Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Ale wielki ten dziurawiec Beatko - u nas mała kępka, kilka pędów, a jeszcze część wyciąłem, by spróbować ukorzenia.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Beatko :wit
Podziwiam niezliczoną ilość Twoich pięknych kolaży jak i mnóstwo w nich pięknie kwitnących roślin.
Zapytuję równocześnie co się z Tobą dzieje,ponieważ nie ma Cię na forum od sierpnia b.r.?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba wrócę do odętki w przyszłym roku, do "twarzy" jej z bodziszkiem :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Odętka ładna, ale strasznie ekspansywna. I z rozłogów i z nasion. Trzeba pilnować.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, ogrodowe zdjęcia z ubiegłego sezonu skrzętnie obejrzałam. Jak zawsze zachwyciły mnie Twoje budleje ;:138
Jedna wiosną mi padła...tzn. chyba przemarzła, bo czekałam do lipca aż odbije, ale się nie doczekałam. Kupiłam zatem kolejną o kwiatach podobnych do Twojej Funky Fuchsja - zapomniałam nazwy :oops: Kwitła bardzo ładnie, chociaż sam krzaczek należy do niższych odmian. Mam nadzieję, że ta prztrwa bez problemu. U nas zimy nie ma, więc jest szansa, że nic jej nie będzie.
;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Beatko....witaj w nowym sezonie ogrodowym.
Serdecznie pozdrawiam❤❤❤
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

:wit

Bardzo dziękuję za wpisy ;:196

Troszkę u mnie było dużych zmian, więc nie zawsze był sposób na pisanie, ale zerkałam na FO regularnie. :D
W kwietniu zmieniłam pracę i to kilka miesięcy przed emeryturą - ale to była świetna decyzja.

Krysiu - jak miło! O tak, sezon można powiedzieć, że już zaczynamy. Co można w ogrodzie to się działa. A z pierwszymi wysiewami zimowymi ruszam 8 lutego.
Wszystkiego dobrego! ;:196 ;:196

Dorotko, u mnie budleje mają się doskonale. Po prostu im służy - na razie. Bo to wszystko się zmienia,
Zmieniają się warunki w ogrodzie co parę lat. Przynajmniej u mnie tak jest.
W tym roku budleje są wciąż zielone. Ale troszkę przyciąć trzeba je będzie.
W lipcu już powinna odbić u Ciebie, a może za nisko była cięta? Te 40 cm to jest taka fajna wysokość. No i może czas cięcia. Ja tnę na przełomie marca i kwietnia. W tym roku jednak dwie przytnę tylko trochę, bo jest cała w liściach.
Ja wolę niższe odmiany budlei, mają ładniejszy pokrój, taki kompaktowy.
Pozdrawiam ;:196

Wanda - pewnie jak ma dobry grunt to odętka bywa ekspansywna. U mnie nie jest. Rośnie tylko w jednym meijscu chociaż próbowałam ją wstawić chyba do 5 innych - ale nie chce być gdzie indziej.

Bufo-bufo - bardzo lubię odętkę. Jest i z bodziszkiem i z fioletową rutewką. W ważnym miejscu - bo tam gdzie się biesiaduje :D Nikt nie przechodzi obok niej obojętnie.

Arkadiusz - bardzo dziękuję za wywołanie zza drzew :wink:
Jak na razie jest wszystko ok. Ale czas mi tak szybko umyka, że ciężko sobie przypomnieć kiedy było lato... Bardzo szybko to przeleciało. Ale cieszę się, że idzie już wiosna. Jak zdrowie dopisze to będę miała dla ogrodu już sporo czasu ;:138
Na razie rozpisuję plan (jak co roku). Fajnie się potem skreśla co już jest zrobione.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. ;:3

Andrzejku - na wiosnę tnę tego dziurawca ok. 40 - 50 cm nad ziemią. A w ciągu sezonu jest stale przycinany do wazonu. Może dlatego się tak ładnie krzewi.
Wreszcie zdobyłam nasiona wieczornika damskiego ;:215
Ale całkowicie straciłam wierzbę, obraziła się na mnie. Zrobiłam w zeszłym roku jedną sadzonkę - zobaczymy - może się odobrazi. :D
Pozdrawiam ;:3

