Kuchnia śląsko Halżbiytki
- fela
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu, Ania ma rację, trzeba robić biszkopt jak jej babcia. Nie chcę przez to powiedzieć, że stare recepty są najlepsze, ale w tym wypadku, tak. Przez wiele lat powtarzałam ten sam błąd przy panierowaniu kotletów czy ryb. Nauczono mnie bowiem , iż należy rozbełtać CAŁE jajko i w nim zanurzyć mięso a potem obtoczyć w bułce. Najgorzej było z rybą, bo wszystko się ślizgało a po usmażeniu panierka odchodziła od ryby. Widziałam też pomysł obtaczania uprzednio w mące, ale ten jest jeszcze gorszy, bo nie lubię jeść mąki z mięsem. Tymczasem  rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy samo  żółtko.
			
			
									
						
										
						- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Siemanko przedświąteczne. 
Nie jestem w stanie oprzeć się przed zaglądaniem do Was , przez co mam leciutkie tyły w pracy 
 
Elu.... genialny przepisy na te śledzie i przy maleńkich zmianach nadaje się do mojej diety, bardzo się cieszę Muszę zminimalizować olej i cukier tylko. Supcio!
  Muszę zminimalizować olej i cukier tylko. Supcio!
A te zielone śledzie to mogą być mrożone filety ? bo tylko takie mogę u nas kupić.
Co do biszkoptów... też nie wiedzialam, że do zimnego pieca nalezy wkładać, ale ma to sens.
Felu ... z tym żółtkiem do panierowania to faktycznie pewnie lepszy sposób. Mnie nauczyła koleżanka jeszcze innego sposobu: mieszam bułkę tatrą z mąka ziemniaczaną w proporcji mniej więcej 3:1 i najpierw raz obtaczam w tej mieszance, potem do jajka i jeszcze raz w mieszance. Fajne, chrupiące i smaczne.
Buziaki gorące dla wszystkich.
			
			
									
						
							
Nie jestem w stanie oprzeć się przed zaglądaniem do Was , przez co mam leciutkie tyły w pracy
 
 Elu.... genialny przepisy na te śledzie i przy maleńkich zmianach nadaje się do mojej diety, bardzo się cieszę
 Muszę zminimalizować olej i cukier tylko. Supcio!
  Muszę zminimalizować olej i cukier tylko. Supcio!A te zielone śledzie to mogą być mrożone filety ? bo tylko takie mogę u nas kupić.
Co do biszkoptów... też nie wiedzialam, że do zimnego pieca nalezy wkładać, ale ma to sens.
Felu ... z tym żółtkiem do panierowania to faktycznie pewnie lepszy sposób. Mnie nauczyła koleżanka jeszcze innego sposobu: mieszam bułkę tatrą z mąka ziemniaczaną w proporcji mniej więcej 3:1 i najpierw raz obtaczam w tej mieszance, potem do jajka i jeszcze raz w mieszance. Fajne, chrupiące i smaczne.
Buziaki gorące dla wszystkich.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
			
						regulamin Andziu
- 
				Anaka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżbietko, jak spytasz o ten proszek w sklepie ze zdrową żywnością, to sprzedawca będzie wiedział. Nie mam już, bo bym Ci zrobiła fotkę opakowania. Jak tylko kupię to cyknę.Zresztą spotkałam się z różnymi torebkami, zależnie od tego kto to wyprodukuje  
 
Te sposoby z panierowaniem są jak najbardziej trafne. To samo z biszkoptem,chociaż ja robię i tak i tak.W zależności jak się spieszę z wypiekiem 
 
Aniu /Andzia1/, na jakiej jesteś diecie? Ja w styczniu przechodzę na proteinową. Chcę zrzucić 5 kg. ,nie mam nadwagi,ale dla dobrego samopoczucia się przyda
			
			
									
						
							 
 Te sposoby z panierowaniem są jak najbardziej trafne. To samo z biszkoptem,chociaż ja robię i tak i tak.W zależności jak się spieszę z wypiekiem
 
 Aniu /Andzia1/, na jakiej jesteś diecie? Ja w styczniu przechodzę na proteinową. Chcę zrzucić 5 kg. ,nie mam nadwagi,ale dla dobrego samopoczucia się przyda

Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Anaka, właśnie jestem na proteinowej dr Dukana, tylko, że ja mam do zrzucenie jeszcze 25 kg    . Jeśli chcesz to podaj maila na pw, wyslę CI zeskanowana książkę.
  . Jeśli chcesz to podaj maila na pw, wyslę CI zeskanowana książkę.
			
