Storczyki Storczykowej cz. 3
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Biały z mazami już rozwinął jeden pąk, drugi się otwiera. Bedzie mieć w sumie 4 kwiaty. Zaczyna też kwitnienie druga valera, ma 5 pąków. Rosną pąki tetraspisa. Porobiłam troche zdjęc, zaraz wstawię.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Storczykowa
Rózne kwitnące Phalaenopsis (jest tego więcej, ale do niektórych bardzo cięzko się dostać, żeby im zrobić ładne zdjęcia):

Biały z mazami:

Jeszcze kwitnie różowa Vanda:

Biały z mazami:

Jeszcze kwitnie różowa Vanda:

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusia ale u Ciebie kolorowo. Piękne kwitnienia i jak cudownie potrafisz ująć ich piękno.

-
- 1000p
Warto było poczekać, piękne
podoba mi się jak na jednej gałązce kwiatki się różnie wybarwiają Dusiu to ile masz wszystkich kwitnących w tej chwili 

- Storczykowa
Kwitnie mi teraz 1 Vanda i 19 Phalaenopsis, niedługo jeszcze parę zakwitnie. Niestety nie wszystkim da się zrobić zdjęcia, bo niektóre ciężko zdjąć z okna i nie zrzucić przy okazji kilku innych. Na oknie nie da się zrobić dobrego zdjęcia, bo wychodzi zazwyczaj bez lampy, a więc bure i ziarniste. Nawet przy podlewaniu czasami ciężko się dostać z podlewaczką. Może jutro wszystkie Phal. podleję... Już mają trochę sucho. Po podlaniu znowu będa porządnie napite. Nie potrzeba im kąpania, bo jakby kąpią się w podstawkach, prawie nigdy nie wylewam wody. Staram się jak najrzadziej ściągać storczyki, bo są dość ciasno poustawiane, a większosć jest dość spora i mają długie liścia.
-
- 1000p
No przy takiej ilości to lepiej nie ryzykować a jak już zdążyłam się zorientować każda z nas ma swoją metodę na podlewanie i kwiaty się do nich przyzwyczajają i przystosowywują . No to masz co podziwiać tyle kwitnień ho,ho 

- Storczykowa
Moje są juz przyzwyczajone do moich jakże osobliwych metod ;). Od początku wszystkie były podlewane i tylko na początku zdarzały mi się przesuszenia, bo przy kupnie pierwszego powiedzieli mi, że trzeba bardzo malutko podlewac raz na 2 tygodnie, a ja w to uwierzyłam, ponieważ wczesniej nie miałam storczyków i nie wiedziałam, jak trzeba się z nimi obchodzić. Teraz podlewam mniej więcej raz na 2 tygodnie (ostatnio podlewałam chyba 28 lipca), tetraspisa częściej, żeby nie zrzucił pąków, a ma ich jak na razie 9, na 2 pędzikach, a trzeci mu rośnie.
-
- 1000p
No nie jak wy to robicie że wam po dwa a nawet trzy pędy wypuszczają .Ja się cieszę jak u mnie jeden wyjdzie 

- Storczykowa
U mnie też zwykle idzie po 1, ale tetraspisa kupiłam z 3 pędami, jeden mu niechcaco złamałam, to puścił następny, a teraz mu jeszcze jeden idzie, więc bedzie mial 4. Na 2 z tych starych zakwitnie i pewnie na tym malutkim, co idzie, ale to później.
-
- 1000p
To jak to się mówi masz farta
Dusiu czy mogła byś zajrzeć do mnie i poradź co mam zrobić z moim jaśminkiem tym któremu ze środka wyrasta pęd .Ma już tylko trzy kwiatki co prawda pączki na końcach .Jednak nie wiem czy go podciąć czy zostawić bo chciałaby się doczekać keiki

- Madzik_J-Ch
- 200p
- Od: 12 lip 2010, o 22:51
20 sztuk kwitnących storczyków

Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Różowa Vanda też jest cudna, a jakie phalaenopsis 

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne, Dusiu, kwitnień cała gama co jedno to ładniejsze 

- Storczykowa
Pędzik wyrasta ze stozka wzrostu? Jak tak, to roślina powinna puścić keiki obok starej rośliny, a to keiki przejmie funkcję stożka wzrostu. Nie nalezy go odzielać. A pęd po przekwitnięciu można zostawić, ale raczej rzadko się zdarzają keiki na pędzie, mi w ciągu 6 lat uprawy zdarzyło się to tylko 2 razy. Ale rosliny bez stożka prawie zawsze puszczają keiki obok siebie, niektórzy zwą je "basal keiki". Moje Liodora też mają takie keiki (choć jeden ma stożek wzrostu, więc nie wiem, czemu puścił drugiego), violacea x amboinensis x spica i rózowy z białą warżką też mają, choć one też mają stożki. Czasami są rośliny, które chcą mieć keiki, ale te basal się zdarzają częściej niż zwykle na pędach.katarzynka575 pisze:To jak to się mówi masz fartaDusiu czy mogła byś zajrzeć do mnie i poradź co mam zrobić z moim jaśminkiem tym któremu ze środka wyrasta pęd .Ma już tylko trzy kwiatki co prawda pączki na końcach .Jednak nie wiem czy go podciąć czy zostawić bo chciałaby się doczekać keiki