Na zachód od Wisły II
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Na zachód od Wisły II
Śliczna ta dalia wielokolorowa, a ten berberys przy kamieniu świetnie wygląda 

- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu a ja się zastanawiałam co mi tak pięknie kwitnie. To ona.
Wiesz jaki wielki krzak mi urósł, teraz przez upały przyschła trochę.
Czy z niej trzeba zebrać nasionka do wysiewu? Bo ona pewnie jednoroczna.
Jeżówka od Ciebie pięknie się rozrosła.
Ślicznie w Twoim ogrodzie, nie widać śladów upału, roślinki ładnie się rozrastają.
I kompozycje ładne.

Śliczne mieczyki, lilia pewnie pachnie. Ja posadziłam na wsi Św.Józefa.
Pachnie na całą drogę. Dalia śliczna, nie wiem dlaczego 2 dalie nie chcą mi zakwitnąć.
Rosną w krzaczory. Olu chciałam zapytać o koleusy, co mam zrobić
żeby je przechować na następny rok. Masz śliczną białą monardę, może wymienimy się nasionkami,
mam jasny fiolet. Miałam jechać na działkę, a tu pada.

Ale dobrze bo potrzeba deszczu, pozdrawiam.

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Remi miło że znalazłeś u mnie coś co Ci się spodobało
Marylko dziękuję
Nasiona szałwii powabnej zawsze kupowałam, ale chyba można je zebrać z rośłiny
Jest ona dość podatna na chorobę grzybową (szara pleśń?), tego lata jednak trzyma się dzielnie. Pachnąca lilia to jest to! Koleusa można traktować jako roślinę domową i trzymać na parapecie.
PW
Lilak obdarzył mnie jeszcze jednym w tym roku, pachnącym kwiatem
Ta hosta ma wyjątkowe bujne kwiaty.

Ostnica i pysznogłówka w szerszym ujęciu.
Tarasowe czyli szczawik i koleusy

Marylko dziękuję

PW

Lilak obdarzył mnie jeszcze jednym w tym roku, pachnącym kwiatem

Ostnica i pysznogłówka w szerszym ujęciu.
Tarasowe czyli szczawik i koleusy

- maryla-56_56
Olu ślicznie wypełniają wolne miejsca koleusy i szczawik.
Też posiałam szczawik w tym roku, koleusa mam od Ciebie.
Ten ciemno bordowy jest inny? Jeśli tak to
Mam bordowo żółte jak u Ciebie na zdjęciach.
Czyli mogę z listka - jak fiołek? Jest na wsi sadzonka kolcowoju.
A może Ty chcesz jakieś nasionka?
Też posiałam szczawik w tym roku, koleusa mam od Ciebie.
Ten ciemno bordowy jest inny? Jeśli tak to

Czyli mogę z listka - jak fiołek? Jest na wsi sadzonka kolcowoju.

A może Ty chcesz jakieś nasionka?

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Oleńko u Ciebie wilka różnorodność roślin. Do tego masz sporo ziół więc jest z czego robić mikstury na poprawę zdrowia i dla profilaktyki.
Uwielbiam w kuchni swoje rośliny przyprawowe - pachną całkiem inaczej niz te kupione .
Wielka spostrzegawczość i dzięki temu mogę popatrzeć na zwierzaki wszelkiej maści ... bocian taki dostojny.
za to zdjęcie wielkie

Uwielbiam w kuchni swoje rośliny przyprawowe - pachną całkiem inaczej niz te kupione .
Wielka spostrzegawczość i dzięki temu mogę popatrzeć na zwierzaki wszelkiej maści ... bocian taki dostojny.
za to zdjęcie wielkie

- Bufo-bufo
Marylko dziękuję, wysłałam pw. Szczawika mam akurat z wymiany z sąsiadką 
Krysiu dziękuję
trzeba było wytężyć wzrok aby dojrzeć te szyszki, może nie są najmniejsze, ale są bardzo wysoko. Również cenię zioła naturalne
Ostatnio jak dostałam receptę od lekarza to z niej zrezygnowałam (lek niszczył DNA w komórce
) i zakupiłam kilka maści ziołowych w zamian (były 10 krotnie tańsze), na razie jestem zadowolona i nawet zaskoczona ich skutecznością.
Patrząc z bliska zauważyłam że bocian ma charakterystyczny chód, duże kroki i lekko kołyszący się na boki tułów

Krysiu dziękuję

Patrząc z bliska zauważyłam że bocian ma charakterystyczny chód, duże kroki i lekko kołyszący się na boki tułów

- Bufo-bufo
Ostatnio sadziłam tegoroczne dziewięćsiły. Kwitnienie zaczynają jednoroczne trawy, których o mały włos nie usunęłam jakiś czas temu przez pomyłkę uznając je za chwasty (były wtedy znacznie mniejsze).

Stokrotka afrykańska (osteospermum), obok rozchodnika jest żmijowiec z zeszłorocznego samosiewu - zaskoczył mnie, za nim kwiat ruty.

Stokrotka afrykańska (osteospermum), obok rozchodnika jest żmijowiec z zeszłorocznego samosiewu - zaskoczył mnie, za nim kwiat ruty.