			
									
						
							 . Jeśli chcesz to podaj maila na pw, wyslę CI zeskanowana książkę.
  . Jeśli chcesz to podaj maila na pw, wyslę CI zeskanowana książkę.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
			
						regulamin Andziu
- 
				Anaka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Już za późno Aniu, kupiłam najnowszą,żeby się przygotować  
 
Nie wiem, czy wiesz,że nie wszyscy szybko i dużo chudną.W każdym razie jest dosyć skuteczna, nie trzeba się głodzić i jeżeli przejdzie się wszystkie etapy nie ma efektu jojo
			
			
									
						
							 
 Nie wiem, czy wiesz,że nie wszyscy szybko i dużo chudną.W każdym razie jest dosyć skuteczna, nie trzeba się głodzić i jeżeli przejdzie się wszystkie etapy nie ma efektu jojo

Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Anaka, właśnie to mnie do niej przekonało, bo efekt jo-jo jest mi bardzo dobrze znany...
Malutkimi krokami do celu. Wg. testu ze strony Dukana cel mam osiągnąć na początku czerwca 2010r. potem utrwalanie do lutego 2011 , ale damy radę....bo "w życiu twardym trza być, nie miętkim"
 , ale damy radę....bo "w życiu twardym trza być, nie miętkim"   I dobrze radzę.... nie zaczynaj przed świętami...
  I dobrze radzę.... nie zaczynaj przed świętami...  
			
			
									
						
							Malutkimi krokami do celu. Wg. testu ze strony Dukana cel mam osiągnąć na początku czerwca 2010r. potem utrwalanie do lutego 2011
 , ale damy radę....bo "w życiu twardym trza być, nie miętkim"
 , ale damy radę....bo "w życiu twardym trza być, nie miętkim"   I dobrze radzę.... nie zaczynaj przed świętami...
  I dobrze radzę.... nie zaczynaj przed świętami...  
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
			
						regulamin Andziu
- 
				Anaka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Aniu, może najpierw trzeba był po trochu, np. po 10 kilo, bo tak na raz to chyba bym nie wytrzymała bez moich chlebków i bułeczek  
 
A pisałam,że zaczynam w styczniu. Na święta nie będę się wyrzekać ulubionych potraw. Tym bardziej,że dla mnie ta dieta to raczej ćwiczenie, niż konieczność
			
			
									
						
							 
 A pisałam,że zaczynam w styczniu. Na święta nie będę się wyrzekać ulubionych potraw. Tym bardziej,że dla mnie ta dieta to raczej ćwiczenie, niż konieczność

Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Andziu a co to za dieta?-też powinnam zrzucić 15 kg.Ale jak bedziemy na takie strony wchodzić to bedzie ciężko.
Elu jak pamietasz to adwocata rob imy tak jak majonez tylko zamiast oleju lejemy spirytus 
 
7-8 żółtek
3)4 szklanki cukru pudru+2 0p.cukru waniliowego
Cwiartkę spirytusu
1 szklankę mleka( ja kiedyś robiłam ze skondensowanym,ale nie tym słodkim)
żółtka z cukrem i wanilią utrzeć mikserem do białości,po woli wlewasz mleko a potem spirytus.
temperatury skladnikóws muszą być podobne ,zeby się nie zważyło( no widzisz jak majonez )
 )
jeśli jest za gęsty-dodać jeszcze mleka.
-czekoladowy-dodaj rozpuszczoną czekolade -gorzką
-kawowy-4 łyżeczki czubate kawy rozpuszczalonej(rozpuszczona w goerrącym mleku i ostudzone)
			
			
									
						
							Elu jak pamietasz to adwocata rob imy tak jak majonez tylko zamiast oleju lejemy spirytus
 
