Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Jeszcze trzeba mieć tą werandę.. :;230

U mnie z tym będzie ciężko.. będę musiała chyba przenieść Dendrobium Phal. do kuchni, by stało w nocy przy otwartym (lub chociaż uchylonym) oknie, bo moja siostra, to trudny przypadek room-mate ;:131
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale D. phalaenopsis nie potrzebuje werandowania, bo to nie jest chłodnolubny storczyk :D D. nobile takim jest :D Ja bynajmniej wyniosę na balkon tylko to drugie, bo pierwsze jak widać nie miało problemu z wypuszczeniem pędów, więc nie potrzebuje chyba żadnego bodźca :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

No tak Aniu ,moje dendrobia phal sa w domku ,wywalilam wszystkie pozostale ktore lubia sobie nozki pochlodzic :D
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że Ewelina częściej przebywa u Ani niż u siebie :D więc swój problem wyłuszczę tu. Moje storczyki mimo osłon przed słońcem, stoją na parapecie gdzie temperatura wynosi 29 stopni, a wilgotność chyba żadna, bo na wyświetlaczu jest LL :roll: Czy im to nie zaszkodzi? Puszczają korzonki, listki i pędy kwiatowe, a patyczki włożone w doniczki są wilgotne. Przecież nie mogę co dzien zabierać je z parapetu!
29 stopni kilka godzin dziennie, to źle?
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

:;230 ;:196

Majka nie wiem jak u Ciebie wtedy daje słonko, bo u mnie mocno, ale liście nie są gorące (jak to bywa w lipcu) więc je zostawiam :)
Nie wiem też co ten Twój higrometr pokazuje.. dziwne rzeczy ;:131 może się po prostu zepsuł? Skoro ładnie wszystko rośnie, to bym mu nie ufała ;:306
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu o tych Dendrobiach to pisałam do Ewelinki, bo Ona ma chyba D. phalaenopsis a zmartwiła się, ze "trzeba" je werandować :D

majar a jakie masz okno? ja z południowego ściągnęłam bo bardzo szybko przesychały i wymagały częstszego moczenia niż raz w tygodniu, a gdy wyjeżdżam jest to niemożliwe. Biały phal zaczął bordowieć na obrzeżach listków, więc uznałam, że i on ma dość, także z południowego okna przeniosłam wszystkie na komodę wgłąb pokoju :)

Jako, ze u mnie nic nowego nie kwitnie a robię wszystko co mogę by nie brać się za pisanie pracy mgr. ;:224 to porobiłam z nudów fotki :D Jako, ze wszyscy robią zdjęcia zbiorowe kwitnących storczyków, zrobiłam i ja, choć mam iż AŻ 4 ;:306

Obrazek

Biały zapowiada obfite kwitnienie, póki co rozwinął niespełna dwa rozgałęzienia a ma ich jeszcze 5 ;:224 Filipek2 też nie próżnuje, rozwinął dwa rozgałęzienia, choć mniej obfite, ale jeszcze idzie trzecie rozgałęzienie i nowy pęd z dwoma rozgałęzieniami :)

Obrazek Obrazek Obrazek

No i pozostałe trzy, które jeszcze kwitną u mnie w domu :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Coś mam problem z dobraniem prawidłowego rozmiaru zdjęć :/

Pozdrawiam Ania!
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

"aż 4" a wygląda jakby ich tam z siedem stało :wink:
Coś się chyba z imageshack albo z forum dzieje, bo fotki jakoś się powiększają, albo mi się tak tylko wydaje
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p
Od: 6 mar 2013, o 19:26

Post »

Dufin śmiem twierdzić, że Twoje 4 kwitnące falki mają więcej kwiatów i pączków niż moje wszystkie razem wzięte :D :D :D
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

furious no w sumie wkleiłam teraz trochę większe bo 840 zamiast 640 wiec może dlatego wydają Ci się większe :) Ale musiałam je edytować bo jakoś dziwnie mi się wkleiły, jedne mniejsze, drugie większe ;:300

katkaaa no w sumie jakby dorzucić jeszcze 6 kwitnących, które mam w krk to może faktycznie nie mam co narzekać i zdjęcie zbiorowe wyszłoby równie ładne jak Twoje i Tomasza :) Ale jakoś u kogoś zawsze mi się wydaje, ze ma więcej, obficiej, ładniej :D

Boże u mnie taka stagnacja, że aż oblatałam dzisiaj markety czy aby nie pojawiło się nic ciekawego, ale w moim rodzinnym mieście to dramat jakiś :/ Może w Krk coś upoluję, chociaż będę teraz tylko przejazdem :(

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś skrywasz przed nami! Ja widzę pińć storczyków ;:306 i w dodatku pięknie kwitną - tylko pozazdrościć. Moje stoją na oknie południowo - wschodnim i od 13 zaczyna palić słońce. Nie mam firanek, zastawiam rośliny bambusowymi matami. W maju, przestawię je na całe lato do kuchni, więc chciałam, żeby 'nabrały' troszkę słoneczka.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majar ten piaty dopiero wypuścił mała łodyżkę, nie chciało mi się go ściągać do zdjęcia, liczyłam, ze pozostałe go zasłonią :D hehe.. Hmm.. myślę, ze mata bambusowa osłoni je przed słońcem, ale chyba mimo wszystko nie przed wysoka temp :( ja mam niby jasne rolety, więc też by ich nie poparzyło, ale sauna jak nie wiem :/ Póki co stoją koło okna na półce a w drugim pokoju na komodzie :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Aniu bardzo ładna kolekcja phalków, a biały jest najwspanialszy, duże ładne kwiaty z kolorową ważką Choć pozostałe są też ładne.
Życzę powodzenia. ;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stefanek dziękuję :) Mam nadzieję, że zdąży rozwinąć wszystkie kwiaty zanim te pierwsze przekwitną, byłby to rewelacyjny widok :D

Pozdrawiam Ania!
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Dufin pisze:oblatałam dzisiaj markety czy aby nie pojawiło się nic ciekawego, ale w moim rodzinnym mieście to dramat jakiś
Cierpliwości Ania ;:173 26maj się zbliża, jeszcze będą pełne markety
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gdzie tam do maja ;:224 w maju to swoją drogą, oblatam drugi raz :D

Pozdrawiam Ania!