Moje oczko w głowie cz. 9
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz. 9
Tereniu a któż to takie piruety wyprawiał.? Lipie nic nie będzie , bo moja jest co roku przycinana na kulę.
A jak tam wysiewy.Już poczyniłaś, bo wyczytałam,że ziemia była kupiona.A oznaki wiosny już masz?
A jak tam wysiewy.Już poczyniłaś, bo wyczytałam,że ziemia była kupiona.A oznaki wiosny już masz?
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dopisuję się do wątku
działo się, oj działo w poprzednim tygodniu - sprytnie przycięte drzewo 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witam wszystkich serdecznie a szczególnie nowego gościa
Przepraszam że was zaniedbuję ale nie wyrabiam na zakrętach .
Jadziu
To syn - on alpinista to wie jak się zabezpieczyć . Na razie się nie da nic robić bo snieg topnieje i błoto coraz większe .
Dzisiaj mąż porznął piłą te grubsze na ognisko a resztę do rozdrobnienia - tylko kiedy ?? Jest tak brzydko , ciemno i mokro ze nie chce się nic robić .
Ewuniu lipa cudna ale ale plac wąski i potem trudno by było podciąć i tak trzeba było pilnować żeby na sąsiada płot gałęzie nie leciały .
Ja bałam się patrzeć z dołu na niego , a on ręce rozkładał
Stefciu jeszcze trochę ma być skrócona ale deszcz nas pogonił - może jeszcze nas odwiedzi to podetnie jeszcze .
Marysiu oj działo się , dzieło i dalej się dzieje bo wszystko musieliśmy zostawić bo deszcz nas pogonił , teraz dopiero sprzątanie powolutku .
Rozdrabniarkę wypożyczymy tylko trochę przygotujemy te gałęzie do cięcia .
U nas nie ma słonka - piątek , sobota i niedziela nawet mżawka co chwile leciała , dzisiaj nie padło ale też szaro i smutno .
Na jutro znowu deszcz zapowiadają a tak przydałaby się pogoda .
dziękuję Ci kochana bardzo i odwzajemniam
Iwonko Coś zaczyna się dziać ale pracy jeszcze multum , żeby te gałęzie posprzątać to trochę zejdzie a tu mokro i nic się nie da podgonić
Witaj Aniu
Powolutku ruszamy , najpierw lipa a potem rozbiórka starego domku . Ja to nie wiem za bardzo gdzie ja to będę składować , bo jeszcze rozbiórka nas czeka to też drewna będzie dużo . Dziękuję pięknie .
Alu syna mam takiego odważnego - ja bałam się z dołu patrzeć na niego
Jeszcze nic nie siałam , ziemia jest i się grzeje - coś zawsze przeszkadza , wyjazdy , goście , jakieś załatwienia i tak schodzi , ale jutro córcia juz jedzie to zostaniemy sami i biorę się bo nie ma na co czekać . Oznaki wiosny są ale dzisiaj tylko na chwilkę wpadłam na działkę i nic nie zrobiłam , nawet zdjęć ale już łepki wychylają cebulowe .
Natalio witam serdecznie i cieszę się że znalazłaś ścieżkę do mojej działeczki
Działo się i będzie się działo - także zapraszam częściej
Jak uporządkujemy lipę to pójdzie w ruch stary domek a potem to już chyba wiosna będzie i kwiatuszki
Bardzo Wam dziękuję że o mnie pamiętacie
obiecuję poprawę , myślę ze nadrobię wszystko .
Dzisiaj nie zdjęcia a lista bylin - kiedy które kwitną .
co sadzic z bylin aby miec kwitnaco od wiosny do jesieni ?? kilka popularnych bylin :
Od II - zaczynaja ciemierniki kwitnac
III - ciemierniki, miłek wiosenny,pierwiosnek gruzinski,pierwiosnek wyniosly,gęsiówka kaukaska,miłek wiosenny,przylaszczka
IV -fiolek wonny,bergenia,miodunka pstra,barwinek,smagliczka skalna,zawilec gajowy,epimedium
V- sasanka,bodziszek korzeniasty,kuklik szkarlatny,pelnik europejski,ubiorek wieczniezielony, serduszka,goździk siny,konwalia,kokorycz, chaber górski
VI - dzwonek skupiony,łubin, przegorzan, dyptam jesionolistny,firletka,rozwar,piwonie ogrodowe,wielosił,kuklik chilijski,funkie, tojesc kropkowana,dębik, odętka,rojniki, tawułki,
VII - przetaczniki,krwawniki,liatra,liliowce,nachylki,pysznoglówka,rudbekia blyskotliwa,pluskwica groniasta,chaber wielkogłówkowy,floks wiechowaty, jeżówki
VIII- ,sloneczniczek szorstki,juka ogrodowa, dzielżan,rozchodnik okazały,zawilec japonski,tojady,nawłoc ogrodowa
IX-aster nowobelgijski, bodziszek krwisty,aster krzaczasty,zlocienie ogrodowe,