 7-8 żółtek
3)4 szklanki cukru pudru+2 0p.cukru waniliowego
Cwiartkę spirytusu
1 szklankę mleka( ja kiedyś robiłam ze skondensowanym,ale nie tym słodkim)
żółtka z cukrem i wanilią utrzeć mikserem do białości,po woli wlewasz mleko a potem spirytus.
temperatury skladnikóws muszą być podobne ,zeby się nie zważyło( no widzisz jak majonez
 )
 )jeśli jest za gęsty-dodać jeszcze mleka.
-czekoladowy-dodaj rozpuszczoną czekolade -gorzką
-kawowy-4 łyżeczki czubate kawy rozpuszczalonej(rozpuszczona w goerrącym mleku i ostudzone)
Ogródek An-ki 
An-ka
			
						An-ka
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1982
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Anka.Adwokata to ja robiłem ostatni raz chyba ze 20lat temu.Przepis chyba był taki jak ten twój.Pamiętam że jak nie było spirytusu to robiłem z księżycówki,ale takiej dobrej z cukru.Gdzie te czasy
			
			
									
						
							Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
			
						Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- fela
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
No to takie słodycze An-ka to ja bardzo lubię  . Nio, nio, ale smakołyczek! Mam chętkę sobie zrobić czekoladowy
 . Nio, nio, ale smakołyczek! Mam chętkę sobie zrobić czekoladowy  .  Może to głupie pytanie, a co tam...Czy taki ze sklepu jest gorszy?
 .  Może to głupie pytanie, a co tam...Czy taki ze sklepu jest gorszy?
			
			
									
						
										
						 . Nio, nio, ale smakołyczek! Mam chętkę sobie zrobić czekoladowy
 . Nio, nio, ale smakołyczek! Mam chętkę sobie zrobić czekoladowy  .  Może to głupie pytanie, a co tam...Czy taki ze sklepu jest gorszy?
 .  Może to głupie pytanie, a co tam...Czy taki ze sklepu jest gorszy?- fela
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu jak pamietasz to adwocata rob imy tak jak majonez tylko zamiast oleju lejemy spirytus 
Co Wy, dziewczyny, z musztardą czekoladowy?
			
			
									
						
										
						
Co Wy, dziewczyny, z musztardą czekoladowy?
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1982
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Felu.Może to nowy przepis z tą musztardą
			
			
									
						
							Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
			
						Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum 
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Felu kruche i drożdżowe i tak wkładam do nagrzanego piekarnika. A jak teraz będę piekła jakieś biszkoptowe to spróbuję Waszego sposobu.  
 
A co do panierki to ja używam całego jajka i tartej bułki....mi nie przywiera ani się nie odkleja jeżeli ryba jest choć po części odmrożona a najlepiej całkowicie odmrożona i kiedy patelnia jest dosyć mocno nagrzana.
Wtedy przed położeniem ryby ściągam z pieca na sekund 5 i kładę ryby. Tą metodę stosuję i do schaboszczków....to co ma panierkę...tak samo robię jak przewracam na drugą stronę. Samo żółtko OK ale co z tym białkiem zrobić..ileż można tych kokosanek napiec .
 . 
Izka odkąd chodzę na ćwiczenia to jakoś też wolę konkrety...nie ciągnie mnie aż tak a za wszelkimi rybami przepadam.
 a za wszelkimi rybami przepadam.  
  
Andziu ja zawsze robię ze świeżych....ostatnio znajoma kupiła w Makro....ale myślę, że tak ...i to ryba ...i to. 
 
To co następny biszkopt robimy jak dziewczyny. 
  
Aniu....jak będę w mieście to zapytam...na pewno będą wiedzieć. Nie trudź się z fotką
Widać, że święta blisko ...i dobrze. Gorąco pozdrawiam.
 Gorąco pozdrawiam. 
			
