Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Śliczna ta dalia wielokolorowa, a ten berberys przy kamieniu świetnie wygląda :)
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bufo-bufo pisze:Floks Bright Eyes jest w pełni kwitnienia. Szałwia powabna ma ciekawie żyłkowane -kolorowe u szczytu łodyżki- liście.
Obrazek
Olu a ja się zastanawiałam co mi tak pięknie kwitnie. To ona.
Wiesz jaki wielki krzak mi urósł, teraz przez upały przyschła trochę.
Czy z niej trzeba zebrać nasionka do wysiewu? Bo ona pewnie jednoroczna.
Jeżówka od Ciebie pięknie się rozrosła.
Ślicznie w Twoim ogrodzie, nie widać śladów upału, roślinki ładnie się rozrastają.
I kompozycje ładne. ;:108
Śliczne mieczyki, lilia pewnie pachnie. Ja posadziłam na wsi Św.Józefa.
Pachnie na całą drogę. Dalia śliczna, nie wiem dlaczego 2 dalie nie chcą mi zakwitnąć.
Rosną w krzaczory. Olu chciałam zapytać o koleusy, co mam zrobić
żeby je przechować na następny rok. Masz śliczną białą monardę, może wymienimy się nasionkami,
mam jasny fiolet. Miałam jechać na działkę, a tu pada. :wink:
Ale dobrze bo potrzeba deszczu, pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Remi miło że znalazłeś u mnie coś co Ci się spodobało :)

Marylko dziękuję :) Nasiona szałwii powabnej zawsze kupowałam, ale chyba można je zebrać z rośłiny ;:218 Jest ona dość podatna na chorobę grzybową (szara pleśń?), tego lata jednak trzyma się dzielnie. Pachnąca lilia to jest to! Koleusa można traktować jako roślinę domową i trzymać na parapecie.
PW :wit

Lilak obdarzył mnie jeszcze jednym w tym roku, pachnącym kwiatem :tan Ta hosta ma wyjątkowe bujne kwiaty.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostnica i pysznogłówka w szerszym ujęciu.

Tarasowe czyli szczawik i koleusy
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu ślicznie wypełniają wolne miejsca koleusy i szczawik.
Też posiałam szczawik w tym roku, koleusa mam od Ciebie.
Ten ciemno bordowy jest inny? Jeśli tak to ;:108 Mam bordowo żółte jak u Ciebie na zdjęciach.
Czyli mogę z listka - jak fiołek? Jest na wsi sadzonka kolcowoju. :D
A może Ty chcesz jakieś nasionka? :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oleńko u Ciebie wilka różnorodność roślin. Do tego masz sporo ziół więc jest z czego robić mikstury na poprawę zdrowia i dla profilaktyki.
Uwielbiam w kuchni swoje rośliny przyprawowe - pachną całkiem inaczej niz te kupione .
Wielka spostrzegawczość i dzięki temu mogę popatrzeć na zwierzaki wszelkiej maści ... bocian taki dostojny.
za to zdjęcie wielkie ;:138 ;:138 ;:138
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko dziękuję, wysłałam pw. Szczawika mam akurat z wymiany z sąsiadką :)

