Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)
Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)
Jola, co to za parviflorka taka wysoka przy murku? Mi się jakoś wzrok na parviflorki wybitnie wyostrzył! Ja chyba muszę mojemu Maigoldowi jakoś pomóc w wykształceniu przewodnika, bo coś sam się nie może zdecydować, jakoś tak dwoma na boki sadzi...Wezmę się za niego na wiosnę...Twój elegancki! 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joluś śniegu u mnie jeszcze praktycznie nie było....z mżawką pojawiało się odrobinę białego pyłku....ale to tylko chwilę i naprawdę malutko, nawet do ziemi nic nie doleciało......niestety zapowiedź już była, więc możemy sie spodziewać , ze nadejdziepamelka pisze: Aga najwyższy już czas, jak widać u nas było ostatniej nocy. Ciężko kopczykować zamarzniętą ziemią, czy kompostemNocne przymrozki -7 stopni myślę, że już zahartowały nasze królewny, teraz trzeba je już trochę zabezpieczyć.
Aga nie zamawiałaś MW podczas mojego wyjazdu? Nie Twoje kolorki zdaje się jeszcze wtedy były![]()

Ja jutro wezmę się za kopczykowanie.
MW nie kupowałam......jest naprawdę piękna....ale już koniec z zakupami róż

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariolu zapraszam do oglądania, w kolejnym sezonie murowanych pomysłów ciąg dalszy, jeśli finanse pozwolą
Paweł mam dwie sztuki tego bzu, obie zimowały bez okrycia
Gosiu obie wymienione przez Ciebie odmiany strobusek są z tych niższych, wolno rosnących kulek, jakbys spotkala Torulosę, ta z kolei będzie wyższa, chyba do 10 m
Na zdjęciu jest Abies normanniana H.B.Berlin
zdaje się, ale znacznik się zmazał zanim zapisałam /jodełka kaukaska/ i Pinus nigra Brite /sosna czarna ale miniaturka/. Tak więc obie rosną pomalutku
Aga zapraszam częściej, ostatnio ciężko dosyć spotkać Cię na forum
Marta to sobie popisalyśmy na pw. Napisze też wszystkim, że parviflora to Ryu-ju.
Znalazłam jej bliższą fotkę /zaraz chyba zapytasz o tę obok
/

U mnie Białobok jakoś tak bez sensu rośnie, dla Ciebie jeszcze znalazłam jedną fotkę Maigolda

Aga, a nie miala jakaś Rumba być wydana? Czy po niej miejsce już też zajęte? A może donica na tarasie

Paweł mam dwie sztuki tego bzu, obie zimowały bez okrycia

Gosiu obie wymienione przez Ciebie odmiany strobusek są z tych niższych, wolno rosnących kulek, jakbys spotkala Torulosę, ta z kolei będzie wyższa, chyba do 10 m

Na zdjęciu jest Abies normanniana H.B.Berlin

Aga zapraszam częściej, ostatnio ciężko dosyć spotkać Cię na forum

Marta to sobie popisalyśmy na pw. Napisze też wszystkim, że parviflora to Ryu-ju.
Znalazłam jej bliższą fotkę /zaraz chyba zapytasz o tę obok

U mnie Białobok jakoś tak bez sensu rośnie, dla Ciebie jeszcze znalazłam jedną fotkę Maigolda

Aga, a nie miala jakaś Rumba być wydana? Czy po niej miejsce już też zajęte? A może donica na tarasie

Jolu, śliczne jesienne widoczki. Jestem pełen podziwu dla perfekcyjnego zabezpieczenia róż na zimę.
Z ciekawości sprawdzałem przez chwilkę w necie jak to jest z tą Aureą i Aureospicatą. U Kurowskiego w katalogu jest, że to to samo, w ibro, tabazie, kilku katalogach innych szkółek, że jednak co innego. A co na to nasi specjaliści Mirek i Janusz?
Z ciekawości sprawdzałem przez chwilkę w necie jak to jest z tą Aureą i Aureospicatą. U Kurowskiego w katalogu jest, że to to samo, w ibro, tabazie, kilku katalogach innych szkółek, że jednak co innego. A co na to nasi specjaliści Mirek i Janusz?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Strasznie mnie katujesz tym Sambucus racemosa Tenuifolia /bez koralowy/. Muszę go zdobyć ,podobnie jak wiele innych roślinek. Mojego wężowego zaatakowały w ubiegłym roku galasy, w tym roku też się pojawiły ale już dopilnowaliśmy i udało się usunąć bez obrywania zaatakowanych pędów.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