Soniu / cymciu - ja nadal jestem myślami u Ewy - ta okolica jest przepiękna! Brakuje w mojej okolicy takich łąk, a o klimatycznej i bajkowej rzece nawet nie wspomnę.
Tak, bodziszek Rozane, rutewka i odętka - są w podobnej kolorystyce. Są blisko siebie bo to mała rabatka przy stole. Mają tam trudne warunki, więc może dlatego sobie tak świetnie radzą, jedno przy drugim :D Ale przynajmniej zawsze coś tam kwitnie. Odętkę przycinam zanim zawiąże pąki by nie była za wysoka.

Aniu / anabuko1 - o tak, mamy różne rośliny w ogrodach. Nic na siłę. U mnie np. bardzo pasowałyby łubiny - ale te muszę traktować jak jednoroczne.

Małgorzatko / kuneg - uwielbiam tego dziurawca barwierskiego. W tym roku za sprawą Anego spróbuję troszkę go rozmnożyć. Te gałązki z jesieni na razie mają się dobrze, ale zobaczymy co z nimi będzie dalej. Spróbuję też ukorzenić patyki z wiosennego cięcia. Cudny krzew!
Pozdrawiam :D

Zagadka - gdzie jest kot? Takiego mam łobuziaka. Wskoczenie na drzewo i zeskoczenie zniego - nie stanowi dla niego żadnego problemu.

Obrazek

A to zdjęcia z dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Beatko, po pierwsze kot, czarno biały łobuziak, siedzi bardzo wysoko. Dobrze, że sam schodzi i nie musisz wzywać strażaków! ;:333
Beatko, Twój dziurawiec musi być jakiś inny niż mój, skoro swój tniesz na ok.50 cm, a mój dorasta najwyżej do 50 cm.

Wykorzystam Twój pomysł z przycięciem odętki, bo moje rosną bardzo wysoko. ;:124
Muszę pozaglądać wstecz, jaką masz odętkę, może to ta jesienna? Moja, to ta wcześniejsza i rozrasta się bardzo, a jeszcze bardziej się sieje, zarastają wszystko wokół!
Twój ogród wygląda jakby zimy wcale w nim nie było ;:oj , a i wiosenne kwiatuszki się pojawiły. :tan Teraz tylko ciepełka! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Kota mimo wysokości odnalazłam, ale ja umiem ich szukać bo mam rudzielca i też tak hasa po orzechu, nieraz się zastanawiamy czy da radę zejść.
U mnie w ogrodzie obudziły się ranniki i zakwitł pierwszy krokus a chryzantemy to przez cała zimę miały i mają pojedyńcze kwiatki.
Nie ukrywam że za prawdziwą zimą ze śniegiem to tęsknię.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Beatko, kot jest na trzecim piętrze po lewej stronie ;:306

Kiedyś też miałam takiego kota, jak mieszkałam w innym miejscu. Jak był jeszcze młodziutki, taki podrostek, to wlazł na ogromnego żywotnika u sąsiadów. Nie chciało mi się iść po niego, tylko go wołałam, a on miałczał na całą okolicę. Wyszła sąsiadka i zaczęłyśmy rozmowę. Stwierdziłam, że jak sam wlazł, to i sam zlezie. Parę minut pomiałczał bezskutecznie i zlazł :lol: Po czym skruszony przybiegł truchcikiem do swojej pańci, czyli do mnie... a mówią, że koty nie bardzo reagują na ludzi :lol:

Powiedz jeszcze, że Twój kot również poluje na wszystko, co się rusza ;:306

Fotki bardzo fajne, szczególnie, że za oknem niezbyt przyjemnie. Miło tak oko pocieszyć kwitnącymi widoczkami :)

