Storczyki Katarzynki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

katarzynka575 pisze:Dusiu i Ty mi nie pomożesz co do identyfikacji :( na doniczce nic nie było napisane tylko co i jak lubi .Co do maluchów to sama nie wiem bo listki małe ,przy moich ogromnych Pechowcu i Białasie to tak wygląda .Może to stan przejściowy i w normalnych warunkach okaże się że urosły do normalnych rozmiarów ale jak już pisałam nie chciałaby żeby się tak stało.Wolałabym je mieć jako miniaturki albo chociaż pół miniaturki .Poczekamy, zobaczymy :roll:
Na Cambriach, Oncidiach i podobnych niestety w ogóle się nie znam, ie umiem nawet odróżnić większości z nich, nie licząc tych najbardziej typowych. To może być zarówno Cambria, jak i oncidium, lub coś jeszcze innego. Ale to nieważne, jak się nazywa, i tak jest piekna.
A te Phal. to moga być połminiaturki, czasem się takie zdarzają.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Mam nadzieję Dusiu że twoje słowa się spełnią ,co do tych maluchów :D Poczytałam przed chwilą o oncidium i chyba faktycznie to jest to . Jak dla mnie też jest bez różnicy, podoba mi się bardzo i fajnie że pachnie
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Kasieńko mi też się wydaje że to Oncidium.Zresztą to nie takie wazne ,jest śliczne.A maluszki żle nie wyglądają u Ciebie na pewno szybko nabiorą wigoru :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow...mi też się wydaje, że to oncidium ;) Ładnego zapachu zazdroszczę ;:108

A maleństwa niech zdrowo rosną ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu :shock: :shock: no co ja czytam :shock: jesteś dobra :;230 :;230
Oncidium śliczne no te miniaturki niech będą miniaturkami i Ci pięknie kwitną ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Po cichu liczę na to, że moje oncidium też będzie takiego koloru, a nie żółte ;)

hard core ;) wziąć storczyka z pasażerami na gapę ;) mam nadzieję, że ubiłaś je wszystkie i nic się nie przeniesie na inne (ja bym te nowe na jakiś czas jednak odseparowała i jeszcze jakimś provado albo czymś potraktowała)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu piękne oncidium (bo też mi się wydaje, że to to) no i trzymam kciuki za phal. pół-miniaturki. Pewnie odwdzięczą Ci się pięknym kwitnieniem. Ja mam kilka właśnie takich, są niezwykle żywotne ;:108 Ładnie się nimi zajęłaś ;:63
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kasiu, i dziewczyny- błagam, przeczytajcie co napisali na fiszce włożonej do doniczki tego nowego, pachnącego nabytku (widać nawet na zdjęciu)! :lol: Poza tym, wiem na pewno, że jest to oncidum, miałam takie samo, pachnie cudnie, bardzo udany zakup!
A jeśli chodzi o pajęczynki na miniaturce, wyglądają mi raczej na robotę zwykłego pajączka niż szkodników- i tego Ci życzę :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Ha, ciekawy manewr z tymi dwoma storczykami naraz. :D W sumie w sklepie i tak by je wyrzucili jakby ich ktoś nie kupił, więc przynajmniej się nie zmarnowały.

Ten cambriowaty kwiatek bardzo ładny ma kolor. Do tego miło wiedzieć, że moja chrześnica dobrze się sprawuje. :D

