Przepisy Jadzi1 i miłych gości
Ale przepisów
Zostawiam przepis na chlebek , naprawdę wychodzi zawsze i jest pyszny oraz robi się go bardzo szybko.
*1 kg mąki
*4 szklanki ciepłej wody
*10 dag drożdży
*3 łyżki soli
*1 szklanka ziaren słonecznika
* 1 szklanka ziaren siemienia lnianego
* 1 szklanka pestek dyni
Wykonanie
Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, ucierając aż się rozpuszczą, dodajemy troszeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia . Dodajemy ciepłą wodę, sól i mąkę oraz pozostałe składniki i wyrabiamy około 5 min. Ciasto wykładamy do dwóch blaszek keksówek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika, chleb skrapiamy wodą, pieczemy około godziny;)
smacznego!!
Ja piekę z połowy składników .
To ten z ziarnami

Zostawiam przepis na chlebek , naprawdę wychodzi zawsze i jest pyszny oraz robi się go bardzo szybko.
*1 kg mąki
*4 szklanki ciepłej wody
*10 dag drożdży
*3 łyżki soli
*1 szklanka ziaren słonecznika
* 1 szklanka ziaren siemienia lnianego
* 1 szklanka pestek dyni
Wykonanie

Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, ucierając aż się rozpuszczą, dodajemy troszeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia . Dodajemy ciepłą wodę, sól i mąkę oraz pozostałe składniki i wyrabiamy około 5 min. Ciasto wykładamy do dwóch blaszek keksówek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika, chleb skrapiamy wodą, pieczemy około godziny;)
smacznego!!
Ja piekę z połowy składników .
To ten z ziarnami

Ja też będę piekła, ale z razowej mąki i na zakwasie 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Jadziu....dlaczego ci zakwas nie wychodzi ....to takie proste, tylko trzeba trzymać trzy dni w ciepleJadzia1 pisze: Basiu mnie coś zakwas nie wychodzi , to znaczy raz mi wyszedł a później już nie chciał![]()

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Właśnie się upiekł... zjadłam ciepłą kromkę i wskakuję do łóżka bo zmęczona jestem
Jest super! Tylko nie miałam siły myśleć i nie posmarowałam góry śmietaną ani białkiem.... bo nie było napisane... i mam białą skórkę
ale super się kroi i jest pyszny!
Chciał wyjść z foremki hihihi

Jest super! Tylko nie miałam siły myśleć i nie posmarowałam góry śmietaną ani białkiem.... bo nie było napisane... i mam białą skórkę

ale super się kroi i jest pyszny!
Chciał wyjść z foremki hihihi
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
właśnie zjadłam ... pychaEwa Janina Sadowska pisze:Lisko-a rano chlebuś takiż dobry jak ciepły tuż przed północą?

Już "sprzedałam" przepis w pracy.... dlatego weszłam tu, żeby wydrukować koleżance

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Witajcie
dziś zostawiam przepis na pyszne mięsko
* O ,50 kg schabu
* łyżka soli
* łyżka cukru
* pół łyżki pieprzu mielonego prwdziwnego
Wykonanie
Mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy wszystkie składniki , i wsypujemy do torebki foliowej takiej aby nasz schab tam się zmieścił . Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach , torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki .
Co dziennie rano i wieczorem wyjmujemy torebkę i przewracamy schab , tak aby powstały sos nasączył mięso ( bez otwierania torebki)Piątego dnia wyjmujemy mięso , osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 c jakieś 40 , 60 min , Mięso musi się,..... kurcze jak tu powiedzieć skurczyć i z cisnąć w sobie
<najlepsze jest następnego dnia . Ja właśnie nastawiłam w lodówce następną porcję .
SMACZNEGO
Tak wygląda jak leżakuje

A tu już gotowe do jedzenia

* O ,50 kg schabu
* łyżka soli
* łyżka cukru
* pół łyżki pieprzu mielonego prwdziwnego

Wykonanie
Mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy wszystkie składniki , i wsypujemy do torebki foliowej takiej aby nasz schab tam się zmieścił . Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach , torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki .
Co dziennie rano i wieczorem wyjmujemy torebkę i przewracamy schab , tak aby powstały sos nasączył mięso ( bez otwierania torebki)Piątego dnia wyjmujemy mięso , osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 c jakieś 40 , 60 min , Mięso musi się,..... kurcze jak tu powiedzieć skurczyć i z cisnąć w sobie

SMACZNEGO

Tak wygląda jak leżakuje

A tu już gotowe do jedzenia