			
									
						
										
						 
 A co do panierki to ja używam całego jajka i tartej bułki....mi nie przywiera ani się nie odkleja jeżeli ryba jest choć po części odmrożona a najlepiej całkowicie odmrożona i kiedy patelnia jest dosyć mocno nagrzana.
Wtedy przed położeniem ryby ściągam z pieca na sekund 5 i kładę ryby. Tą metodę stosuję i do schaboszczków....to co ma panierkę...tak samo robię jak przewracam na drugą stronę. Samo żółtko OK ale co z tym białkiem zrobić..ileż można tych kokosanek napiec
 .
 . Izka odkąd chodzę na ćwiczenia to jakoś też wolę konkrety...nie ciągnie mnie aż tak
 a za wszelkimi rybami przepadam.
 a za wszelkimi rybami przepadam.  
  Andziu ja zawsze robię ze świeżych....ostatnio znajoma kupiła w Makro....ale myślę, że tak ...i to ryba ...i to.
 
 To co następny biszkopt robimy jak dziewczyny.
 
  Aniu....jak będę w mieście to zapytam...na pewno będą wiedzieć. Nie trudź się z fotką

Widać, że święta blisko ...i dobrze.
 Gorąco pozdrawiam.
 Gorąco pozdrawiam. 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum 
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Aneczko ja tam nie robię majonezu...tyle co ja używm to majonezownie by zbankrutowały.  
   
 
Już nie pamiętam czy miałam przepis albo może z głowy robiłam a teraz sama rozumiesz głowa nie ta 
 
Na pewno były żółtka i mleko sondensowane...ale chyba robiłam na wódce.
Będę robiła ten kakaowy Twój bo kawowy coś tam ...widziałam u Ani Anaka....prima i tego od niej właśnie chcę zrobić.
  bo kawowy coś tam ...widziałam u Ani Anaka....prima i tego od niej właśnie chcę zrobić.
Muszę Was jakoś po sprawiedliwości podzielić. :P Ślicznie Ci dziękuję...jak zrobię zamelduję. 
 
Tadeuszu...no ja ....to było ze 20 lat temu. Nie masz tej cukrówki jeszcze gdzieś. 
   
 
Felu ze sklepu na pewno jest gorszy...najlepiej samemu zrobić. Z pewnością dużo zależy od jajek.
Może gdzieś na wsi dostaniesz takie prosto od kury.....sparzysz sekundę i możesz mieszać .
 .
Ja będę robić od Anki czekoladowy a kawowy od Ani Anaczki. 
 
Och ta Anka jak już powie....musztarda czekoladowa można zaryć ze śmiechu.
 można zaryć ze śmiechu.  
Tadeuszu wcale bym się nie zdziwiła ...
			
			
									
						
										
						 
   
 Już nie pamiętam czy miałam przepis albo może z głowy robiłam a teraz sama rozumiesz głowa nie ta
 
 Na pewno były żółtka i mleko sondensowane...ale chyba robiłam na wódce.
Będę robiła ten kakaowy Twój
 bo kawowy coś tam ...widziałam u Ani Anaka....prima i tego od niej właśnie chcę zrobić.
  bo kawowy coś tam ...widziałam u Ani Anaka....prima i tego od niej właśnie chcę zrobić.Muszę Was jakoś po sprawiedliwości podzielić. :P Ślicznie Ci dziękuję...jak zrobię zamelduję.
 
 Tadeuszu...no ja ....to było ze 20 lat temu. Nie masz tej cukrówki jeszcze gdzieś.
 
   
 Felu ze sklepu na pewno jest gorszy...najlepiej samemu zrobić. Z pewnością dużo zależy od jajek.
Może gdzieś na wsi dostaniesz takie prosto od kury.....sparzysz sekundę i możesz mieszać
 .
 .Ja będę robić od Anki czekoladowy a kawowy od Ani Anaczki.
 
 Och ta Anka jak już powie....musztarda czekoladowa
 można zaryć ze śmiechu.
 można zaryć ze śmiechu.  
Tadeuszu wcale bym się nie zdziwiła ...

- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1982
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu.niestety nikt nigdy nie chciał zostawić nawet kropelki,ale to nie problem zapraszam na wiśnióweczkę lub malinówkę.kiedy wpadnie więcej forumowiczów znajdzie się jeszcze winko z borówki amerykańskiej.no to sto lat.
			
			
									
						
							Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
			
						Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie






 
 
		