Krysiu dziękuję :D ;:131 trzeba było wytężyć wzrok aby dojrzeć te szyszki, może nie są najmniejsze, ale są bardzo wysoko. Również cenię zioła naturalne ;:108 Ostatnio jak dostałam receptę od lekarza to z niej zrezygnowałam (lek niszczył DNA w komórce ;:202 ) i zakupiłam kilka maści ziołowych w zamian (były 10 krotnie tańsze), na razie jestem zadowolona i nawet zaskoczona ich skutecznością.
Patrząc z bliska zauważyłam że bocian ma charakterystyczny chód, duże kroki i lekko kołyszący się na boki tułów :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio sadziłam tegoroczne dziewięćsiły. Kwitnienie zaczynają jednoroczne trawy, których o mały włos nie usunęłam jakiś czas temu przez pomyłkę uznając je za chwasty (były wtedy znacznie mniejsze).
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Stokrotka afrykańska (osteospermum), obok rozchodnika jest żmijowiec z zeszłorocznego samosiewu - zaskoczył mnie, za nim kwiat ruty.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Bardzo spodobał mi sie berberys z kamieniem ;:138 Chętnie bym taki zestaw u siebie zamontowała :roll:
No i łubin niebiesko żółty- szał normalnie :tan
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jednoroczne trawy od 2 lat sieję i wiesz ... dobrze,że takie są bo te zimujące to rosną na stałym miejscu a tymi można urozmaicać rożne zakątki. Pierwszy raz siałam proso rózgowate czy jakos tak ... musiałabym poszukać dokładnej nazwy ale jak zakwitła to nie mogłam sie napatrzeć na te miotełki jak mgiełka. Potem dostała boczne pędy i znów młode delikatne nowe miotełki - cudna jest i jak chodzę to lubię ocierać sie o nią a ma tak ok 60 cm a może ciut więcej.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa kamienie to działka M, ja tak średnio je lubię; trzeba uważać na nie. Raz jeden (z tych większych pionowych) wylądował mi na plecach gdy przy nim pracowałam. Ale na tło na roślin nadają się. Wiesz, ten łubin kwitnie drugi raz, wcześniej nie zauważyłam tych żółtych koralików (myślałam że są białe), a są bardzo urokliwe. Mam jeszcze różowo (?) kwitnącego (tego-roczniaka), ale póki co nie zaszczycił mnie kwiatem ;:24

Krysiu ja trawy wykorzystuję na susz do wazonu. Ale, ale :wink: proso rózgowate to trawa wieloletnia :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proso rózgowate jeszcze nie ma docelowej wysokości, gdyż to tegoroczny, wiosenny zakup. Dalej, aktualnie kwitnące mieczyki i rdest od Klarysy :)
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Przegorzan czas ściąć bo inaczej zacznie się rozsiewać. Złotlin kwitnie po raz drugi w tym roku. Jednoroczna trawa z mieszanki i trzmieliny.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wiciokrzew też kwitnie drugi raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu śliczne kolory mieczyków. Ja już swoje ścięłam do wazonu.
Rdest tworzy ładną kępkę, też go mam. Mój wiciokrzew już nie zakwitnie jest cały pokryty owockami.
Podbiał i jastrzębca mam. Sadzonka kolcowoju rośnie w ziemi, więc przeprowadzka dopiero jesienią.
Trawy mnie nie kochają, więc daje im spokój. Może za kilka lat do nich wrócę. :D
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko ja z kolei ścinam gladiole gdy położy je deszcz lub wiatr, albo złamią się lub jako upominek w związku z imieninami itp.
Super, że masz te kwiaty już się cieszę na wymianę :) Gdybyś jeszcze chciała coś ode mnie to daj znać :)
Z moich 4 wiciokrzewów tylko ten jeden kwitnie drugi raz w tym roku. Ale i tak się cieszę ;:108
Ja do traw podchodziłam z obawą i dopiero od dwóch lat sadzę trawy wieloletnie (nie licząc kostrzewy sinej, którą mam z nasion dłużej - z każdym rokiem wygląda coraz ładniej). Zaczynałam od jednorocznych traw ozdobnych (na susz do wazonu).

Dzisiaj rano zakupiłam kilka bylin na miejskim tagu. Są to: dyptam różowy, żagwin (do wypełnienia dziury między innymi żagwinami), nie wiem jaki kolor, bo był jako mix i kupidynek niebieski (do białego, którego mam).

Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu, jak siejesz majeranek? W przyszłym roku też zamierzam spróbować.
Cudny masz kamień koło berberysa, fajnie razem wyglądają. Podoba mi się również połączenie szczawika z koleusem.
Bardzo ładne masz mieczyki, wykopujesz je na zimę?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu :) majeranek wysiewam wiosną w domu, a potem, w końcu maja sadzę go do gruntu. Wschodzi bardzo gęsto więc z ilością nasionek trzeba uważać, ponieważ tylko jedna roślinka z czasem ładnie się rozgałęzia, a gdy zbyt dużo nasion się wysieje to roślinki wyciągną się i nic z nich nie będzie. Świeży majeranek ma wspaniały zapach, nie ma porównania z suszonym ze sklepu.
Mieczyki bezwzględnie wykopuję, nie ma szans aby przetrwały srogą zimę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”