Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Jola, co to za parviflorka taka wysoka przy murku? Mi się jakoś wzrok na parviflorki wybitnie wyostrzył! Ja chyba muszę mojemu Maigoldowi jakoś pomóc w wykształceniu przewodnika, bo coś sam się nie może zdecydować, jakoś tak dwoma na boki sadzi...Wezmę się za niego na wiosnę...Twój elegancki! ;:63
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

pamelka pisze: Aga najwyższy już czas, jak widać u nas było ostatniej nocy. Ciężko kopczykować zamarzniętą ziemią, czy kompostem ;:224 Nocne przymrozki -7 stopni myślę, że już zahartowały nasze królewny, teraz trzeba je już trochę zabezpieczyć.
Aga nie zamawiałaś MW podczas mojego wyjazdu? Nie Twoje kolorki zdaje się jeszcze wtedy były 8-)
Joluś śniegu u mnie jeszcze praktycznie nie było....z mżawką pojawiało się odrobinę białego pyłku....ale to tylko chwilę i naprawdę malutko, nawet do ziemi nic nie doleciało......niestety zapowiedź już była, więc możemy sie spodziewać , ze nadejdzie 8-) :lol:
Ja jutro wezmę się za kopczykowanie.
MW nie kupowałam......jest naprawdę piękna....ale już koniec z zakupami róż :( ;:223 ......pamiętasz moje szukanie miejsca dla tych kupionych ? :;230 Takie intensywne kolorki lubię ....bardzo....nie przepadam za jasnymi różowościami 8-) :lol: .....no chyba, że w połączeniu z pomarańczem, czy łososiem 8-) :lol:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolu zapraszam do oglądania, w kolejnym sezonie murowanych pomysłów ciąg dalszy, jeśli finanse pozwolą ;:224
Paweł mam dwie sztuki tego bzu, obie zimowały bez okrycia :D
Gosiu obie wymienione przez Ciebie odmiany strobusek są z tych niższych, wolno rosnących kulek, jakbys spotkala Torulosę, ta z kolei będzie wyższa, chyba do 10 m ;:224
Na zdjęciu jest Abies normanniana H.B.Berlin ;:224 zdaje się, ale znacznik się zmazał zanim zapisałam /jodełka kaukaska/ i Pinus nigra Brite /sosna czarna ale miniaturka/. Tak więc obie rosną pomalutku :D
Aga zapraszam częściej, ostatnio ciężko dosyć spotkać Cię na forum ;:108
Marta to sobie popisalyśmy na pw. Napisze też wszystkim, że parviflora to Ryu-ju.
Znalazłam jej bliższą fotkę /zaraz chyba zapytasz o tę obok :;230 /
Obrazek
U mnie Białobok jakoś tak bez sensu rośnie, dla Ciebie jeszcze znalazłam jedną fotkę Maigolda
Obrazek
Aga, a nie miala jakaś Rumba być wydana? Czy po niej miejsce już też zajęte? A może donica na tarasie ;:224
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, śliczne jesienne widoczki. Jestem pełen podziwu dla perfekcyjnego zabezpieczenia róż na zimę.
Z ciekawości sprawdzałem przez chwilkę w necie jak to jest z tą Aureą i Aureospicatą. U Kurowskiego w katalogu jest, że to to samo, w ibro, tabazie, kilku katalogach innych szkółek, że jednak co innego. A co na to nasi specjaliści Mirek i Janusz?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Strasznie mnie katujesz tym Sambucus racemosa Tenuifolia /bez koralowy/. Muszę go zdobyć ,podobnie jak wiele innych roślinek. Mojego wężowego zaatakowały w ubiegłym roku galasy, w tym roku też się pojawiły ale już dopilnowaliśmy i udało się usunąć bez obrywania zaatakowanych pędów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jolu,ale masz pięknie w Twoim ogrodzie,te drzewka z igiełkami są śliczne.Pozdrawiam Gosia ;:196
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romku ciekawe, czy nasi fachowcy zgodza się ze stanowiskiem ZSP:
Picea orientalis 'Aureospicata'
synonimy łac.: Picea orientalis 'Aurea'
świerk kaukaski 'Aureospicata'
Różyczki już w pełni gotowości, na szczęście, hortensje, hibki też, zaraz klony, wrażliwe iglaste i można pod ciepły kocyk przy kominku herbatkę z sokiem malinowym popijać ;:108
Joluś nie miałam jeszcze golasów, choć to chyba kewstia czasu, aby szkodniki zauważyły moje iglaste ;:108
Powiem tak ;:224 bzy mam dwa, jeśli oba przeżyją porozmawiamy wiosną :wit
Gosiu zagladaj częściej jeśli się podoba ;:108
Andrzej właśnie, że z punktu odebrane, jednak do mnie dotrą dzisiaj dopiero. Dobrze, że nocne silne przymrozki odpuściły, będzie można uziemić dodatkową partię.