Przepraszam że was zaniedbuję ale nie wyrabiam na zakrętach .
Jadziu

Dzisiaj mąż porznął piłą te grubsze na ognisko a resztę do rozdrobnienia - tylko kiedy ?? Jest tak brzydko , ciemno i mokro ze nie chce się nic robić .
Ewuniu lipa cudna ale ale plac wąski i potem trudno by było podciąć i tak trzeba było pilnować żeby na sąsiada płot gałęzie nie leciały .
Ja bałam się patrzeć z dołu na niego , a on ręce rozkładał

Stefciu jeszcze trochę ma być skrócona ale deszcz nas pogonił - może jeszcze nas odwiedzi to podetnie jeszcze .
Marysiu oj działo się , dzieło i dalej się dzieje bo wszystko musieliśmy zostawić bo deszcz nas pogonił , teraz dopiero sprzątanie powolutku .
Rozdrabniarkę wypożyczymy tylko trochę przygotujemy te gałęzie do cięcia .
U nas nie ma słonka - piątek , sobota i niedziela nawet mżawka co chwile leciała , dzisiaj nie padło ale też szaro i smutno .
Na jutro znowu deszcz zapowiadają a tak przydałaby się pogoda .
dziękuję Ci kochana bardzo i odwzajemniam

Iwonko Coś zaczyna się dziać ale pracy jeszcze multum , żeby te gałęzie posprzątać to trochę zejdzie a tu mokro i nic się nie da podgonić

Witaj Aniu

Alu syna mam takiego odważnego - ja bałam się z dołu patrzeć na niego

Jeszcze nic nie siałam , ziemia jest i się grzeje - coś zawsze przeszkadza , wyjazdy , goście , jakieś załatwienia i tak schodzi , ale jutro córcia juz jedzie to zostaniemy sami i biorę się bo nie ma na co czekać . Oznaki wiosny są ale dzisiaj tylko na chwilkę wpadłam na działkę i nic nie zrobiłam , nawet zdjęć ale już łepki wychylają cebulowe .
Natalio witam serdecznie i cieszę się że znalazłaś ścieżkę do mojej działeczki

Działo się i będzie się działo - także zapraszam częściej

Jak uporządkujemy lipę to pójdzie w ruch stary domek a potem to już chyba wiosna będzie i kwiatuszki