Miło Cię znów widzieć :D
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witaj Beatko ;:196
Od razu radośniej jak się ogląda twoje zdjęcia.
Nieraz lepiej zmienić pracę tuż przez emeryturą, niż się męczyć - ja też dwa lata przed, uciekłem :wink:
Czyli na świecie wszystko kręci się wkoło - od ciebie dostałem patyczki wierzby i ode mnie wrócą do ciebie :D
Po kwitnieniu obetnę i będę ukorzeniał.
Dobrze, że podpowiedziałaś o cięciu dziurawca - mi było szkoda, więc był słabo rozkrzaczony, a pędy które pobrałem ładnie się ukorzeniły.
Wieczornik damski - w ub.r. było go mało i ... zapomniałem zebrać nasiona - ciekawe czy gdzieś urośnie na rabatach - zapomniałem już gdzie był :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na przedostatnim kolażu, na dole jest lewkonia.
Jestem bardzo zaskoczona, bo siana w marcu ubiegłego roku, teraz tak pięknie się wciąż trzyma, kwitnie i pięknie sobie pachnie, nic nie robiąc sobie z zimy.

Ostatnio chciałam poodwiedzać wątki, ale najpierw zajrzałam do Lucynki - i już potem pisać nie dałam rady.

Martuś - byłam pewna, że sam nie zeskoczy. Ale jak kot zobaczył swój przysmak, to miał bardzo blisko na ziemię :D
Dziurawca mamy pewnie z tego samego źródła :D Ale wiadomo - albo coś spasuje naszym roślinom - albo nie.
Mnie Iwonka1 namówiła do jego przycinania po zimie. Na początku też się bałam. Teraz tnę go non stop, ale oczywiście szukając odpowiednio "niepotrzebnych" gałązek na nim, a potrzebnych w wazonie.
Tak, moja odętka kwitnie później.
Róże co niektóre to w ogóle zimy nie widzą, np. Madam Anisette - liście ma piękne, i to wszystkie, z góry na dół.
Też życzę już tylko ciepłych dni ;:196

Krysiu - a nie miałaś w ogóle w tym roku "domku w Karkonoszach"? U nas był około dwóch tygodni.

Jeszcze raz dziękuję Małgosiu za miłe słowa. ;:196
Tak, kot ubiega się za wszystkim. Najbardziej żal mi motyli na budlei - jak sobie je upatrzy.
Co z tym powiedzeniem o kotach i ludziach - to nie wiem jak to jest. Ale u mnie kot jest ze mną w ogrodzie non stop. Często mi wchodzi pod nogi czy pod ręce jak coś przycinam. Często odprowadza mnie na przystanek autobusowy, ba - nawet czeka aż autobusem odjadę. Jak wracam - zaraz wylatuje na ulicę i prowadzi mnie do domu. Więc mamy tak samo świetne kociaki.
Słyszałam jednak takie zdanie, że kot bardzo się przyzwyczaja do miejsca. I że podczas dłuższej nieobecności (urlop, itp,) lepiej by ktoś doglądał kota w jego otoczeniu, niż zabrał go do siebie.

Andrzejku - u Ciebie pewnie jeszcze więcej jest już kolorów - zwykle to dwa tygodnie wszystko wcześniej niż u mnie. Ale po raz pierwszy przebiśniegów listki wyszły mi już w grudniu.
Jutro mają przyjść nasiona wieczornika - więc pewnie kwiatami będę się cieszyć dopiero za rok. Ale, ważne, że już będą. Tej rośliny nie miałam od 30 lat. Wtedy miałam tylko fioletowego. Teraz zamówiłam białego i fioletowego, ale nie w mixie.
Dziękuję za wierzbę.
Zgodnie z Twoim pomysłem - też ukorzeniłam jesienią tego dziurawca. Na razie te patyki trzymają się dobrze.
Nadal ten mój krzaczek trzyma piękny kompaktowy pokrój. I niech taki już będzie.
Obecnie mam własną działalność - i z wielkim spokojem i spełnieniem zawodowym niebawem mogę przejść na emeryturę.
W sumie to trzy lata myślałam o zmianie pracy, ale rok temu się zdecydowałam. Andrzejku, widać - wiesz o czym piszę, skoro też krótko przed emeryturą zmieniłeś swoją ścieżkę zawodową. I na pewno też na korzyść.
Pozdrawiam ;:3

