Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja passiflora przekwitła i zaczynają jej liście żółknąć. Czy mam ją teraz przyciąć? I na jaką wysokość?
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=20352
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=20352
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 23:45
Ja też mam pewne wątpliwości co do mojej passiflory,Dostałam ją dzisiaj i wygląda nieco inaczej niz sobie wyobrażałam,bo ma tylko jeden długaśny pęd.Myślałam,że będzie się krzewić jak -,a ona wygląda jak typowy domowy kwiatek do podwieszania.W związku z tym nie wiem,czy mam ją tak zaadaptować do domu (ale chyba nie zakwitnie bez słońca,prawda?),czy też wystawić na dwór,ryzykując połamaniem przez silny wiatr.Poradźcie mi co zrobić,czy dać jej jakąś drabinke i do jakiej doniczki ją przesadzić,małej czy dużej....jestem całkiem zielona w temacie passiflor,a to przez Was musiałam ją kupić :P 

Witam ! kupiłam passiflorę w maju ,mizerną ,przecenioną w markecie,zgodnie z Waszymi radami przesadziłam w trochę większą doniczkę.Ponieważ rosła szybko przy zawijaniu na drut urwał mi się kawałek, który b. szybko ukorzenił się w wodzie.Mam więc już dwie roślinki,ta starsza ma już 2 pąki kwiatowe,jak się rozwiną dam zdjęcie.W lipcu drugi oderwany kawałeczek znowu po krótkim pobycie w wodzie pokazał korzonki,podarowałam ,,bliżniemu''Przeto radzę aby ukorzeniać w wodzie a nie w ziemi.To tyle pozdrawiam
Renia
Witam
jestem tu nowa, jednak uprawą passiflor zajmuję się już kilka lat, rosną sobie na północno-wschodnio-południowym tarasie, oto moje niektóre okazy

Passiflora caerulea (po prawej Constance Elliot, która dopiero teraz ma kilkadziesiąt pąków)

Passiflora suberosa i jej jagódki.

Passiflora citrina, a obok alata.

Passiflora mollissima
I są jeszcze pąki na innych, ale to później.
jestem tu nowa, jednak uprawą passiflor zajmuję się już kilka lat, rosną sobie na północno-wschodnio-południowym tarasie, oto moje niektóre okazy

Passiflora caerulea (po prawej Constance Elliot, która dopiero teraz ma kilkadziesiąt pąków)

Passiflora suberosa i jej jagódki.

Passiflora citrina, a obok alata.

Passiflora mollissima
I są jeszcze pąki na innych, ale to później.
Passiflora
Masz przepiękne passiflory nie wiedziałam że takie duże mogą urosnąć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne masz passiflory.Napisz,jak Ty je zdejmujesz z tej kratki,jak one takie olbrzymie
Przycinasz je nisko
Zdradź tajemnicę :P

Przycinasz je nisko

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków