Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
- jukilop
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2013, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świerk - choroby
Na moich dwóch ponad 20 letnich świerkach wzdłuż pnia jest biały ślad ( szerokości małego palca , jakby coś leciało ( płacze świerk?) Wiecie co to może być ????)
JUKILOP
1. Trochę się pośpieszyłaś.
2.Przydało by się zdjęcie. Czy ,,kanał'' jest czysty ? Nie ma nic naokoło, żadnych dziur ? Żerowania szkodników, nie widać ? Odchodów, trocin itp
2.Przydało by się zdjęcie. Czy ,,kanał'' jest czysty ? Nie ma nic naokoło, żadnych dziur ? Żerowania szkodników, nie widać ? Odchodów, trocin itp
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- jukilop
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2013, o 18:38
Zdjęcia dam w poniedziałek , nie oglądałam dokładnie ich , ale teraz się przyjrzę .
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
:):)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia

JUKILOP
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2014, o 18:22

Dobry wieczór
Bardzo proszę o identyfikację mojego problemu. Od ubiegłego roku mam na balkonie Conicę. Od kilku dni sypią się z niej żyjątka. Balkon umyłam, następnego dnia znów na nim liczne ruszające się kulki. Drzewko traci kolor.
Proszę o pomoc. Co to za szkodnik? Jak sobie z nim poradzić?
Pozdrawiam
Świerk srebrny - szkodniki
Witam
Na początku kwietnia zasadziłem 60 srebrnych świerków od kilku dni świerki zaczynają żółknąc i schnąc.
Dodatkowo na świerkach są małe czarne muszki.
Świerki od momentu posadzenia nie były niczym nawożone. Gleba obecnie jest wilgotna bo od 2 tygodni niemal codziennie pada deszcz.
Na ziemia na której zostały posadzone wcześniej była łąka.
Poniżej zamieszczam zdjęcia i bardzo proszę o pomoc w postawieniu diagnozy co się dzieje?
Z góry dziękuję forumowiczom za pomoc

http://images63.fotosik.pl/988/ed8bd48bd39091b5.jpg
http://images65.fotosik.pl/990/eb68094df6e7be65.jpg
Na początku kwietnia zasadziłem 60 srebrnych świerków od kilku dni świerki zaczynają żółknąc i schnąc.
Dodatkowo na świerkach są małe czarne muszki.
Świerki od momentu posadzenia nie były niczym nawożone. Gleba obecnie jest wilgotna bo od 2 tygodni niemal codziennie pada deszcz.
Na ziemia na której zostały posadzone wcześniej była łąka.
Poniżej zamieszczam zdjęcia i bardzo proszę o pomoc w postawieniu diagnozy co się dzieje?
Z góry dziękuję forumowiczom za pomoc

http://images63.fotosik.pl/988/ed8bd48bd39091b5.jpg
http://images65.fotosik.pl/990/eb68094df6e7be65.jpg
Re: Świerk - choroby,szkodniki
Prosze o pomoc w diagnozie co zaatakowało świerki srebrne. Sadzonki 2 i 3 letnie, posadzone ok 1,5 miesiąca temu. Przyjeły sie, puściły nowe pędy i od jakiegoś tygodnia zaczynają zółknąć. Choroba atakuje od pnia drzewko. Po tygodniu kilka świerków jest już ogołoconych z igieł.
Swierki były pryskane topsinem, gwarantem, alliette, dursbanem, florowitem.
Swierki były pryskane topsinem, gwarantem, alliette, dursbanem, florowitem.
Mi to wygląda na zwyczajne przenawożenie, bo jak widać na zdjęciach białe granulki to nawóz ? Ja zawsze stosuję zasadę zero nawozu po sadzeniu dopiero w następnym sezonie i też ostrożnie zwłaszcza przy młodych i małych roślinach. Pozdrawiam.
Wystarczy czekać.
Nie nawozimy świeżo posadzonych roślin
Ostrożnie z podlewaniem/ w ogóle jaka tam gleba ?
Nie lać chemii nie znając przyczyny. A nie wszystko co maja w sklepie
Czas, czas i cierpliwosć oraz umiar. We wszystkim jest ważny 
Nie nawozimy świeżo posadzonych roślin
Ostrożnie z podlewaniem/ w ogóle jaka tam gleba ?
Nie lać chemii nie znając przyczyny. A nie wszystko co maja w sklepie