- pamelka
Romku ciekawe, czy nasi fachowcy zgodza się ze stanowiskiem ZSP:
Picea orientalis 'Aureospicata'
synonimy łac.: Picea orientalis 'Aurea'
świerk kaukaski 'Aureospicata'
Różyczki już w pełni gotowości, na szczęście, hortensje, hibki też, zaraz klony, wrażliwe iglaste i można pod ciepły kocyk przy kominku herbatkę z sokiem malinowym popijać
Joluś nie miałam jeszcze golasów, choć to chyba kewstia czasu, aby szkodniki zauważyły moje iglaste
Powiem tak
bzy mam dwa, jeśli oba przeżyją porozmawiamy wiosną
Gosiu zagladaj częściej jeśli się podoba
Andrzej właśnie, że z punktu odebrane, jednak do mnie dotrą dzisiaj dopiero. Dobrze, że nocne silne przymrozki odpuściły, będzie można uziemić dodatkową partię.
I cóż by tu dzisiaj pokazać
Może jesienne żurawki, wszak jesień mamy, choć już nie piękną polska złotą, tylko szarą, burą i ponurą

Pokażę jeszcze Sciadopitys verticillata /sośniczki/ jesienne, ciekawe w jakiej formie przetrzymają zimę
Ta poniżej malutka Aurea ledwo widoczna
Obok widoczne już rusztowania na zimowe zabezpieczenia. Na sąsiednim zdjęciu piękna bordowolistna azalia Marushka.

Pora na sesje wspominkową, Gosia ostatnio wspominała o wejmutkach, proszę bardzo
Tegoroczna Green Twist

a tu dwuletnie przekrojowo
Tiny Curls

Torulosa

Picea orientalis 'Aureospicata'
synonimy łac.: Picea orientalis 'Aurea'
świerk kaukaski 'Aureospicata'
Różyczki już w pełni gotowości, na szczęście, hortensje, hibki też, zaraz klony, wrażliwe iglaste i można pod ciepły kocyk przy kominku herbatkę z sokiem malinowym popijać

Joluś nie miałam jeszcze golasów, choć to chyba kewstia czasu, aby szkodniki zauważyły moje iglaste

Powiem tak

Gosiu zagladaj częściej jeśli się podoba

Andrzej właśnie, że z punktu odebrane, jednak do mnie dotrą dzisiaj dopiero. Dobrze, że nocne silne przymrozki odpuściły, będzie można uziemić dodatkową partię.
I cóż by tu dzisiaj pokazać

Pokażę jeszcze Sciadopitys verticillata /sośniczki/ jesienne, ciekawe w jakiej formie przetrzymają zimę

Pora na sesje wspominkową, Gosia ostatnio wspominała o wejmutkach, proszę bardzo

Tegoroczna Green Twist

a tu dwuletnie przekrojowo
Tiny Curls

Torulosa

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ile bym razy do Ciebie nie wdepnela, tyle razy stwierdzam ze mam za malo igladkow
Jak wyjde, to zapominam bo i tak miejsca niet ... a przeciez to takie ladne, praktyczne, zielone i wolno rosnie 

Śliczne te kręcone iglaczki. Jednego mam.
Tak patrzę na Twój murek i na te sosenki, będziesz musiała je uszczykiwać, bo za parę lat zasłonią całkiem ozdobny murek.

