Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko, może z tymi szkodnikami nie będzie tak źle ;:168 Z kretem walczyłam przez wiele lat...i się poddałam. Co roku miałam podkopane róże i wszędzie pełno kopców. Potem machnęłam ręką i tylko udeptywałam ziemię. Żadne pułapki czy odstraszacze nie działały.
Super siewki piwonii i canny ;:333 Masz dobrą rękę do roślin ;:108
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko, u Ciebie jeszcze tyle śniegu leży, miejmy nadzieję, że wkrótce stopnieje i będziesz się mogła cieszyć kolorowymi zwiastunami wiosny.
Twoje kanny i piwonie zapowiadają się superowo ;:63
U mnie też kret narobił bałaganu na rabacie. W trawniku mnie tak nie drażni, bo nigdy nie miałam aspiracji, aby mieć idealny trawnik, więc jak się zdarzy kopczyk to go rozgrabiam i czekam aż trawa zarośnie.

Dobranoc Halinko, dużo slonka na najblizsze dni ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko trzymam kciuki, aby walka z ćmą się powiodła. Ja musiałam się poddać, wykopałam większość krzaków, jeszcze mam trzy małe krzaczki, ale widzę, że i w nich coś się zmienia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Halinko witaj :wit ja też mam parę bukszpanów i zjedzone w ub roku do zera tylko gałazki sterczą musze je pilnie wyciąć a czym opryskać na wiosnę ? jak to robisz?? Cieplutko pozdrawiam .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halinko zaglądam na bieżąco, ale jakoś pisanie mi idzie słabo. :oops: Wysiewy imponujące, a siewki piwonii i kann to już mistrzostwo świata. ;:180
Współczuję, ale psiarze są niereformowalni, sprzątanie zostawiają innym. ;:223
Nie wierzę w czerwone wstążeczki, ;:173 niech ogród rozwija się nadal pięknie. ;:108
Gdyby wszyscy włączali się walkę z ćmą, to na pewno byłyby efekty. Samotna walka mi się nie podobała, więc wykopałam ponad 50 sztuk. Twoich 250 szkoda, próbuj ratować, choć środki drogie i trzeba samozaparcia, żeby systematcznie pryskać.
Dużo słońca i ciepła na prace ogrodowe. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Trochę czytam z niedowierzaniem o śniegu :wink: Ja już przedwczoraj podlewałem trochę trawnik i rabatę obok trawnika - zero śniegu od dawna, i niestety już dość sucho...
Twoje krokusy rosną pod cyprisikiem, nie cyprysem :wink:
Współczuję walki z ćmą bukszpanową - może też trochę ta zima ja ograniczy.
Siewki piwonii super :) po takim rodzicu może coś fajnego wyjść :) Siewki w 2 roku tworzą czasem bardzo długi korzeń więc oceń czy doniczka nie będzie za mała :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, na mojej działce też kretowisk nie brakuje, niestety. ;:223
Można odróżnić kretowisko od kopca usypanego przez karczownika. ;:108 Kretowisko jest spiczaste, natomiast karczownik usypuje płaski kopiec.
Myślę, że u Ciebie, podobnie jak w wielu ogrodach i na wielu działkach po prostu głodne krety ruszyły na poszukiwanie tych robali, które im najbardziej smakują. ;:224
Jak sytuacja ze śniegiem? Spłynął? Znowu mroźnie się zapowiada, to może niechby sobie jeszcze poleżał.... ;:204
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko piszesz, że kanny z kłączy juz maja oznaki wirusa i to nie jedna ? Nie sądziłam, że na tym etapie już się ujawnia wirus ...
Szkoda bo piszesz, że bardzo Cię wciągnęły. Póki co mam szczęście bo omija mnie to świństwo. W ostatnich kilku latach rośnie u mnie kilkanaście odmian ale zmieniam je aby poznać inne. A ... sama wiesz, że na duże kolekcje to trzeba mieć miejsce na zimowanie. Do tego dochodzi wydłużenie wegetacji aby mieć wcześniej kwiaty stąd przyspieszony czas sadzenia.
Pokaż proszę jak wyglądają liście tych pozostałych bo warto znać objawy.
Chyba zima wraca do nas bo delikatnie przymroziło i troszkę sypnęło śniegiem.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, kawałeczek ogrodu udało mi się sprzątnąć i zima wróciła ;:145 Od rana pada śnieg ;:oj Myślę, że to już ostatni śnieg tej zimy ;:14 , ale zapowiadają go dużo! A już zaczynało być pięknie!
Nic nie wiem o wirusie kann ;:oj , kiedyś je miałam i nie zastanawiałam się nad ich chorobami. Pewnej zimy karpy zgniły i pożegnałam się z nimi.
Cierpliwości w oczekiwaniu na wiosnę, Halinko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witam :wit
Marysiu wiewióreczek ostatnio jest bardzo mało i nie wiem z jakiego powodu? Zawsze było ich dużo i lubiłam je podglądać. Najczęściej teraz podchodzą jelonki :D
Widzę, że dobrze znasz moją miejscowość :heja

