Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Asiu ale u Ciebie się dzieje ;:224 Piękne kwitnienia cattleyki i ten inny MM ;:138 A żłobek wygląda profesjonalnie aż miło popatrzeć ;:180 Ja miałam taki żłobek około 3 lata temu i wiem jaka to frajda patrzeć jak rosną i potem zakwitną. Będę zaglądać i kibicować tym maluszkom. :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego żłobka ja do tej pory wszystkie maleństwa, które kupiłam to zmarnowałam, coś robiłam nie tak jak trzeba, chyba miały za zimno i za mały ruch powietrza, aż miło patrzeć że u Ciebie tak pięknie rosną.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, super przedszkole! Oby Ci zdrowo rosły! Przed wiosną się do Ciebie uśmiechnę, o jakąś flaszeczkę :;230
No i nadal czekam na Masdevallie ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Leszek01 pisze: :wink: Na drugiej fotce widać część "taśmy produkcyjnej", szkoda tylko, że nie ma fotki urządzenia pakującego sadzonki do kubeczków :D
Leszku, długo się zastanawiałam o jaką taśmę chodzi :oops: a jak zaskoczyłam to się :;230 :;230 :;230
Niestety nie ma fotek urządzenia pakującego, bo ono ma tylko dwie łapki, które były zajęte. W jednej mech w drugiej krucha roślinka. A że pakowane były na zmianie nocnej, nie było nikogo, kto mógłby zrobić taką fotkę. ;:224

Justynko niestety nie ma nic o niej w necie. Ja ją prowadzę jak wszystkie moje Katlejaste. Zobaczymy jak jej dalej będzie u mnie. Na razie mam ją 7 miesięcy.
Zachęcam do kupienia takiej butelki. Niekiedy można dostać też w pudełeczkach plastykowych. Tym bardziej, że lubisz właśnie uprawę takich maleństw. Dla mnie jest to niesamowite uczucie oglądać jak co parę dni widać wyraźny wzrost. W tej fazie rosną najszybciej. Zobaczymy dalej.

W żłobkach są trzy odmiany Phalaenopsis i jedna Miltonia.

Gosiu moje siewki to Phal. Tetrasambo, Phal. hieroglyphica x Phal. mariae, Phalaenopsis David Lim oraz Miltonia Schroederiana x Hawaiian Sunset.
Kupiłam je na E-bay.
Ja użyłam tabletki, którą kupiłam u nas w aptece. Niestety w Polsce są niedostępne, ale można dostać inne tak samo działające. Musisz pójść do apteki i popytać się jakie są dostępne u was.

Aniu, to właśnie między innymi widziałam i czytałam o Twoich sukcesach z takimi siewkami. Jak oglądam te efekty, chociażby wczoraj u Ciebie to mam nadzieję, że i ja kiedyś się doczekam takich.

Renatko, szkoda twoich maleńst. Może faktycznie miały tak jak mówisz.

Martuś dziękuję, ja Twoje siewki też widziałam. Mam nadzieję, że mają się dobrze.

Ja się zdecydowałam na nie po roku uprawy starszaków, które kupowałam już posadzone.
A teraz kilka roślinek, które opuściły przedszkole.
Encyclia cochleatum x Bc. Binosa "Wabash Valley", kupiona we wrześniu 2009 jako młoda roślinka. Teraz otworzy swój pierwszy kwiat.
Obrazek

Moje pierwsze basalkeiki z białego pierworodnego, który obecnie kwitnie. Tylko patrzeć jak niedługo wypuści pęd.
Obrazek

Oraz wychodowane u mnie keiki białego Dendrobim Nobile. To maleństwo wypuściło coś?
Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Żłobki dla storczyków pięknie się prezentują. Obserwacja roślinek i tego jak rośną, sprawia wiele radości.
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Asiu życzę powodzenia w uprawie maleństw i mam nadzieję, że wszystkie będą pięknie przyrastać. Patrząc na Twoje sukcesy z pewnością będą dalej rosły jak na drożdżach :uszy
No i czekam na następne :wink:
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Asiu chwilę mnie nie było a tu proszę co się dzieje :shock: jestem pod wrażeniem piekne kwitnienia a maleństwa urocze oby zdrowo rosły ale widze,że warunki mają I klasa to nie powinno być problemów.
Ja mam chęc na MM ale jakos mam obawy żeby zamówić przez internet, ale widze że chyba trzeba się odważyć.
Pozdrawiam cieplutko
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Joasiu,powodzenia ;:333
I rób dla nas,proszę,okresowe relacje z postępów.Będzie ciekawie i poglądowo.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piękne sadzonki... jakiej są wielkości w cm?
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu piękny masz żłobek u siebie, oby Ci pięknie rosły i informuj na bieżąco o postępach w ich rozwoju.Gratuluję odwagi.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu :shock: super ten żłobek i jaki liczny ;:138 ;:138 oby szybko i zdrowo rosły a jak będziesz w okolicach to się uśmiechnę do Ciebie o jedno takie maleństwo :wink:
Starszaki też świetnie wyglądają :uszy
Rozalka_74
200p
200p
Od: 8 sty 2011, o 17:48

