Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny kochane już wam spieszę z odpowiedzią :D . Wykonanie zawieszenia do roślinek kosztowało grosze. Dwa kołki rozporowe za około 2 zł, bambus ze sklepu ogrodniczego za 3,50, wiertarka, no i mąż do wiertarki :wink: . W bardzo krótkim czasie było gotowe, ale ile musiałam się nadopominać :lol: . Pomysł jak pisałam zciągnięty od Madzi i troszkę zmodyfikowany.

Rzeczywiście na blacie stoi akwarium z małymi roślinkami, w którym zresztą też już nie ma miejsca (ale są jeszcze wolne ścianki akwarium ;:10 ). Z braku pokrywy do akwarium, jeden bok jest przykryty folią. Lampa jeszcze z czasów rybkowych, wiatraczek komputerowy, higrometr, podkładki do wysiewania roślinek jako podest, na dnie woda, ot i cała robota :D . Płyta z korka już wybitnie dla dekoracji. Gdzieś na kompie w domu miałam sfocone akwarium, ale wydawało mi się , że nie ma w nim nic szczególnego.

Kwiatuszek ze zdjęcia ma swoją własną historię. Został kupiony na ostatniej wystawie w Dreźnie, na dodatek do spółki razem z Madzią. Wpadł nam w oko przy wejściu na wystawę i wyglądał zupełnie normalnie. Po chwili namysłu stwierdziłyśmy, że wrócimy po niego później, jak pooglądamy inne stoiska (w doniczce były dwie roślinki, po jednej dla każdej z nas). Kiedy o nim sobie przypomniałyśmy, to okazało się, że zostały dwie doniczki, ale jeszcze z zamkniętymi pąkami. Pani zapewniła, że jest to to samo, więc co tam bierzemy ! Kwiatuszki zostały podzielone, a w mojej części pąk był już prawie na rozkwicie. Po 2 dniach, ku mojemu zdziwieniu, rozwinoł się w sposób widoczny na zdjęciu. Mamy jeszcze z Madzią nadzieję, że to tylko jeden zmutowany kwiatuszek, a reszta będzie normalna. Niemniej jednak na www.storczyki.pl w galerii odnalazłam bardzo podobne zdjęcie, opisane jako Phal. Liodoro f. peloric. Cóż nawet u renomowanego sprzedawcy może nam się coś takiego przydarzyć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne Liodoro, ale bardziej podoba mi się takie normalne, bez żadnych udziwnień. moje jak ostatnio kwitło, miało tylko 3 kwiatki, ale cudnie pachnące.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Lucynko - ja z wielką niecierpliwością czekam na jakiś kwiatek na moim Liodoro, bo strasznie ciekawa jestem jak będzie wyglądał :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mnie Madziu też zastanawia, następny pączek ma przynajmniej tydzień do rozkwitu, więc trochę tego czekania jest. Pamiętam też, że gdzieś czytałam o przypadku dwóch roślin w jednej doniczce. Jedna z nich miała właśnie formę peloric, a z kolei druga była jak najbardziej normalna. Mam nadzieję, że chociaż twój będzie "zwyczajny".
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko, mnie by zupełnie nie przeszkadzało, ze to peloric. Jest taki niepowtarzalny.
Widziałam też tego w galerii - mniej mi się podoba od Twojego.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art dziękuję bardzo w imieniu mojego kwiatuszka :D . Nie chcę tu grzeszyć, bo zostanę ofuknięta przez resztę naszego towarzystwa, ale właśnie spodziewałam się tej normalności. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :wink: , przy następnej okazji kupię następny Phal. Liodoro !
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Lana,piękny storczykowy kącik,super pomysł z tym uchwytem pod sufitem(ale się mi rymło) :wink:
Mamy chyba takiego samego phal.Liodoro,uroczy jest.
Pozdrawiam
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabet dziękuje bardzo w imieniu mojego nowego nabytku :D . Czy twój Phal. Liodoro wygląda dokładnie tak jak mój storczyk ? Chodzi mi tu o to nietypowe zabarwienie płatków.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Lana pisze:A teraz zdjęcie nowo rozkwitniętego nabytku :D , to pierwszy kwiatuszek, ale troszkę pączków do rozkwitu jest.
Phalaenopsis Liodoro.

Obrazek

ALE PIĘKNY pierwszy raz widzę z takimi płatkami...No wspaniały... ;:6
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Lioderek śliczny, ma w sobie coś tajemniczego.
A wiszących storczyków zazdroszczę. U mnie to nie przejdzie, bo mam sufity z kartongipsu, czy jak to się nazywa. Stojak rozporowy też niestety odpada. Ale..... mam pewien pomysł ze stojakiem mocowanym do ściany, tyle, że największym problemem będzie zmobilizowanie pana małżonka do jego zrobienia. Nie znosi majsterkowania i jakichkolwiek robót domowych.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu to musisz nad mężem bardziej popracować. Na mężczyzn bardziej działa metoda marchewki, niż kija :lol: . Sufitu nie było mi szkoda, bo tak po prawdzie należałoby mu się już jakieś malowanko.

Aga, no widzisz jaka ze mnie maruda :roll: . Hmmm... no jest ładny, nie powiem, tylko to miało być coś troszęczkę innego. stąd moje małe rozczarowanie, ale to nic, z pewnością dokupię jeszcze tego zwykłego :D.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Lana no ja mam dwa Liodoro,jeden kupiłam w zeszłym roku na wystawie już ostatni i nie był to najpiękniejszy okaz..W doniczce były dwie rośliny ale jedna bez stożka wzrostu i mi zmarniała ale ta druga została i ma się dobrze tylko trochę inny kolor ma ten Liodoro,przewaga żółtego a teraz na lutowej wystawie też kupiłam bo nie mogłam się oprzeć i tu już mam trzy rośliny w jednej doniczce i kolor kwiatów tradycyjny z przewagą różu ;:6
Twój bardzo mi się podoba bo jest nie spotykany więc się ciesz kobieto że masz unikata hehe.. ;:3
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aga bardzo, zresztą nic ninnego mi nie pozostało, jak właśnie się cieszyć :D . Teraz będe czekać, aż całe stado pączków też się rozwinie. Z pewnością to będzie ciekawy widok.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Ciekawy ale też i pachnący ;:8
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A właśnie Aga, bo mój nie pachnie. Obwąchiwałam go z każdej strony i nic. Może jak reszta pączków się rozwinie, to zapach się ujawni ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”