawienniczej w Parku Ludowym jeszcze nie wiem jak było bo wrócił o 6 rano i jeszcze śpi ale muszę podpytać bo teraz nasze pociechy w kolejce.Maciek był na osiemnastce .Rodzice tej dziewczyny wynajęli domek gdzieś w okolicach Niedrzwicy. Podobno było super jedzonko, kelnerzy i nocleg.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Za oknem też biało...pod koniec tygodnia mają być temp. plusowe ;:3
Trzymam kciuki za goryczkę...nie potrzebuje przypadkiem stratyfikacji :?: Znalazłam informację że-potrzebuje zimy do skiełkowania- wysiana powinna być na jesieni i zostawiona na zimę w ogrodzie.
Może dlatego na razie nie zeszła :?:
Córcia siedzi w domu i rozwiązuje testy...zapisała się na prawko. Zajęcia ma do godz 19, jest troszkę przemęczona. Jeszcze ma dwa spotkania i jak zda egzamin wewnętrzny to będzie miała naukę jazdy. Była wcześniej na urodzinach u znajomych z naszych stron...też wróciła zadowolona.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu z tymi prognozami pogody to istny mętlik, moja mama też słyszała o ociepleniu w drugiej połowie tygodnia a ja w sobotę słyszałam o ochłodzeniu w tym czasie.Maciek ma zapisać się na prawko w maju żeby był dzień dłuższy i trochę więcej wolnego czasu.
Aniu dla Ciebie fotka przyciętego żywopłotu ze świerków.

Obrazek

I jeszcze zdjęcia zimowego ogrodu z dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że to już ostatnie zimowe zdjęcia w tym sezonie.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Jolu piękna zimowa sceneria panuje w Twoim ogrodzie , oby jak najkrócej.

Życzę miłego i ;:3 dnia.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenku dla Ciebie też miłego dnia. Ta sceneria to przyjemnie dzisiaj wygląda jak się patrzy przez okno bo u mnie było -15.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Jola :wit ja właśnie w podobnej /tj. zimowej/ scenerii właśnie skończyłam odśnieżanie podjazdu, uff..
Fotki zimowe owszem, nie sposób odmówić uroku, ale powtórzę za Zenkiem.. oby jak najkrócej :roll:
;:100
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu to u Ciebie tyle śniegu napadało? Ja tylko zamiotłam schody do mieszkania .Takie odśnieżanie też ma swoje zalety bo można trochę się rozruszać i łyknąć świeżego powietrza.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

No właśnie.. nie aż tyle napadało, tylko taki areał chętnie sprzątnęłam.. dla sportowego relaksu :;230
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”