Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Mam Świdośliwę Ballerina posadzoną w ubiegłym roku. O dziwo w tym roku wydała owoce w liczbie 10 sztuk. Mam pytanie kiedy należy się spodziewać dojrzałości owoców.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

szarotka66 pisze:Kwitnie: :D
Obrazek
Pamiętacie moją Larmacką? Dziś podczas pielenia znalazłam pod nią setki siewek. ;:oj ;:oj Czy wyrosną z nich pełnowartościowe rośliny? Prze tyle lat nie zwracałam uwagi na to co jest pod krzewem dlatego nie wiem co z nich wyrośnie. Na wszelki wypadek popikowałam na rozsadnik część z nich. ;:224
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18

Post »

Będą normalne A. Lamarckii. Metoda samosiewów, odrostów korzeniowych i rozłogowych jest samoczynnie wypromowana przez naturę. Co ciekawsze, natura poprawia działania człowieka. Kilkanaście moich szkółkowych A. species nabywanych jako pienne ( nie krzaczaste) masowo wypuszcza odrosty korzeniowe. Jak na jesieni nie wyłuskam wszystkich odrostów to na drugi rok zamiast drzewek będę miał kolejne krzaczory. Troszkę delikatnego kopania i kolejni amatorzy będą uszczęśliwieni.
Pozdrawiam
W
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

Moja w tym roku po zimie (a przecież zima była słaba) znowu przemarzła, to już drugi rok z rzędu, choć była owinięta. Na szczęście bokiem coś puściła i nawet miała skupisko kwiatów, choć tylko 1 się zawiązał.
Życie, Ty wariacie...
skierwies
100p
100p

Post »

Ny, to co ona jest???? Jakaś wydelikacona krzyżówka szkółkowa czy co.
Widziałem odmianę Saskatchewan daleko na północy juesej gdzie mrozy zimowe to mały pikuś, jakieś 35-40 to normalka, z opowiadań w północnej Finlandii - 50 i wszystko żyje. Chyba, że masz dosyć podmokły teren czego A. nie lubi i przemarza od korzenia. Teoretycznie świdośliwa nie ma u nas żadnych zagrożeń, temperaturowych czy od jakichś żyjątek. Piszę "teoretycznie", bo kilka "szkółkowych" odmian ma podżerane listki (otworki), niektóre atakuje jakiś pajączek (końcówki nowych przyrostów w delikatnym kokoniku z pajęczyny), ale bez specjalnych uszkodzeń. Chuchaj na swoją, może wyjdzie z biedy.
PS. Nie owijaj na zimę, może po prostu się zaparzyła.
:wit
W
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam 2 w donicach. Na zimę nie okrywam. Mrozy im nie straszne.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

mam pytanko, zakupiłam wczoraj 2 świdośliwy, są to pojedyncze łodygi wielkości ok. 30 cm. Proszę, doradźcie mi, czy na przyszły rok ją jakoś trochę obciąć, ażeby ją wzmocnić, czy niech rośnie sobie bez podcinania? :?
skierwies
100p
100p

Post »

Witam kolejną świdomaniaczkę ;:196

Nic nie rób. W pierwszym roku po posadzeniu i tak swoje odchoruje - będzie rosła wolno. W następnych latach, jak osiągnie minimum 1 metr wysokości można się będzie zastanawiać czy ją jakoś formować. Na razie nic, tylko chuchaj i dmuchaj.

pozdrawiam
W. :wit
monberka
500p
500p

Post »

ok, dziękuję bardzo za odpowiedź, pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

monberka napisał(a): zakupiłam wczoraj 2 świdośliwy. Napisz jakie to świdośliwy. Ja mam kanadyjską. Sadziłem ubiegłej jesieni z gołym korzeniem. Dziś przyrosty po 60cm i dalej rośnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
monberka
500p
500p

Post »

Prince William i Smoky
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Czy wszystkie odmiany świdośliwy smakują mniej więcej tak samo,czy jednak są smaczniejsze i mniej smaczne?Dziękuję
skierwies
100p
100p

Post »

Noo...ale żeś zabombił/a. Dyskutować na odległość o smaku?????
Smak jest odczuciem typowo osobniczym, jedni lubią słodkie inni kwaśne. Poza tym ta sama odmiana rosnąca w innych warunkach ( nasłonecznienie, nawilgocenie, pH gleby i szereg innych) może mieć inny smak. A tak w zasadzie to wszystkie smakują tak samo, z tym że jedne mniej drugie bardziej.
;:oj

Posadź sobie kilka odmian i testuj.
Pozdrawiam
W. :wit
monberka
500p
500p

Post »

Powiedzcie mi, czy świdośliwa William i Smoky poradzą sobie na terenie "wilgotnym", tzn. teren ogólnie nie jest sam w sobie wilgotny, ale jak popada ostro to czasem stoi troszke wody. Lepiej je przesadzić czy zostawić?
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
Planuję podadzić na działce trzy świdośliwy - Ballerina, Larmacka i Prince William - tak sobie umyśliłam po przeczytanie Waszych postów, przeraża mnie tylko totalny brak oznakowania odmian u sprzedających - świdośliwa to świdośliwa i już, macie może namiary na sprawdzone szkółki, które prowadzą sprzedaż wysyłkową?
pozdrawiam
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”