Tak patrzę na Twój murek i na te sosenki, będziesz musiała je uszczykiwać, bo za parę lat zasłonią całkiem ozdobny murek.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jolu Twoje róże wspaniale zabezpieczone.
Odpłacą się pięknym kwitnieniem.
Ja swoje obsypuję tylko korą, a tegoroczne nasadzenia zabezpieczyłam ziemia kompostową, a po wierzchu także korą.
Kompost w ogrodzie to wspaniała rzecz, rośliny lepiej rosną, jak na tej ziemi z worków, którą wcześniej kupowaliśmy.
My usypujemy pryzmę poza ogrodzeniem, gdzie jest nie widoczny.
Bez koralowy śliczny.
Listki ma jak mgiełki, nie mogłam się napatrzeć.
Odpłacą się pięknym kwitnieniem.
Ja swoje obsypuję tylko korą, a tegoroczne nasadzenia zabezpieczyłam ziemia kompostową, a po wierzchu także korą.
Kompost w ogrodzie to wspaniała rzecz, rośliny lepiej rosną, jak na tej ziemi z worków, którą wcześniej kupowaliśmy.
My usypujemy pryzmę poza ogrodzeniem, gdzie jest nie widoczny.
Bez koralowy śliczny.

Listki ma jak mgiełki, nie mogłam się napatrzeć.

Niestety, czosnki dzisiaj nie dotrą
A ja wygooglałam taką pokręconą mugo! Czekaj, czekaj, nazwy nie zapisałam, gdzie ona była?

A ja wygooglałam taką pokręconą mugo! Czekaj, czekaj, nazwy nie zapisałam, gdzie ona była?
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Qrczę hibka nie zabezpieczyłam
Muszę koniecznie jutro po korę skoczyć. Trzy róże jeszcze czekają na kopczyki.
Z tych wszystkich iglastych to te włochaczki mi sie najbardziej podobają. Nawet mogłabym takiego posadzić

Muszę koniecznie jutro po korę skoczyć. Trzy róże jeszcze czekają na kopczyki.
Z tych wszystkich iglastych to te włochaczki mi sie najbardziej podobają. Nawet mogłabym takiego posadzić

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Jolu, fajne te iglaste rozczochrańce ;:
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- pamelka
Jula malutkie by się u Ciebie zmieściły, wolnej przestrzeni jeszcze wystarczy
Kajecik i pisać, nie wiadomo kiedy może się przydać
Danuś wiem, że u Ciebie będą i kolejne. A murek póki co zdobi, jak roślinki urosną będzie dzielił przestrzenie, taki zamysł
jednak uszczykiwać będę, aby iglaki się zagęściły i nie wyrosły na duże zbyt drzewa.
Tajeczko u mnie poza ogrodzeniem nie ma możliwości, choć uwierz, bardzo bym chciala. Byłoby wówczas miejsce na kolejną małą rabatkę
Faktyczie bezik interesujący, bardzo mi się podoba taki dziwak.
Marta cóż począć
Jutro mama w klinice, może ....
A pinusa nie szukaj
Varella
no dobra nie jest kręcona, ale prawie dlugowłosa, za to Pinus mugo var. mughus to jest coś
A widzisz Dorotka mówiłam
Izka na podobnego się skusiła ostatnio, chyba Green Twista
Z okrywaniem jeszcze zdążysz, u mnie dosłownie kilka
nawet w sobotę chyba zdążymy przed zimą.
Oj fajne Justynko, fajne

Danuś wiem, że u Ciebie będą i kolejne. A murek póki co zdobi, jak roślinki urosną będzie dzielił przestrzenie, taki zamysł

Tajeczko u mnie poza ogrodzeniem nie ma możliwości, choć uwierz, bardzo bym chciala. Byłoby wówczas miejsce na kolejną małą rabatkę

Marta cóż począć

A pinusa nie szukaj

A widzisz Dorotka mówiłam

Z okrywaniem jeszcze zdążysz, u mnie dosłownie kilka

Oj fajne Justynko, fajne

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No... skusiła się... Ale on jakby zmalał... Mam nadzieję, ze to było tylko łysienie jesienne...
A śnieg gdzie? A... stopniał... U mnie wilgoć tylko z mgły...
A śnieg gdzie? A... stopniał... U mnie wilgoć tylko z mgły...