Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Post »

Piotrze, wcześniej w jakiejś wypowiedzi nawiązałeś do grzybów z rodziny Trichoderma. Masz jakieś doświadczenie z ich stosowania? :)[/quote]
Błażej, temat zgłębiłem o rozmowę z Panią dr z SGGW z Krakowa. Uważam, że warto stosować te żywe organizmy.
Ja zastosuję bezpośrednio do ziemi jak wszystkie rozsady posadzę w tym miesiącu. Potem powtórzę z paprykami i fasolami.
Tutaj masz info
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pytam, bo mam małe opakowanie Bactrex, który je właśnie zawiera. Stąd chciałem się nieco więcej o nich dowiedzieć i ich stosowaniu oraz zaletach. Zawsze to lepiej od kogoś z FO. :uszy

Dzięki za link. Jutro poczytam. ;:333
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biotit pisze: Błażej, temat zgłębiłem o rozmowę z Panią dr z SGGW z Krakowa. Uważam, że warto stosować te żywe organizmy.
SGGW jest w Warszawie :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Papryki ostre za 2 tyg będą miały 2 miesiące:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Papryki cały czas podlewane są nawozem 60:20:20 w dawce 4ml/l oraz włączyłem biohumus , który produkują moje dżdżownice kalifornijskie w dawce 1/1 z wodą deszczową.

Treść niezwiązana z tematem warzyw została usunięta- mod./jokaer.

Przy przesadzeniu papryk w większe cylindry dodam po 1g Hyrocompeksu na pierścień 10/10.
Moje wątki
Festina Lente
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Biotit pisze: Papryki cały czas podlewane są nawozem 60:20:20 w dawce 4ml/l oraz włączyłem biohumus , który produkują moje dżdżownice kalifornijskie w dawce 1/1 z wodą deszczową.
To ja kolejny raz proszę o nazwę tego cudownego nawozu składającego się tylko z azotu, fosforu i potasu. Inaczej nie uwierzę w jego istnienie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Polsce go nie kupisz, więc nie zaśmiecaj mojego wątku. Już dawno napisałem , ze posty hejterów ignoruje, więc to zapamiętaj. Ostatni raz ci odpisałem. :(
Moje wątki
Festina Lente
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Moje pytanie jest merytoryczne, jaki nawóz składa się tylko z azotu, fosforu i potasu? Albo podaj co to za nawóz ( co uwiarygodni Twoje informacje) albo nie wprowadzaj ludzi w błąd. Wątek jest w dziale merytorycznym i informacje powinny być wiarygodne.
A wątku nie kupiłeś :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Dżdżownice kalifornijskie

Post »

Dawno nie pokazywałem moich podopiecznych, pracują jak pszczółki, tym razem zebrałem 3,5 l biohumusu, do menu włączyłem im nawóz króliczy:

Obrazek

Wszystkim polecam tę książkę:

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
pomidormen
1000p
1000p

Post »

A cudowny nawóz 60/20/20 okazał się być wirtualny :(
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Biotit pisze:Dziś całość podlałem NPK 60:20:20, :heja
Piotrze odnoszę wrażenie, że Nas ''wpuszczasz w maliny'' z tym nawozem. Do prima aprilis jeszcze daleko ;:306
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Fajna książka Piotrze i dobrze, że ją wszystkim polecasz. Ja swoją polecam ogrodnikom płci męskiej :;230
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresa , daleko mi do żartów, takie mają oznaczenie nawozy w Hiszpanii, szkoda, ze tego niektórzy nie potrafią zrozumieć.
Powinienem mieć niedługo oryginalne opryski w opakowaniach 20:20:20 i 0:50:10 to pokażę.
8-)

Przemek, dawno ją kupiłeś? Mój Chłopina jest trochę starszy od Twojej Dziewczyny. :D
Moje wątki
Festina Lente
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

pomidormen pisze:Moje pytanie jest merytoryczne, jaki nawóz składa się tylko z azotu, fosforu i potasu? ... informacje powinny być wiarygodne.
A wątku nie kupiłeś :D
Szanowny Kolego z FO,
pomidormen,

nawozy mineralne są w obrocie handlowym jedno- i wieloskładnikowe, które zawierają główne makroelementy, takie jak: N (azot), P (fosfor) i K (potas) w formie łatwo przyswajanej przez rośliny.
Zatem, informacja przekazana przez Piotra, że stosuje nawóz NPK 60-20-20 jest wiarygodna i rzetelna. Nawozy o tak wysokiej zawartości N w uprawach roślin stosują głównie zawodowi rolnicy. Zaliczane są do grupy nawozów profesjonalnych, tzw. startowych na szybki wzrost. Nawozy profesjonalne proponuje i stosuje w uprawie swoich roślin również nasz Kolega z FO adrianic. Osoby zajmujące się amatorsko uprawą roślin, korzystają zazwyczaj z nawozów uniwersalnych dostępnych w sklepach ogrodniczych.

W nawozach mineralnych ilość azotu podaje się, jako procent wolnego N. Co jest jednoznaczne, że w tym nawozie, który stosuje Biotit azotu jest 60 kg w 100 kg tego nawozu.
Na polskim rynku o równie dużej zawartości azotu jest dostępny (w specjalistycznych centrach ogrodniczych) nawóz o zawartości aż 46% N.
Natomiast ilość fosforu i potasu podaje się w postaci związku chemicznego - odpowiednio:
- dla P, jako % tlenku fosforu +5,
- dla K, jako % tlenku potasu +1.

Myślę, że po takim wyjaśnieniu znajdziesz dla siebie odpowiedź, skąd się bierze w nawozie tlen związany w cząsteczce związku chemicznego.

Co zaś do zawartości wodoru, o którą pytałeś we wcześniejszych swoich postach w tym wątku, to prawdopodobnie masz na myśli również wodór występujący w postaci cząsteczki dwuatomowej? I z pewnością doskonale już sobie sam poradzisz ze znalezieniem wodoru?

Producenci nawozów mogą ich skład wzbogacić także dodatkowo o różne mikroelementy, których dobór określany jest w zależności od wymagań pokarmowych danej rośliny.

pomidormen - proszę Cię o trochę większe zaufanie do Koleżanek i Kolegów z FO -z góry pięknie dziękuję.
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

Piotrze,
bardzo dbasz o swoje dwumiesięczne sadzonki papryczek. Dogadzasz im, jak tylko możesz. Na start dostały NPK 60-20-20. Teraz szykujesz dla nich zrównoważony nawóz NPK 20-20-20. Ten nawóz praktycznie będziesz mógł stosować przez najbliższe dwa miesiące w odstępach czasowych i w dawkach podzielonych. Uważam, że doskonale papryczki zareagują później także na nawóz ze zwiększoną dawką fosforu, który sprzyja przede wszystkim rozrastaniu się korzeni i tworzeniu się pączków kwiatowych.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Z takim nawozem trzeba uważać, bo przy takiej wysokiej zawartości azotu, to myślę, że zawiera on ciekły azot i można wymrozić rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”