Bardzo Wam dziękuję że o mnie pamiętacie

Dzisiaj nie zdjęcia a lista bylin - kiedy które kwitną .
co sadzic z bylin aby miec kwitnaco od wiosny do jesieni ?? kilka popularnych bylin :
Od II - zaczynaja ciemierniki kwitnac
III - ciemierniki, miłek wiosenny,pierwiosnek gruzinski,pierwiosnek wyniosly,gęsiówka kaukaska,miłek wiosenny,przylaszczka
IV -fiolek wonny,bergenia,miodunka pstra,barwinek,smagliczka skalna,zawilec gajowy,epimedium
V- sasanka,bodziszek korzeniasty,kuklik szkarlatny,pelnik europejski,ubiorek wieczniezielony, serduszka,goździk siny,konwalia,kokorycz, chaber górski
VI - dzwonek skupiony,łubin, przegorzan, dyptam jesionolistny,firletka,rozwar,piwonie ogrodowe,wielosił,kuklik chilijski,funkie, tojesc kropkowana,dębik, odętka,rojniki, tawułki,
VII - przetaczniki,krwawniki,liatra,liliowce,nachylki,pysznoglówka,rudbekia blyskotliwa,pluskwica groniasta,chaber wielkogłówkowy,floks wiechowaty, jeżówki
VIII- ,sloneczniczek szorstki,juka ogrodowa, dzielżan,rozchodnik okazały,zawilec japonski,tojady,nawłoc ogrodowa
IX-aster nowobelgijski, bodziszek krwisty,aster krzaczasty,zlocienie ogrodowe,
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Tereniu, widzę że u Ciebie robota na całego , ja podobnie jak Ty też nie wyrabiam na zakrętach, co chwilę ktoś przyjeżdża , wyjeżdża, zostawiają " na przechowaniu " pieski i tak w kółko , nawet nie mam czasu zajrzeć do ogrodu, dobrze, że jeszcze jest zimno i człowieka tak nie kusi. Aktualnie znów czekam na gości, przyjeżdżają jutro.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Tereniu dziękuję za kolejną rozpiskę ... bedzie wiadomo czego wypatrywać
choć wiadomo,że nie mam więcej niż połowy, ale zawsze dobrze wiedzieć 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu, dzieje się u Ciebie, oj dzieje!
U mnie jeszcze zalega śnieg i lód, a pomiędzy nimi woda i błocisko.
Nie ma mowy o wejściu pomiędzy rabaty bez wysokich kaloszy.
Jutro zabieram gumiaczki z domu i do roboty.
Muszę oberwać listki zalegające na różanych gałązkach.
Ziemię już posiadasz, więc do siewu, kochana!
Niech Ci słonko
zaświeci. 

U mnie jeszcze zalega śnieg i lód, a pomiędzy nimi woda i błocisko.

Jutro zabieram gumiaczki z domu i do roboty.

Ziemię już posiadasz, więc do siewu, kochana!

Niech Ci słonko

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Tereniu!
Czyli z lipy będzie bonsai?
Tylko jakby co to pamiętaj, że to cenne drewno dla rzeźbiarzy! Mnie jak ścięli prądziarze młodą lipę w polu to takie grubsze gałęzie suszę na łyżki lipowe
Oj! przydałby mi się taki synek do przycięcia moich modrzewi, bo też mnie przerażają
U mnie brzydko, mokro i cały czas leje. Woda i błoto wszędzie!
To już lepiej posiedzieć przy woreczku z ziemią
Udanych i bujnych siewów

Czyli z lipy będzie bonsai?

Oj! przydałby mi się taki synek do przycięcia moich modrzewi, bo też mnie przerażają

U mnie brzydko, mokro i cały czas leje. Woda i błoto wszędzie!
To już lepiej posiedzieć przy woreczku z ziemią

Udanych i bujnych siewów

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Tereniu
Twój synek odważny facet
Ja też mam duże drzewa do przycięcia i z obu stron druty ,prądowcy ominęli moje drzewo ,a do sąsiadki weszli na podwórze i i z jednej strony ogolili piękny srebrny świerk .
U mnie też straszne błoto na działce .
Przydatne lista kwitnących kwiatów .
Pozdrawiam

Twój synek odważny facet

Ja też mam duże drzewa do przycięcia i z obu stron druty ,prądowcy ominęli moje drzewo ,a do sąsiadki weszli na podwórze i i z jednej strony ogolili piękny srebrny świerk .
U mnie też straszne błoto na działce .
Przydatne lista kwitnących kwiatów .
Pozdrawiam

Pozdrawiam Alicja
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Tereniu dziękuję za następne przydatności kwitnących bylin.....już zapisałam do notesiku
U mnie brzydko , cały czas leje deszcz brr...