Obrazek

Ewuniu dziękuję ;:196

Andrzeju u mnie jest jeszcze sporo śniegu, a w nocy jeszcze dosypało i jest całkiem biało ;:oj
Ciekawa jestem czym pryskałeś swoje bukszpany? Ja Arpon-em, bo to miałam pod ręką, a podobno miał być skuteczny też na opuchlaki.Muszę poszukać coś innego :wink:

Dorotko nawet nie chce mi się nic mówić na temat tych szkodników, ani wychodzić na ogród.
Miałam początkowo też sporo kretów,czy to karczowników, ale udało mi się ich zwalczyć i ze dwa lata miałam spokój.Krety niech by sobie były, wyjadłyby opuchlaki czy inne robale. Boję się, że to są karczowniki :wink:

Obrazek

Halinko śnieg dalej sobie leży, a dzisiaj jeszcze dosypało i jest całkiem biało ;:oj Tam gdzie stopniał, to widać było, że cebulowe częściowo pogniły, także kwiatków tej wiosny to u mnie raczej nie będzie .Śnieg wyłamał sporo gałęzi, hortensje też wyłamane. Nie wygląda to wszystko ciekawie ;:145 Z tymi kopcami czekam na ocieplenie, bo jeszcze wszystko jest zamarznięte, przydeptuję tylko te pod roślinami :cry:

Obrazek

Obrazek

Dorotko dziękuję, zobaczymy czy uda mi się uratować moje bukszpany? Jeżeli nie, mówi się trudno. Głową muru nie przebiję ;:223
Bogusiu ja swoje jeszcze zostawiłam, a pryskałam Artpon-em, gdyż tylko to miałam pod ręką .Kupiłam wcześniej na opuchlaki i pomyślałam, że ćmę też załatwi ;:306 ale czy skuteczny to nie wiem?

Soniu dziękuję, staram się i czasami coś mi się udaję ;:306
Też mi się tak wydaje, że w walce ze ćmą w pojedynkę nic nie zdziałamy, ale próbować trzeba :wink:

Karolu mogę tylko Tobie pozazdrościć tego ciepełka. U mnie dalej chłodno i zimowo, a dzisiaj w nocy jeszcze dosypało.Zima jak ta lala ;:306
Krokusy oczywiście są pod cyprysem. Wątpię w to, aby te mrozy jakie były zwalczyły tę ćmę. Nie były one, aż tak duże i za krótko to trwało.
Siewki piwonii oczywiście przesadzę do osobnych doniczek, albo do gruntu.Dziękuję za podpowiedź :D

Lucynko wiem, że można, ale ja jednak nie bardzo mogę je odróżnić. Chociaż bardziej wyglądają mi na kopce karczownika ;:145
Śniegu u mnie jeszcze dużo zalega, a dzisiejszej nocy dodatkowo dosypało. Także z utęsknieniem wyglądam ciepełka ;:3
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko jak pokazałaś kopiec kreci to jest bardzo duży, teraz wiem ile ich masz na ogrodzie to pracy w ich uprzątnięciu będzie sporo. Śnieg nam nie odpuszcza, znowu sypie, brzydki dzień zapowiada. Słoneczko naszym siewkom bardzo potrzebne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Cd.
Krysiu wydaje mi się,że moje nowe nabytki mają wirusa ponieważ już pierwsze liście mają jakieś plamy i są pomarszczone. ;:145 Jak bardziej podrosną to zrobię zdjęcia i pokażę. Kupiłam sporo odmian jak to ja, ale ile będzie zdrowych to wielki ;:88
Faktycznie, że trochę przeholowałam i teraz ma problem gdzie to wszystko pomieścić? W maju będę przesadzać w większe donice, a część może pójdzie do gruntu :wink:

Marto cieszę się, że uprzątnęłaś już trochę swój ogród ;:333 Ja wiele nie zrobiłam, tylko pod świerkami, gdzie nie ma już śniegu. Chociaż dzisiaj dopadało ;:306 Cierpliwie czekam kiedy nadejdzie wiosna i na ;:3

Obrazek

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:79 ;:79

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Halinko

Zwiastuny wiosenne już się wychylają, choć śnieg znowu prószy i prace ogrodowe trzeba przystopować :( Kretowisk nie zazdroszczę też kiedyś miałam pełno ale odkąd kotka mamy dużo mniej
Jelonek fajnie zapozował ;:138 Pozdrawiam cieplutko i dobrej pogody życzę na prace ogrodowe ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, zima nie ma ochoty się wynieść, ale już do wiosny coraz bliżej i to białe będzie musiało zniknąć ;:215
Tymi zgniłymi liśćmi nie przejmuj się, cebulki i tak wydadzą kwiaty, bo są już zaprogramowane :) , ale warto je opryskać czymś na grzyba i wzmocnić resztki liści z myślą o przyszłorocznym kwitnieniu.
Pozdrawiam gorąco ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
adawi
200p
200p
Od: 19 kwie 2012, o 22:23

Post »

Jaki śliczny "Jelonek z doliny Roztoki"- najpiękniejsza książka mojego dzieciństwa....

Halinko !Wszystkiego najlepszego "kobiecego" w takim zimowo/przedwiosennym dniu ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam
Wiesia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”