Co do doświetlania - ja wciąż myślę, jak to urządzić. Dlatego czytam wszystko, co wypatrzę. Miały być żarówki diodowe, teraz myślę na przemian o świetlówkach lub żarówkach energooszczędnych. Jaką łączną moc żarówek dałaś na doświetlenie?
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Moje kochane dziękuję za słowa otuchy, bo naprawdę trochę mi wstyd :oops: , Arletko no tak to czasami bywa że człowiek zachowuje się tak jakby nigdy w życiu nie zrobił, ale tak jak napisała Marysia tak czy tak pewnie skończyły by na śmietniku :( Agniesiu faktycznie,ups, ale gafa nawet nie patrzyłam na napis a to tylko dla tego że na cytrynku była identyczna etykietka tzn. taka przezroczysta z jednej strony jest napisane co i jak a teraz wychodzi na to że i nazwa storczyka, ale gapa ze mnie :;230 i myślę że do tej pory bez waszej pomocy nie wiedziałaby co to za gatunek bo już wyrzuciłam tą etykietkę . Agniesiu powiedz mi jeszcze skoro miałaś ten gatunek ,wczoraj wyczytałam że można go uprawiać w mchu ,korze lub na pniu ,jakie ty warunki stworzyłaś swojemu ? Co do tych wstręciuchów to może i pajęczynka była utkana przez pajączka ,ale na pewno też przynajmniej w jednym był wełnowiec no może sztuk jedna ale był na pewno.Na razie jest na obserwacji ;:147 w oddzielnym pokoju .Listki pięknie się błyszczą . Justynko czyli rozumiem ze swoje oncidium kupiłaś niekwitnące ? życzę ci żeby było kolorowe a nieżółte, może są ładne te żółte ale te inne bardziej mi się podobają. Kasiu a czy ty też takie zdechlaczki kupowałaś? Justynko Aniu i wam wszystkim dziękuję i przekażę maluchom życzenia żeby zdrowo rosły ;:196
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Marysiu ja w tej chwili mam trzy halogenówki o mocy 35 a kupiłam z 50-tkami ale były trochę za duże i dawały ciepło .Te też dają ale minimalnie .A ty co tam postanowiłaś za światełko dać swoim kwiatuszkom ?
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Arletko chyba u mnie jednak też sabotki a przynajmniej jeden szykuje się do przekwitnięcia :( Obrazek A tak poczyna sobie Jaśminek, nowy listek wypuszcza następny listek :tan Obrazek keika rośnie i rośnie i już ledwo co mieści się pod liśćmi Obrazek Malinka też niedługo pokaże swoją buźkę Tu w towarzystwie Cytrynka i Perliczki :D Obrazek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kasiu, ja niestety długo nie nacieszyłam się moim bordowym oncidium, bo mi je choroba "zeżarła" więc Ci nie poradzę, ale tu na forum wszyscy chyba mają je klasycznie w doniczce w drobnej korze- tak ono ładnie rośnie. Ważne jest tylko przechładzanie go latem na zewnątrz, lub choćby przy otwartym oknie. Oncidia raczej nie są trudne - wierzę w Ciebie! :)

No to pilnuj tego wełnowca, pewnie, lepiej się z nimi nie zagapić, bo to trudny przeciwnik. Oby był tylko ten jeden zabłąkany! ;)

Piękne przyrosty, gratuluję i będę podglądać jak się rozwijają :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Kasiu, ja już sama nie wiem, co z tym oświetleniem, ale zanim wywalę kasę, chcę mieć pewność, że zadziała, dlatego męczę kogo się da, czytam różne rzeczy w necie i w ogóle. Interesuje mnie efekt końcowy - czyli czy od danego zestawu oświetleniowego rośliny zaczęły lepiej rosnąć i kwitnąć.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Agniesiu zapraszam kiedy tylko znajdziesz czas ;:196 Codziennie obserwuję :shock: maluszki i na razie nic nie widzę .Oglądam listki, wierzch i spód .Trochę musiałam powalczyć z kamieniem który się odłożył na listkach przy codziennym laniu wodom (ja storczyki tylko podlewam kranówą a zraszam wodą destylowaną więc niema żadnego osadu na liściach) . Teraz maluchy wygrzewają się w słoneczku i napawają się jego promykami i pięknie w nim lśnią :D U dzieci w pokoju jest słońce od rana, więc mam nadzieję że szybko dojdą do siebie. Oncindium - szukam mchu dla niego, choć dopóki kwitnie nie będę go przesadzać .Teraz ładnie rozwija swoje kwiatuszki i rozsiewa zapach po całym pokoju. Marysiu ja na razie nie bardzo mogę coś powiedzieć o moich żarówkach za krótko je mam .Choć myślę że dobre jest takie światło bo nie daje ciepła a doświetla .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”