U mnie brzydko , cały czas leje deszcz brr...

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Tereniu,widzę,że praca wre u Ciebie,dobrze,że masz taką wykwalifikowaną pomoc,czy cała lipa pójdzie do ścięcia?trochę się kwiatuszkom odsłoni i będą miały więcej słoneczka ,ja nawet tej lipy nie pamiętam jak byłam u Ciebie tak jestem spostrzegawcza,chodziłam po ogrodzie z głową w dół
,pozdrawiam i buziaczki 

- TerDob
Witam kochani nocną porą
zajrzałam na forum , przeczytałam wpisy i nie odpisałam i chyba dlatego nie mogę zasnąć
Cały dzień ponury , szary , odwiozłam córcię na pociąg i wzięłam się za grzebanie w ziemi - pazurki pobrudziłam
trochę nasionek wysiałam .
Jutro ciąg dalszy .
Witaj Wiesiu !!!
Już myslałam że zapomniałaś o forum , cieszę się ze jesteś . U mnie też ostatnio ruch jak w Rzymie - ciągle coś się dzieje , a ja nie nadążam za wszystkim .
Czy już coś wysiewałaś ?? czy jeszcze czekasz ?
Dziękuję i również pozdrawiam .
Ewuniu nie ma za co - tak pomyślałam że się przyda .
Trzeba by tą listę uzupełnić ale nie ma czasu bo zaczynam wysiewać - Wy już się cieszycie siewkami a ja dopiero sieję .
Witaj Lucynko dziękuję że znalazłaś siłę i czas żeby zajrzeć do mnie
Na działce też mam śnieg , błoto , wodę i jeszcze dzisiaj co chwilę lało , nie da się nic robić ale w czwartek muszę jechać i tam powysiewać bylinki .
Mam ziemię i w domu i na działce , w domu już zaczęłam wysiewać .
Bardzo Ci dziękuję
i wzajemnie .
Marysiu witam Cię !!!
Zobaczymy co z tej lipy wyjdzie ?? Nie ma się gdzie z tym drewnem rozkładać ale plany na wykorzystanie są , tylko co z tego wyjdzie to zobaczymy .
Marysiu u mnie podobnie - woda stoi bo ziemia zmarznięta więc wzięłam się za woreczki i powolutku wysiewam , kilka pojemniczków zapełnione .
Bardzo Ci dziękuję
Ty już się cieszysz siewkami ale i moje urosną .
Alu kochana witaj
już się martwiłam o Ciebie bo zaglądałam do Twojego wątku a u Ciebie byłą cisza .
Lipa wysoka naprawdę , dobrze że syn przyjechał i pomógł przyciąć .
Błotko chyba wszyscy mamy , dopóki słoneczko nie przygrzeje tak będzie .
dziękuję i też odwzajemniam
Stefciu cieszę się że się przydała
Pociesz się - u mnie tak samo .
Witaj Martusiu
Praca nie wre bo się nie da - tak troszeczkę , to co się wykradnie że tak powiem - przydało by się słoneczko to byśmy pracowali pełną parą .
Masz rację lipa zabierała słoneczko kwiatkom , będą miały lepiej , choć mi jest jej szkoda bo taka dorodna była .
Martusiu my zielono zakręceni zazwyczaj patrzymy w dół na kwiatki , czasami spoglądamy trochę wyżej na jakieś krzewy .
Bardzo dziękuję i też posyłam

Cały dzień ponury , szary , odwiozłam córcię na pociąg i wzięłam się za grzebanie w ziemi - pazurki pobrudziłam

