Choroby storczyków
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
Masz ten sam problem ze stożkiem wzrostu jak Weronika. Ładne korzenie nic tu nie pomogą. W Twoim wypadku prawdopodobnie był to wirus a ten bardzo szybko roznosi się na pozostałe storczyki, stąd straty :/ Dlatego doradzałam weronice aby odizolowała swojego storczyka bo stożek może gnic z róznych powodów, jeśli jest to zalanie to nie zagraża innym roślinom, ale jeśli jest to wirus to bardzo szybko się rozniesie.. Nie da się rosliny już uratować, jedyne na co możesz liczyć to wykształcenie się basal keiki z korzeni jeśli sa zdrowe tak jak mówisz, ale ona też się szybko zarazi jeśli to wirus a wszystko na to wskazuje :/
wyrzuciłam już wszystkie podejrzane - serce bolało ale trzeba minimalizować straty ;-(
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Po zakupie nowego storczyka warto go postawić w innym miejscu niż pozostałe i obserwować go przez kilka tygodni. Jeśli nic nie wzbudza naszych podejrzeń, wówczas możemy go postawić z innymi storczykami
To chyba najlepszy sposób. Chociaz jeszcze lepszy to dokładne wyoglądanie storczyka w sklepie 

-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesadziłam tego biednego storczyka w nowe podłoże, lekkie, z keramzytem, tak jak radziliście. Zobaczymy. Poobcinałam korzenie i o dziwo było w nich trochę życia. Korzenie powietrzne wsadziłam do donicy, nie wszystkie, ale te które się dało. I czekam teraz..
Pozdrawiam, Anna
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Atkaxxx korzenie powietrzne mają inne zadanie niż te podłożowe. Nie powinno się ich wciskać do doniczki.
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Wiem, ale jest szansa że i one przejmą role korzeni normalnych. Ten storczyk już i tak jest spisany na straty, ale jeśli coś z niego będzie, to dobrze. Próbuję...
Pozdrawiam, Anna
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 maja 2012, o 20:33
Witam, poczytałam dzisiaj trochę ten temat i poszłam obejrzeć swoje storczyki.
Jeden mnie zaniepokoił, a mianowicie ma czarne "plamy" na stożku tak jakby przypalone. Nie wiem co to i czy mam się tego bać? Do tego na jednym liściu pojawiła się biała plamka...

pozdrawiam Marta!
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Witam Wszystkich
Proszę o poradę coś się dzieje ze storczykiem, pomóżcie zidentyfikować przyczynę i jak można jej zaradzić. Nie chce aby to rozniosło się po całej roślinie. Storczyk stoi na zachodnim oknie, nie przemarzł, jest podlewany w okresie zimowym raz na 2 tygodnie tak jak inne.
Zdjęcia chorego falenopsisa

Zaatakowany liść (plama na liściu jest sucha i twarda, liście są jędrne)

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Proszę o poradę coś się dzieje ze storczykiem, pomóżcie zidentyfikować przyczynę i jak można jej zaradzić. Nie chce aby to rozniosło się po całej roślinie. Storczyk stoi na zachodnim oknie, nie przemarzł, jest podlewany w okresie zimowym raz na 2 tygodnie tak jak inne.
Zdjęcia chorego falenopsisa

Zaatakowany liść (plama na liściu jest sucha i twarda, liście są jędrne)

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Witaj Karnova,
Plama wydaje się infekcją bakteryjną ale nie wykluczone też ,ze może być objawem grzybicznej choroby korzeni
- przy tej ostatniej symptomy pokazują się na zewn.częściach rośliny jako pierwszy sygnał.
Szkoda,ze zdjęcie nie pokazuje dokładnie plamy z jej "halo"
I obserwować... czy nie rozprzestrzenia się obszar zakażony. Bywa, że skutecznie zostanie to ujarzmione.
Jeżeli
będzie się powiększał ten obszar.... konieczne będzie cięcie i zastosowanie preparatu miedziowego
na roślinę.
Warto zrobić inspekcje w korzeniach ze względu na podejrzenie i ...taką mało ciekawie zróżnicowaną kolorystykę rozjaśnionych liści.
Może czegoś mu brakło?
A plam dostrzegam więcej......Zrób zbliżenia tych obszarów zainfekowanych .
Pozdrawiam JOVANKA
Plama wydaje się infekcją bakteryjną ale nie wykluczone też ,ze może być objawem grzybicznej choroby korzeni
- przy tej ostatniej symptomy pokazują się na zewn.częściach rośliny jako pierwszy sygnał.
Szkoda,ze zdjęcie nie pokazuje dokładnie plamy z jej "halo"
Myślę,ze w takim stanie "na pierwsze" wystarczy plamę potraktować wodą utlenioną.Karnova pisze:Zaatakowany liść (plama na liściu jest sucha i twarda, liście są jędrne)
I obserwować... czy nie rozprzestrzenia się obszar zakażony. Bywa, że skutecznie zostanie to ujarzmione.
Jeżeli