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Bardzo spodobał mi sie berberys z kamieniem
Chętnie bym taki zestaw u siebie zamontowała
No i łubin niebiesko żółty- szał normalnie

No i łubin niebiesko żółty- szał normalnie

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jednoroczne trawy od 2 lat sieję i wiesz ... dobrze,że takie są bo te zimujące to rosną na stałym miejscu a tymi można urozmaicać rożne zakątki. Pierwszy raz siałam proso rózgowate czy jakos tak ... musiałabym poszukać dokładnej nazwy ale jak zakwitła to nie mogłam sie napatrzeć na te miotełki jak mgiełka. Potem dostała boczne pędy i znów młode delikatne nowe miotełki - cudna jest i jak chodzę to lubię ocierać sie o nią a ma tak ok 60 cm a może ciut więcej.
- Bufo-bufo
Ewa kamienie to działka M, ja tak średnio je lubię; trzeba uważać na nie. Raz jeden (z tych większych pionowych) wylądował mi na plecach gdy przy nim pracowałam. Ale na tło na roślin nadają się. Wiesz, ten łubin kwitnie drugi raz, wcześniej nie zauważyłam tych żółtych koralików (myślałam że są białe), a są bardzo urokliwe. Mam jeszcze różowo (?) kwitnącego (tego-roczniaka), ale póki co nie zaszczycił mnie kwiatem
Krysiu ja trawy wykorzystuję na susz do wazonu. Ale, ale
proso rózgowate to trawa wieloletnia 

Krysiu ja trawy wykorzystuję na susz do wazonu. Ale, ale

- Bufo-bufo
Proso rózgowate jeszcze nie ma docelowej wysokości, gdyż to tegoroczny, wiosenny zakup. Dalej, aktualnie kwitnące mieczyki i rdest od Klarysy 

Przegorzan czas ściąć bo inaczej zacznie się rozsiewać. Złotlin kwitnie po raz drugi w tym roku. Jednoroczna trawa z mieszanki i trzmieliny.

Wiciokrzew też kwitnie drugi raz.

Przegorzan czas ściąć bo inaczej zacznie się rozsiewać. Złotlin kwitnie po raz drugi w tym roku. Jednoroczna trawa z mieszanki i trzmieliny.

Wiciokrzew też kwitnie drugi raz.

- maryla-56_56
Olu śliczne kolory mieczyków. Ja już swoje ścięłam do wazonu.
Rdest tworzy ładną kępkę, też go mam. Mój wiciokrzew już nie zakwitnie jest cały pokryty owockami.
Podbiał i jastrzębca mam. Sadzonka kolcowoju rośnie w ziemi, więc przeprowadzka dopiero jesienią.
Trawy mnie nie kochają, więc daje im spokój. Może za kilka lat do nich wrócę.
Pozdrawiam.
Rdest tworzy ładną kępkę, też go mam. Mój wiciokrzew już nie zakwitnie jest cały pokryty owockami.
Podbiał i jastrzębca mam. Sadzonka kolcowoju rośnie w ziemi, więc przeprowadzka dopiero jesienią.
Trawy mnie nie kochają, więc daje im spokój. Może za kilka lat do nich wrócę.

Pozdrawiam.

- Bufo-bufo
Marylko ja z kolei ścinam gladiole gdy położy je deszcz lub wiatr, albo złamią się lub jako upominek w związku z imieninami itp.
Super, że masz te kwiaty już się cieszę na wymianę
Gdybyś jeszcze chciała coś ode mnie to daj znać
Z moich 4 wiciokrzewów tylko ten jeden kwitnie drugi raz w tym roku. Ale i tak się cieszę
Ja do traw podchodziłam z obawą i dopiero od dwóch lat sadzę trawy wieloletnie (nie licząc kostrzewy sinej, którą mam z nasion dłużej - z każdym rokiem wygląda coraz ładniej). Zaczynałam od jednorocznych traw ozdobnych (na susz do wazonu).
Dzisiaj rano zakupiłam kilka bylin na miejskim tagu. Są to: dyptam różowy, żagwin (do wypełnienia dziury między innymi żagwinami), nie wiem jaki kolor, bo był jako mix i kupidynek niebieski (do białego, którego mam).

Super, że masz te kwiaty już się cieszę na wymianę

Z moich 4 wiciokrzewów tylko ten jeden kwitnie drugi raz w tym roku. Ale i tak się cieszę

Ja do traw podchodziłam z obawą i dopiero od dwóch lat sadzę trawy wieloletnie (nie licząc kostrzewy sinej, którą mam z nasion dłużej - z każdym rokiem wygląda coraz ładniej). Zaczynałam od jednorocznych traw ozdobnych (na susz do wazonu).
Dzisiaj rano zakupiłam kilka bylin na miejskim tagu. Są to: dyptam różowy, żagwin (do wypełnienia dziury między innymi żagwinami), nie wiem jaki kolor, bo był jako mix i kupidynek niebieski (do białego, którego mam).

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu, jak siejesz majeranek? W przyszłym roku też zamierzam spróbować.
Cudny masz kamień koło berberysa, fajnie razem wyglądają. Podoba mi się również połączenie szczawika z koleusem.
Bardzo ładne masz mieczyki, wykopujesz je na zimę?
Cudny masz kamień koło berberysa, fajnie razem wyglądają. Podoba mi się również połączenie szczawika z koleusem.
Bardzo ładne masz mieczyki, wykopujesz je na zimę?
- Bufo-bufo
Gosiu
majeranek wysiewam wiosną w domu, a potem, w końcu maja sadzę go do gruntu. Wschodzi bardzo gęsto więc z ilością nasionek trzeba uważać, ponieważ tylko jedna roślinka z czasem ładnie się rozgałęzia, a gdy zbyt dużo nasion się wysieje to roślinki wyciągną się i nic z nich nie będzie. Świeży majeranek ma wspaniały zapach, nie ma porównania z suszonym ze sklepu.
Mieczyki bezwzględnie wykopuję, nie ma szans aby przetrwały srogą zimę.

Mieczyki bezwzględnie wykopuję, nie ma szans aby przetrwały srogą zimę.