Post »

Storczyki prześliczne sama mam kilka ale ciekawi mnie ta hodowla siewek szukałam na necie i nie mogę znaleźć gdzie można kupić taką butelkę z siewkami.Po obejrzeniu twojego cuda żłobkowego sama nabrałam ochoty . :D I chcę spróbować wyhodować sama takie maluszki.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, ale żłobek sobie zafundowałaś. Wooww. Niech rosną, rosną!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

RoksiSK pisze:Obserwacja roślinek i tego jak rośną, sprawia wiele radości.
Witaj :wit serdecznie. Masz zupełną rację. Na dodatek to strasznie wciąga. I chciałoby się kolejne i kolejne. ;:224
kasiunieczka_32 pisze:Patrząc na Twoje sukcesy z pewnością będą dalej rosły jak na drożdżach :uszy
Kasiu to się okaże za jakiś czas. Na razie grzejniki lecą pełną parą, ale jak to będzie wyglądać wiosną, gdy temp. będzie się stale wachać to nie wiem? Ja w tym okresie tracę najwięcej roślinek. :(
Następne będą dopiero jak z tymi się powiedzie. ;:108 Ale już oglądałam nowe dostawy. ;:224 Ja chyba zwarjuję. :;230
chmara3 pisze:że warunki mają I klasa to nie powinno być problemów.
Nie zawstydzaj mnie :oops: Do pierwszej klasy to mi daleko, ale na domowy sposób to jakoś sobie poradziłam.
chmara3 pisze:Ja mam chęc na MM ale jakos mam obawy żeby zamówić przez internet, ale widzę że chyba trzeba się odważyć.
W tym Ci nie mogę doradzić, bo ja zamawiam tu w Niemczech i mam swoich sprawdzonych sprzedawców, oraz sprawdzone sklepy internetowe.
Henrykbb pisze:I rób dla nas,proszę,okresowe relacje z postępów.Będzie ciekawie i poglądowo
Henryku, kolejne fotki zrobione i jutro zrobię relację.
Storczykowa pisze:jakiej są wielkości w cm?
Dusia, one po wyjęciu z agaru były różnej wielkości największy miał ok. 6 cm. długości a najmniejsze 2 cm. Były też takie z 1 listkiem.
kasia74 pisze:Gratuluję odwagi.
Kasiu, nie wiem czy to odwaga, czy powolne dorastanie do tej decyzji przez dwa lata. ;:224
arlet3 pisze:Asiu :shock: super ten żłobek i jaki liczny
Arletko tak to jest jak się kupuje butelkę pełną siewek. Z ich ilością różnie bywa. Ja kupiłam 3 w przekonaniu, że jest ich tam kilka i nie przypuszczałam, że wszystkie będą nadawały się do wysadzenia. Ale przynajmniej miałam przyjemną niespodziankę.
A jak przeżyją, to porozmawiamy dalej.
Rozalka_74 pisze:ciekawi mnie ta hodowla siewek szukałam na necie i nie mogę znaleźć gdzie można kupić taką butelkę z siewkami.
Rozalka_74 :wit serdecznie. Ja swoje kupiłam na E-bay. Mogę ci wysłać dane na pw.

Justynko ;:196 ;:196

Leszku, dziękuję serdecznie za komplementy. :oops: :oops:
Ja też niecierpliwie czekam na rozwinięcie się tych pąków na Encyclia cochleatum x Bc. Binosa "Wabash Valley"
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu ;:196 to jakby co to pamiętaj o mnie :wink:
Pochwalę Ci się jeszcze, że masdevallia puszcza dwa nowe przyrościki :tan ale fotki to jutro wstawię bo przy sztucznym świetle nie za ładne wychodzą :(
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”