Jutro ciąg dalszy .
Witaj Wiesiu !!!
Już myslałam że zapomniałaś o forum , cieszę się ze jesteś . U mnie też ostatnio ruch jak w Rzymie - ciągle coś się dzieje , a ja nie nadążam za wszystkim .
Czy już coś wysiewałaś ?? czy jeszcze czekasz ?
Dziękuję i również pozdrawiam .
Ewuniu nie ma za co - tak pomyślałam że się przyda .
Trzeba by tą listę uzupełnić ale nie ma czasu bo zaczynam wysiewać - Wy już się cieszycie siewkami a ja dopiero sieję .
Witaj Lucynko dziękuję że znalazłaś siłę i czas żeby zajrzeć do mnie

Na działce też mam śnieg , błoto , wodę i jeszcze dzisiaj co chwilę lało , nie da się nic robić ale w czwartek muszę jechać i tam powysiewać bylinki .
Mam ziemię i w domu i na działce , w domu już zaczęłam wysiewać .
Bardzo Ci dziękuję

Marysiu witam Cię !!!
Zobaczymy co z tej lipy wyjdzie ?? Nie ma się gdzie z tym drewnem rozkładać ale plany na wykorzystanie są , tylko co z tego wyjdzie to zobaczymy .
Marysiu u mnie podobnie - woda stoi bo ziemia zmarznięta więc wzięłam się za woreczki i powolutku wysiewam , kilka pojemniczków zapełnione .
Bardzo Ci dziękuję

Alu kochana witaj

Lipa wysoka naprawdę , dobrze że syn przyjechał i pomógł przyciąć .
Błotko chyba wszyscy mamy , dopóki słoneczko nie przygrzeje tak będzie .
dziękuję i też odwzajemniam

Stefciu cieszę się że się przydała

Pociesz się - u mnie tak samo .
Witaj Martusiu

Praca nie wre bo się nie da - tak troszeczkę , to co się wykradnie że tak powiem - przydało by się słoneczko to byśmy pracowali pełną parą .
Masz rację lipa zabierała słoneczko kwiatkom , będą miały lepiej , choć mi jest jej szkoda bo taka dorodna była .
Martusiu my zielono zakręceni zazwyczaj patrzymy w dół na kwiatki , czasami spoglądamy trochę wyżej na jakieś krzewy .
Bardzo dziękuję i też posyłam

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Śliczne hortensje
ile ich masz?

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Tereniu cudne hortensje .Fajnie mieć syna alpinistę, bo któż by wlazł na tak wysokie drzewo i je ściął. Ojej zaczyna się u Ciebie gorący sezon 

- TerDob
Witaj Natalio
Dziękuję w imieniu hortensji - nie wiem ile ich mam dokładnie , bo trochę zamieszania było z nimi , przenosiłam je ze starej działki na nową , kilka padło , część dokupiłam , kilka ukorzeniłam - jak ruszą to policzę i będę chciała je opisać bo nie wszystkie etykietki wiszą , komuś były potrzebne
Jadziu dzięki
a jak tam patyczki żyją czy podesłać jak będę cięła ??
Syn rzeczywiście odwalił kawał roboty , szkoda że pogoda się popsuła i nas deszcz pogonił bo by nam pomógł jeszcze ładnie dokończyć i posprzątać
Boję się tego sezonu - bardzo
Dziękuję Wam za odwiedziny i zapraszam ponownie

Dziękuję w imieniu hortensji - nie wiem ile ich mam dokładnie , bo trochę zamieszania było z nimi , przenosiłam je ze starej działki na nową , kilka padło , część dokupiłam , kilka ukorzeniłam - jak ruszą to policzę i będę chciała je opisać bo nie wszystkie etykietki wiszą , komuś były potrzebne

Jadziu dzięki

Syn rzeczywiście odwalił kawał roboty , szkoda że pogoda się popsuła i nas deszcz pogonił bo by nam pomógł jeszcze ładnie dokończyć i posprzątać

Boję się tego sezonu - bardzo

Dziękuję Wam za odwiedziny i zapraszam ponownie

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu, śliczne masz hortensje!
Kłosowiec kwitnący niebieskimi kwiatkami pięknie dominuje na rabatce.
Śliczny odcień niebieskiego! 

Kłosowiec kwitnący niebieskimi kwiatkami pięknie dominuje na rabatce.