Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

Piękna hortensja ja się ostatnio zakochałam w nich i najchętniej obsadziłabym nimi całą działkę ale małżowi się one nie podobają, na razie posadziłam 7szt annabellek. Mam nadzieję że jeszcze jakąś dosadzę do kolekcji
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ja mam hortensję pnącą już 3 lata i w ogóle nie rośnie. Jest taka, jak ją kupiłam. Nie wiem czemu - ma odpowiednie miejsce, ziemię i nawożę ją specjalnymi nawozami do hortensji - i nic :(
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja hortensja chyba zmarzła tej zimy i ma jakies suche patyki i nic nie puszcza wiec nie wiem co z nia jest doradzcie co z nia zrobic bo ja jestem poczatkujaca i nie wiem
BASIA
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hortensję pnącą kupiłam ostatnio u Szmita. Głównie ze względu na to, że jest rośliną DO CIENIA. Tak przynajmniej wszędzie piszą, a więc i moją posadziłam w półcieniu. Twoja Helenko wygląda wspaniale ;:138
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Pnącej nie mam i na razie nie zamierzam ;:131 , nasadziłam krzaczków i teraz czekam ile z nich wyrazi "chęć współpracy".
Helenko nie ruszaj swoich patyków hortensji. Listki wyrastają niejako "z rozpędu" bo w łodydze zakodowana jest taka informacja - tworzyć liście :)
powinien wytworzyć się system korzeniowy a to zabiera dużo czasu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalus
Korci - wiem, ja w ten sposób zepsułam sobie kilka sadzonek różanych - korciło - zajrzałam i skisiłam ;:130
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczynki ja mam hortensję pnącą od kilku lat ,jedną w cieniu a drugo w słońcu obrosła śliwkę i powiem że ta w słońcu młodsza jest bardziej okazała a teraz ma już pąki kwiatowe :wit Z jej ukorzenianiem nie ma zupełnie problemu bo wszędzie ma korzenie i sam jak znajdzie kawałek gleby to płoży się. :heja Helenko jak ukorzeniałaś patyczki to czekaj jeszcze ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Chyba mnie przekonałyście do tej Hortusi pnącej. Jeżeli to takie wdzięczne w ukorzenianiu to chyba się skuszę :tan
Heliosku pomyśl o jakimś zlocie KMRE u siebie - ja przywiozę Ci śliczną Żyworódkę a od Ciebie zakoszę kawałek hortusi :oops:
Muszę zakosić, żeby się przyjęła ;:224 Żyworodka nie potrzebuje żadnych podchodów - rośnie, gdzie może :tan
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witam wszystkich gości po ciężkim dniu :wit
M słabuje, więc krzepka i zdrowa małżonka, robi za dwoje ;:224

Hortensje są naprawdę cudne. Zakochałam się w bukietowych, bo nie dość, że pięknie wyglądają, to nie muszę się martwić, że coś im wymarznie.
Mam jeszcze ?Pinky Winky?, po posadzeniu w ubiegłym roku coś albo ktoś ją zdewastowało, a teraz przepięknie ruszyła do przodu.

Basiu - hortensja powinna odbić z korzeni. Zacznij przycinać te suche patyki od góry, aż dojdziesz do zielonego miejsca. Nie chce mi się wierzyć, że ona całkowicie kaput ;:131

Izo wydaje mi się, że ta moja na początku też była bardzo leniwa. Ja przesadziłabym ją w inne miejsce, może jej jakieś sąsiedztwo nie odpowiada :?:

Dorotko z małżami tak jest. Chciałam dokupić trochę kalin, a M mówi "nie", bo mu się nie podobają. Po dokładniejszym obadaniu sprawy, okazało się, że nie wie jak kaliny wyglądają i że jest ich mnóstwo odmian :;230
Anabellki są ;:215

Mariolu Ty jesteś jednak uczona, taki wywód o kodowanych informacjach w roślinach :shock: Z rady skorzystam ochoczo, ucz się dalej, wiem kogo pytać :lol:

Zjazd KMRE to jest myśl ;:138
Już coś podobnego proponowałam, ale pewnie potencjalni zainteresowani wystraszyli się przygotowanych narzędzi ogrodniczych ;:224

Mam zamiar jeszcze zajrzeć i wstawić trochę zdjęć, zapraszam.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Helios pisze:
Dorotko z małżami tak jest. Chciałam dokupić trochę kalin, a M mówi "nie", bo mu się nie podobają. Po dokładniejszym obadaniu sprawy, okazało się, że nie wie jak kaliny wyglądają i że jest ich mnóstwo odmian :;230
Anabellki są ;:215
Dziś na spacerze pokazałam mu duży okaz annabelki i powiedział NO FAJNE :;230 a jak mu powiedziałam że to "te obleśne badyle" co ja kupiłam to mu mina zrzedła :tan
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko-czy ja taki gamoń jestem ,że nie zauważyłam że jesteś już złota kobita ale lepiej póżno niż wcale GRATULACJE ;:196 ;:108 ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Doroto - bingo. Oni po prostu chcą mieć "swoje zdanie" w wyborze roślin, no i zaistnieć w tym ogrodowym galimatiasie.

Parę dzisiejszych fotek: obok skalniaka takie duże, kwitnące na biało "coś". Może ktoś wie co to jest?

Obrazek Obrazek

A to roślinki ze skalniaka:

Obrazek Obrazek

Teraz rabatka z roślinkami cebulowymi, założona jesienią ub. roku (łącznie posadziłam prawie 50 lilii, 15 tulipanów i 60 krokusów). To na tej rabacie krety, chyba pospołu z nornicami, urządziły sobie dyskotekę. Przekopałabym ją całą, ale ciągle coś wschodzi, oczywiście w innym miejscu, niż było posadzone. Na domiar złego, po długiej przerwie, dzisiaj pojawiły się dwa nowe kopce. M coś tam krecikom zapodał :?

Obrazek Obrazek

I oczywiście bez, biały, czujecie jak pachnie :?: oraz tawlina, pięknie rośnie :D

Obrazek Obrazek

Troszkę tej wiosny już i u mnie jest :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Helenko :wit
Czuię u siebie zapach Twojego bzu. Reszta roślinek też niczego sobie . ;:138 .Ciężka praca opłaca się.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Piękny bez. Bez powinien być w każdym ogrodzie. ;:333
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Dzisiaj, znalazłam niespodziankę jaką zrobiły mi moje wnusie podczas ostatniego pobytu Obrazek

Pieczołowicie wyrywałam chwasty pod krzewami, aż dotarłam do tui.

A tam, równiutko wokół drzewka ustawione tabliczki z nazwami moich róż, wszystkie, co do jednej ;:111

Zdolne bestyjki i pracowite. I co teraz :?:
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

;:oj złotko moje gratulacje ;:48 ;:50 ... jaki śliczny skalniak i ile kolorów już ma...
trzeba przyznać sprytne wnuczęta...no co nauka nie idzie w las...Babcia robiła to co One nie mogą :;230

..nie jestem pewna a czy ten krzak biało kwitnący to nie Obiela... :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”