Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i przycięłam,zobaczymy,co będzie.dzięki za rady.Doniczkę ma ciasnawą...myślałam,że może to przyczyna,że gniecie ją w nóżki.... 8)
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Ja każdą z moich passiflor - mam już 8 :D przesadzałam zaraz po kupnie i chyba im sie to podoba... Wyjątkowo wielu osobom nie chcą w tym roku kwitnąc. Ciekawe dlaczego. :?
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Oto obiecana passi incarnata.

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny mam pytanko: ile trzeba włożyć nasionek passi do doniczki,by nie było ich za dużo? 2,3 a może tylko jedno? Chcę spróbować wyhodować Passi z nasionka,i ciekawe czy mi to się uda?
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Katia pisze:Oto obiecana passi incarnata.
Bardzo mi się podoba :D

W ogóle wszystkie Wasze passiflorcie są piękne:) ja teraz poluje na sadzonki bo nie mogę się doczekać kiedy moja z nasionek będzie taka..:D
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam dwie. Jedna, to passiflora quadrangularis, a druga jest chyba taka, jak na fotkach wyżej. Kwitnąć nie chcą, więc zgodnie z radami poprzycinałam i te kawałki wsadziłam w doniczki. Zobaczymy, czy się przyjmą.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Kasiu, ja właśnie niedawno kupiłam ją na all..., facet miał dwie i były z pąkami. Sprzedał od razu :?
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Domi
100p
100p
Od: 3 lut 2009, o 19:56

Post »

Moja passiflora przekwitła i zaczynają jej liście żółknąć. Czy mam ją teraz przyciąć? I na jaką wysokość?
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

Ja też mam pewne wątpliwości co do mojej passiflory,Dostałam ją dzisiaj i wygląda nieco inaczej niz sobie wyobrażałam,bo ma tylko jeden długaśny pęd.Myślałam,że będzie się krzewić jak -,a ona wygląda jak typowy domowy kwiatek do podwieszania.W związku z tym nie wiem,czy mam ją tak zaadaptować do domu (ale chyba nie zakwitnie bez słońca,prawda?),czy też wystawić na dwór,ryzykując połamaniem przez silny wiatr.Poradźcie mi co zrobić,czy dać jej jakąś drabinke i do jakiej doniczki ją przesadzić,małej czy dużej....jestem całkiem zielona w temacie passiflor,a to przez Was musiałam ją kupić :P :D
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Witam ! kupiłam passiflorę w maju ,mizerną ,przecenioną w markecie,zgodnie z Waszymi radami przesadziłam w trochę większą doniczkę.Ponieważ rosła szybko przy zawijaniu na drut urwał mi się kawałek, który b. szybko ukorzenił się w wodzie.Mam więc już dwie roślinki,ta starsza ma już 2 pąki kwiatowe,jak się rozwiną dam zdjęcie.W lipcu drugi oderwany kawałeczek znowu po krótkim pobycie w wodzie pokazał korzonki,podarowałam ,,bliżniemu''Przeto radzę aby ukorzeniać w wodzie a nie w ziemi.To tyle pozdrawiam
Renia
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Pochwale się że na jednej z dwuletnich passiflor z nasion pojawił się wreszcie pączek ;-)
Pomogło przestawienie na skrajnie słoneczne stanowisko i wyjątkowo obfite podlewanie.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25

Post »

Witam
jestem tu nowa, jednak uprawą passiflor zajmuję się już kilka lat, rosną sobie na północno-wschodnio-południowym tarasie, oto moje niektóre okazy :)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Passiflora caerulea (po prawej Constance Elliot, która dopiero teraz ma kilkadziesiąt pąków)

ObrazekObrazek
Passiflora suberosa i jej jagódki.

ObrazekObrazek
Passiflora citrina, a obok alata.

ObrazekObrazek
Passiflora mollissima

I są jeszcze pąki na innych, ale to później.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Ale masz okazy,świetnie będziemy radzić się Ciebie w razie wątpliwości.Czy passiflora suberosa jest koloru białego ,czy seledynowego?I bardzo ładna jest mollissima niespotykana.Czekamy na pozostałe zdjęcia
Renia
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Passiflora

Post »

Masz przepiękne passiflory nie wiedziałam że takie duże mogą urosnąć.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Piękne masz passiflory.Napisz,jak Ty je zdejmujesz z tej kratki,jak one takie olbrzymie :shock:
Przycinasz je nisko :?: Zdradź tajemnicę :P
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”