Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Ja posiałam bazylię zwyczajną ( nasiona ze sklepu) i grecką (podarowała mi forumka). Nie znam bazylii cytrynowej i czerwonej...Może ktoś ma w nadmiarze? Szukam tez sałaty czerwonej i łodygowej. Życzę wszystkim udanego planowania sezonu 2013 

czy już należy siać bazylie.? chce miec sadzonki w kwietniu do tunelu
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już luty - więc siej
Moja posiana 25 stycznia ładnie wschodzi. Polecam uprawę w multipaletach - wrzucam po 3 nasionka do otworka i mam spokój z pikowaniem. Jak już podrośnie przesadzę do większej doniczki.

Moja posiana 25 stycznia ładnie wschodzi. Polecam uprawę w multipaletach - wrzucam po 3 nasionka do otworka i mam spokój z pikowaniem. Jak już podrośnie przesadzę do większej doniczki.
- Wolusia
- 1000p
Mordzio, trzymam Cie za słowo.mordzio pisze:Na posezonowej wyprzedaży w jednym z marketów zakupiłem doniczki ceramiczne na zioła, za jakiś czas wrzucę zdjęcia jak to wygląda z rosnącymi już roślinkami.
@Wolusia
Nasionami poratować niestety nie mogę. Mam już ok 10 odmian bazylii. W kwietniu/maju podzielę się sadzonkami, oczywiście jeżeli wszystko ładnie wzejdzie.

Z moich obserwacji wynika, że bazylia zwyczajna potrzebuje ok 6 tygodni żeby w miarę ładnie wyrosnąć. Oczywiście łatwiej jest ukorzenić uszczypki z dorosłej roślinki, w tym przypadku potrzeba jedynie 7-10 dni.arty pisze:czy już należy siać bazylie.? chce mieć sadzonki w kwietniu do tunelu
Po weekendzie wysieję pozostałe odmiany bazylii oraz oregano greckie.
Pozdrawiam Marcin
- Wolusia
- 1000p
Mordzio, specjalizujesz się ziółkach? Mam nadzieję na fotorelację w przyszłości. Nie siałam nigdy oregano...Może warto spróbować?mordzio pisze:Z moich obserwacji wynika, że bazylia zwyczajna potrzebuje ok 6 tygodni żeby w miarę ładnie wyrosnąć. Oczywiście łatwiej jest ukorzenić uszczypki z dorosłej roślinki, w tym przypadku potrzeba jedynie 7-10 dni.arty pisze:czy już należy siać bazylie.? chce mieć sadzonki w kwietniu do tunelu
Po weekendzie wysieję pozostałe odmiany bazylii oraz oregano greckie.

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czas przygotowania sadzonki bazylii jest taki sam jak pomidora. Dlatego trzeba sobie odjąć od terminu sadzenia 6 tygodni i wtedy siać. Bazylia bardzo dobrze rośnie w gruncie, ale boi się przymrozków.
Dwa lata temu nie udała mi się z siewu. Kupiłam na All..gro nasionka od jakiejś pani, miała być "sałatowa". A po podrośnięciu siewki okazało się, że to jakieś kapustne
. Było już za późno na sianie, no to kupiłam w sklepie doniczkę z bazylią, taką co to sprzedają do postawienia w kuchni na przyprawy. Było tam kilkanaście roślinek. Podzieliłam na poszczególne roślinki i posadziłam. Początkowo trochę chorowały, ale w końcu wszystkie się przyjęły i miałam dużo bazylii
. A koszt wyszedł podobny, jak bym kupiła nasiona, tyle, że roboty nie ma.
Dwa lata temu nie udała mi się z siewu. Kupiłam na All..gro nasionka od jakiejś pani, miała być "sałatowa". A po podrośnięciu siewki okazało się, że to jakieś kapustne

Czyli taką sklepową można poszczepić ? Będzie coś z niej ... czy też mają specjalne wymagania ?mordzio pisze:Z moich obserwacji wynika, że bazylia zwyczajna potrzebuje ok 6 tygodni żeby w miarę ładnie wyrosnąć. Oczywiście łatwiej jest ukorzenić uszczypki z dorosłej roślinki, w tym przypadku potrzeba jedynie 7-10 dni.arty pisze:czy już należy siać bazylie.? chce mieć sadzonki w kwietniu do tunelu
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
@Wolusia
Dopiero zaczynam specjalizację z ziół;) Uwielbiam Bazylię, w tym roku wysieję kilka nowych odmian. Szczególnie jestem ciekawy co wyrośnie z bazylii olbrzymiej, niby ma wyrosnąć do 1 m a liście mają mieć po 20 cm
@NOTO
Bez problemu można poszczepić sklepową bazylię, ok 7 dni do wody i ładnie się ukorzeni. Oczywiście pod warunkiem, że dostarczysz odpowiednią ilość światła.
Dopiero zaczynam specjalizację z ziół;) Uwielbiam Bazylię, w tym roku wysieję kilka nowych odmian. Szczególnie jestem ciekawy co wyrośnie z bazylii olbrzymiej, niby ma wyrosnąć do 1 m a liście mają mieć po 20 cm

@NOTO
Bez problemu można poszczepić sklepową bazylię, ok 7 dni do wody i ładnie się ukorzeni. Oczywiście pod warunkiem, że dostarczysz odpowiednią ilość światła.
Pozdrawiam Marcin
- Wolusia
- 1000p
Nigdy nie próbowałam szczepienia bazylii. Myślę, że warto ten sposób wypróbować w tym roku.
Mam nadzieję, ze ten, kto zrobi to pierwszy, opisze swoje doświadczenie. Z góry dziękuję 

- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt:
Przejrzyj ten wątek kilka stron wcześniej, ja w zeszłym roku wstawiałam zdjęcia swojej ukorzenionej w wodzie bazyliiWolusia pisze:Nigdy nie próbowałam szczepienia bazylii. Myślę, że warto ten sposób wypróbować w tym roku.Mam nadzieję, ze ten, kto zrobi to pierwszy, opisze swoje doświadczenie. Z góry dziękuję

SlonecznyBalkon.pl - mój blog
- Wolusia
- 1000p
Basiu, tekst z fotografiami całkowicie mnie przekonuje. Ale prowadzisz świetnego bloga. Gratuluję i
go poczytać

- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt:
DziękujęWolusia pisze:Basiu, tekst z fotografiami całkowicie mnie przekonuje. Ale prowadzisz świetnego bloga. Gratuluję igo poczytać

SlonecznyBalkon.pl - mój blog
@Wolusia
Opisany powyżej metoda rozmnażania bazylii jest najszybsza, niestety w sklepach ciężko dostać inne odmiany. Inne odmiany trzeba wysiewać.
Opisany powyżej metoda rozmnażania bazylii jest najszybsza, niestety w sklepach ciężko dostać inne odmiany. Inne odmiany trzeba wysiewać.
Pozdrawiam Marcin
- Wolusia
- 1000p
I dlatego Mordzio czekam na Twoje siewkimordzio pisze:@Wolusia