Dziękuje za odpowiedz. W ramach wyjaśnień dodam dursbanem była podlewana ziemia ponieważ zaczeły grasować w ziemi larwy opuchlaka. Aliette plecił pan w ogrodniczym. Florowit był sypany kilka dni temu. topsinem świerki powinny być podlewane po deszczu bo nie wiadomo jakie choroby z nim spadły również na opadanie igieł. Zródło wiedzy to głównie książka
"Ochrona drzew i krzewów iglastych" autorstwa naukowców z ISK w Skierniewicach. W instytucie moja mama była kilka razy na konsultacjach odnośnie świerków, wiec to nie jest lanie oprysku każdego który sie nawinie. W instytucie mówili, że świerki w sezonie można pryskać co 7-14 dni nawet, lepiej zapobiegać niż póżniej leczyć, bo wtedy zazwyczaj okazuje sie że jest za póżno.
"Ochrona drzew i krzewów iglastych" autorstwa naukowców z ISK w Skierniewicach. W instytucie moja mama była kilka razy na konsultacjach odnośnie świerków, wiec to nie jest lanie oprysku każdego który sie nawinie. W instytucie mówili, że świerki w sezonie można pryskać co 7-14 dni nawet, lepiej zapobiegać niż póżniej leczyć, bo wtedy zazwyczaj okazuje sie że jest za póżno.
Że się tak wyrażę brzydko : pierdu pierdu niech sobie pryskają w tych Skierniewicach co dzień. Czym zapobiegać ? Przeciw czemu ? Chyba, że ktoś siedzi i ,, dobry Panie spuść na całe to plemię i pole wszystkie plagi egipskie ''
Fachowcy , tak kiedyś tam byli jak i w innych instytutach dzisiaj ? Pozostawię to bez komentarza po takich radach.

Ja nie jestem specjalistą w temacie świerków a tym bardziej ich chorób. Wiedze skądś trzeba czerpać, Gdybym wiedziała wszystko nie zadawałabym pewnie takich pytań na forum..
A forum jest po to żeby pomagać. I pomaga co widać po wieloletniej tradycji.
Świerk kłujący jest jednym z najbardziej upiedliwych w uprawie. Jeżeli coś mu dolega i legnie cała plantacja i to się powtarza to nie PRYSKA SIĘ CO TYDZIEŃ TYLKO ZASTANOWIĆ SIĘ TRZEBA NAD FAKTEM że coś mu może nie pasuje, najczęściej gleba, poziom wód gruntowych ( których nie cierpi ) i nic nie pomoże na dłuższą metę. Nieodpowiednie warunki.
Inną kwestią są drobne błędy, ale one znowu uczą.
Świerk kłujący jest jednym z najbardziej upiedliwych w uprawie. Jeżeli coś mu dolega i legnie cała plantacja i to się powtarza to nie PRYSKA SIĘ CO TYDZIEŃ TYLKO ZASTANOWIĆ SIĘ TRZEBA NAD FAKTEM że coś mu może nie pasuje, najczęściej gleba, poziom wód gruntowych ( których nie cierpi ) i nic nie pomoże na dłuższą metę. Nieodpowiednie warunki.
Inną kwestią są drobne błędy, ale one znowu uczą.
Witam wszystkich. Myszkując po internecie i szukając jakiegoś lekarstwa dla moich schorowanych świerków znalazłem to Forum. Sądzę, że lepiej nie mogłem trafić. Zanim kupię jakieś chemiczne paskudztwo proszę o pomoc w postawieniu odpowiedniej diagnozy, czyli czym są zainfekowane moje świerki.
Problem nr 1 - kilka świerków zaczęło schnąć od środka /foto01/. Zielone są jedynie tegoroczne nowe odrosty. Sporadycznie widać na suchych szpilkach drobną pajęczynę. Na powiększeniu na igłach schnących widać czarne drobne grudki /foto02/. Na zdjęciach uchwyciłem również jakiegoś chyba drobnego pajączka /foto03/ oraz chyba drobną larwę /foto04/.
Problem nr 2 - od ubiegłego roku jeden świerk zmienił kolor na wypłowiałą zieleń. Myślałem, że jest to jakiś przejściowy problem, ale w tym roku podczas gdy inne świerki rosną dziarsko ten jeden dalej jest wypłowiały i nie rośnie. Wygłada jakby czas dla niego stanął w miejscu. Sądzę, że od roku nie zmienił się wcale. O co z nim chodzi?
Z góry dziękuję za pomoc

Problem nr 1 - kilka świerków zaczęło schnąć od środka /foto01/. Zielone są jedynie tegoroczne nowe odrosty. Sporadycznie widać na suchych szpilkach drobną pajęczynę. Na powiększeniu na igłach schnących widać czarne drobne grudki /foto02/. Na zdjęciach uchwyciłem również jakiegoś chyba drobnego pajączka /foto03/ oraz chyba drobną larwę /foto04/.
Problem nr 2 - od ubiegłego roku jeden świerk zmienił kolor na wypłowiałą zieleń. Myślałem, że jest to jakiś przejściowy problem, ale w tym roku podczas gdy inne świerki rosną dziarsko ten jeden dalej jest wypłowiały i nie rośnie. Wygłada jakby czas dla niego stanął w miejscu. Sądzę, że od roku nie zmienił się wcale. O co z nim chodzi?
Z góry dziękuję za pomoc

Brunatnienie igieł świerka. Topsin powtórzyć po 7-10 max 14 dniach/ Sportak alpha w zamienniku może być.
I pytani co ty tam masz pod tym kamieniem ? Bo wygląda mi na przyduszenie korzeni wodą stąd ten blady kolor / i jaką masz ziemię ? jak glina to zwalaj to barachło
I pytani co ty tam masz pod tym kamieniem ? Bo wygląda mi na przyduszenie korzeni wodą stąd ten blady kolor / i jaką masz ziemię ? jak glina to zwalaj to barachło