Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko, i kolejne wspaniałe kwitnienie. Ten z ciemnymi kwiatkami jest niezastąpiony. ;:138 ;:138
Kwitnące keiki to jest widok. Kwiatki większe od całej roślinki. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne masz kwitnienia. te małe keiki maja bardzo duże kwiaty w stosunku do reszty rośliny. Bordowy niezwykle oryginalny, a ten brzoskwiniowy z mazami obficie kwitnie. Tez mam takiego, ale w chwili kupienia to była mała roślinka, widać, że bardzo młoda, więc teraz sobie zrobił długą przerwę, ale może na wiosnę cos wreszcie ruszy.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Agnieszko śliczny ten dziwaczek, jeszcze takiego nie spotkałam ;:167
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszka- jestem pełna podziwu Twoich kwitnień :D

Dziwaczek mnie zauroczył...ciągle się na niego gapię ;:224

No i te keiczki kwitnące...piękne :D
Ale te bujne korzenie też mnie zachwyciły ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Agita pisze:Obrazek
Wielkie kwiaty, niewielkie liście - śmiesznie :)
I powiem Ci, że jak nie przepadam za dziwakami, tak Twój mi się baaardzo podoba!

Pozdrawiam,
Ewelina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Agnieszko pięknie kwitną Ci keiki, a dziwaczek kwitnący bajeczny, też jestem ciekawa co wyrośnie z tego pączka, mam nadzieję, że nam pokażesz.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Dziwaczek pięknie kwitł i jeszcze 5 się szykuje no no ;:138 keiki bardzo ładnie wyglądają - takie małe a kwiaty dorodne. A reszta to same ślicznotki. ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, u Ciebie to nawet keiki mają dużo dorodnych korzeni. A kwiaty śliczne, białe u 'dzieciaków', ale jakże odmienne w kształcie.
I chyba kolejny biały szykuje się dokwitnienia, ale faktycznie może być PELORIC. Też czekam niecierpliwie, co ciekawego zobaczymy ;:88
Ciemno-kwiatowy, bogato kwitnący okaz naprawdę bardzo, bardzo ciekawy ;:224 Kolor i kształt kwiatów niespotykany,
a drugie zdjęcie, (to bez lampy błysk.na zielonym tle) pokazuje jego niezwykłą urodę ;:215
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Woskowy, bordowy dziwaczek jest przecudny, nigdy takiego ktosia nie widziałam :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agnieszko, bardzo mi przykro czytać, że znów u Ciebie pojawiła się choroba :( I że takie cudo musiało wylądować w koszu. Jednak lepiej chyba nie ryzykować. Na pociechę masz tyle piękności, że trudno napisać co ładniejsze, Te kwitnące keiczki są przeurocze!

A klatkowe. SZOK. Odzyskały wigor, korzenie mają jak marzenie. Myślę, że i pędy się pojawią, no bo żeby zmowa jakaś czy coś. Raczej nie podjerzewam :lol:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

O rany, ile wizyt u mnie, chwilę nie zaglądałam a tu tyle się dzieje! Dzięki wielkie za każde dobre słowo- miło się czyta, nie powiem :D

Za zdechlaczki klatkowe postanowilłam ostatecznie się wziąć i siłą i przemocą je nakłonić do kwitnienia; wczoraj umyłam im dokładnie mocno już zakurzone liście-> niech myślą, że to już wiosna nastała i wiosenne porządki ;)-> liczę na małe ożywienie i poprawę kondycji, a poza tym zaczynam je "pakować" odżywką potasowo-fosforową, no i zobaczymy ;)

Justynko, choroba nie tyle znów się pojawiła, co po prostu cały czas jeszcze jest; mam jeszcze 3 albo 4 (bo jeden jest tylko o to podejrzany) chore roślinki. Tzn. takie, u których choroba pokazała się późno, w jednym miejscu, liście ze zmianami wycięłam we wczesnym stadium i zastosowałam kurację biochikolem (bo chyba tylko on jako tako pomaga). I przez kilka kolejnych miesięcy nic się nie działo. Na miniaturce plamy wyszły ponownie, więc czym prędzej poszła do śmieci.
Te z- jak dotąd- zneutralizowaną chorobą to pokazywane w ostatnich dniach mój biały ulubieniec, "ciapatek" oraz rozkwitający właśnie Mini Mark:

Obrazek

Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię po kwitnieniu- u ciapatego coś tam się pojawiło ledwo-ledwo widocznego ale praktycznie stoi w miejscu (więc może wytnę i spróbuję jednak podleczyć), pozostałe dwa jakby zdrowe..? ;:24 Ale ciekawa rzecz, mój MM wypuścił maleńkie basal keiki- rosło kilka miesięcy w ślimaczym tempie, po czym z tydzień temu nagle, w ciągu chyba 3 dni zasuszyło swoje 2 z 3-ech mikro listki. Na jednym z nich pojawiły się najpierw jakby żółte plamki i dopiero potem cały zżółkł- i nie wiem czy to choroba znów wylazła, czy też coś temu keikowi zaszkodziło. Tak to mniej więcej wygląda (maleńki keiczek po prawej przy pędzie, suchy już):

Obrazek

Chyba je wszystkie jeszcze trochę poobserwuję. Niby tyle już wyrzuciłam, że nie powinnam żałować trzech ostatnich, ale? ciężko :? Tym bardziej, że nie widzę, żeby ta choroba jeszcze gdzieś się pojawiła- mam w tym samym pokoju kilka zdrowych roślin (1 phal, 1 cattleyę, 1 dendrobium, 3 vandy) i nic się nie dzieje. Tak jakby biochikol zneutralizował wirusa, czy co to tam jest? (?)

A co do ?dziwaczka?- najchętniej rozmnożyłabym go i rozdała keiki wszystkim jego wielbicielom ;:138 Może kiedyś zechce coś wypuścić? ;)

Aha, Asiu, ten zniekształcony pączek/być może przyszły peloric?/ ma być żółty z bordowym środkiem, nie biały- jeszcze nie nabrał kolorów ;) Moje wszystkie białe się już otworzyły, nie pokazywałam jeszcze tylko dwóch- nadrobię ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agitko- MM pięknie Ci zakwitł ;)
Myślę, że on raczej, ze względu na zimę "zasuzył" keiki. U mnie, na przykład na cambrii, już dość duże młode psb-y w ten sam sposób "znikły".
Nieprzelane, te same warunki cały czas ma,,,a postanowiła zasuszyć psb. Dziwne.
Myślę, że Twój MM podobnie się zachował.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Agnieszko trzymam kciuki aby udało Ci się raz na zawsze wygonić chorobę storczyków z domu i aby już nie nękała Ciebie i Twoich storczyków :uszy
Czekam teraz aż rozwiną się wszystkie kwiatuszki na Twoim Mini Marku bo mojemu jeszcze parę dni brakuje ;:65
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszko ale u ciebie pięknie ;:138 kwiaty na keik są przepiękne, dziwaczek ;:152 , łatek w słońcu wygląda cudnie ;:138 ale korzenie u twoich falków to dopiero jest coś ;:180 ;:180 podoba mi się też ten co się po patyczku pnie czyżby chciał udawać pęd :;230
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Najwyraźniej! Taki mały erzac... :;230
Ktoś kiedyś opisywał jak to sąsiadka- początkująca storczykomaniaczka przypięła korzeń do podpórki i chwaliła się, że ma pęd! :lol: Można więc i tak...

Justynko, może masz rację- dziś już jest cały żółty. Choroba tak szybko nie postępowała, może więc MM miał po prostu inne plany. Dziwne tylko, bo od kiedy go mam (10 m-cy), nie wypuścił mi ani jednego listka, więc może ma coś nie tak ze stożkiem wzrostu i ten "basalek" był mu potrzebny..? Nie wiem, obaczym co się będzie działo dalej ;)

Kasiu, dzięki, kciuki się przydadzą :) Niestety, ja poczekam sobie dłużej, mój MM to leń; w zeszłym roku jak kwitł i miał 10 kwiatków na pędzie, to otwierał je z taką częstotliwością, że zanim otworzył się ostatni, to pierwszy już zwiędł... :|
W tym roku ma 6 pąków- może uda się zobaczyć wszystkie naraz kwitnące, ale to pewnie za jakieś 5-6 tygodni, jak nie więcej :roll:

Julitko, miło mi, że wpadłaś i cieszę się, że Ci się podoba mój przychówek :) Dziś rano miałam niestety niemiłą niespodziankę, bo ktoś zrzucił mi z parapetu jednego "klatkowca" (i to akurat jedyną doniczkę gdzie były 2 rośliny), no i nieco się storczyki połamały- najmłodszy listek wisiał w strzępach, musiałam więc cały urwać, trochę nadłamanych korzeni i liści, doniczka cała potrzaskana po upadku z wys. 2m... Generalnie kwiatek wrócił niemal do stanu sprzed roku :x Miałam więc przymusowe przesadzanie- chyba trochę przechwaliłam sąsiadów...

Dla okrasy gadaniny trochę fotek, w słoneczku i bez:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”