Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Mała Rybko , czemu nie przywaliłaś ;:14 na pw . Ostatnio byłam mocno zajęta i podmęczona i parę spraw przegapiłam . Jeśli sadzonki są wygłodzone , wtedy nie tylko można ale trzeba je dokarmić od razu po posadzeniu . Sadzisz , podlewasz wodą , na wieczór coś do jedzenia ,( jeśli NPK to dwie łyżki na 10 l wody ) . Ten nawóz do kwiatków może być , ale trzeba do niego dodać azotu , ponieważ pomidory są za cienkie . ( póltorej łyżki tego co masz , plus pół łyżki saletry amonowej ) . Ze dwa dni woda i znowu coś do jedzenia i tak ze trzy razy . Nie tylko to im nie zaszkodzi , ale szybciej się przyjmą . Nic nie dajesz , jeśli podłoże masz solidnie znawożone , albo sadzonki wyżarte . Teraz pewnie już musztarda po obiedzie , ale przyda Ci się na przyszlość . Przy sadzeniu do gruntu , oprysk Miedzianem jak najbardziej wskazany .
Januszu , masz bardzo ładne pomidory , jednak przy słonecznej pogodzie zwiększ podlewanie . Na górnych liściach są oznaki zbyt skąpego podlewania ( liście pogrubione , ciemnozielone ) . Z tego powodu mogą zacząć opadać pąki kwiatowe . Oskub też okwiat z owoców , bo zaczną gnić . Wydaje mi się , że jeden owoc jest już porażony .
Adamie , w następnym sezonie będę mieć skromniutki zestaw odmianowy , bo mam zbyt mało czasu . Malinowe i pewnie kilka zeber .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To moje tunelowe kozulęta sprzed 4 dni. Te białe ślady to pozostałość po oprysku Topsinem. Do dzisiaj trochę urosły i rozwinęły się pąki. Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Monika
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kozulo czy na tym liściu jest już zaraza czy coś innego? powiedz mi jeszcze jak często podlewać pomidory, bo moja teściowa sprzecza się ze mną że trzeba raz na dwa tygodnie, a ja myślę że jak ziemia przeschnie.
Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Kozulo oto Twojepomidorki .Lewa strona odsadzona po raz drugi ,bo fala kulminacyjna mi popłynęła przez folię. Obrazek Obrazek Obrazek
ida74
---

Post »

Sama ,samiuteńka -serio .M się zlitował i podwiązał mi ,ale nie za darmo .
Jestem z siebie dumna ,bo od nasionka kozulowego ,aż po krzaczory sama tom zasadziłam ;:224
Tylko ciekawe jakie będą plony :?: :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mloda 1 , podlewanie zawsze w miarę potrzeb , czyli tak jak sama piszesz . Na liściach nie masz zarazy , to wynik chyba zbytniego przesuszenia . Na zarazę było jeszcze za zimno , dopiero teraz bedzie się rozwijać i infekować , ale to potrwa ok. 2 tygodni ( zależy od pogody oczywiście ) .
Smoniko , Ido , mam nadzieję że Wasze pomidory przeżyją i wydadzą obfity plon .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

ida74 pisze:Sama ,samiuteńka -serio .M się zlitował i podwiązał mi ,ale nie za darmo .
:;230 :;230 :;230 wiem cos na ten temat :wit ........ech te chlopy :roll:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

No mój M to tylko załatwił mi metalowe pręty - to był cały jego wkład w uprawę... no jeszcze wczesną wiosną zamontował mi ograniczniki na parapety coby mi nie spadały rozsady :D
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Gieniu,ja dziś właśnie zakupiłam 2 kg siarczanu potasu.
Kurczę nie ma dawkowania,a chciałabym dać pomidorkom :wink:
Też szukałam,bo wiem,że ktoś już o tym pisał.
Nie wiem czy rozpuszcza się w wodzie czy podsypuje? :(
Pozdrawiam,Asia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Rozsypywałam rzutowo z ręki, niezbyt dużo, potem przemieszałam pazurkami z ziemią. Qrczę, ale to było po tych pierwszych ulewach w maju, teraz nie wiem powtórzyć czy nie? Czy potas wypłukuje się z ziemi?
Pierwszy raz stosuję takie zasilanie a wszystko przez te deszcze. Pod pomidory dawałam tylko granulowany obornik (świeży jest już u nas nie do zdobycia, chłopi pozbywają się krów a farm hodowlanych mie ma w pobliżu).
Pozdrawiam! Gienia.
ida74
---

Post »

Też mam taki dylemat co dalej :roll: :?: :!:
Potas dawałam dwa tygodnie przed sadzeniem metodą siała baba mak ,obornik jesienią i jeszcze przy sadzeniu krzaczków mi waniał .
Czy ten potas rośliny sobie pobrały -nie mam pojęcia ,bo dwa razy mnie zalało tak fest .
Gnojówki na razie nie dawałam do podlewania ,bo na razie wizualnie nie widać ,żeby potrzebowały .
Pomyślałam ,że na razie rozpuszczę dolomit -łyżkę na konewkę i tak podleję :roll:
Gupia jestem w tym sezonie jak but ... :?
Ilość posadzonych pomidorów dla jednej osoby -chyba mnie przerosła ,a może nie ...etam

Po zalaniu opryskałam dolistnie biohumusem -raz tylko .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Idziu, łyżka dolomitu na konewkę to chyba mało, ja potrzepałam dolomitem ziemię z ręki, myślę że tym nie można spalić roślin, to naturalne kopaliny.
Ja już 2 razy prysnęłam dolistnie pomidory nawozem płynnym dla pomidorów- wieloskładnikowym a 1raz Ekolistem.Uważam ze lepiej teraz niż gdy będą już pomidorki duże.
Biohumus też dawałam już doglebowo, znajomy mówił,że to jest wyciąg- gnojówka z wermikompostu, na oko patrzyłam to ten biohumus jest słaby patrząc po półprzeżroczystym kolorze.
MLODA1
500p
500p

Post »

Coś zaczęło się dziać z liśćmi. Na każdym krzaku chociaż jeden liść albo łodyga mają takie szarawe plamy. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mloda , zaraza , też dzisiaj u siebie zobaczyłam . Konieczny natychmiast oprysk środkiem interwencyjnym np.Curzate , Acrobat , Signum itp.

Pozdrawiam , kozula .
MLODA1
500p
500p

Post »

A miedzian czy topsin może być? Bo na dzień dzisiejszy nic innego nie mam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”