Marto, Małgosiu, Krysiu - kot stwierdził, że coś za łatwo Wam poszło odgadnięcie. ;:306
Jednakże bardzo gratuluje ;:303
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Beatko, nie trzeba było mówić kiciakowi, że łatwo było go znaleźć, teraz postara się lepiej chować i będziesz mieć kłopot. ;:306
Od zawsze koty w domu były, takie tylko moje i gospodarskie, chadzające własnymi drogami. Córcia też miała ukochanego Czarnego, nie opuszczał jej na krok, a kiedy się przeprowadziliśmy, po miesiącu, wrócił na stare śmieci. Jeszcze kilka razy nas odwiedził, chyba chciał żebyśmy wrócili z nim, w końcu przestał przychodzić. :(
Dziurawca mam z nasionek wysianych w początkach ogrodowania na własnej działce, jeszcze zanim trafiłam na forum. Nigdy nie zastanawiałam się dlaczego teraz nie mam siewek, skoro wtedy wzeszły jak las ;:oj , dopiero Twój wpis mnie do tego skłonił. Widzę, że ciągle trzyma nasionka, to zbiorę i sypnę do ziemi i zobaczę czy wzejdą.
Wiosną tnę go niziutko, na 5 - 10 cm, może dlatego dorasta zaledwie do 50-ciu, bo wygląda identycznie jak Twój.
Jeśli nasiona odętki zdążą dojrzeć, to może spróbuj posiać ją tam gdzie chcesz żeby rosła?
To widać na zdjęciach, że wyjątkowo ciepło w Twoim ogrodzie ;:138 , u mnie mocniej zmroziło, liście na różach jednak zmrożone.
Lewkonia zaskakująco dobrze się trzyma ;:215 i niech tak zostanie! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cieszę się bardzo z Twojego powrotu, bo już się troszkę stęskniłam. :) W ogrodzie Twoim zieloniutko. Jak miło to wszystko się ogląda. Na ostatnim zdjęciu pokazałaś chyba liście róży, chyba że się mylę. Wygląda świetnie, całkiem jak w lecie. Niektórzy obrywają na zimę wszystkie liście, nawet jeśli nie są zagrzybione. Już nie pamiętam, czym to argumentują. Bardzo się jednak zdziwiłam.
Wspominacie o lewkonii. Jeszcze jej nigdy niemiałam, ale w tym roku kupiłam nasiona i już wysiałam w butelce. Z tego co czytam, to warto ją mieć, tym bardziej że nawet potrafi przezimować.
Tylko powiedzcie mi jeszcze, czy ją uszczykujecie celem rozkrzewienia, a jeśli tak to w jakim stadium. :?:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda - bardzo dziękuję ;:168
Te róże w tym roku są zaskakujące. Budleje też.

To Madame Anisette (Chopin jest w takiej samej kondycji)
Obrazek

RU:
Obrazek

Budleja
Obrazek

Lewkonii nie uszczykuję. Nawet to odradzam. I raczej nie odrasta po ścięciu do wazonu.
Ta ze zdjęcia jest też siana w butelce/ woreczku. Tak więc na pewno Ci się powiedzie.
Mi przezimowała, ale taka zima.
Natomiast chyba mocniejsze są lwie paszcze - teraz te wielkie, odmianowe są cudne.
Zamówiłam Dark Pink (dorasta 120 - 150 cm).
Dużo radości! ;:3

Marta - no to tak jakby się potwierdziła teza o "swoim" miejscu kota, że dla niego jest ono ważne.
Oj, to możemy mieć inne dziurawce. To jak mi się powiedzie z patykami to Ci przyślę. Mam go oczywiście od Jadzi.
Siałam odętkę, ale ona wciąż w tym jednym miejscu chce. Tak się teraz właśnie zastanawiam - może ona też coś z kota ma :D :D Ale będę jeszcze próbować, bo koleżance dałam sadzonki i się pięknie przyjęły - czyli musi trafić na dobry dla siebie grunt. Spróbuję w dużej donicy - bo jeszcze nie próbowałam.
Wiesz, warto część uszczyknąć z przodu rabaty, a tył niech sobie zakwitnie odętką nieco szybciej i wyżej.

A to jest róża z 15 grudnia 2024 ;:167
Obrazek

Miłej niedzieli ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”