na roślinę.
Warto zrobić inspekcje w korzeniach ze względu na podejrzenie i ...taką mało ciekawie zróżnicowaną kolorystykę rozjaśnionych liści.
Może czegoś mu brakło?
A plam dostrzegam więcej......Zrób zbliżenia tych obszarów zainfekowanych .
Pozdrawiam JOVANKA
- Karnova
- 1000p
Dziękuję za odpowiedź, szczerze tak liczyłam w duchu, że Jovanka się odezwie :P
Odnośnie Twoich rad, zastosuję się do nich, ale rzuć jeszcze raz okiem na liście. Pierwsze dwa zdjęcia będą z dużą plamą, natomiast trzecie zdjęcie kolejnego liścia tej samej rośliny.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale nerwowa się zrobiłam.
Proszę o podpowiedź i rady.
Z góry bardzo dziękuje.
Odnośnie Twoich rad, zastosuję się do nich, ale rzuć jeszcze raz okiem na liście. Pierwsze dwa zdjęcia będą z dużą plamą, natomiast trzecie zdjęcie kolejnego liścia tej samej rośliny.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale nerwowa się zrobiłam.
Proszę o podpowiedź i rady.
Z góry bardzo dziękuje.
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Nie ma się co denerwować - storczyki uczą cierpliwości a i pokory, również.
Nerwy nic jeszcze nie polepszyły.
Niestety...przypadłości storczyków są wkomponowane również w to hobby.
Ważne, aby móc w porę rozpoznać , reagować i pomóc roślinom zwalczyć choroby czy szkodniki.
Dziękuję za zbliżeniowe fotki.
Jak postępować napisałam wcześniej i nic nie zmieniam w ocenie i sposobie prewencji.Skłaniam się dalej do
infekcji bakteryjnej która zapewne przeszła bez zauważenia wszystkie etapy /plama wodnista- nekrotyczna - zasuszona/
Strefa opanowana przez bakterie jest wyraźnie zaznaczona na plamie.
Jezeli sprawcą są grzybki i rozwój choroby odkorzeniowej wskazana prewencja/woda utleniona i miedzian/ będzie równie skuteczne.
Dobrze,ze plamy są zasuszone więc... miejmy nadzieję że swej inwazyjności nie pokażą.
Niemniej jednak zabezpieczyć trzeba i bacznie obserwować. Jak znam życie... roślina raz zaatakowana patogenem
całkowicie się go nie pozbywa.
W sprzyjających warunkach dla patogenu , może nastąpić nawrót choroby.
Nie znam warunków uprawy
-bo... w swojej prezentacji nic o tym nie piszesz.
W powstaniu takich stanów chorobowych musi być przyczyna -i najlepiej teraz jej szukać.
Jedno pewne, muszą być zapewnione warunki uprawy zgodnie z wymaganiami storczyków./ przewiewność podłoża,temperatura, wilgotność, światło./
Musisz to zrewidować.
Mnie np.niepokoją ciasne osłonki /brak luzu/ ;to nie sprzyja aeracji powietrza w podłożu.Storczyk nie wykazuje
dobrego stanu.Warto zajrzeć w podłoże....
Pozdrawiam, powodzenia w
JOVANKA
Nerwy nic jeszcze nie polepszyły.
Niestety...przypadłości storczyków są wkomponowane również w to hobby.
Ważne, aby móc w porę rozpoznać , reagować i pomóc roślinom zwalczyć choroby czy szkodniki.
Dziękuję za zbliżeniowe fotki.
Jak postępować napisałam wcześniej i nic nie zmieniam w ocenie i sposobie prewencji.Skłaniam się dalej do
infekcji bakteryjnej która zapewne przeszła bez zauważenia wszystkie etapy /plama wodnista- nekrotyczna - zasuszona/
Strefa opanowana przez bakterie jest wyraźnie zaznaczona na plamie.
Jezeli sprawcą są grzybki i rozwój choroby odkorzeniowej wskazana prewencja/woda utleniona i miedzian/ będzie równie skuteczne.
Dobrze,ze plamy są zasuszone więc... miejmy nadzieję że swej inwazyjności nie pokażą.
Niemniej jednak zabezpieczyć trzeba i bacznie obserwować. Jak znam życie... roślina raz zaatakowana patogenem
całkowicie się go nie pozbywa.
W sprzyjających warunkach dla patogenu , może nastąpić nawrót choroby.
Nie znam warunków uprawy
-bo... w swojej prezentacji nic o tym nie piszesz.
W powstaniu takich stanów chorobowych musi być przyczyna -i najlepiej teraz jej szukać.
Jedno pewne, muszą być zapewnione warunki uprawy zgodnie z wymaganiami storczyków./ przewiewność podłoża,temperatura, wilgotność, światło./
Musisz to zrewidować.
Mnie np.niepokoją ciasne osłonki /brak luzu/ ;to nie sprzyja aeracji powietrza w podłożu.Storczyk nie wykazuje
dobrego stanu.Warto zajrzeć w podłoże....
Pozdrawiam, powodzenia w