I cóż by tu dzisiaj pokazać ;:224 Może jesienne żurawki, wszak jesień mamy, choć już nie piękną polska złotą, tylko szarą, burą i ponurą :?

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pokażę jeszcze Sciadopitys verticillata /sośniczki/ jesienne, ciekawe w jakiej formie przetrzymają zimę ;:224 Ta poniżej malutka Aurea ledwo widoczna :D Obok widoczne już rusztowania na zimowe zabezpieczenia. Na sąsiednim zdjęciu piękna bordowolistna azalia Marushka.
Obrazek Obrazek

Pora na sesje wspominkową, Gosia ostatnio wspominała o wejmutkach, proszę bardzo :D
Tegoroczna Green Twist
Obrazek

Obrazek
a tu dwuletnie przekrojowo

Tiny Curls
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Torulosa
Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ile bym razy do Ciebie nie wdepnela, tyle razy stwierdzam ze mam za malo igladkow :;230 Jak wyjde, to zapominam bo i tak miejsca niet ... a przeciez to takie ladne, praktyczne, zielone i wolno rosnie :wink:
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Śliczne te kręcone iglaczki. Jednego mam. :D
Tak patrzę na Twój murek i na te sosenki, będziesz musiała je uszczykiwać, bo za parę lat zasłonią całkiem ozdobny murek.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu Twoje róże wspaniale zabezpieczone.
Odpłacą się pięknym kwitnieniem.
Ja swoje obsypuję tylko korą, a tegoroczne nasadzenia zabezpieczyłam ziemia kompostową, a po wierzchu także korą.
Kompost w ogrodzie to wspaniała rzecz, rośliny lepiej rosną, jak na tej ziemi z worków, którą wcześniej kupowaliśmy.
My usypujemy pryzmę poza ogrodzeniem, gdzie jest nie widoczny.
Bez koralowy śliczny. ;:138
Listki ma jak mgiełki, nie mogłam się napatrzeć. :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Niestety, czosnki dzisiaj nie dotrą :(
A ja wygooglałam taką pokręconą mugo! Czekaj, czekaj, nazwy nie zapisałam, gdzie ona była?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Qrczę hibka nie zabezpieczyłam ;:223
Muszę koniecznie jutro po korę skoczyć. Trzy róże jeszcze czekają na kopczyki.
Z tych wszystkich iglastych to te włochaczki mi sie najbardziej podobają. Nawet mogłabym takiego posadzić ;:224
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jolu, fajne te iglaste rozczochrańce ;:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula malutkie by się u Ciebie zmieściły, wolnej przestrzeni jeszcze wystarczy :D Kajecik i pisać, nie wiadomo kiedy może się przydać ;:108
Danuś wiem, że u Ciebie będą i kolejne. A murek póki co zdobi, jak roślinki urosną będzie dzielił przestrzenie, taki zamysł ;:108 jednak uszczykiwać będę, aby iglaki się zagęściły i nie wyrosły na duże zbyt drzewa.
Tajeczko u mnie poza ogrodzeniem nie ma możliwości, choć uwierz, bardzo bym chciala. Byłoby wówczas miejsce na kolejną małą rabatkę :lol: Faktyczie bezik interesujący, bardzo mi się podoba taki dziwak.
Marta cóż począć :cry: Jutro mama w klinice, może ....
A pinusa nie szukaj :D Varella :;230 no dobra nie jest kręcona, ale prawie dlugowłosa, za to Pinus mugo var. mughus to jest coś ;:224
A widzisz Dorotka mówiłam :lol: Izka na podobnego się skusiła ostatnio, chyba Green Twista ;:108
Z okrywaniem jeszcze zdążysz, u mnie dosłownie kilka ;:108 nawet w sobotę chyba zdążymy przed zimą.
Oj fajne Justynko, fajne :uszy
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No... skusiła się... Ale on jakby zmalał... Mam nadzieję, ze to było tylko łysienie jesienne...
A śnieg gdzie? A... stopniał... U mnie wilgoć tylko z mgły...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”