Jeszcze raz od początku
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeszcze raz od początku
Piękna hortensja ja się ostatnio zakochałam w nich i najchętniej obsadziłabym nimi całą działkę ale małżowi się one nie podobają, na razie posadziłam 7szt annabellek. Mam nadzieję że jeszcze jakąś dosadzę do kolekcji
Ja mam hortensję pnącą już 3 lata i w ogóle nie rośnie. Jest taka, jak ją kupiłam. Nie wiem czemu - ma odpowiednie miejsce, ziemię i nawożę ją specjalnymi nawozami do hortensji - i nic 

- momotkab
- 200p
- Od: 22 mar 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja hortensja chyba zmarzła tej zimy i ma jakies suche patyki i nic nie puszcza wiec nie wiem co z nia jest doradzcie co z nia zrobic bo ja jestem poczatkujaca i nie wiem
BASIA
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hortensję pnącą kupiłam ostatnio u Szmita. Głównie ze względu na to, że jest rośliną DO CIENIA. Tak przynajmniej wszędzie piszą, a więc i moją posadziłam w półcieniu. Twoja Helenko wygląda wspaniale 

- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Pnącej nie mam i na razie nie zamierzam
, nasadziłam krzaczków i teraz czekam ile z nich wyrazi "chęć współpracy".
Helenko nie ruszaj swoich patyków hortensji. Listki wyrastają niejako "z rozpędu" bo w łodydze zakodowana jest taka informacja - tworzyć liście
powinien wytworzyć się system korzeniowy a to zabiera dużo czasu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalus
Korci - wiem, ja w ten sposób zepsułam sobie kilka sadzonek różanych - korciło - zajrzałam i skisiłam

Helenko nie ruszaj swoich patyków hortensji. Listki wyrastają niejako "z rozpędu" bo w łodydze zakodowana jest taka informacja - tworzyć liście

powinien wytworzyć się system korzeniowy a to zabiera dużo czasu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalus
Korci - wiem, ja w ten sposób zepsułam sobie kilka sadzonek różanych - korciło - zajrzałam i skisiłam

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczynki ja mam hortensję pnącą od kilku lat ,jedną w cieniu a drugo w słońcu obrosła śliwkę i powiem że ta w słońcu młodsza jest bardziej okazała a teraz ma już pąki kwiatowe
Z jej ukorzenianiem nie ma zupełnie problemu bo wszędzie ma korzenie i sam jak znajdzie kawałek gleby to płoży się.
Helenko jak ukorzeniałaś patyczki to czekaj jeszcze 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Chyba mnie przekonałyście do tej Hortusi pnącej. Jeżeli to takie wdzięczne w ukorzenianiu to chyba się skuszę
Heliosku pomyśl o jakimś zlocie KMRE u siebie - ja przywiozę Ci śliczną Żyworódkę a od Ciebie zakoszę kawałek hortusi
Muszę zakosić, żeby się przyjęła
Żyworodka nie potrzebuje żadnych podchodów - rośnie, gdzie może 

Heliosku pomyśl o jakimś zlocie KMRE u siebie - ja przywiozę Ci śliczną Żyworódkę a od Ciebie zakoszę kawałek hortusi

Muszę zakosić, żeby się przyjęła

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Witam wszystkich gości po ciężkim dniu

M słabuje, więc krzepka i zdrowa małżonka, robi za dwoje

Hortensje są naprawdę cudne. Zakochałam się w bukietowych, bo nie dość, że pięknie wyglądają, to nie muszę się martwić, że coś im wymarznie.
Mam jeszcze ?Pinky Winky?, po posadzeniu w ubiegłym roku coś albo ktoś ją zdewastowało, a teraz przepięknie ruszyła do przodu.
Basiu - hortensja powinna odbić z korzeni. Zacznij przycinać te suche patyki od góry, aż dojdziesz do zielonego miejsca. Nie chce mi się wierzyć, że ona całkowicie kaput

Izo wydaje mi się, że ta moja na początku też była bardzo leniwa. Ja przesadziłabym ją w inne miejsce, może jej jakieś sąsiedztwo nie odpowiada

Dorotko z małżami tak jest. Chciałam dokupić trochę kalin, a M mówi "nie", bo mu się nie podobają. Po dokładniejszym obadaniu sprawy, okazało się, że nie wie jak kaliny wyglądają i że jest ich mnóstwo odmian

Anabellki są

Mariolu Ty jesteś jednak uczona, taki wywód o kodowanych informacjach w roślinach

Zjazd KMRE to jest myśl

Już coś podobnego proponowałam, ale pewnie potencjalni zainteresowani wystraszyli się przygotowanych narzędzi ogrodniczych

Mam zamiar jeszcze zajrzeć i wstawić trochę zdjęć, zapraszam.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Dziś na spacerze pokazałam mu duży okaz annabelki i powiedział NO FAJNEHelios pisze:
Dorotko z małżami tak jest. Chciałam dokupić trochę kalin, a M mówi "nie", bo mu się nie podobają. Po dokładniejszym obadaniu sprawy, okazało się, że nie wie jak kaliny wyglądają i że jest ich mnóstwo odmian![]()
Anabellki są![]()

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Helenko-czy ja taki gamoń jestem ,że nie zauważyłam że jesteś już złota kobita ale lepiej póżno niż wcale GRATULACJE

Pozdrawiam, Ela
- Helios

Widzisz Doroto - bingo. Oni po prostu chcą mieć "swoje zdanie" w wyborze roślin, no i zaistnieć w tym ogrodowym galimatiasie.
Parę dzisiejszych fotek: obok skalniaka takie duże, kwitnące na biało "coś". Może ktoś wie co to jest?
A to roślinki ze skalniaka:
Teraz rabatka z roślinkami cebulowymi, założona jesienią ub. roku (łącznie posadziłam prawie 50 lilii, 15 tulipanów i 60 krokusów). To na tej rabacie krety, chyba pospołu z nornicami, urządziły sobie dyskotekę. Przekopałabym ją całą, ale ciągle coś wschodzi, oczywiście w innym miejscu, niż było posadzone. Na domiar złego, po długiej przerwie, dzisiaj pojawiły się dwa nowe kopce. M coś tam krecikom zapodał

I oczywiście bez, biały, czujecie jak pachnie

Troszkę tej wiosny już i u mnie jest

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Helenko
Czuię u siebie zapach Twojego bzu. Reszta roślinek też niczego sobie .
.Ciężka praca opłaca się.

Czuię u siebie zapach Twojego bzu. Reszta roślinek też niczego sobie .

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Piękny bez. Bez powinien być w każdym ogrodzie. 

- Helios

Witajcie

Dzisiaj, znalazłam niespodziankę jaką zrobiły mi moje wnusie podczas ostatniego pobytu

Pieczołowicie wyrywałam chwasty pod krzewami, aż dotarłam do tui.
A tam, równiutko wokół drzewka ustawione tabliczki z nazwami moich róż, wszystkie, co do jednej

Zdolne bestyjki i pracowite. I co teraz

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

trzeba przyznać sprytne wnuczęta...no co nauka nie idzie w las...Babcia robiła to co One nie mogą

..nie jestem pewna a czy ten krzak biało kwitnący to nie Obiela...