whitedame pisze:Ajajaj Janusz, jak napiszemy że do gruntu siać pod koniec marca, to zaraz odezwą się oburzone osoby, które zawsze sieją do gruntu wcześnie, pomidory w gruncie to zbierają od czerwca a jak zapytasz ich o jakikolwiek dowód (zdjęcia), rozsierdzisz ich tak, że w najlepszym razie każą Ci się odturlać.
Mogę napisać jak ja robię: do donic na balkon, patio, takie które w każdej chwili można schować, można siać styczeń, luty.
Do nieogrzewanej folii pod warunkiem ewentualnego dogrzania jakimś źródłem ciepła, koniec lutego początek marca.
Do gruntu koniec marca, początek kwietnia.
Wyhodowanie zdrowej rozsady trwa plus minus 2 miesiące. Każdy niech sobie wykalkuluje kiedy chce sadzić.
Witam,
jako że jestem bardzo "świeży w te klocki" mam parę pytań.
Dostałem nasiona odmian: cudre del ponente, tomate tres cantos, baron, red blinch, beefsteak, gigante senza. Mam tunel foliowy. Kiedy wysiewać wspomniane odmiany?
Druga sprawa to chcę (ledy w drodze) zmontować lampę do naświetlania sadzonek (ciemna piwnica). Czy ktoś może mi określić ile godzin naświetlać sadzonki? Lampa będzie na 80cm radiatorze - 3x50W biały 6500K i 2x50W full spectrum. Wiem, że naświetlaniem mogę trochę podgonić, ale nie chcę "przegonić" sadzonek.