Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Re: Świdośliwa
Mam Świdośliwę Ballerina posadzoną w ubiegłym roku. O dziwo w tym roku wydała owoce w liczbie 10 sztuk. Mam pytanie kiedy należy się spodziewać dojrzałości owoców.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętacie moją Larmacką? Dziś podczas pielenia znalazłam pod nią setki siewek.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Będą normalne A. Lamarckii. Metoda samosiewów, odrostów korzeniowych i rozłogowych jest samoczynnie wypromowana przez naturę. Co ciekawsze, natura poprawia działania człowieka. Kilkanaście moich szkółkowych A. species nabywanych jako pienne ( nie krzaczaste) masowo wypuszcza odrosty korzeniowe. Jak na jesieni nie wyłuskam wszystkich odrostów to na drugi rok zamiast drzewek będę miał kolejne krzaczory. Troszkę delikatnego kopania i kolejni amatorzy będą uszczęśliwieni.
Pozdrawiam
W
Pozdrawiam
W
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja w tym roku po zimie (a przecież zima była słaba) znowu przemarzła, to już drugi rok z rzędu, choć była owinięta. Na szczęście bokiem coś puściła i nawet miała skupisko kwiatów, choć tylko 1 się zawiązał.
Życie, Ty wariacie...
Ny, to co ona jest???? Jakaś wydelikacona krzyżówka szkółkowa czy co.
Widziałem odmianę Saskatchewan daleko na północy juesej gdzie mrozy zimowe to mały pikuś, jakieś 35-40 to normalka, z opowiadań w północnej Finlandii - 50 i wszystko żyje. Chyba, że masz dosyć podmokły teren czego A. nie lubi i przemarza od korzenia. Teoretycznie świdośliwa nie ma u nas żadnych zagrożeń, temperaturowych czy od jakichś żyjątek. Piszę "teoretycznie", bo kilka "szkółkowych" odmian ma podżerane listki (otworki), niektóre atakuje jakiś pajączek (końcówki nowych przyrostów w delikatnym kokoniku z pajęczyny), ale bez specjalnych uszkodzeń. Chuchaj na swoją, może wyjdzie z biedy.
PS. Nie owijaj na zimę, może po prostu się zaparzyła.
W
Widziałem odmianę Saskatchewan daleko na północy juesej gdzie mrozy zimowe to mały pikuś, jakieś 35-40 to normalka, z opowiadań w północnej Finlandii - 50 i wszystko żyje. Chyba, że masz dosyć podmokły teren czego A. nie lubi i przemarza od korzenia. Teoretycznie świdośliwa nie ma u nas żadnych zagrożeń, temperaturowych czy od jakichś żyjątek. Piszę "teoretycznie", bo kilka "szkółkowych" odmian ma podżerane listki (otworki), niektóre atakuje jakiś pajączek (końcówki nowych przyrostów w delikatnym kokoniku z pajęczyny), ale bez specjalnych uszkodzeń. Chuchaj na swoją, może wyjdzie z biedy.
PS. Nie owijaj na zimę, może po prostu się zaparzyła.

W
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam 2 w donicach. Na zimę nie okrywam. Mrozy im nie straszne.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
mam pytanko, zakupiłam wczoraj 2 świdośliwy, są to pojedyncze łodygi wielkości ok. 30 cm. Proszę, doradźcie mi, czy na przyszły rok ją jakoś trochę obciąć, ażeby ją wzmocnić, czy niech rośnie sobie bez podcinania? 

MONIA
Zapraszam:)
Witam kolejną świdomaniaczkę
Nic nie rób. W pierwszym roku po posadzeniu i tak swoje odchoruje - będzie rosła wolno. W następnych latach, jak osiągnie minimum 1 metr wysokości można się będzie zastanawiać czy ją jakoś formować. Na razie nic, tylko chuchaj i dmuchaj.
pozdrawiam
W.

Nic nie rób. W pierwszym roku po posadzeniu i tak swoje odchoruje - będzie rosła wolno. W następnych latach, jak osiągnie minimum 1 metr wysokości można się będzie zastanawiać czy ją jakoś formować. Na razie nic, tylko chuchaj i dmuchaj.
pozdrawiam
W.

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
monberka napisał(a): zakupiłam wczoraj 2 świdośliwy. Napisz jakie to świdośliwy. Ja mam kanadyjską. Sadziłem ubiegłej jesieni z gołym korzeniem. Dziś przyrosty po 60cm i dalej rośnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Czy wszystkie odmiany świdośliwy smakują mniej więcej tak samo,czy jednak są smaczniejsze i mniej smaczne?Dziękuję
Noo...ale żeś zabombił/a. Dyskutować na odległość o smaku?????
Smak jest odczuciem typowo osobniczym, jedni lubią słodkie inni kwaśne. Poza tym ta sama odmiana rosnąca w innych warunkach ( nasłonecznienie, nawilgocenie, pH gleby i szereg innych) może mieć inny smak. A tak w zasadzie to wszystkie smakują tak samo, z tym że jedne mniej drugie bardziej.
Posadź sobie kilka odmian i testuj.
Pozdrawiam
W.
Smak jest odczuciem typowo osobniczym, jedni lubią słodkie inni kwaśne. Poza tym ta sama odmiana rosnąca w innych warunkach ( nasłonecznienie, nawilgocenie, pH gleby i szereg innych) może mieć inny smak. A tak w zasadzie to wszystkie smakują tak samo, z tym że jedne mniej drugie bardziej.

Posadź sobie kilka odmian i testuj.
Pozdrawiam
W.

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Powiedzcie mi, czy świdośliwa William i Smoky poradzą sobie na terenie "wilgotnym", tzn. teren ogólnie nie jest sam w sobie wilgotny, ale jak popada ostro to czasem stoi troszke wody. Lepiej je przesadzić czy zostawić?
MONIA
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52

Planuję podadzić na działce trzy świdośliwy - Ballerina, Larmacka i Prince William - tak sobie umyśliłam po przeczytanie Waszych postów, przeraża mnie tylko totalny brak oznakowania odmian u sprzedających - świdośliwa to świdośliwa i już, macie może namiary na sprawdzone szkółki, które prowadzą sprzedaż wysyłkową?
pozdrawiam
Iwona
Iwona