Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion

Post »

Ja posiałam bazylię zwyczajną ( nasiona ze sklepu) i grecką (podarowała mi forumka). Nie znam bazylii cytrynowej i czerwonej...Może ktoś ma w nadmiarze? Szukam tez sałaty czerwonej i łodygowej. Życzę wszystkim udanego planowania sezonu 2013 :)
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czy już należy siać bazylie.? chce miec sadzonki w kwietniu do tunelu
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Już luty - więc siej ;:108
Moja posiana 25 stycznia ładnie wschodzi. Polecam uprawę w multipaletach - wrzucam po 3 nasionka do otworka i mam spokój z pikowaniem. Jak już podrośnie przesadzę do większej doniczki.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

mordzio pisze:Na posezonowej wyprzedaży w jednym z marketów zakupiłem doniczki ceramiczne na zioła, za jakiś czas wrzucę zdjęcia jak to wygląda z rosnącymi już roślinkami.

@Wolusia
Nasionami poratować niestety nie mogę. Mam już ok 10 odmian bazylii. W kwietniu/maju podzielę się sadzonkami, oczywiście jeżeli wszystko ładnie wzejdzie.
Mordzio, trzymam Cie za słowo. ;:333 Jestem tez ciekawa tych ceramicznych doniczek
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

arty pisze:czy już należy siać bazylie.? chce mieć sadzonki w kwietniu do tunelu
Z moich obserwacji wynika, że bazylia zwyczajna potrzebuje ok 6 tygodni żeby w miarę ładnie wyrosnąć. Oczywiście łatwiej jest ukorzenić uszczypki z dorosłej roślinki, w tym przypadku potrzeba jedynie 7-10 dni.

Po weekendzie wysieję pozostałe odmiany bazylii oraz oregano greckie.
Pozdrawiam Marcin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

mordzio pisze:
arty pisze:czy już należy siać bazylie.? chce mieć sadzonki w kwietniu do tunelu
Z moich obserwacji wynika, że bazylia zwyczajna potrzebuje ok 6 tygodni żeby w miarę ładnie wyrosnąć. Oczywiście łatwiej jest ukorzenić uszczypki z dorosłej roślinki, w tym przypadku potrzeba jedynie 7-10 dni.

Po weekendzie wysieję pozostałe odmiany bazylii oraz oregano greckie.
Mordzio, specjalizujesz się ziółkach? Mam nadzieję na fotorelację w przyszłości. Nie siałam nigdy oregano...Może warto spróbować? ;:7 Czy oregano potem sadzisz na działeczce? Czy pozostaje w doniczce?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czas przygotowania sadzonki bazylii jest taki sam jak pomidora. Dlatego trzeba sobie odjąć od terminu sadzenia 6 tygodni i wtedy siać. Bazylia bardzo dobrze rośnie w gruncie, ale boi się przymrozków.
Dwa lata temu nie udała mi się z siewu. Kupiłam na All..gro nasionka od jakiejś pani, miała być "sałatowa". A po podrośnięciu siewki okazało się, że to jakieś kapustne ;:oj . Było już za późno na sianie, no to kupiłam w sklepie doniczkę z bazylią, taką co to sprzedają do postawienia w kuchni na przyprawy. Było tam kilkanaście roślinek. Podzieliłam na poszczególne roślinki i posadziłam. Początkowo trochę chorowały, ale w końcu wszystkie się przyjęły i miałam dużo bazylii :heja . A koszt wyszedł podobny, jak bym kupiła nasiona, tyle, że roboty nie ma.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

mordzio pisze:
Czyli taką sklepową można poszczepić ? Będzie coś z niej ... czy też mają specjalne wymagania ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
mordzio
50p
50p

Post »

@Wolusia
Dopiero zaczynam specjalizację z ziół;) Uwielbiam Bazylię, w tym roku wysieję kilka nowych odmian. Szczególnie jestem ciekawy co wyrośnie z bazylii olbrzymiej, niby ma wyrosnąć do 1 m a liście mają mieć po 20 cm :)

@NOTO
Bez problemu można poszczepić sklepową bazylię, ok 7 dni do wody i ładnie się ukorzeni. Oczywiście pod warunkiem, że dostarczysz odpowiednią ilość światła.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Nigdy nie próbowałam szczepienia bazylii. Myślę, że warto ten sposób wypróbować w tym roku. ;:173 Mam nadzieję, ze ten, kto zrobi to pierwszy, opisze swoje doświadczenie. Z góry dziękuję ;:162
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

Wolusia pisze:Nigdy nie próbowałam szczepienia bazylii. Myślę, że warto ten sposób wypróbować w tym roku. ;:173 Mam nadzieję, ze ten, kto zrobi to pierwszy, opisze swoje doświadczenie. Z góry dziękuję ;:162
Przejrzyj ten wątek kilka stron wcześniej, ja w zeszłym roku wstawiałam zdjęcia swojej ukorzenionej w wodzie bazylii :) Zobacz tutaj - http://www.slonecznybalkon.pl/2012/05/rozsada-bazylii/
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Basiu, tekst z fotografiami całkowicie mnie przekonuje. Ale prowadzisz świetnego bloga. Gratuluję i ;:65 go poczytać
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

Wolusia pisze:Basiu, tekst z fotografiami całkowicie mnie przekonuje. Ale prowadzisz świetnego bloga. Gratuluję i ;:65 go poczytać
Dziękuję :) i powodzenia w uprawie :)
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
mordzio
50p
50p

Post »

@Wolusia
Opisany powyżej metoda rozmnażania bazylii jest najszybsza, niestety w sklepach ciężko dostać inne odmiany. Inne odmiany trzeba wysiewać.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

mordzio pisze:@Wolusia
Opisany powyżej metoda rozmnażania bazylii jest najszybsza, niestety w sklepach ciężko dostać inne odmiany. Inne odmiany trzeba wysiewać.
I dlatego Mordzio czekam na Twoje siewki :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”