JOVANKA
- Karnova
- 1000p
Witaj
Dziękuję bardzo za porady bardzo na nie liczyłam oczywiście dzisiaj z rana pobiegłam do sklepu po miedzian. Zastosowałam się do Twoich rad, zajrzałam do jego wnętrza i nie było tragedii ale został on posadzony w nowym podłożu (oczywiście stare, suche i brzydkie korzenie zostały wycięte) i teraz będę czekać na efekty.
Jeszcze raz dziękuję jak będą jakieś postępy postaram się nimi pochwalić.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za porady bardzo na nie liczyłam oczywiście dzisiaj z rana pobiegłam do sklepu po miedzian. Zastosowałam się do Twoich rad, zajrzałam do jego wnętrza i nie było tragedii ale został on posadzony w nowym podłożu (oczywiście stare, suche i brzydkie korzenie zostały wycięte) i teraz będę czekać na efekty.
Jeszcze raz dziękuję jak będą jakieś postępy postaram się nimi pochwalić.
Pozdrawiam

Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Witajcie .ja rowniez mam problem z jednym storczykiem
.przegladalam dokladnie ten watek i nie znalazlam podobnych objawow.najpierw zaobserwowalam jasniejsza plame na jednym lisciu ,ktora zdecydowanie sie powiekszyla

potem drugi lisc ,jakies brazowiejace plamy na obrzezach

dodam ,ze nie ma zadnych robali ,liscie sie nie kleja ,nie przelewam etc.bardzo prosze o diagnoze i pomoc.Jovanko ,mam nadzieje ze zajrzysz i zdiagnozujesz.

potem drugi lisc ,jakies brazowiejace plamy na obrzezach

dodam ,ze nie ma zadnych robali ,liscie sie nie kleja ,nie przelewam etc.bardzo prosze o diagnoze i pomoc.Jovanko ,mam nadzieje ze zajrzysz i zdiagnozujesz.
Witaj Kasiu,
ale ja wróżyć nie umiem
.
Musisz podać wszystko... co niezbędne do oceny i postawienie w miarę normalnej diagnozy/nawożenie,stanowisko,podlewanie, bliżej o..gatunku -rodzaju krzyżówki , jakość wody, temperatury/
Rozumieć trzeba, ze szkodniki wykluczyłaś ?
Wstępnie...wygląda to na zaburzenia fizjologiczne zwiążane z n/n okolicznościami.
Ale pewne ; nie można pozostawić storczyka samego sobie bez pomocy.
Pozdrawiam JOVANKA.
ale ja wróżyć nie umiem

Musisz podać wszystko... co niezbędne do oceny i postawienie w miarę normalnej diagnozy/nawożenie,stanowisko,podlewanie, bliżej o..gatunku -rodzaju krzyżówki , jakość wody, temperatury/
Rozumieć trzeba, ze szkodniki wykluczyłaś ?
Wstępnie...wygląda to na zaburzenia fizjologiczne zwiążane z n/n okolicznościami.
Ale pewne ; nie można pozostawić storczyka samego sobie bez pomocy.
Pozdrawiam JOVANKA.
dziejue Ci Jovanko ,ze zajrzalas.szkodniki wykluczykal ,korzenie sa zdrowe,nawoz dawkuje minimalnie.jest to hybrydka phal.jeśli chodzi o swiatlo ,stala z innymi na poludniowym oknie.teraz odesparowana.na wszelki wypadek