Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czosnek zimowy

Post »

Kondzio:taka gnojówke z pokrzyw to bardzo prosta sprawa. Naeij na wiosne pokrzyw duzo ja robie tak: rwe pokrzywy (niekwitnące) wkładam do wiadra i zalewam woda np. całe wiadro pokrzyw zalewam wodą.To stoi
przez jakis czas nap.tydzien.potem wlewam to do konweki irozcinczam pól na pól.
Potem do tego wiadra dolewam wody i dorzucam troch pokrzyw,i tak cały czas,
az do jesieni.Praktycznie wszystko tym podlewam.Smiedzi bo smierdzi ale na prawde wspomaga to moje roslinki
Pozdrawaim
aha, w internicie jak wrzucisz "gnojówka z pokrzyw" to znajdziesz proorcje ile pokrzyw ile wody.Ja ją robie na oko :wink:
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KONdzio1156 pisze:a czy mój czosnek nie ma za ciasno? nie sadziłem go w rządkach ( jak na zdjęciu przemka które wkleił nie dawno)(nie)tylko sadziłem w dołkach krótko mówiądz każdy ząbek był w rozstawie 10 x 10 cm
Gdybyś poadził go dużo to może i by miał za ciasno, ale 20 zabków to raptem kwadrat 4x5 albo coś w tym stylu, czyli większość jest na obwodzie, więc nie powinien mieć za ciasno.
Dorota
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dzięki wam wszystkim i teraz muszę powyrywać to ojojoj muszę się zabrać do pracy! to potrwa kilka dobrych dni bo ja tego nie zrobie raczej w jeden dzień
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58

Post »

Czy mogę poczęstować o tej porze perz,który tak ładnie mi się zieleni na poletku z czosnkiem?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

O ile jesteś pewien ,że czosnek nie wystawia listków to możesz Roundaup'em w innym przypadku pozostaje ręczna walka z perzem .
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Piotr-eko pisze:Czy mogę poczęstować o tej porze perz,który tak ładnie mi się zieleni na poletku z czosnkiem?
"Piotr-eko" sam Twój link się wyklucza, jeśli chodzi o podteksty ;) Oczywiście możesz go poczęstować nawozem, przyjmie go na wiosnę ;:108
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Witam Wszystkich.
Chcę posadzić trochę czosnku. I pojawia się pytanie. Wybrać stanowisko, w które, jakieś 3 tygodnie temu wkopałem świeży, krowi obornik, czy takie, w które nic nie wkopywałem w tym roku ? Chodzi o to, czy nawóz zamiast pomóc, nie zaszkodzi ?
Fajne forum, sporo się można nauczyć. Pozdrawiam wszystkich.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Mozesz sadzic na oborniku, czosnek sie nie obrazi :D
Pozdrawiam! Gienia.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

chudziak pisze:O ile jesteś pewien ,że czosnek nie wystawia listków to możesz Roundaup'em w innym przypadku pozostaje ręczna walka z perzem .

Żadnym roundupem! toż to takie świństwo jakich mało, zresztą dyskutujemy o jego szkodliwości w innym wątku. Ponad rok zalega w glebie no i nie jest biodegradowalny jak producent podawał na etykiecie Przez te wszystkie lata oszukiwano klientów.
winterek
500p
500p

Post »

gienia1230 pisze:Mozesz sadzic na oborniku, czosnek sie nie obrazi :D
Gieniu, dzięki za szybką odpowiedź. Że czosnek lubi stanowisko po oborniku, przeczytałem. Są to jednak informacje, zalecające sadzenie "w roku po oborniku". Rozumiem, że w przypadku, wkopania nawozu jesienią, powinna to być, najwcześniej wiosna. Jeśli obornik ma pójść w ziemię, w roku sadzenia, to powinno się go użyć pod przedplon. Takie informacje znalazłem. Jeśli przedplon, to 2-3 miesiące w glebie. Dlatego, rodzą się jakieś wątpliwości i zadałem tu pytanie. Czy ten 3, no 4 tygodniowy, (wstrzymam się tydzień), świeży obornik w glebie, nie spowoduje jakichś komplikacji typu popalenie młodych korzeni itp. ?
Sadziliście czosnek w podobnych okolicznościach przyrody ? Da radę ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Przypuszczam, ze obornik nie jest dobrze rozdrobniony, no bo jest swiezy. Gdy zrobisz rowki (- tak jest najlepiej, bo widzisz co wygrzebiesz) pod sadzenie i zauwazysz w tych rowkach obornik na wierzchu, to oczywiste, ze nie mozesz w te "kupke" wcisnac zabka czosnku. Czosnek moze dotrzec do obornika tylko swoimi korzeniami. W ten sposob, pilnujac by czosnek nie stykal sie z obornikiem , mozesz go juz sadzic.
Pozdrawiam! Gienia.
winterek
500p
500p

Post »

Zrobię tak, jak radzisz. Wykopię rowki troszkę głębsze niż 10 cm i wsypię w nie, dla pewności, przerobiony kompost. Powinien odizolować obornik od ząbków, a przy okazji, będzie to dodatkowe papu. Dzięki.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Posadziłem polską i chińską odmianę, tak jak pisałem wcześniej chiński wykiełkował. Myślę go okryć na zimę i oczywiście dopiero jak przyjdą przymrozki. Szczypior ma już jednak ponad 10 cm! Chciałem zapytać czy jeśli pościnam ten szczypior teraz w celu konsumpcji oczywiście, to czy taki czonek po zimie odrośnie i będzie się rozwijał??
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Marku-BB .. wiosną i letem gdy rósł sobie mój czosnek, skubałam sobie listki czonsku do kanapek i sałatek.
Nie żałowałam sobie.
Czosnek urósł, był ok, główki były duże, w zasadzie normalne, takie jak kupuje sie w sklepie.
Tak ze mysle ,ze jak je podskubiesz to nic im sie nie stanie :roll:
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Wiesz co no ja też tak robiłem latem, z cebulą podobnie, ale pytam ponieważ chodzi mi o zimowanie. Chcę go obskubać teraz przed zimą i zastanawiam się czy w ten sposób nie osłabie rośliny na okres mrozów...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”